Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas

Klassiska mockarutor som även kallas Kärleksmums eller Snoddas. Mjuk chokladkaka som bakas i långpanna och glaseras med en chokladglasyr. En mycket god långpannekaka som man bakar snabbt och enkelt. Detta recept har jag gjort många gånger!
kärleksmums - mockarutor
En bit kärleksmums med glasyr med smak av choklad, kaffe och kokos.
Timglas Tid: 1 timme, varav 30 minuters arbete
Portioner ca 15-30 st beroende på hur stora rutor man skär
Näringsvärde Näringsvärde per kaka, beräknat på 1 sats = 24 kakor (55 g): 205 kalorier, 28 g kolhydrater, 9 g fett, 2 g protein

Ingredienser:

Glasyr:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i nedre delen av ugnen i 10-15 minuter med över- och undervärme

Baka så här:

  1. Sätt på ugnen på 225°C.

    Ta fram en ugnsform, ca 25 x 35 cm med minst 3 cm hög kant.

    Smörj den med smör och bröa med ströbröd eller kokosflingor. Du kan också klä formen med bakplåtspapper.

    instruktion steg 1 kärleksmums
    Form med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och låt svalna.

    instruktion steg 2 kärleksmums
    Smält smöret.
  3. Knäck äggen och häll på sockret i en bunke. Vispa till en ljusgul pösig smet, gärna med elvisp.

    instruktion steg 3.1 kärleksmums
    Ägg och strösocker.
    instruktion steg 3.2 kärleksmums
    Ljusgul pösig smet.
  4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa till en jämn smet, använd gärna elvispen.

    instruktion steg 4.1 kärleksmums
    Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, kakao.
    instruktion steg 4.2 kärleksmums
    Vispa till en jämn smet.
  5. Tillsätt mjölk, vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till en jämn smet, använd en slev eller kör med elvisp på lägsta hastighet. Vispa inte längre tid än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

    instruktion steg 5.1 kärleksmums
    Tillsätt vetemjöl, mjölk och smälta smöret.
    instruktion steg 5.2 kärleksmums
    Blanda.
  6. Bred ut smeten i formen.

    instruktion steg 6 kärleksmums
    Utbredd smet.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 10-15 minuter. Gör under tiden glasyren.

    Låt kakan svalna under bakhandduk tills glasyren är klar. (Det spelar ingen roll om kakan är varm eller har svalnat helt när du breder på glasyren.)

    instruktion steg 7.1 kärleksmums
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 7.2 kärleksmums
    Färdiggräddad kaka.
  8. Glasyr och garnering:

  9. Smält smöret till glasyren i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt resten av ingredienserna till glasyren: kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör ihop till en jämn smet.

    Om glasyren blir för tjock tillsätt mer kaffe eller vatten, men tänk på att det bara behövs små mängder vätska för att göra stor skillnad. Blir glasyren för tunn kan man tillsätta mer florsocker. Glasyren ska vara lagom tjock så att den går lätt att breda ut i ett jämnt lager på kakan.

    (Kakaon kan siktas för att slippa klumpar, men det brukar gå bra att vispa bort.)

    (Istället för färdigbryggt kaffe går det bra med snabbkaffepulver och vatten.)

    instruktion steg 8.1 kärleksmums
    Smält smör till glasyren.
    instruktion steg 8.2 kärleksmums
    Ingredienser till glasyren.
    instruktion steg 8.3 kärleksmums
    Glasyren klar.
  10. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. (Om kakan är varm eller kall spelar ingen roll.)

    Strö över kokosflingor.

    Låt stå tills glasyren stelnat. Har du bråttom - ställ kakan kallt så går det fortare.

    instruktion steg 9.1 kärleksmums
    Glasyren utbredd på kakan.
    instruktion steg 9.2 kärleksmums
    Strö över kokosflingor.
  11. Skär kakan i fyrkantiga bitar. Ät direkt eller lägg i en burk. Går bra att frysa.

    instruktion steg 10 kärleksmums
    Skär i fyrkantiga bitar.

byt ut Variationstips:

Kokosflingorna kan bytas ut mot strössel. Är man allergisk mot ägg kan äggen bytas ut mot No Egg.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa. Hållbarhet ca 3-6 månader.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka kakor |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Rahma
Jag ÄLSKAR alla dina recept, speciellt det här. Jag brukar ta 1-2 st mogna bananer i och det blir alltid super- värt att testa
✏️ Skrivet av Elin
Hej! Jag följer alltid det här receptet när jag bakar och det blir alltid bra! Tack för tydliga och bra recept med bilder till. Mvh Elin
✏️ Skrivet av Nina
Hello,
Would it be possible to please also have the measurements of sugar, flour in grams? It would be very helpful. Thank you
✏️ Skrivet av Izzie
Hej,
Skulle man kunna använda i en rund springform istället för långpanna? Går det? Om ja vilken storlek och kommer det att ta lika lång tid?

Bakade den igår men det tog längre än 15min för mitten var fortfarande blöt och sen när bakad kanterna blev hårda. Bara mitten hade jäst upp jämfört med resten... vad blev fel?
💬 Svar till Disa Dubray ✏️ Skrivet av Susanne
Jag tror att du rör i smeten för mycket efter att du tillsatt mjölet. Rör inte runt eller vispa mer än att smeten är blandad efter att du tillsatt mjölet. Ett annat vanligt misstag är att ta för mycket mjöl vilket man nästan gör automatiskt om man gräver med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas det och man kan lätt ta 50-75% för mycket. Därför är det viktigt att hälla upp mjölet eller väga det. För mycket mjöl ger torra och kompakta kakor. Lycka till och skriv gärna igen och berätta om du testar igen och om något tips hjälpte dig.