Kommentarer till Lussekatter / Lussebullar / Saffransbullar - Sida 1

"Mycket goda och saftiga lussekatter som bakas enkelt. Med ägg och kvarg (kan ersättas med extra ägg) i degen som ger luftiga och fina saffransbröd."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1   2   3   4   5   6   nästa sida
penna Skrivet av Laila - Västkustens största blogg 2017-12-11 15:28
Så gott! =) I helgen bakade jag saffransbullar utan vetemjöl, socker och smör, de blev SÅ saftig och goda! =) Recept här: https://laila.mabra.com/lussekatter-utan-vetemjol-socker-och-smor/
penna Skrivet av Paolo 2017-12-09 10:05
Jag tog recepten till Italien! https://ildatterino.com/2017/11/11/il-datterino-con-la-valigia-svezia-lussekatter-lussebullar/
penna Skrivet av Laila - Västkustens största blogg 2017-12-04 12:57
Så gott =) I går bakade jag Lussebullar utan Socker, Vetemjöl och Smör =) Lite "nyttigare" variant alltså. Så gott och de blev jättesaftiga och goda =) Recept finns här: https://laila.mabra.com/lussekatter-utan-vetemjol-socker-och-smor/
penna Skrivet av Linnéa 2017-11-27 07:50
Hej,
Vilket trevligt recept detta var! Blev väldigt goda lussebullar så jag är helnöjd. Tyckte dock det var en vansinnigt rolig idé du har för att göra bullarna vegetariska; i vilken värld är ägg ett vegetariskt alternativ och ännu hellre som alternativ till kvarg? Båda faller ju in under lakto-ovo-vegetariskt och att utesluta det ena och ersätta med det andra är verkligen inget vegetariskt alternativ och gör inte heller bullarna "mer vegetariska".
penna Skrivet av Sikkan 2016-11-23 23:16
Provade detta recept idag men jag använde istället glutenfri mjölmix från "finax" (900 gram, tog hela paketet, ca 19dl), havredryck, äkta smör laktosfritt och ägg istället för kvarg.
Det blev helt underbart gott och så lätta & fluffiga dom blev! :) Det var inga som helst problem utan de håller ihop superfint.

Enda skillnaden var att degen inte riktigt jäste sig dubbelt så stor som med vanligt vetemjöl, vilket resulterade i att lussekatterna inte blev riktigt så stora som dom annars är men det var då ingen fara!

För mig som är känslig mot både gluten, laktos och mjölk, (har IBS), så är detta recept med de ingredienser jag använde perfekt för att jag ska kunna njuta av lussekatter utan att få ont av all tung deg som lägger sig som en klump i magen!

Jag är helnöjd! :)
penna Skrivet av Malin 2016-11-20 11:05
Godaste lussebullarna på flera år!
penna Skrivet av Ida 2015-12-10 19:26
Ett tips är att pensla bullarna med ägg eller sockerlag efter de är färdiggräddade. Då blir de mycket finare och glansigare.
penna Skrivet av Finskbulle 2015-12-10 14:50
Ursäkta mig, men alltså... för en vegetarisk version "byt kvarg till ett ägg"? :D Hur blir det på något sätt mer vegetariskt? Kvarg är en mjölkprodukt så vill man undvika mjölk så ska man byta ut även mjölken och smöret och vill man vara veganisk så vill man inte använda ägg heller.

Och sen så... för en glutenfri version går det inte bara att byta till glutenfri mjöl när det gäller bullar där det behövs gluten och elasticitet. Undrar om du nånsin provbakat..?

Men tack för receptet! :) Låter gott som det är, och jag som vegetarian tänkte baka det med kvarg och äkta smör, mums!
penna Skrivet av CC 2015-12-09 17:42
Tack för bra recept! Är en total dummie i köket o bakar aldrig bullar men lyckades utmärkt med detta :) Blev luftiga o fina o laktosfria för min del
penna Skrivet av Peng 2015-12-05 20:42
Hej Susane!

Jag har provat idag med recepten av lussekatte. Mina katter ser väldig konstigt ut...för att jag räknade fel till 20st istället av 40. då blir dem jättestora som grisar... men smak är ganska bra.

i steg 6 ¨ tills degen släpper bunkens kanter och är smidig¨. Jag användade ett bakmaskin och blanderade cirka 15 minuter, sedan låter deg jästa till 2,5 gånger större. Det känns för mycket va? jag känner det var svårt att bedömer när deg är färdig....

har du någon ytterligare tips?

Har provat flera recepter och de fungerade jättebra! rekommenderat till mina kinessiska vänner och de lyckades oxå! Tack för den här härliga sidan!
person Svar till elin penna Skrivet av Susanne 2015-12-05 13:52
Nej det måste man inte. Den går att utesluta. Ta gärna ett ägg istället för kvarg eller lite mindre vetemjöl.
penna Skrivet av elin 2015-11-28 15:18
måste man ha kvarg?
person Svar till Luscat penna Skrivet av Susanne 2015-11-27 13:45
Tack för att du skrev! Väldigt kul att du tycker det! Och tack för tipset med vetemjöl special. Jästiden kan man ju också förlänga om det behövs - det viktiga är ju att det får jäsa så degen blir dubbelt så stor. Men visst blir det generellt bättre om degen kan jäsa längre tid och det kan man ju uppnå genom att man har svalare temperatur inomhus eller att man har några grader svalare degvätska. Hursomhelst tack för bra tips! :)
penna Skrivet av Luscat 2015-11-10 17:40
Detta är ett makalöst recept, jag har bakat efter det säkert sju gånger med ett lika bra resultat varje gång! Lussekatterna blir höga, luftiga, saftiga och smakar underbart av all saffran. Jag använder mig av vetemjöl special istället för vanligt mjöl. Och låter degen jäsa en timme i bunken.
penna Skrivet av Isabel 2014-12-11 18:16
Ett fantastiskt recept!
person Svar till jag gillar lussekatter!!! penna Skrivet av Susanne 2013-12-23 03:03
Bra att det blev gott men kände du inte av kesobitarna i lussekatterna då?
penna Skrivet av jag gillar lussekatter!!! 2013-12-21 18:51
hej jag bakade lussekatter med keso istället för kesella och det blev jättegott
person Svar till Noomi penna Skrivet av Susanne 2013-12-18 16:52
Jag tror det beror på det du själv skriver.
penna Skrivet av Noomi 2013-12-18 15:44
Hej!

Bakade lussebullar idag. Inte ditt recept, men ett mycket snarlikt. Har gjort det förut och bullarna har blivit både goda och vackra. Idag gick det inte lika bra, lussebullarna sprack och blev inte släta på ytan. Lika goda som vanligt, men tråkigt att de inte blev lika fina. Har du förlag på varför? Möjligen fick jag i lite för mycket mjöl och de fick jäsa lite för länge innan jag bakade ut dem, men kan det bero på det?

PS Tack för dina härliga recept och pedagogiska sida.
person Svar till Jenny Vogel Kehlenbeck penna Skrivet av Susanne 2013-12-16 01:44
Nej det behövs inte men du kan ha det om du vill. Du kan också ta 50 g extra smör.
penna Skrivet av Hinda 2013-12-15 10:00
amazing book, I just moved to Sweden and I love the food here, could you please add language translate tool. http://hind-toufga.blogspot.se/
penna Skrivet av Jenny Vogel Kehlenbeck 2013-12-13 02:13
Om jag utesluter kesellan, bör jag då ha två ägg i degen? Tack för svar! Suveränt att se allt steg för steg.
person Svar till Marja penna Skrivet av Susanne 2013-12-12 17:15
Gör gärna det och som sagt så behövs inte kesella. Du kan ta lite extra smör om du vill. Lycka till och skriv gärna igen! :)
person Svar till Viktor penna Skrivet av Susanne 2013-12-12 17:13
Tack för tipsen! Längre jästider brukar vara bra för alla bakverk. Och så smör förstås! :)
person Svar till susnet penna Skrivet av Marja 2013-12-11 21:22
Jag ska prova det andra gången och kolla noga allt ..Har gjort några andra rätter din recept och dom har lyckas ..Men jag ska inte ta Kesella ..Tack för svaret ..
penna Skrivet av Viktor 2013-12-11 20:54
Helt klart ätbara :) Åt just en jag hade i frysen!
I helgen gjorde jag såhär istället och det var MYCKET uppskattat:
- Kalljäs degen i kylskåp över natten innan utbak, då behövs mycket mindre mjöl, i princip inget vid utbak.
- 2 dl socker räcker gott
- 200g smör
- ingen kvarg (kesella) (det blir tunga "fuktiga" bullar av det, jag gillar lättare fluffigare konsistens)
- 100% vetemjöl special eller vårvete
person Svar till Laura Lachhein penna Skrivet av Susanne 2013-12-11 18:32
Tack, roligt att höra! :)
person Svar till Marja penna Skrivet av Susanne 2013-12-11 18:28
Om det blev så kladdigt tror jag du mätt upp något fel. Det här receptet är väl beprövat av mig själv de senaste 15 åren (minst) och av väldigt många andra, receptet har legat 1:a på google i många år och är troligtvis det mest välanvända receptet i hela Sverige på lussekatter. Läs gärna alla kommentarer (om du orkar). Man måste förstås inte ha kvarg i degen men det är inte kvargens fel om det blir för kladdigt.
person Svar till Kristel penna Skrivet av Susanne 2013-12-11 18:24
Det är ingen fara att dubblera mängden saffran i receptet. Ja, saffran är giftigt i större mängd men då måste du ensam äta upp ca 30 st lussekatter på en dag (om du dubblerar saffransmängden, annars måste du äta 60 st) och det tror jag inte att någon klarar av. Den högsta rekommenderade dagliga dosen saffran är nämligen 1,5 gram, d.v.s. 3 påsar saffran. Så jag tror ingen behöver oroa sig för att äta för mycket saffran.
person Svar till Jeanne Højlind penna Skrivet av Susanne 2013-12-11 18:15
Hej! Man äter lussekatterna som de är! :) Servera gärna glögg och pepparkakor till också så blir det klassiskt svenskt julfika. Många gillar även att dricka kaffe till. Lycka till och hoppas det smakar! :)
penna Skrivet av Jeanne Højlind 2013-12-11 15:08
Hej! Jag tänkar baka lussekatter för jul-fika här på jobbet. Jag är dansk och min fråga är - hur ätar man lussekatter? Jag menar, tar man på smör, doppar man dom i något, eller spisar man dom kanske som dom är utan nånting? Kanske en konstig fråga, men även om vi ofta kommar i Sverige har vi inte fåt lussekatter än. Tack så mycket om du/ni vill hjälpe :0)vh Jeanne
penna Skrivet av Laura Lachhein 2013-12-11 12:25
Perfekt! Istället av kesella blev det tysk "Quark". Här i Tyskland tyckte om de fina lussekatterna. Tack för receptet, vilket var lätt att följa! Hälsningar, Laura
penna Skrivet av Marja 2013-12-10 05:55
Jag gjorde lussekatter förra lördagen .Vilket jobb , jag lade Kesella där i ..Degen fastnade i brädan och händerna, det blir mycket mera vetemjöl än receptet eftersom jag kunde inte arbeta det ..Jag tror inte att man ska ha kvarg i där ..Ska göra en ny sats utan det ..
person Svar till susnet penna Skrivet av Kristel 2013-12-07 14:14
Jag skulle inte ha dubbel mängd saffran i, eftersom det rekomenderas att man använder exakt som det står i olika recept. Saffran är mycket giftigt om man får i sig för mycket, därför bör man hålla sig til receptet...
person Svar till Marcel penna Skrivet av Susanne 2013-12-07 09:23
Det står i receptet. Varmluft är bara en funktion som vissa ugnar har och det som alltid står som standard-ugnstemperatur i alla recept är det som gäller för över- och undervärme. Du behöver alltså inte har någon varmluft och även om man har varmluft behöver man inte använda det. Jag har varmluftsfunktion men använder den oftast inte.
penna Skrivet av Marcel 2013-12-07 01:04
Hej.. Vilken temperatur ska jag ha på ungnen, har dock ingen varmluftsugn ?
person Svar till brutus penna Skrivet av Susanne 2013-12-03 12:14
Ja det går bra med dubbel mängd saffran, så får du ännu mer saffranssmak. Torrt blir det bara om du tar för mycket mjöl.
penna Skrivet av brutus 2013-12-03 11:26
Ok med dubbel mängd saffran?
torrt?
person Svar till Åsa penna Skrivet av Susanne 2013-12-02 02:09
Tråkigt att höra men du bör nog kolla upp din ugn för antingen är det något fel på den, att den blir varmare än det du ställt in alternativt att du haft fel ugnsinställningar t.ex. att grillelementet varit på. En ugn som fungerar som den ska med korrekt inställningar ger inga svarta bullar på 7 minuter. Hoppas det löser sig och du hittar felet eller något sätt att komma runt det så du slipper fler brända bullar.
person Svar till Fanny penna Skrivet av Susanne 2013-12-02 02:09
Tack för bra tips! :)
person Svar till Pamela penna Skrivet av Susanne 2013-12-02 02:08
Roligt att höra! :)
person Svar till :) penna Skrivet av Susanne 2013-12-02 02:08
Nej du kan inte byta kesella mot keso. Det är bättre du utesluter kesellan om du inte har någon.
penna Skrivet av Åsa 2013-12-01 20:29
På tok för hög värme för min ugn. Svarta bullar på 7 minuter. Tråkigt.
penna Skrivet av Hans 2013-12-01 15:53
Nu sätter jag igång med dessa bullar
penna Skrivet av Fanny 2013-12-01 10:58
Ska baka dessa idag har jag tänkt! bakar ca 3-4 satser med lussekatter varje jul! Jag knådar och bakar alltid ut katterna med plasthandskar! Engångshandskar! Då kan degen vara lite kladdig, man behöver inte alls så mycket mjöl eftersom degen inte fastnar på händerna! Ett litet tips bara! :) Det gäller att vara fantasifull! Så plasthandskar på om man har samma problem som jag! :)
penna Skrivet av Pamela 2013-12-01 08:12
Är mina första gång och den var FANTASTIK BRA, den recept är son enkel och lucekatten var mjuka och gott

Tack för recept!,
penna Skrivet av :) 2013-11-30 19:17
kan man byta kesella mot keso?
("tacksam för svar")
penna Skrivet av IrmaVedde 2013-11-27 22:37
Perfekta lussekatter!! Mycket goda!
person Svar till Sofia penna Skrivet av Susanne 2013-11-22 16:50
Ja du kan nog göra dem utan saffran men detta är ju saffransbullar så du missar ju lite av poängen så att säga. Saffran är ju en viktig smaksättare i detta recept. Det blir mer som vanligt vetebröd om du utesluter saffran, kanske ska du smaksätta med kardemumma i degen då så att du får lite mer smak i så fall. Kolla receptet på kanelbullar för att få tips på lagom mängd.
person Svar till Lien Nguyen penna Skrivet av Susanne 2013-11-22 16:45
Ja du kan utesluta äggen om du vill. Du behöver inte ersätta med något annat.
  1   2   3   4   5   6   nästa sida