Kommentarer till Marängtårta / Pinocchiotårta

"Recept på en klassisk marängtårta även kallad pinocchiotårta. Grädda i långpanna eller två runda formar."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
penna Skrivet av Emma
Älskar dina recept! Sakliga och tydliga! Testade göra denna tårta enligt annat recept men det gick åt skogen! Idag gör jag enligt ditt och tårtan/marängen blir fantastisk!!!
penna Skrivet av Rita Blockgren
Har bakat tårta massor av gånger, nu har jag fått en ny ugn och inget funkar botten blir seg och marängen sjunker ihop vad är felet bakade den exakt efter receptet men bytte ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl. Lailas mjöl. Vad är problemet?
penna Skrivet av Vickan
Andra försöket blev bra, vispade äggvitan tills den blev fast och jag kunde göra toppar som höll formen. Sen hade jag i sockret pö om pö. Blev en fin och frasig maräng. Eller ja, fin och fin. Inte vet jag. Det var mitt livs andra försök. Första tårtan blev katastrof - platt och bränd. Bränd eftersom jag ökade tiden och höjde värmen då marängen aldrig stelnade. Förstod inte hur äggvitan skulle se ut innan tillsättning av socker tills det att jag youtubade för att se hur man gör.
penna Skrivet av Vickan
Mitt första försök misslyckades. Jag vispade inte äggvitan tillräckligt länge innan jag hade i sockret. Då blev det en platt hård historia.
besökare Svar till Caroline penna Skrivet av Susanne
Kanske hade du en större form. Vilken diameter?
penna Skrivet av Caroline
Bakade denna tårta idag. jag fick en fin frasig maräng men sockerkaksbotten blev rätt torr och smakade lite bränd...
vad gjorde jag för fel? jag gräddade den enligt anv. 45 min i mitten av ugnen (150 grader)
besökare Svar till Anna penna Skrivet av Susanne
Eftersom jag inte provat det så vågar jag inte svara på det, men jag gissar på 0-10 minuter extra.
penna Skrivet av Anna
Om jag gör 1 1/2 sockerkakssats, hur mycket längre behöver den stå i ugnen?
besökare Svar till Anna penna Skrivet av Susanne
Jag brukar förvara den i rumstemperatur med en bakhandduk över. Det viktiga är att inte marängen utsätts för fukt för då smälter den. Därför är rumstemperatur inomhus bra eftersom det är torrt. Undvik plast eftersom det stänger in fukt.
penna Skrivet av Anna
Om man gör botten dagen innan, ska den täckas med plastfolie eller blir marängen mjuk då?
besökare Svar till Elvy Gärdsback penna Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om tårtan!
penna Skrivet av Elvy Gärdsback
Toppen! Den är god med ananas också. Bra och tydlig beskrivning, ingen kan misslyckas. Tack!
besökare Svar till Cecilia penna Skrivet av Susanne
Bra att veta! Tack för att du delar med dig, jag skriver in det i receptet! Och så klart kul att du tycker om receptet! :)
penna Skrivet av Cecilia
Jag vill bara tipsa om att det går utmärkt att byta ut smör, mjölk och grädde till mjölkfria alternativ som exempelvis havredryck och havregrädde. :) vi testade det gör ca 2 månader sedan och ska höra en ny omgång nu då den gick hem hos alla som åt. En toppen recept. :)
besökare Svar till Madde penna Skrivet av Susanne

Jo de ska gräddas i mitten av ugnen men jag har inget steg i mitten av ugnen så jag sätter mitt galler lite under mitten av ugnen, alltså inte i nedre delen och det är det som ses på bilden. Jag har gräddat mina tårtbottnar du ser på bilderna precis den tid som står i receptet. Tänk på att bilderna oftast inte visar allting, det är viktigt att alltid läsa beskrivningstexten för att inte missa något.

Men om du gräddat dina tårtbottnar i mitten av ugnen så har du ju gjort precis rätt och om de då inte blivit klara så beror det på att ugnen inte varit varm eller felaktiga ugnsinställningar, det ska vara över- och undervärme, vilket alltid är det som gäller när inget annat anges och det gäller alla recept, inte bara mina.

penna Skrivet av Madde
Hej!
Kanske ska ändra att de ska stå i mitten till nedre. För på bilden är den inte i mitten. Såg inte bilden så min botten blev ju inte klar:-(
besökare Svar till Ida penna Skrivet av Susanne
Ja du kan baka bottnarna i förväg och de går att frysa även om jag själv aldrig provat att frysa dem men kan inte tänka mig att det skulle vara något problem. De måste svalna först, du kan använda bakplåtspapper eller aluminiumfolie bara så du skyddar bottnarna och inte kladdar ner frysen och vara försiktig så de inte mosas. Jag tror att upptiningen går ganska snabbt. Sätt dem bara i rumstemperatur i en timme så bör de ha tinat, troligtvis går det fortare än så. Det är sockerkakan som kommer bli frusen och behöver tina, marängen blir liksom inte fryst. Så du kan lägga på grädden direkt om du vill och ha i kylen ett par timmar eller mer så tinar sockerkakan där. Eller också låter du stå framme i en timme, lägger på grädde och sedan in i kylen. Lycka till!
penna Skrivet av Ida
Hej !
Jag tackar för en bra sida med tips och ideér. Jag bakar hellre kakor än tårtor men nu har jag gett mig den på att få ihop en stor (långpanne) Pincchio tårta,så jag får göra dubbelt recept två gånger) men jag behöver råd givnig :) Tårtan skall ätas på en lördag em, kan jag då baka bottnarna färdiga på onsdagen och när de svalat lägga in dem i frysen ?

Skall bottnarna läggas ini ngt då de är i frysen typ aluminiumfolie ?

Hur lång tid tar det för de frusna bottnarna att tina så att man kan lägga på grädden ?Eller ska jag lägga på grädden direkt då de kommer från frysen ? Tinar bottnarna bäst i kyl eller rumstemperatur ?

Stort tack Ida
besökare Svar till Cajsa penna Skrivet av Susanne
Ja du kan göra tårtbottnarna dagen innan de ska serveras. Det brukar jag göra. Men förvara dem i rumstemperatur, inte i kylskåp eftersom det är fuktigt i kylskåpet. Marängen vill ha det torrt. Gör sedan fyllningen och fyll tårtan samma dag som du serverar den för bästa resultat. Då kan du förvara den i kylskåp, några timmar är inga som helst problem.
penna Skrivet av Cajsa
Kan man göra tårtan dagen innan den ska serveras? Ex, göra botten dagen innan och sen innan man ska servera den göra fyllningen?
Tänkte så inte marängen blir mjuk, men man kan kanske sätta in den i kylskåpet tills man ska ha den?
penna Skrivet av jocke
hur ser man att marrängen e klar utan att öppna ugnen?
besökare Svar till Andrea penna Skrivet av Susanne
Ja, jag tror det går bra att lägga till en halv sats sockerkaksbotten. Mängden sockerkaksbotten tycker jag annars blir bra om man har lika stora formar som jag angivit i receptet. Men om man tar större formar då blir det väldigt tunt med sockerkakssmeten och även svårt att breda ut den. Så det är ganska noga med formstorleken i det här receptet för att man ska få perfekt resultat.
penna Skrivet av Andrea
Tack för en sida med bra recept! Jag bakade denna tårta idag, den blev helt ok. Jag upplevde dock precis som någon annan skrivit, att de blev för lite av den goda botten. Man kan inte bara lägga till en halv sats, eller göra dubbel sats botten?
Andrea
penna Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning med bilder steg för steg.
besökare Svar till anne toulet penna Skrivet av Susanne
Trevligt! Du är välkommen! :)
penna Skrivet av anne toulet
Jag studerar svenska och älskar att laga mat så jag hittar din webbplats super!

Even I am just a beginner in Swedish I can understand most of the recipes :)

anne (Brussels)
besökare Svar till Anna penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips och inspirerande bilder! :)
penna Skrivet av Anna
Jag har gjort den här tårtan många gånger och dekorerat på många sätt. Jag håller med om att det är en bra ide att ha ett chokladlager på den understa botten så att marängen håller sig krispig. Dock är det gott med bara frukt också. Här är en bild av hur jag dekorerade tårtan förra gången jag gjorde den: http://www.thefoodmethod.com/2013/07/des-gateaux-decores-avec-de-la-creme.html
penna Skrivet av Jenny
Jag undrar om marängen blir bra om man fryser bottnarna? Blir den inte blöt och konstig då?
penna Skrivet av MammaMu
ÄLSKAR denna tårta och har alltid fått så himla mycket positiva kommentarer när jag har bjudit på den. Jag brukar pensla på ett lager med smält choklad på marängen,slänga på lite skivade bananer o vispad grädde emellan,högst upp har och grovt hackad dajm eller choklad, beroende på om nån av mina gäster är allergisk mot nötter. Har man choklad penslat på marängen så sjunker den inte ihop,så jag gör alltid i ordning den kvällen innan kalaset.
besökare Svar till Lina penna Skrivet av Susanne

Jo så har jag gjort många gånger att jag gör tårtbottnarna dagen innan. Låter dem stå med en bakhandduk över tills nästa dag då jag lägger i fyllningen ett 1-4 timmar före servering.

Eftersom det är fyllningen som gör att marängen i den tårtbotten som är underst smälter efter ett antal timmar så är det bra att man inte låter den stå med fyllningen i mer än 4 timmar före servering om man vill ha en så hög och god tårta som möjligt.

penna Skrivet av Lina
Om man låter bli att ta på grädden och bären men fortfarande ha marängen i två delar, kan man inte vänta till dagen efter att äta och den fortfarande ser bra ut?
besökare Svar till Elisabeth penna Skrivet av Susanne
Tänk på att inte öppna ugnsluckan under tiden du gräddar marängen.
penna Skrivet av Elisabeth
har en ny ungn och nu fungerar inte det med tårtan Marängen blir mjuk och sjunker ihop. Har alltid fått så fin tårta men nu ser det ut som en ungnspannkaka
Är värmen för låg? Ska jag ha den högre upp? Har provat allt men det funkar inte
Tips!!!!provat allt
penna Skrivet av Jonas
Tips från mig!
Smält blockchoklad och pensla båda marängbottnarna då sjunker de inte ihop när du lagt på fyllning(grädde)och till ställer förvaring.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Fanny: Jag brukar förvara min över natten i rumstemperatur med en bakhandduk över.
penna Skrivet av Fanny
om man gjort botten dagen innan; hur och var förvarar man den? i kylskåp eller rumstemp? med plastfolie på eller? fan va bra tips att frysa bottnen förresten;)
penna Skrivet av Susanne
Svar till bagerskan: Låter du marängen svalna i rumstemperatur? Det är inte bra att förvara den i kylskåp längre än nödvändigt (när man lagt på fyllningen). Det är förstås viktigt att du vispar äggvitor och sockret så länge att du kan vända upp och ner på bunken utan att smeten rör sig. För att marängen ska bli frasig krävs lång tid i ugnen men jag antar att du följt receptbeskrivningen. Ett fel kan ju vara om din ugn inte håller rätt temperatur, kolla med en termometer.
penna Skrivet av bagerskan
jag har provat otaliga recept för denna goda tårta men... marängen blir alltid mjuk. Jag ser till att följa alla råd ang. bunke, torra vispar ingen äggula etc men den blir aldrig frasig! Vad är det för fel??
penna Skrivet av Susanne

Svar till nadja: Tack för ett jättebra tips! Jag har lagt in det som ett tips i receptet!

Tack även till Maria Fridell för bra tips! Ditt tips har jag tagit med på sidan om äggvitor.

penna Skrivet av nadja;)
ett tips är att stoppa bottnarna i frysen innan du ska flytta o hålla på med dom.. jag brukar göra i långpanna o har då bakplåtspapper under.. och när den är klar i ugnen så låter jag den svalna och sedan stoppar jag den i frysen så jag kan vrida o vända på den när jag ska ta bort bakplåtspappret..
penna Skrivet av Maria Fridell
För att få en hård marängsmet:Låt vitorna ligga i en bunke i rumstemperatur över natten,sen är det bara att vispa som vanligt. Smeten blir även spritsbar och håller formen mkt bättre.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Ida Hansson: Nej jag förstår det. Nu när jag räknar på ytan så stämmer det inte alls med 30x40 cm. Ytan ska bli någonstans mellan 600 och 800 kvadratcentimeter om det ska bli bra och 30x40 blir ju 1200 kvadratcentimeter. Så snarare en form på 20x35 cm är lagom. Jag ber om ursäkt för att jag skrivit fel mått i receptet och jag har rättat till det nu.
penna Skrivet av Ida Hansson
Funkade inte alls!
Sockerkakssmeten blev det jättelite av och marängen mycket mer. Var redan tveksam innan gräddningen när jag såg hur lite sockerkakssmet det blev - tänkte dock fullfölja receptet. Måttet 30x40 är alldeles för stort! När jag tog ut kakan efter 45 min var marängen perfekt men sockerkakan där under som bränd knäck på 0,3cm. Om jag ska göra den igen blir det nog en mindre form eller dubbelsats sockerkaksdeg.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Jenny: Om marängen blev platt så borde det bero på något som har med äggvitorna att göra. När man vispar äggvitor är det viktigt att man gör det i en torr fettfri skål med rena vispar. Det är också viktigt att inte något av äggulan kommer med. Sedan ska man vispa äggvitorna ordentligt till ett fast skum, så att man kan vända på bunken utan att det rinner. Klicka sedan detta ovanpå sockerkakesmeten och grädda i ugnen i 45 minuter.
penna Skrivet av Jenny
Jag gjorde detta idag. Men den blev... platt! Vad har jag gjort för fel?
penna Skrivet av Maggan
Vänd marängen nedåt på med grädde och bär Lägg marängen uppåt på den andra halvan.Funkar jättebra
penna Skrivet av Susanne
Svar till Gunilla: Du bör kanske göra det här receptet x 10. Hur många långpannor det blir beror ju på hur stor yta du har på dina långpannor. Det är ganska lätt att räkna ut, säg till om du behöver hjälp med det.
penna Skrivet av Gunilla
Tänkt baka till ca 90/pers!!!
Hur många långpannor behövs till det?
Mvh.Gunilla
penna Skrivet av Susanne
Svar till Ingmari: Ja det kan du göra om du breder ut tårtsmeten på en dubbelt så stor yta.
penna Skrivet av Ingmari
Kan man dubbla receptet?
penna Skrivet av Wanja
Den här tårtan blir lättare att ta lös om man smörjer tunt med flytande smör på bakplåtspappret, Använd även ringar ca 22-24 cm som inköps på närmaste välsorterad affär för kökssaker, smeten flyter INTE ut. Lycka till!!!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Lina: Ja om du inte har löstagbar kant så är det väldigt svårt att lyfta upp bottnen utan att marängen går sönder allt för mycket. Du behöver få under stekspadar och lyfta upp hela bottnen.
penna Skrivet av Lina
Om man skulle göra en marängtårta med två runda formar, skulle det vara då så viktigt att formarna hade löstagbör kant???
penna Skrivet av Susanne
Svar till Bitte: Tack för ditt tips! Jag har lagt till det i receptet!
penna Skrivet av Bitte
Receptet går jättebra att göra glutenfritt. Byt ut mjölet mot Finax glutenfria italienska mjölmix (samma mängd)! Det blir toppengott:-)
penna Skrivet av Mimiz
Har blandat grädden med frysta frukter varje gång (hallon/blåbär) Sen lagt ett lager grädde åvan på, där efter ett lager marsipan, och några färska jordgubbar som granering. Så har man en speciall marsipan tårta, som jag VET får topp poäng! Har även använt mig av kiwi som ger en fräsch smak. Lite roligt tips bara :)
penna Skrivet av Linda
Jättegod tårta!! Prova även detta som fyllning: Lägg först en god vaniljkräm,vispad grädde på det och sen skivade, färska jorgubbar. Riktigt gott!!
penna Skrivet av Linda
Detta recept är jättegott!! Vi gjorde den i långpanna. La först vaniljkräm på botten och sedan grädde ovanpå och skivade, färska jordgubbar. Jättegod fyllning!!
penna Skrivet av Susanne
Svar till albu: Det blir knappt 6 msk.
penna Skrivet av albu
ungefär hur många msk är 75 g smält smör ?!
penna Skrivet av Sara
Tack!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Sara: Ja det går bra att göra bottnarna dagen innan.
penna Skrivet av Sara
Går det att göra bottnarna dagen innan man gör själva tårtan?
penna Skrivet av Annika
God tårta. Som fyllning vispade jag grädde och la i rivet äpple, ca 3-4 st i 3 dl grädde. Inget extra socker behövs. Det blir uppfriskande och gott.
penna Skrivet av hanna
tack så mycket för din hjälp, jag trodde nästan att marängen skulle vara mjuk, men jag hade väl fel, jag ska göra att nytt försök tack så mcyket änn en gång
penna Skrivet av Susanne
Svar till Hanna: När man vispar äggvitor är det viktigt att man gör det i en torr fettfri skål med rena vispar. Det är också viktigt att inte något av äggulan kommer med. Sedan ska man vispa äggvitorna ordentligt till ett fast skum. Hoppas att dessa tips hjälper. Jag har själv gjort den här tårtan massor av gånger och den har alltid blivit bra då så jag hoppas att du får till den också!
penna Skrivet av Hanna
Jag har bakat marängtårta till min mamma på hennes födelsedag. Men marängen blev mjuk och jag tyckte att den smaka ägg :S Vad kan jag göra, jag lyckas aldrig med själva marängen ?
penna Skrivet av Maggan
Allra godast är det med hallon!
penna Skrivet av Eva Siggelin
Vill bara tillägga att jag gör bottnarna i långpanna.
penna Skrivet av Eva Siggelin
Jättegod tårta som jag gjort många gånger.Jag river äpplen som jag vänder ned i grädden.Syrligt gott.Till många gör jag två bottnar,som lägges på varandra,men då bara maräng på en.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Jenny: Jag vet faktiskt inte.
penna Skrivet av Jenny
Jag menar både plats och namnet. Vet nån?
penna Skrivet av Jenny
Vad kommer Pinocchio(tårta) ifrån???
penna Skrivet av Susanne
Svar till Karin: ja du får prova! ;) Skriv gärna och berätta hur det blev!
penna Skrivet av Karin
Ja, det förstås, men jag tänkte nog mer att man nöjer sig med en enkel botten med en klick grädde och lite bär eller dylikt. Då spelar det ingen roll.
Det kluriga är väl gräddningen och om man får samma resultat som på långpanna.. Jag får prova helt enkelt ;)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Karin: Jag vet faktiskt inte. Men det borde ju bli svårt att få plats med fyllning i en mazarinform eftersom en tårtbotten är lika hög som en mazarinform.
penna Skrivet av Karin
Kan man grädda detta i fler små formar, typ mazarinformar om man vill åstadkomma runda små bakelser? Fungerar det med samma temperatur och tid i ugn?
penna Skrivet av Susanne
Svar till natalie: Tack för ditt tips som jag antar gäller när man gör en rektangulär tårta. Med ditt förslag får man ju en dubbelt så stor tårta.
penna Skrivet av natalie
Gör en rulltårtsbotten istället för att dela marängtårtan. Använd recept på en chokladrulltårta, men uteslut kakaon( eftersom den endast innehåller potatismjöl och blir då inte så hög). Vips så har du fått en mycket större marängtårta.
penna Skrivet av Ove
En jätte god tårta, det räckte tll mig och kjell.
penna Skrivet av Eva
Jag gjorde så att jag bara bredde ut smeten till två "rundlar", så stora som rymdes på vanlig ugnsplåt. Försökte få dem något lika stora. Sedan klickade jag på marängen, blev jättebra. Jag hade bara tre äggvitor o gulor, men det funkade lika bra så. Använde färska, skivade jordgubbar i grädden. MUMS.
penna Skrivet av Kajsa
Ett jättebra recept på en supergod tårta :)
penna Skrivet av maja
en supergod tårta , jag la till jordgubbar oxå!
det smakade fantastiskt!
penna Skrivet av Martin
En supergod tårta som alltid går hem
Använd krossade punchflaskor (godis) häll av en del av vätskan innan ni blandar den med grädden.. MMMmmm
penna Skrivet av Sara
Denna tårta har mamma alltid gjort, världens godaste.. Fast under ett annnat namn
penna Skrivet av Belinda
Ååhh... klasskiker som aldrig slår fel... mamma brukade alltid göra den när jag fyllde år. Fast med hallon i grädden istället ;) super god
penna Skrivet av CoCo
Hej,

Kärt barn har många namn.Jag brukar också baka denna tårta och har i mandarinklyftor i stället.Skall prova med banan nästa gång.I min familj så är den känd under namnet Evas marängtårta.Vi brukar göra det i långpanna.Underbart att se den i runda formar.
penna Skrivet av 12årig älskare(it is coming from my heart)
jag bara älskar marängtårtan
penna Skrivet av Sandra
Vad kul att jag halkade in på den här sidan, jag har nämligen nyligen bakat en sådan här tårta för första gången! Fick receptet av min svärmor. Jag gjorde den i långpanna och blandade i färska hallon i grädden. Det blev supergott! Skall prova med banan också!
  1