Mandel- och rabarberkaka

Baka den här himmelskt goda kakan med mandel och rabarber och du kommer inte bli besviken! Kakan blir saftig, mjuk och så där lagom söt och syrlig i en fin kombination. Om man vill kan man servera den som en tårta med vispad grädde eller vaniljsås till.
mandel och rabarberkaka
Mandel- och rabarberkaka. En mjuk, saftig och himmelskt god rabarberkaka.
Timglas Tid: 80 minuter varav 50 min i ugnen
Portioner 10-12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 1 kaka = 12 bitar (107 g): 289 kalorier, 31 g kolhydrater, 16 g fett, 5 g protein

Ingredienser:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 50 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter.

  3. Vispa smör och strösocker till en jämn smet.

    (Använd elvisp med vispar eller köksmaskin med visp som du kan använda genom hela receptet.)

  4. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn smet.

    Smeten ska bli fluffig och krämig.

  5. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kardemumma.

    Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

  6. Tillsätt salt, mandelmjöl, vetemjöl och turkisk yoghurt.

    Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

  7. Bred ut smeten i formen.

  8. Skala och skär rabarbern i tunna stavar och i skivor.

  9. Lägg rabarberstavarna i ett fint mönster. Tryck ner rabarberskivorna i smeten, det understa lagret, ända ner till botten. Smeten kommer bli nästintill fullproppad med rabarber.

  10. Strö över råsocker och mandelspån.

  11. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 50 minuter tills kakan fått en fin gyllene färg och släpper kanterna.

  12. Låt kakan svalna. Den går bra att flytta till ett serveringsfat.

    Servera gärna med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

servera Serveringstips:

Servera gärna med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås till så blir det kalasgott, perfekt som dessert eller lyxigt fika!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Rabarberkakan håller sig minst en vecka i rumstemperatur. Den kan också frysas in och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Muffins & Mjuka kakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Hanan ✏️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om den!
✏️ Skrivet av Hanan
Det är jätte gott
💬 Svar till Jan Kviding ✏️ Skrivet av Susanne
Vad bra att veta! Jättebra tips!! Tack!
✏️ Skrivet av Jan Kviding
Hej fick inte tag på rabarber så det blev björnbär lika gott MVH Jan Kviding

Visa alla kommentarer