Mazarinkaka

En mjuk och saftig mazarinkaka. Den klassiska och karaktäristiska mazarinsmaken fås från mandel och bittermandel.

Den här goda mazarinkakan passar perfekt att servera till fikat och är mycket enkel att baka!

mazarinkaka
En bit mazarinkaka.
Timglas Tid: 2,5 timmar varav 30 minuters jobb
Portioner ca 10-12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 1 kaka = 12 bitar (90 g): 333 kalorier, 42 g kolhydrater, 17 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Glasyr:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme

Baka mazarinkaka så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke.

    Låt stå framme i rumstemperatur till smöret blivit mjukt. Skär det därför gärna i mindre bitar så går det snabbt och blir klart på den tiden du gör nästa steg.

  2. Mal sötmandel och bittermandel i en mandelkvarn.

    Smörj en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter och beströ med ströbröd.

  3. Vispa (det nu rumsvarma) smöret och strösocker till en jämn smet.

    (Använd gärna elvisp med vispar som går att använda i alla momenten tills kaksmeten är klar.)

  4. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn smet.

  5. Tillsätt den malda mandeln, bakpulver och vaniljsocker.

    Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

  6. Tillsätt vetemjölet och mjölken och vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    (Mät upp vetemjölet genom att väga eller hälla upp det. Undvik gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket och då blir kakan torr och tung.)

  7. Bred ut smeten i formen.

  8. Grädda i nedre delan av ugnen i 175°C i ca 40 minuter tills kakan fått gyllene färg och släpper kanten.

    (Man kan även prova med en provsticka som då ska vara torr.)

    Låt kakan svalna under bakhandduk.

  9. Lyft över mazarinkakan på ett serveringsfat när den svalnat. Gör sedan glasyren.

  10. Mät upp florsockret i en liten skål.

    Tillsätt vattnet men var försiktig och tillsätt gärna lite mindre först och rör om och tillsätt sedan droppvis och rör till en lagom trögflytande kräm.

  11. Bred ut glasyren på kakan. Låt stå och stelna i rumstemperatur.

    Tiden det tar beror på hur trögflytande glasyren är men räkna med ca 30-60 minuter innan glasyren stelnat och mazarinkakan är färdig att serveras.

byt ut Variationstips:

Glasyren kan man om man vill smaksätta med t.ex. rivet citronskal eller ta apelsinjuice istället för vatten. Det blir väldigt gott!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Mazarinkakan håller sig minst en vecka i rumstemperatur. Den kan även frysas in (helst utan glasyr eftersom den lätt spricker) och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka kakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Jenna
Älskar den här kakan, så enkel att göra.
✏️ Skrivet av Karin
Hej Susanne!
Tycker mycket om din sida med alla recept, tack för du delar med dig.
Gjorde mazarinkakan igår och har även gjort den tidigare. Den blir jättegod men jag har problem med glasyren. När den stelnat o jag skär bitar lossar den o blir liggande lös på kakan ( Gjorde dubbelt recept i långpanna) Vad gör jag för fel tror du? Delta hat även hät tidigare tyvärr.
Hälsen Karin
✏️ Skrivet av Lars Aleheim
Har bakat den några gånger,enkel och god.Tack.

Visa alla kommentarer