Kommentarer till Mjuk pepparkaka

"Mycket god mjuk pepparkaka. En underbart god sockerkaka med pepparkakskryddor som är enkel att göra."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
penna Skrivet av Elina
Hej!
Gjorde kakan förra veckan och den blev mycket omtyckt. Men undrar om du tror det går att göra den i en långpanna istället då jag skulle vilja ha den som botten och cremecheese frostig på i rutor.
Tack för ett mycket bra recept!
penna Skrivet av Gunvor
Hej!
Jag blev lite fundersam då jag hade ett recept utskrivet härifrån sen tidigare men ser nu att mjölmängden är minskad med 0.5 dl. Vad beror det på?
besökare Svar till Simone penna Skrivet av Susanne
Nej du bör använda vanligt vetemjöl som det står i receptet. Om kakan blir torr - tänk på hur du mäter upp mjölet (som står i receptet). Men kan hålla med om att det kan vara lite för mycket mjöl i receptet och nu när jag provade senast så tyckte jag det blir bättre med lite mindre mjöl så jag har nu uppdaterat receptet till 2.5 dl vetemjöl istället för tidigare 3 dl.
penna Skrivet av Simone
Hej!

Det blev en väldigt torr kaka. Är det tillåtet rågsiktsmjöl?
besökare Svar till Emma penna Skrivet av Susanne
Det ska vara något som är syrligt. Både yoghurt och crème fraiche borde gå bra, även gräddfil. Crème fraiche är ju lite fastare konsistens så om du tar det kanske du ska ta lite mindre mängd och röra ut med lite vatten så du får samma mängd som i receptet men att den blir lite lösare. Lycka till! Skriv gärna och berätta hur det blev om du provar! :)
penna Skrivet av Emma
Hej, kan man använda något annat än filmjölk? Bor i ett land där det inte finns. Yoghurt, créme fraiche?
besökare Svar till Johanna penna Skrivet av Susanne
A-fil är ju filmjölk så det går bra.
penna Skrivet av Johanna
Måste det vara filmjölk? Eller kan man ha A-fil?
penna Skrivet av Anna
Åh, vad god den blev! Tack för ett bra och enkelt recept! :)
besökare Svar till VonHusby penna Skrivet av Susanne
Ja om man mal själv blir det mycket mer smak så då kanske man bör ta lite mindre mängd i så fall. Glöm inte att man alltid kan prova sig fram och smaka på smeten och ha i mer av nejlikor eller kardemumma om man vill ha mer smak av det (men det gäller att inte ha i för mycket av något från början bara, så kanske utgå från halva mängden i receptet och därefter smaka sig fram). Bra att den blev god ändå! :)
besökare Svar till VonHusby penna Skrivet av sofia
Mal inte nejlikorna själv, det bästa är att köpa santa Marias malda nejlikor. Det har jag alltid i min mjuka pepparkaka och då tar inte nejlikorna över men smakar lika gott. Att tillsätta 1 tsk kademumma gör och kakan godare.
penna Skrivet av sofia
Om man tillsätter 1 tsk kademumma blir det ännu godare o smakar extra mycket jul!
penna Skrivet av VonHusby
hej...
detta är andra gången med denna recept för mig nu...
dena gång användes färk malen nejlika och det dominerade smaken alldeless för mycket och gav en stark eftersmak...
gott o mjukt blev det i varjefall...
kakan blev även några nyanser mörkare än den du har på bild...

never the less så smakar den utsökt...=)
besökare Svar till Sötsugen penna Skrivet av Susanne
Ja det kan man men det är annan ugnstemperatur, placering i ugn och tid i ugn för muffins jämfört med en hel kaka.
penna Skrivet av Sötsugen
Kan man göra dessa i muffinsformar istället eller blir de för torra då?
besökare Svar till Jessica penna Skrivet av Susanne
Nejlikor bidrar med en ganska stor del av den karaktäristiska pepparkakssmaken så det kommer inte smaka så mycket pepparkaka om du utesluter den kryddan.
besökare Svar till Jessica penna Skrivet av Anders
Ja kryddorna kan du nog ändra på. Jag sätter tex lite kardemumma i. Men varför ta bort nejlikan, det passar riktigt bra? Blir lite "asiatiskt" med ingefära och mörka kryddor.
penna Skrivet av Jessica
Jag skulle prova den, men jag undrar om man kan strunta i nejlikor?
besökare Svar till Anna penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :) Helt ok förstås även med den färdiga pepparkakskryddblandningen, den innehåller ju samma sak som att köpa kryddorna var för sig.
penna Skrivet av Anna
Otroligt god mjuk pepparkaka! Tack för den enkla och mycket bra receptet. Har gjort lite "latare" variant och tog färdigblandade pepparkakskryddor (5tsk) från Santa Maria.
besökare Svar till Alice penna Skrivet av Susanne
Kan och kan, jag skulle inte göra det för nejlika har en väldigt karaktäristisk smak som man förknippar med pepparkaka. Utan nejlika så smakar det inte pepparkaka utan något annat som förstås även det kan vara gott. Det finns ingen krydda som smakar liknande nejlika vad jag vet. Vill du ta bort den så kan du ta mer av de andra kryddorna. Smaka på smeten.
penna Skrivet av Alice
Kan man ta något annat istället för nejlika?
penna Skrivet av marion
tack so mycket!
Vielen Dank f. d. Rezept. Es ist Weihnachtszeit und ich werde den leckeren Kuchen backen - freue mich schon auf Duft und Geschmack!!!
Liebe Grüße und DANK aus dem Värmland - MM
besökare Svar till Linnea penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
besökare Svar till Linnea penna Skrivet av Linnea
Så det blir att smaka mer lingon i grädden, menar jag.
penna Skrivet av Linnea
Det är gott att blanda rårörda lingon/lingonsylt i grädden så den blir det att smaka mer lingon till. Detta receptet använder jag alltid när jag bakar (mamma älskar mjuk pepparkaka!), men tar med att kryddorna och även kardemumma.
besökare Svar till Maria penna Skrivet av Susanne
Trevligt att höra att kakan blev bra! :)
penna Skrivet av Maria
Filmjolk finns inte i England sa jag tog naturell yoghurt istallet och det gick jattebra. Kakan var helt graddad efter 30 minuter men jag tror det beror pa att min ugn har nagon slags varmluftsflakt! Tack for receptet!
besökare Svar till Linnea penna Skrivet av Susanne
Ja, prova gärna att ta halva mängden kardemumma istället.
penna Skrivet av Linnea
Kan man strunta i ingefäran? Tål inte det!
besökare Svar till Kristina penna Skrivet av Susanne
Läs gärna mitt svar till Therese.
penna Skrivet av Kristina
Undrar samma sak som Therese; om man redan har färdigblandad pepparkakskrydda hemma som man vill använda, hur mycket ska man ha i?
besökare Svar till Therese penna Skrivet av Susanne

Hej!
Du kan ju kolla innehållsförteckningen på de köpta pepparkakskryddorna och jämföra det med vad som står i receptet. Du får även jämföra mängden. Så att du helt enkelt tar samma mängd pepparkakskryddor som de kryddor du utesluter i receptet. Gissningvis är det ingefära, kanel och nejlika.

Kan annars tipsa om att det blir betydligt billigare att köpa varje krydda för sig om du använder dem till något mer och du kan ju använda dem till t.ex. pepparkakor (franska och vanliga), bröd och andra mjuka kakor.

penna Skrivet av Therese
Hej
Tänkte baka denna men undrar om man använder papparkakskryddor (köpta färdig blandade i påse)istället, vad ska man utesluta av kryddorna i receptet och hur mycket kan vara rimligt att ta?
Tack för hjälpen!
penna Skrivet av Emma
Jag bor som några andra utomlands och har inte heller tillgång till filmjölk. Jag använder dock Actimel drickyoghurt (typ activia), gör även att kakan blir lite "nyttig" då actimel innehåller aktiv bakteriekultur.. ;) Underlättar för samvetet lite iaf! Annars superbra och riktigt gott recept.
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Linda
Hej1
Ett tips är att byta ut filmjölken mot creme freche, jättegott :)
besökare Svar till Aisha penna Skrivet av Susanne
Yoghurt borde gå bra.
penna Skrivet av Aisha
Jag bor i Sydamerika och har darfor inte tillgang till filmjolk. Vad kan jag anvanda istallet?
besökare Svar till th penna Skrivet av Susanne
Den blir som en normalstor sockerkaka i storlek. Hur många bitar det blir beror på hur tjocka du skär dem. Men jag skulle säga minst 12 bitar utan att de känns tunna.
penna Skrivet av th
hur många personer räcker den till?
penna Skrivet av Christina
Jag bakade kakan tillsammans med mina barn som är ett, två och tre år gamla ( jo det gick men visst fick jag torka sen- roligt hade vi i alla fall och vilken underbar doft...) och vi gjorde den i dag på självaste Lucia.Lättgjord, GOD och ja det här receptet ska sparas!Jag gillar när det smakar mycket krydda så jag dubblerade faktiskt mängderna nejlika, ingefära och kanel + 1/2 tsk. extra bakpulver.
penna Skrivet av Christina Linusson
En god mjuk Pepparkaka.
penna Skrivet av Prologen
Vet någon hur det blir om man tar naturell soygurt istället för filmjölk? Reagerar det också med bikarbonatet eller ska man hellre ta något annat veganskt alternativ?
besökare Svar till paige penna Skrivet av RobertYogurt
Filmjölken som har ett lågt ph värde och därmed är sur reagerar med bikarbonatet som då producerar koldioxid.

Du kan säkert använda vanlig mjölk också men då måste du ha bakpulver för jäsningen istället.
penna Skrivet av Matilda
Om man häller i lite kardemumma så smakar den lite mer, ett gammalt knep som min mormor lärde mig :)
penna Skrivet av Rickard
Släng med fördel i lingonsylt i smeten! Gjorde jag när jag var liten, och den touch det ger kakan är ojämförbar.
penna Skrivet av paige
hmm...måste man ha i filmjölk? kan man inte ha vanlig mjölk? vad blir det för skillnad?
penna Skrivet av Christina Linusson Florida
Den smakade bra, latt att gora. Jag gjorde sma pepparkakshus, det blev 11 stycken, en speciell plat som jag fick av min son Martin i present.
penna Skrivet av Fanny
Den här kakan är riktig smaskig =)
penna Skrivet av bengt
Öka mängden bakpulver till 3 tsk om du ska göra muffins så blir de riktigt "toppiga".
penna Skrivet av Jessica
Hej!
Är de någon som vet om det går bra att göra de som muffins istället? måste jag ändra något i receptet då?
penna Skrivet av Renée
MALA ALLA KRYDDOR SJÄLV!! Det är mitt tips.. Kakan får sååå mycket mer smak då..
penna Skrivet av sara
de är gott och roligt att baka
penna Skrivet av Kjell
Mia:Vanlig yoghurt,eller??? Har gjort receptet en gång, lätt som en plätt, och god.Håller med Susanne,köp ingen mix, busenkelt att blanda själv och betydligt billigare i längden.
penna Skrivet av Mia
bytte ut filmjölk mot yogurt och tog i lite kardemumma med! jättesaftig å god. Mumsfilibaba! :)
penna Skrivet av Ann-Sofie
Jag hade i lite mer kryddor än vad som stod och tycker det smakar bättre. Testade även att ha i lingon och gräddfil istället för filmjölk o det blev jättegott!! Saftig och inte alls torr. Rekommenderar den skarpt!!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Rickard: Ärligt talat tror jag inte du sparar mer än max 5 minuter på att köpa den mixen. Du måste ju ändå blanda ihop smeten och hälla den i en form och grädda i ugnen. Att själv blanda ihop kryddor och mjöl tar inte särskilt lång tid. Dessa mixar man köper är mest bara ett sätt för handeln att tjäna mer pengar eftersom tidsvinsten är försumbar som jag ser det. Mixen är ganska dyr jämfört med att köpa ingredienserna och dessutom brukar de innehålla alla möjliga tillsatser och härdat fett som inte alls är hälsosamt. Så jag rekommenderar (kanske inte helt otippat) att baka själv! ;)
penna Skrivet av Rickard
Hade inte tid att baka, kungsörnens färdig mix. :-)
penna Skrivet av Sara
Det va as god.. rekomenderas att baka lätt att göra..
penna Skrivet av daniel
håller på att baka den nu men det ser jättegott ut !
penna Skrivet av Sara
Tyckte den blev ok i smak men smulade sönder lätt!
penna Skrivet av Evelyn
Jättebra att det finns beräknad tid. Det är guld!
penna Skrivet av Tilda
Den blev jätte god! ;)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Calle: Det är nu ändrat! Samma sak gäller ju även ingefära och kanel som också köps färdigmalen.
penna Skrivet av Calle
Skriv gärna att det ska vara MALDA kryddnejlikor så man slipper köpa fel som jag gjorde.
penna Skrivet av Anna
Svar till fred: Testa att grädda den kortare tid i ugnen.
penna Skrivet av fred
Vad lägger jag i kakan för att den ska bli lite mer kladdig ?:)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Maria: Nej det brukar vara runt 1 tsk nejlikor. Jag testade att googla på mjuk pepparkaka och de översta recepten i sökresultatet hade alla 1 tsk nejlikor.
penna Skrivet av maria
drog ner till 1 tsk ingefära, o 0,5 tsk nejlikor, jämfört med andra recept, brukar det va 1 krm nejlikor, så 1tsk låter mycke. men torr blev den inte, (kanske vart inne för länge i ugnen i så fall)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Kristina: gräddfil går bra, annars tror jag yoghurt också fungerar bra. Skriv gärna en kommentar om du provar hur det blev ifall fler undrar så kan jag skriva in det i receptet.
penna Skrivet av Kristina
Kan jag andvända naturell yogurt elle liknande i stället för filmjölk, jag bor i Italien och får inte tag på filmjölk tyvärr...

Kristina
penna Skrivet av Marie
Jag använde malen ingefära på burk.
Förstår inte alls varför det blev så stark smak.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Marie: Använde du någon helt nymalen ingefära? Själv har jag köpt färdigmalen i kryddburk eller påse och då har 1,5 tsk varit helt ok.
penna Skrivet av Marie
1,5 tsk ingefära va alldeles för mycket i kakan.
Brändes på tungan.. 1 tsk räcker, fick slänga den :( Men annars va den säkert god och den va lätt att göra och såg superfin ut i en vanlig rund form utan hål.
penna Skrivet av Madde
Detta recept är fantastiskt bra!
penna Skrivet av Susanne
Svar till C: Ja det går säkert bra.
penna Skrivet av C.
Kan man ha gräddfil istället för filmjölk i?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Yvonne: Det är viktigt att man lägger den i en plastpåse så fort den svalnat. Jag tycker också den håller ihop bättre om den får stå en dag innan man äter den. Du kan ju prova att skära skivor av den imorgon och se om den är saftigare.
penna Skrivet av Yvonne
Gjorde denna kaka igår,allt enl. receptet.
Smaken blev god,men ack vad torr kakan blev den bara rasa sönder... Varför?
penna Skrivet av elise
Supergod kaka som definitivt kommer bli en tradition hemma hos oss!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Therese: Det borde man kunna göra, men det svåra är att ta rätt mängd av den så att det blir lagom mängd krydda till sockerkakan. Jag tror nämligen att innehållet i en kryddpåse räcker till mer än en mjuk pepparkaka. Kanske står det på påsen.
penna Skrivet av Therese
Kan man använda en påse pepparkakskryddor istället för kanel, ingefära och nejlikor ?
penna Skrivet av Susanne
Svar till linda: Tyvärr tror jag inte att det fungerar med malda mandlar eftersom vetemjöl innehåller gluten som gör att sockerkakan blir luftig och inte kompakt. Sockret mot sötningsmedel tror jag mera på, men jag kan inte säga säkert. Berätta gärna om du provar hur det blev!
penna Skrivet av linda
kan man byta ut vetemjölen mot nötmjöl(malda mandlar)? och sockret mot sötningsmedel?
penna Skrivet av Åsa
Mina döttrar gjorde receptet, men då vi inte hade någon filmjölk, så blandade de yoghurt och mjölk. Kanongod saftig kaka blev resultatet :)
penna Skrivet av Emma
Jag använde mig utav mer kanel och mer filmjölk.
Det blev perfekt!
Tycker verkligen att detta receptet är jättebra!
penna Skrivet av Anna
Tack för saftighetstipset Emil! Jag bytte dessutom typ en dl av mjölet mot havregryn, lite mer struktur så. Dessutom blir det gott att sticka ner äppelklyftor i smeten.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Ija: Inte så mycket men kolla GI-recepten.
penna Skrivet av Ija
Har ni något för diabetiker? Alltså folk med diabetes...
penna Skrivet av Emil
tycker att den blir lite asaftigare om man har i lite mer filmjölk
penna Skrivet av Susanne
Svar till Magnus: Jag tror nog att smakerna sätter sig och kommer fram bättre om den står i kylskåp några dagar. Att vänta i 2 veckor skulle jag nog inte göra, men det kanske funkar det med?
penna Skrivet av Magnus T.
Jag hörde av en kamrat, att mjuk pepparkaka, efter att den svalnat, skall förvaras i kylskåpet i 2 veckor, i plastpåse, så att kryddorna ska blandas. Stämmer detta?
penna Skrivet av Elina
Mycket bra och väldigt god
penna Skrivet av Susanne
Hoppsan, hade missat det. Nu har jag skrivit dit det. Tack för att du påpekade det!
penna Skrivet av =)anna
När ska man hälla i bikarbonet/bakpulver?
  1