Kommentarer till Mörkt bröd

"Mycket enkelt recept på jättegoda mörka grova limpor med solrosfrön och annat gott som inte kräver jäsning. Blanda bara ingredienserna och grädda i ugnen!"

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
penna Skrivet av Lisa
Jättegott bröd, rekommenderar verkligen! Själv använde jag ca 1,5 dl vetekli, 1 dl linfrö, 1 dl hackade hasselnötter och 1/2 dl sesamfrön.
penna Skrivet av malin
hej! tusen tack för receptet. det här brödet har blivit mitt nya "standardrecept" som jag använder som bas när jag bakar bröd. det är tillräckligt "nyttigt" så att man kan äta det och känna sig duktig och samtidigt väldigt gott att man inte tröttnar på det! jag brukar ha i olika frön och gryn beroende på vad jag har hemma. 5/5! (jag bakar i en glas-ugnsform på 150° och kollar innertemperaturen tills det är ca 97°, fungerar hur bra som helst!)
penna Skrivet av Roland
Har precis satt in dom i ugnen, spännande! Hade önskat att veta storlek på formarna.
penna Skrivet av Lisa
Vad gott detta brödet blev! Smakar lite som lingongrova (fast godare). Använde turkisk yoghurt och ljus sirap.
besökare Svar till Ylva penna Skrivet av Susanne
Jag kan inget om gasugnar men jag tror man kan grädda bröd i dem men vet som sagt inte hur man går tillväga. Kanske vet någon annan, prova att googla på hur man gräddar bröd i gasugn så kanske du hittar?
penna Skrivet av Ylva
Hej!
Har bara gasugn hemma, funkar det att baka detta bröd i den tror du? Man tänder underifrån så tänker att den mesta värmen då kommer därifrån. Ska man flytta upp bröder något för att undvika att det blir bränt i botten?
Tack
penna Skrivet av Susanne
Ja det går bra men brödet blir då lite ljusare och lite annan smak men det blir säkert gott!
penna Skrivet av Linnéa
Hej! Går det att göra det här brödet med ljus sirap? Har bara det hemma.
besökare Svar till Anonym penna Skrivet av Susanne
Möjligen att det går att justera lite men risken är stor att ytan blir bränd och så blir inte brödet färdiggräddat i mitten. Så det är inget jag rekommenderar att experimentera med.
penna Skrivet av Anonym
Hade man kunnat öka temperaturen och istället minska tiden i ugnen om man har ont om tid?
besökare Svar till Agne penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! Tyvärr har jag inget tips på glutenfritt alternativ. Om du kommer på något som fungerar så skriv gärna!
penna Skrivet av Agne
Jag har nog bakat 30st bröd till mina barn och barnbarn, de älskar brödet.
Kan man ersätta vanligt mjöl med något glutenfritt, har ett barn och ett barnbarn som inte tål mjöl
besökare Svar till Juanita Lizarraga penna Skrivet av Susanne
Du hittar kanske svaret på min sida om måttomvandling?
penna Skrivet av Juanita Lizarraga
Susanne Hej, jag har en fråga, jag skulle vilja veta hur man tänker i dina recept, antalet milliliter med en kopp och likaså gramos. Esto hjälpa mig en hel del.

Tack.
besökare Svar till Johanna penna Skrivet av Susanne
Ja du kan ta mer rågsikt eller vetemjöl istället för grahamsmjöl. Dock blir ju inte brödet lika grovt då. Varsågod! :)
penna Skrivet av Johanna
Hej! Om man jag slut på grahamsmjöl, kan man ta ngt annat då? Mer rågsikt/vetemjöl? Tack för superbra recept!
besökare Svar till lois penna Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte hur lång tid det tar men lite längre tid får du nog räkna med.
penna Skrivet av lois
om man gör hela smeten i 1 större form, hur länge behöver brödet gräddas då?? lite akut nu.... haha
besökare Svar till Pär Pettersson penna Skrivet av Susanne
Kul att höra! :)
penna Skrivet av Pär Pettersson
Hej!
Bakat detta bröd i dag blev kanongott !!!!
Hälsningar
Pär Pettersson
Leksand
besökare Svar till Ellen penna Skrivet av Susanne
Ja naturell yoghurt går bra. Tänk på att det behövs någon syra när man använder bikarbonat. Ju syrligare yoghurt desto bättre. Mjölk är därför inte att rekommendera.
penna Skrivet av Ellen
Hej Susanne, jag bor i Kina och kan inte köpa fil, kan jag använda mjölk och yoghurt i stället?
besökare Svar till Marita penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! Tack för tips! :)
penna Skrivet av Marita
Hej, Detta bröd var mycket lätt att göra och lika gott att äta. Men nästa gång tar jag nog i lite mera salt. Saknade den smaken något. Tog en blandning av solrosfrön, valnötter, torkade äpplen och fikon. Blev jättegott. Och så himla lätt att göra. Tack för ett mycket lätt och gott bröd :)
besökare Svar till Soso penna Skrivet av Susanne
Varmluft är bara en funktion på ugnen som du inte behöver använda. I det här receptet och alla andra när inget annat står angivet så ska du ställa in över- och undervärme samt följa det som står i receptet. Jag har också varmluftsfunktion på min ugn men det är ganska sällan jag använder den.
penna Skrivet av Soso
Ska man placera bröden i den nedersta delen av ugnen i en varmluftsugn också?
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Ellina
Tusen tack för ett snabbt svar!
/Ellina
besökare Svar till Ellina penna Skrivet av Susanne
Hej! Ja det är ett väldigt gott bröd! :) Mina brödformar är 1,5 liter. Tar du en dubbelt så stor form borde det ta längre tid i ugnen eftersom det blir ett tjockare lager smet som ska genomgräddas. Hur lång tid det tar vet jag tyvärr inte. Du skulle kunna mäta med en stektermometer med spetsen i mitten av brödet. När det är ca 98-100°C så bör det vara klart. Berätta gärna hur det blev om du provar! Lycka till! /Susanne
penna Skrivet av Ellina
Hej! Låter fantastiskt gott, vill gärna prova göra det ikväll. Undrar dock hur stora är dina brödformer? Det finns de som rymmer 1,5l men även 2,8l. Jag råkade köpa en som är 2,8l, går det att ha hela smeten i en sån stor form utan att det blir konstigt? Förändras då baktiden?
Tacksam för svar.
/Ellina
besökare Svar till Dan penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra att du gillar receptet och tack för bra tips! :)
penna Skrivet av Dan
Bra recept detta, brukar baka fyrdubbel sats när jag gör brödet, (har för litet kärl så jag blandar i två omgångar)
Har ungefär lika delar av solrosfrön, linfrön och pumpakärnor i. Utöver det lägger jag i lite russin och ibland rårörda lingon om jag har hemma....

Brukar bli bra som bara den... :-)
besökare Svar till Annika penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra och tack för alla variationstips! Vad gäller filmjölken så tänk på att för att bikarbonatet ska fungera och göra sitt jobb med jäsningen så måste man ha syra i brödet vilket finns i filmjölken. Men det kan hända att det inte behövs lika mycket filmjölk som i receptet och du kan ju även tillsätta syra i någon annan form t.ex. citronsaft. Men tänkte ändå påpeka det så du är medveten om vikten av syra tillsammans med bikarbonat.
Tack igen och skriv gärna igen och berätta om dina variationstips! Det går som sagt jättebra att experimentera med det här receptet så länge man håller sig inom vissa ramar. :)
penna Skrivet av Annika
Mer lättbakat än så här blir nog inte bröd. Jag hade ingen rågsikt så körde med 50/50 vete och graham, och jag använde ljus sirap för jag hade ingen mörk, men brödet blev rätt mörkt iallafall. Min fröblandning var mest pumpa och sesam, med lite vallmo, lin och svart sesam för skojs skull. Och så slängde jag i en tesked vardera av pomeransskal och kardemumma (kommer nog dubbla den dosen nästa gång).

Jag är riktigt nöjd med brödets konsistens, form, doft och färg, men vad gäller smak lyser saltet med sin frånvaro, och jag hade ändå i en knapp tesked. Dubbla eller trippla nästa gång, och jag råder alla som bakar för första gången att börja med en limpa (halv sats), och sen justera efter smak och tycke.

Jag kommer att leka med det här receptet fler gånger. Funderar redan på vad som händer om man ersätter lite av filmjölken och/eller sirapen med äpplemos, pumpapuré, och så vidare. Roligt recept, och en riktigt bra och pålitlig matsida i övrigt.
besökare Svar till Viviana penna Skrivet av Susanne
Bra tips! Ja vissa filmjölksförpackningar är ju omöjliga att få ut allt ur så när 10-15% blir kvar i förpackningen så är det klart att det påverkar resultatet när man bakar. För övrigt är det riktigt dåligt att de inte kan ha bättre förpackningar, vilket otroligt slöseri!
penna Skrivet av Viviana
Jag mäter alltid upp filmjölken också för det e aldrig 1 liter i förpackningen. Märkte att smeten blev lättare att röra om till skillnad när man bara häller direkt från förpackningen...en liten parentes bara :) annars mitt favoritrecept när det gäller bröd :D
besökare Svar till Johan B penna Skrivet av Susanne
Tack, roligt att höra! :)
penna Skrivet av Johan B
Grymt bra recept, överlägset alla liknande jag hittat på nätet. Stort tack! :)
besökare Svar till John Skoglund penna Skrivet av Susanne
Varsågod! :) Tack för bra tips!
penna Skrivet av John Skoglund
Hej

Först vill jag tacka för din sajt, mycket bra!!

Russin, valnötter och torkade fikon gör brödet till en upplevelse!
besökare Svar till Cissi penna Skrivet av Susanne
Solrosfröna blir gröna på grund av en kemisk reaktion med bikarbonatet så det går inte att göra något åt. Det är helt ofarligt. Annars får du ta några andra frön eller baka annat bröd med jäst eller surdeg om du vill ha normalfärgade solrosfrön i brödet. Jag bakar mycket rågsurdegsbröd med solrosfrön i, det är faktiskt lika enkelt som det här brödet eftersom man bara rör ihop smeten. Dock krävs lite mer planering och att man håller liv i sin surdeg, dock har jag sett att man kan köpa surdeg i affären nu.

Brödet blir mörkt av den mörka sirapen och ju mer sirap man tar desto mörkare blir brödet, dock blir det ju också mera onyttigt. Men du kan ta dubbelt så mycket sirap om du vill eller kanske ännu mer. Jag har ätit det här brödet med dubbelt så mycket sirap och det var jättegott och väldigt mörkt, men som sagt onyttigare. ;)
penna Skrivet av Cissi
Hej Susanne.

Jag har gjort detta bröd och tyckte det var supergott. Tänker absolut göra det fler gånger, speciellt nu när jag har alla ingridienser hemma.

Dock så har jag två frågor:

1. hur gör jag så att solrosfröna inte blir gröna? Det smakar ju inget men tycker inte det ser så trevligt ut.... Jag hade ganska mycket solrosfrön (2 dl tror jag). Kanske var det därför. Jag gorde dock i olika formar. ett bröd i vanlig brödform och ett i springform. Det i springformen hade jag inne i ugnen kortare stund.. blev ej grönt.

2. Hur får jag brödet att bli ännu mörkare? Mitt inte lika mörkt som ditt på bilden och jag följde receptet fullt ut. Som blandade frön hade jag 2 dl solrosfrön och 2 dl vetekli....

Tack tack
besökare Svar till sosso penna Skrivet av Susanne
Det låter spännande! Hur gjorde du bullarna? Använde du muffinsformar? Degen är ju rinnande. Fast det är klart om du bytte fröna mot mjöl så blev kanske inte degen rinnande längre? :)
penna Skrivet av sosso
Bakade detta idag men gjorde stora bullar istället, blir då 16 st :) bytte också ut de valfria fröna mot hälften vetemjöl och hälften rågsikt...riktigt knaprig skorpa fick de!
penna Skrivet av helle
bakar detta bröd precis nu :)
Luktar ljuvligtb från köket, Hoppas det blir gott för när ja kom hem efter inhandlingen upptäckte ja att ja inte hade vetemjöl hemma , men men de funkar nog ändå :)

Väntar med spänning på första smakbiten :)
besökare Svar till Björn penna Skrivet av Susanne
Det finns ingen direkt anledning att göra detta bröd i bakmaskin. Det är bara att röra ihop smeten med en slev och sedan hälla i en form och in i ugnen.
Jag tror dels inte att smeten får plats i bakmaskinen och dessutom så är det ett väldigt riskfyllt projekt med att hitta ett program som fungerar, brödet ska ju gräddas väldigt länge och inte jäsas alls. Bakmaskinen är inte designad för den här typen av bröd.
penna Skrivet av Björn
Någon aning om man kan göra detta bröd i bakmaskin? Det finns ju program som inte jäser så mycket.
besökare Svar till Lisa penna Skrivet av Susanne
Det låter gott, tack för bra tips! :)
penna Skrivet av Lisa
Jag tillsätter alltid 3-4 msk brödkryddor och ett gäng torkade, hackade aprikoser till detta recept. Blir HUR gott som helst då. :)
penna Skrivet av Emma
Jag undrar om någon vet eller har möjlighet att räkna ut kcal per 100g?
penna Skrivet av Natte
Det är rågsikten som gör det mörkt!!!
besökare Svar till susnet penna Skrivet av fanny
http://sv.wikipedia.org/wiki/Natriumvätekarbonat

Bikarbonatet gör att det blir någon slags kemisk reaktion.. Jag har bakat vitt bröd med dubbla mängden mörk sirap ett flertal gånger utan att brödet blivit ett dugg mörkt. Men.. iallafall är detta ett jätte gott recept! :)
besökare Svar till fanny penna Skrivet av Susanne
Nej bikarbonat ger inte någon färg. Bikarbonat är ett jäsmedel. Färgen kommer från sirapen och från gräddningen i ugnen.
penna Skrivet av fanny
Jätte gott bröd!! :) Men det är väl ändå bikarbonatet som gör brödet mörkt..?
penna Skrivet av Tina Olander
Jag skulle vilja veta om någon har bakat detta brödet helt utan sirap, jag skulle vilja utesluta det söta, men hur blir detta brödet då? Någon som vet.

mvh Tina
besökare Svar till Barbara penna Skrivet av Susanne
Trevligt att höra! :)
penna Skrivet av Barbara
Bakade brödet igår kväll och det blev jättegott. Mörkt och saftigt. Jag hade i fint rågmjöl och använde naturell yoghurt 3% (istället för fil). Dessutom var det enkelt och tog inte så mycket tid. Tack för receptet!
besökare Svar till Elizabeth penna Skrivet av Susanne

Nej, brödet blir mörkt av den mörka sirapen. Det står rätt i receptet.

Tack för tipsen med pumpakärnor, valnötter och sesamfrön! Ja man kan ha i allt möjligt som du säger! Så finns stort utrymme för variation med detta bröd!

penna Skrivet av Elizabeth
Hej, Det är ett bra recept! Men för att bli mörkt måste det vara rågmjöl, inte rågsikt; jag tror att det står fel i receptet.
Det gör i och för sig inte så mycket, det blir mycket gott ändå, bara man inte förväntar sig att det ska bli så mörkt som på bilden, för det blir det inte med rågsikt.
Pumpakärnor, valnötter, sesamfrön, allt möjligt kan man lägga i! och lätt att baka. Tack!
besökare Svar till Michi penna Skrivet av Susanne

Kan kan man säkert, frågan är bara om det blir gott och det vågar jag inte lova, men ätbart borde det bli!

Vill du baka riktigt nyttigt bröd så rekommenderar jag annars rågsurdegsbröd. Innehåller varket socker eller fett, men däremot massor av grovt nyttigt mjöl. Det brödet blir jättegott, bakar det själv varje vecka och brukar ha i solrosfrön. Det är inte svårare än det här brödet, man rör ihop degen med en sked. Däremot kräver det lite mer planering och att man startar en surdeg med det är faktiskt väldigt lite jobb med det.

penna Skrivet av Michi
Kan man utesluta socker/sirap helt?
penna Skrivet av Kumel
Tack, mycket enkelt recept och jättegott bröd.
penna Skrivet av Henrik B
Nöjd, smakar lite mindre bröd än vad jag trodde! Rekommenderar dock receptet! Bild:
http://i.imgur.com/q1Ql1h.jpg
penna Skrivet av Henrik B
Testar just nu, bröden i ugnen... enkelt recept, kul att testa. Kör en nötmix, grovhackat. Brödsirap istället för mörk sirap, borde inte vara någon större skillnad förutom att det är lite mer malt i sirapen. Är väldigt nyfiken på hur det blir. Rapporterar tillbaka senare, med kanske en bild.
besökare Svar till leika penna Skrivet av Susanne
Ja visst, nötter och torkad frukt går utmärkt!
penna Skrivet av leika
kan man ha i nötter och torkad frukt.
penna Skrivet av Susanne
Supergått bröd, alla våra ungdommar gillar det fast det är mörkt bröd och då är det bra :-)
besökare Svar till Sofie penna Skrivet av Susanne
Tack! Kul att du gillar min receptsajt! :)
Mat är ett intresse, mitt yrke är systemutvecklare. Jag utvecklar webbsajter och mobilappar. Det är mycket jobb med recepten.se både med programmering och med innehåll. Jag försöker hinna lägga upp ett par nya recept varje vecka! :)
penna Skrivet av Sofie
Det här brödet är verkligen supergott, jag kan äta skiva efter skiva som godis typ.
Du har jättefin sida förresten med jättebra men enkla recept! Har testat detta bröd, chokladtryfflarna, kladdmuffinsen och korvstroganoffen och alla har varit jättegoda. Fortsätt med denna sida och lägg gärna upp mer recept! Jobbar du förresten med mat eller är denna sida bara en hobby du gör på fritiden?
besökare Svar till Camilla penna Skrivet av Susanne
Det går säkert att minska lite på oljemängden, inget jag provat dock, men frågan är varför man ska göra det? Vill du göra nyttigare bröd bör du minska på sirapsmängden.
penna Skrivet av Camilla
Kan man utesluta eller minska oljemängden eller behövs den?
besökare Svar till Sofia penna Skrivet av Susanne
Det går att ta betydligt mindre mängd sirap. Jag har dock inte provat med att utesluta sirap helt men det borde gå. Man måste inte ha socker i bröd (förutom när man bakar med jäst så kan man ha lite socker för jäsningens skull som jäser bort och inte är kvar i det färdiga brödet). Förstås finns sötningsmedel man kan använda men det är inget jag förespråkar.
penna Skrivet av Sofia
Vad skulle man kunna ersätta sirapen med som inte innehåller socker?
besökare Svar till Stina penna Skrivet av Susanne
Ja det kan man, brödet blir förstås ljusare då.
penna Skrivet av Stina
Kan man byta ut den mörka sirapen till ljus?
besökare Svar till mattias penna Skrivet av Susanne
Ta yoghurt istället. Om inte yoghurt finns heller kan du ta mjölk.
penna Skrivet av mattias
jag bor i brasilien och jag har lite problem med råvaror det finns ingen filmjölk här kan jag byta ut den mot något annat
penna Skrivet av GunnBritt
Jättegott bröd och så himla enkelt, har laggt in det bland mina favoriter.
penna Skrivet av Ingemar Ekberg
Suveränt gott, Inte sista gången detta bröd bakas.
Tack så mycket!
penna Skrivet av Amelie
Jag hittade inget rågsikt på affären utan tog rågmjöl istället, är det samma sak? Jag gjorde bara halva receptet eftersom jag bara hade en form. Rågkross fanns inte heller men jag hade i veteli, linfrön, solroskärnor och pumpakärnor. Ska bli spännande att se hur det blir, det luktar väldigt gott i köket i alla fall!
penna Skrivet av gigi
Jag har gjort fler gånger,jättegott.Sedan andrade jag receptet.Inga filmmjök utan vatten,inga öljia innehöll i brödet utan bara smöjade på formen.Avändade jag russin och houngen.Och,tog bakpulver instället av bikarbonat för en annan smak. Fortfarande fick jag en framgång.Härligt.
penna Skrivet av gigi
kan man använda bakpulver instället? Kan man ta möjl instället av vetemöjl,t ex rågsikt eller rågmöjl?Hur funker filmölk? Hur går det om man använder möjlk instället?
penna Skrivet av sus
Älskar detta recept. Jag har lingonsylt i istället för sirap. Det blir jättegott, men det är ju en smaksak! :)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Lotta: Tack för att du skrev igen och kul att höra att ditt bröd blir bra nu kanske tack vare Monas tips! Jag brukar göra så som du beskriver med olja och sirap men det var bra att du påminde om det så kan jag lägga in det i receptet också!
penna Skrivet av Lotta
Hej!
Jag skrev för c 2 mån sen om då brödet fick ett "tak" och att brödet ville bara gå sönder. Nu har jag provat med det som Mona skrev, naggat c 25 ggr med en lång sticka, men samtidigt så satte jag mer olja än förut. Nu håller brödet ihop, så det är inga problem med det något mera. Vet inte om det beror på "naggandet" eller oljan. "Vågar" inte lämna det ena eller det andra... :) Men tack i alla fall för tipset, Mona! Huvudsaken att brödet håller ihop. :)
Annars ett annat tips då man bakar och vill ha all sirap från måttet, så man inte behöver skrapa ur det och det ändå blir kvar av sirapen. Jag brukar alltid sätta oljan först, sen sirapen och då kommer allt med. Inget blir kvar. Men det kanske ni gör redan..? :)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Åsa: Yoghurt eller fil spelar ingen roll. Du kan nog ta honung istället för sirap. Vetemjöl och vetekross fungerar säkert, hittar du några andra frön eller torkad frukt i små bitar så ta det också så blir brödet mycket godare och roligare, solrosfrön är min favorit. Bara du hittar bikarbonat eller något liknande så går det nog! Lycka till och skriv gärna och berätta hur det gick om du provar!
penna Skrivet av Åsa
Hej
Har just flyttat till Indien och hittar varken rågmjöl eller vanlig sirap här. Har vetemjöl och vetekross. Har honung och socker men bara hittat amerikansk pannkakassirap som man även kan köpa i sverige. Har även bara yoghurt, ingen fil, men det borde väl vara ersättningsbart? Tror du jag kan få ihop detta bröd här? Försöker också starta surdegar och vildjäst då torrjäsen här är konstig och jag börjar bli så trött på rostbröd.
Hälsningar Åsa
penna Skrivet av Blizzet
Min tjej tyckte det luktade gott, så det kanske är en smaksak, och att jag bara inte gillar lukten. :) Men det luktar absolut inte som bröd bakat med jäst. Jag använde Santa Marias bikarbonat för den delen.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Blizzet: Jag har inte tänkt på att bikarbonat skulle ge illaluktande doft, jag har inte känt det när jag gjort det här brödet, däremot gör ju hjorthornssalt det, det luktar ammoniak som riktigt sticker i näsan under tiden man gräddar. Men det färdiggräddade brödet doftar och smakar gott.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Helena: Ja det stämmer att det ska vara 100 minuter, alltså 1 timma och 40 minuter. Det är lång tid men det är ganska låg temperatur i ugnen.
penna Skrivet av Helena
Ska det verkligen gräddas i 100 minuter!!!??? Eller ska det stå 10 minuter?
penna Skrivet av Blizzet
Brödet smakade bra, men lukten? Brödet luktar konstigt tycker jag och även under bakningen luktar det inte gott tycker jag. Antar det är bikarbonaten som framkallar den speciella doften eller? Inte alls den doft det blir när man bakar med jäst.
penna Skrivet av Ulrika
Det här är det enda bröd vi äter här hemma numera :) Så gott! Vi bakar det i en stor fyrkantig lite avlång form och delar sen i fyra mindre bröd som passar bra att frysa och ta fram så att man alltid har färskt bröd framme :) Vi brukar ha i russin, linfrön, kross (vete eller råg) och ca 1 dl sirap OCH saltet- blir bäst då tycker vi :)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Lotta: Det har aldrig blivit så för mig så jag vet inte varför. Monas tips kanske kan vara en lösning? Skriv gärna igen om du provar det!
penna Skrivet av Mona
När du fyllt degen i formen sticker du med en lång pinne ca 25 ggr ända ner i botten så att degen kan lufta genom dessa hål så får du inte problem med att det blir som ett lock. Du kan också trycka degen litet i mitten så det är högre på kanterna innan du sticker hålen
penna Skrivet av Susanne
Svar till Clara: Ja det går lika bra med naturell yoghurt istället för fil.
penna Skrivet av Clara
Går det bra att ersätta filmjölk med yoghurt eller liknande (bor i England så kan inte få tag i fil :-( ) ???
penna Skrivet av Lotta
Vilket gott bröd!!! Hör till mina favoriter. Mm... Blir så gott med linfrön, pumpafrön, rågkross... Sen går det så fort att göra det också! =)
Har bara ett problem... Första gången jag bakade detta bröd, blev det helt ok, men sen då jag gjort det flera gånger så har den s.k. "skorpan" blivit som ett lock. Då man skär brödet, går brödskivorna sönder, oberoende av tjockleken. Hur ska jag göra för att de ska hållas ihop? Vet inga vad jag gjorde för skillnad den första gången, då det gick så bra. Min mamma har också bakat detta bröd och haft samma "problem". Försökte med lite mer matolja, men... Har någon nåt tips hur man ska göra?
penna Skrivet av Pernilla
Mitt och sambons nya favoritbröd, gott OCH lätt att göra!
penna Skrivet av Kalle
Mums! Vad gott det var!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Daniel: Trevligt att du gillar receptet! Tack för alla dina bra tips, ska prova när jag bakar brödet nästa gång!
penna Skrivet av Daniel
Mycket bra recept! *lyfter på hatten* Funkar fint att experimentera med! Brukar ha i kruskakli, solrosfrön, torkad frukt (torkade aprikoser och/eller blandad frukt, ca en halv 250gr påse från affärn), krossad råg/vete. Blir hur fint som helst! Tackar igen!
penna Skrivet av Carina
Det här var ett supergott matbröd, enkelt att göra, alla i familjen gillade det.
Kommer att göra det fler gånger
penna Skrivet av Susanne
Jag har nu ändrat sirapsmängd i receptet till 0.5 dl mörk sirap. Jag bakade med det nu senast och det blev både gott och bra konsistens och samma mörka färg, så man kan lika gärna ta mindre sirap så blir brödet mycket nyttigare men ändå lika gott!
penna Skrivet av Ramona
gudomligt gott bröd. lätt att baka. testade att ta 1 dl brödsirap och det blev inte dumt alls. tack för en bra sida som ger mkt inspiration!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Silvia: Prova med 1 tsk salt. Skriv gärna hur det blev om du provar.
penna Skrivet av Silvia
Hej igen!
Brödet blev väldigt gott och saftigt! Tänkte baka det igen, men ska nog ta ännu mindre sirap.. Jag skulle även vilja ha i lite salt, skulle det funka, och hur mycket isåfall?
Tack så mycket för denna sida!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Silvia: Nej du behöver inte kompensera det utan du kan bara ta hälften av sirapen. Skriv gärna igen och berätta hur du tycker att det blev!
penna Skrivet av Silvia
Om man bara tar hälften av sirapen, måste man kompensera det genom att lägga till något extra? jag vill nämligen inte att brödet ska vara sött..
Tack!
penna Skrivet av Jenny
Detta är det absolut bästa receptet på filmjölksbröd!!! Älskar!!! :)
penna Skrivet av Anna
Supergott och enkelt. Lätt att variera själv efter hur man vill ha det. Jag tog lite mindre sirap och fick en jätte bra smak.. brödet blev även mörkt och fint.
penna Skrivet av Tina
Det smakade väldigt mycket sirap, alldeles för sött för min smak. Ska testa mindre nästa gång, annars var det bra. Hade mycket solrosfrön och linfrön i.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Linda: Det går bra med vilket som, matolja, majsolja eller olivolja. Jag tog olivolja när jag bakade brödet.
penna Skrivet av Linda
Olja? Vanlig matolja eller går det bra med olivolja?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Ann: Nej det är inget salt i det här receptet. Det blir väldigt mycket smak från allt annat. Det är ju mycket sirap i.
penna Skrivet av Ann
Ska man inte ha salt i brödet?
penna Skrivet av Susanne
Svar till josie k: Ja!
penna Skrivet av josie_k
över och undervärme, eller?
penna Skrivet av Milko
Haha, det smakade precis som sockerkaka, jättegott. Jag tänkte ju inte på att filmjölk är ganska mycket surare än sojayoghurt, så jag tog lika mycket sirap som det stod. Ska göra om det här snart och då tar jag mindre :)
penna Skrivet av Milko
Gjorde precis det här med 5 dl sojayoghurt och lika mycket vatten i stället för filmjölk. Hade även i lite extra olja, får se hur det blir sedan :)
penna Skrivet av josefin
mycket gott med solrosfrön, linfrön och russin i! Dock lite för sött... skulle nog ta 1-1,5 dl sirap :)
penna Skrivet av elisabeth kero
supergott bröd. mycket enkelt dessuom att

göra. man kan tycka att sirapsmängden verkar

mycket . men när man äter brödet smakat det inte så. ett bröd att rekommendera.
penna Skrivet av Therés
Mums! Som jag har letat efter ett bröd med denna smak! I somras åt jag ett så himla gott bröd på Fond i Gbg, och jag funderat på vilket receptet kunde vara. Närmare än såhär kommer jag nog inte. Saknade graham och tog istället rågmjöl och mer rågsikt. Hade även i torkade plommon och aprikoser, vilket gjorde brödet saftigt och gott. Enkelt att göra också!
  1