Lyxig chokladtårta
Ingredienser:
Tårta:
- 250 g mörk choklad 56-70% kakaohalt
- 250 g smör
- 6 st ägg
- 2,75 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
Glasyr:
- 100 g smör
- 100 g mörk choklad 56-70% kakaohalt
- 0,5 dl (50 g) honung
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform 22-26 cm i diameter
- elvisp
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en form med löstagbar kant ca 22-26 cm i diameter.
-
Bryt och skär chokladen i mindre bitar. Använd en vass kniv.
- 250 g mörk choklad 56-70% kakaohalt
-
Smält smöret på svag värme utan att det kokar.
(Börjar det koka, ta bort det från plattan direkt och låt det smälta av den värme det redan har. Värm på igen om det behövs.)
- 250 g smör
-
Lägg chokladen i det varma smöret och rör om tills det smält. Först ser smeten lite geggig ut men fortsätt rör tills smeten blir blank och fin.
Om det behövs kan man under tiden värma på svag värme men det får absolut inte koka.
-
Vispa ägg och socker till en ljus pösig smet med elvisp.
- 6 st ägg
- 2,75 dl strösocker
-
Tillsätt vetemjölet och rör eller vispa snabbt ner det.
- 1 dl vetemjöl
-
Rör eller vispa till sist ner den smälta choklad- och smörblandningen. Om du använder elvisp, kör på lägsta effekt. Oavsett om du rör eller vispar så gör inte det längre tid än att allt är blandat.
-
Häll smeten i den smorda formen.
-
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 25-30 minuter.
Observera att kakan ej ska vara helt genomgräddad. Den ska vara lite kladdig i mitten vilket stelnar när den svalnar.
-
Låt chokladkakan svalna i formen med en bakhandduk över. När den svalnat tillräckligt kan du ställa in den i kylen. Låt den stå i kylen minst 2 timmar eller ställ in den i frysen (efter att du kylt ner den lite i kylskåp) minst en timme.
-
Bryt eller skär chokladen i mindre bitar med en vass kniv.
- 100 g mörk choklad 56-70% kakaohalt
-
Smält smöret utan att det kokar och rör ner chokladen.
(Ta bort kastrullen från plattan. Värm endast på om smöret blivit för kallt så att chokladen inte smälter.)
- 100 g smör
-
Rör tills all choklad smält och smeten är blank och fin. Rör sedan ner honungen.
- 0,5 dl (50 g) honung
-
Låt glasyren stå och svalna tills den blir ljummen och trögflytande.
(Om du har bråttom kan du ställa kastrullen i ett vattenbad så svalnar den fortare. Man kan även ställa ut den om det är kallt ute eller i kylskåp.)
Bred glasyren i ett jämnt lager ovanpå tårtan.
-
Låt chokladtårtan stå i kylskåp fram till servering.
Servera gärna chokladtårtan med fruktsallad eller hallon och vispad grädde.
Åt och njut!
Tårta:
Glasyr:
Serveringstips:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter | Tårtor & bakelser |
Fundering: när tar man bort formen? Ska den vara på i kylen och ändra fram till serveringen?
Kan jag använda olja istället för smör i alla stegen??
⭐ webmaster