Kommentarer till Marängtårta / Pinocchiotårta - Sida 1

"Recept på en klassisk marängtårta även kallad pinocchiotårta. Grädda i långpanna eller två runda formar."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1   2   nästa sida
penna Skrivet av Caroline 2017-06-09 16:26
Bakade denna tårta idag. jag fick en fin frasig maräng men sockerkaksbotten blev rätt torr och smakade lite bränd...
vad gjorde jag för fel? jag gräddade den enligt anv. 45 min i mitten av ugnen (150 grader)
person Svar till Anna penna Skrivet av Susanne 2017-03-20 13:23
Eftersom jag inte provat det så vågar jag inte svara på det, men jag gissar på 0-10 minuter extra.
penna Skrivet av Anna 2017-03-19 06:31
Om jag gör 1 1/2 sockerkakssats, hur mycket längre behöver den stå i ugnen?
person Svar till Anna penna Skrivet av Susanne 2017-03-18 14:47
Jag brukar förvara den i rumstemperatur med en bakhandduk över. Det viktiga är att inte marängen utsätts för fukt för då smälter den. Därför är rumstemperatur inomhus bra eftersom det är torrt. Undvik plast eftersom det stänger in fukt.
penna Skrivet av Anna 2017-03-18 11:39
Om man gör botten dagen innan, ska den täckas med plastfolie eller blir marängen mjuk då?
person Svar till Elvy Gärdsback penna Skrivet av Susanne 2017-02-03 14:46
Kul att du tyckte om tårtan!
penna Skrivet av Elvy Gärdsback 2017-02-01 12:44
Toppen! Den är god med ananas också. Bra och tydlig beskrivning, ingen kan misslyckas. Tack!
person Svar till Cecilia penna Skrivet av Susanne 2016-07-13 21:15
Bra att veta! Tack för att du delar med dig, jag skriver in det i receptet! Och så klart kul att du tycker om receptet! :)
penna Skrivet av Cecilia 2016-07-09 06:58
Jag vill bara tipsa om att det går utmärkt att byta ut smör, mjölk och grädde till mjölkfria alternativ som exempelvis havredryck och havregrädde. :) vi testade det gör ca 2 månader sedan och ska höra en ny omgång nu då den gick hem hos alla som åt. En toppen recept. :)
person Svar till Madde penna Skrivet av Susanne 2016-06-06 15:05

Jo de ska gräddas i mitten av ugnen men jag har inget steg i mitten av ugnen så jag sätter mitt galler lite under mitten av ugnen, alltså inte i nedre delen och det är det som ses på bilden. Jag har gräddat mina tårtbottnar du ser på bilderna precis den tid som står i receptet. Tänk på att bilderna oftast inte visar allting, det är viktigt att alltid läsa beskrivningstexten för att inte missa något.

Men om du gräddat dina tårtbottnar i mitten av ugnen så har du ju gjort precis rätt och om de då inte blivit klara så beror det på att ugnen inte varit varm eller felaktiga ugnsinställningar, det ska vara över- och undervärme, vilket alltid är det som gäller när inget annat anges och det gäller alla recept, inte bara mina.

penna Skrivet av Madde 2016-06-06 13:47
Hej!
Kanske ska ändra att de ska stå i mitten till nedre. För på bilden är den inte i mitten. Såg inte bilden så min botten blev ju inte klar:-(
person Svar till Ida penna Skrivet av Susanne 2016-04-03 14:41
Ja du kan baka bottnarna i förväg och de går att frysa även om jag själv aldrig provat att frysa dem men kan inte tänka mig att det skulle vara något problem. De måste svalna först, du kan använda bakplåtspapper eller aluminiumfolie bara så du skyddar bottnarna och inte kladdar ner frysen och vara försiktig så de inte mosas. Jag tror att upptiningen går ganska snabbt. Sätt dem bara i rumstemperatur i en timme så bör de ha tinat, troligtvis går det fortare än så. Det är sockerkakan som kommer bli frusen och behöver tina, marängen blir liksom inte fryst. Så du kan lägga på grädden direkt om du vill och ha i kylen ett par timmar eller mer så tinar sockerkakan där. Eller också låter du stå framme i en timme, lägger på grädde och sedan in i kylen. Lycka till!
penna Skrivet av Ida 2016-04-02 13:03
Hej !
Jag tackar för en bra sida med tips och ideér. Jag bakar hellre kakor än tårtor men nu har jag gett mig den på att få ihop en stor (långpanne) Pincchio tårta,så jag får göra dubbelt recept två gånger) men jag behöver råd givnig :) Tårtan skall ätas på en lördag em, kan jag då baka bottnarna färdiga på onsdagen och när de svalat lägga in dem i frysen ?

Skall bottnarna läggas ini ngt då de är i frysen typ aluminiumfolie ?

Hur lång tid tar det för de frusna bottnarna att tina så att man kan lägga på grädden ?Eller ska jag lägga på grädden direkt då de kommer från frysen ? Tinar bottnarna bäst i kyl eller rumstemperatur ?

Stort tack Ida
person Svar till Cajsa penna Skrivet av Susanne 2016-03-23 14:39
Ja du kan göra tårtbottnarna dagen innan de ska serveras. Det brukar jag göra. Men förvara dem i rumstemperatur, inte i kylskåp eftersom det är fuktigt i kylskåpet. Marängen vill ha det torrt. Gör sedan fyllningen och fyll tårtan samma dag som du serverar den för bästa resultat. Då kan du förvara den i kylskåp, några timmar är inga som helst problem.
penna Skrivet av Cajsa 2016-03-17 18:56
Kan man göra tårtan dagen innan den ska serveras? Ex, göra botten dagen innan och sen innan man ska servera den göra fyllningen?
Tänkte så inte marängen blir mjuk, men man kan kanske sätta in den i kylskåpet tills man ska ha den?
penna Skrivet av jocke 2015-11-27 20:05
hur ser man att marrängen e klar utan att öppna ugnen?
person Svar till Andrea penna Skrivet av Susanne 2015-06-16 04:23
Ja, jag tror det går bra att lägga till en halv sats sockerkaksbotten. Mängden sockerkaksbotten tycker jag annars blir bra om man har lika stora formar som jag angivit i receptet. Men om man tar större formar då blir det väldigt tunt med sockerkakssmeten och även svårt att breda ut den. Så det är ganska noga med formstorleken i det här receptet för att man ska få perfekt resultat.
penna Skrivet av Andrea 2015-06-15 21:45
Tack för en sida med bra recept! Jag bakade denna tårta idag, den blev helt ok. Jag upplevde dock precis som någon annan skrivit, att de blev för lite av den goda botten. Man kan inte bara lägga till en halv sats, eller göra dubbel sats botten?
Andrea
penna Skrivet av Susanne 2015-05-06 03:16
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning med bilder steg för steg.
person Svar till anne toulet penna Skrivet av Susanne 2014-02-16 03:21
Trevligt! Du är välkommen! :)
penna Skrivet av anne toulet 2014-02-15 22:13
Jag studerar svenska och älskar att laga mat så jag hittar din webbplats super!

Even I am just a beginner in Swedish I can understand most of the recipes :)

anne (Brussels)
person Svar till Anna penna Skrivet av Susanne 2013-08-06 11:14
Tack för bra tips och inspirerande bilder! :)
penna Skrivet av Anna 2013-07-27 19:59
Jag har gjort den här tårtan många gånger och dekorerat på många sätt. Jag håller med om att det är en bra ide att ha ett chokladlager på den understa botten så att marängen håller sig krispig. Dock är det gott med bara frukt också. Här är en bild av hur jag dekorerade tårtan förra gången jag gjorde den: http://www.thefoodmethod.com/2013/07/des-gateaux-decores-avec-de-la-creme.html
penna Skrivet av Jenny 2013-06-10 13:47
Jag undrar om marängen blir bra om man fryser bottnarna? Blir den inte blöt och konstig då?
penna Skrivet av MammaMu 2011-11-12 14:12
ÄLSKAR denna tårta och har alltid fått så himla mycket positiva kommentarer när jag har bjudit på den. Jag brukar pensla på ett lager med smält choklad på marängen,slänga på lite skivade bananer o vispad grädde emellan,högst upp har och grovt hackad dajm eller choklad, beroende på om nån av mina gäster är allergisk mot nötter. Har man choklad penslat på marängen så sjunker den inte ihop,så jag gör alltid i ordning den kvällen innan kalaset.
person Svar till Lina penna Skrivet av Susanne 2011-06-23 10:21

Jo så har jag gjort många gånger att jag gör tårtbottnarna dagen innan. Låter dem stå med en bakhandduk över tills nästa dag då jag lägger i fyllningen ett 1-4 timmar före servering.

Eftersom det är fyllningen som gör att marängen i den tårtbotten som är underst smälter efter ett antal timmar så är det bra att man inte låter den stå med fyllningen i mer än 4 timmar före servering om man vill ha en så hög och god tårta som möjligt.

penna Skrivet av Lina 2011-06-21 23:27
Om man låter bli att ta på grädden och bären men fortfarande ha marängen i två delar, kan man inte vänta till dagen efter att äta och den fortfarande ser bra ut?
person Svar till Elisabeth penna Skrivet av Susanne 2011-04-22 22:36
Tänk på att inte öppna ugnsluckan under tiden du gräddar marängen.
penna Skrivet av Elisabeth 2011-04-22 22:27
har en ny ungn och nu fungerar inte det med tårtan Marängen blir mjuk och sjunker ihop. Har alltid fått så fin tårta men nu ser det ut som en ungnspannkaka
Är värmen för låg? Ska jag ha den högre upp? Har provat allt men det funkar inte
Tips!!!!



provat allt
penna Skrivet av Jonas 2010-02-20 20:24
Tips från mig!
Smält blockchoklad och pensla båda marängbottnarna då sjunker de inte ihop när du lagt på fyllning(grädde)och till ställer förvaring.
penna Skrivet av Susanne 2009-10-04 23:48
Svar till Fanny: Jag brukar förvara min över natten i rumstemperatur med en bakhandduk över.
penna Skrivet av Fanny 2009-10-04 21:52
om man gjort botten dagen innan; hur och var förvarar man den? i kylskåp eller rumstemp? med plastfolie på eller? fan va bra tips att frysa bottnen förresten;)
penna Skrivet av Susanne 2009-06-08 23:27
Svar till bagerskan: Låter du marängen svalna i rumstemperatur? Det är inte bra att förvara den i kylskåp längre än nödvändigt (när man lagt på fyllningen). Det är förstås viktigt att du vispar äggvitor och sockret så länge att du kan vända upp och ner på bunken utan att smeten rör sig. För att marängen ska bli frasig krävs lång tid i ugnen men jag antar att du följt receptbeskrivningen. Ett fel kan ju vara om din ugn inte håller rätt temperatur, kolla med en termometer.
penna Skrivet av bagerskan 2009-06-08 22:08
jag har provat otaliga recept för denna goda tårta men... marängen blir alltid mjuk. Jag ser till att följa alla råd ang. bunke, torra vispar ingen äggula etc men den blir aldrig frasig! Vad är det för fel??
penna Skrivet av Susanne 2009-05-28 00:07

Svar till nadja: Tack för ett jättebra tips! Jag har lagt in det som ett tips i receptet!

Tack även till Maria Fridell för bra tips! Ditt tips har jag tagit med på sidan om äggvitor.

penna Skrivet av nadja;) 2009-05-25 13:07
ett tips är att stoppa bottnarna i frysen innan du ska flytta o hålla på med dom.. jag brukar göra i långpanna o har då bakplåtspapper under.. och när den är klar i ugnen så låter jag den svalna och sedan stoppar jag den i frysen så jag kan vrida o vända på den när jag ska ta bort bakplåtspappret..
penna Skrivet av Maria Fridell 2009-04-18 09:10
För att få en hård marängsmet:Låt vitorna ligga i en bunke i rumstemperatur över natten,sen är det bara att vispa som vanligt. Smeten blir även spritsbar och håller formen mkt bättre.
penna Skrivet av Susanne 2009-03-14 16:23
Svar till Ida Hansson: Nej jag förstår det. Nu när jag räknar på ytan så stämmer det inte alls med 30x40 cm. Ytan ska bli någonstans mellan 600 och 800 kvadratcentimeter om det ska bli bra och 30x40 blir ju 1200 kvadratcentimeter. Så snarare en form på 20x35 cm är lagom. Jag ber om ursäkt för att jag skrivit fel mått i receptet och jag har rättat till det nu.
penna Skrivet av Ida Hansson 2009-03-14 16:04
Funkade inte alls!
Sockerkakssmeten blev det jättelite av och marängen mycket mer. Var redan tveksam innan gräddningen när jag såg hur lite sockerkakssmet det blev - tänkte dock fullfölja receptet. Måttet 30x40 är alldeles för stort! När jag tog ut kakan efter 45 min var marängen perfekt men sockerkakan där under som bränd knäck på 0,3cm. Om jag ska göra den igen blir det nog en mindre form eller dubbelsats sockerkaksdeg.
penna Skrivet av Susanne 2009-02-17 21:55
Svar till Jenny: Om marängen blev platt så borde det bero på något som har med äggvitorna att göra. När man vispar äggvitor är det viktigt att man gör det i en torr fettfri skål med rena vispar. Det är också viktigt att inte något av äggulan kommer med. Sedan ska man vispa äggvitorna ordentligt till ett fast skum, så att man kan vända på bunken utan att det rinner. Klicka sedan detta ovanpå sockerkakesmeten och grädda i ugnen i 45 minuter.
penna Skrivet av Jenny 2009-02-14 15:38
Jag gjorde detta idag. Men den blev... platt! Vad har jag gjort för fel?
penna Skrivet av Maggan 2009-02-13 18:09
Vänd marängen nedåt på med grädde och bär Lägg marängen uppåt på den andra halvan.Funkar jättebra
penna Skrivet av Susanne 2009-02-05 01:04
Svar till Gunilla: Du bör kanske göra det här receptet x 10. Hur många långpannor det blir beror ju på hur stor yta du har på dina långpannor. Det är ganska lätt att räkna ut, säg till om du behöver hjälp med det.
penna Skrivet av Gunilla 2009-02-03 19:56
Tänkt baka till ca 90/pers!!!
Hur många långpannor behövs till det?
Mvh.Gunilla
penna Skrivet av Susanne 2008-12-04 23:28
Svar till Ingmari: Ja det kan du göra om du breder ut tårtsmeten på en dubbelt så stor yta.
penna Skrivet av Ingmari 2008-12-02 17:37
Kan man dubbla receptet?
penna Skrivet av Wanja 2008-11-30 16:14
Den här tårtan blir lättare att ta lös om man smörjer tunt med flytande smör på bakplåtspappret, Använd även ringar ca 22-24 cm som inköps på närmaste välsorterad affär för kökssaker, smeten flyter INTE ut. Lycka till!!!
penna Skrivet av Susanne 2008-07-24 02:36
Svar till Lina: Ja om du inte har löstagbar kant så är det väldigt svårt att lyfta upp bottnen utan att marängen går sönder allt för mycket. Du behöver få under stekspadar och lyfta upp hela bottnen.
penna Skrivet av Lina 2008-07-23 12:47
Om man skulle göra en marängtårta med två runda formar, skulle det vara då så viktigt att formarna hade löstagbör kant???
penna Skrivet av Susanne 2008-07-09 15:53
Svar till Bitte: Tack för ditt tips! Jag har lagt till det i receptet!
  1   2   nästa sida