Kommentarer till Lussekatter / Lussebullar / Saffransbullar

"Mycket goda och saftiga lussekatter som bakas enkelt. Med ägg och kvarg (kan ersättas med extra ägg) i degen som ger luftiga och fina saffransbröd."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
penna Skrivet av Laila - Västkustens största blogg
Så gott! =) I helgen bakade jag saffransbullar utan vetemjöl, socker och smör, de blev SÅ saftig och goda! =) Recept här: https://laila.mabra.com/lussekatter-utan-vetemjol-socker-och-smor/
penna Skrivet av Paolo
Jag tog recepten till Italien! https://ildatterino.com/2017/11/11/il-datterino-con-la-valigia-svezia-lussekatter-lussebullar/
penna Skrivet av Laila - Västkustens största blogg
Så gott =) I går bakade jag Lussebullar utan Socker, Vetemjöl och Smör =) Lite "nyttigare" variant alltså. Så gott och de blev jättesaftiga och goda =) Recept finns här: https://laila.mabra.com/lussekatter-utan-vetemjol-socker-och-smor/
penna Skrivet av Linnéa
Hej,
Vilket trevligt recept detta var! Blev väldigt goda lussebullar så jag är helnöjd. Tyckte dock det var en vansinnigt rolig idé du har för att göra bullarna vegetariska; i vilken värld är ägg ett vegetariskt alternativ och ännu hellre som alternativ till kvarg? Båda faller ju in under lakto-ovo-vegetariskt och att utesluta det ena och ersätta med det andra är verkligen inget vegetariskt alternativ och gör inte heller bullarna "mer vegetariska".
penna Skrivet av Sikkan
Provade detta recept idag men jag använde istället glutenfri mjölmix från "finax" (900 gram, tog hela paketet, ca 19dl), havredryck, äkta smör laktosfritt och ägg istället för kvarg.
Det blev helt underbart gott och så lätta & fluffiga dom blev! :) Det var inga som helst problem utan de håller ihop superfint.

Enda skillnaden var att degen inte riktigt jäste sig dubbelt så stor som med vanligt vetemjöl, vilket resulterade i att lussekatterna inte blev riktigt så stora som dom annars är men det var då ingen fara!

För mig som är känslig mot både gluten, laktos och mjölk, (har IBS), så är detta recept med de ingredienser jag använde perfekt för att jag ska kunna njuta av lussekatter utan att få ont av all tung deg som lägger sig som en klump i magen!

Jag är helnöjd! :)
penna Skrivet av Malin
Godaste lussebullarna på flera år!
penna Skrivet av Ida
Ett tips är att pensla bullarna med ägg eller sockerlag efter de är färdiggräddade. Då blir de mycket finare och glansigare.
penna Skrivet av Finskbulle
Ursäkta mig, men alltså... för en vegetarisk version "byt kvarg till ett ägg"? :D Hur blir det på något sätt mer vegetariskt? Kvarg är en mjölkprodukt så vill man undvika mjölk så ska man byta ut även mjölken och smöret och vill man vara veganisk så vill man inte använda ägg heller.

Och sen så... för en glutenfri version går det inte bara att byta till glutenfri mjöl när det gäller bullar där det behövs gluten och elasticitet. Undrar om du nånsin provbakat..?

Men tack för receptet! :) Låter gott som det är, och jag som vegetarian tänkte baka det med kvarg och äkta smör, mums!
penna Skrivet av CC
Tack för bra recept! Är en total dummie i köket o bakar aldrig bullar men lyckades utmärkt med detta :) Blev luftiga o fina o laktosfria för min del
penna Skrivet av Peng
Hej Susane!

Jag har provat idag med recepten av lussekatte. Mina katter ser väldig konstigt ut...för att jag räknade fel till 20st istället av 40. då blir dem jättestora som grisar... men smak är ganska bra.

i steg 6 ¨ tills degen släpper bunkens kanter och är smidig¨. Jag användade ett bakmaskin och blanderade cirka 15 minuter, sedan låter deg jästa till 2,5 gånger större. Det känns för mycket va? jag känner det var svårt att bedömer när deg är färdig....

har du någon ytterligare tips?

Har provat flera recepter och de fungerade jättebra! rekommenderat till mina kinessiska vänner och de lyckades oxå! Tack för den här härliga sidan!
besökare Svar till elin penna Skrivet av Susanne
Nej det måste man inte. Den går att utesluta. Ta gärna ett ägg istället för kvarg eller lite mindre vetemjöl.
penna Skrivet av elin
måste man ha kvarg?
besökare Svar till Luscat penna Skrivet av Susanne
Tack för att du skrev! Väldigt kul att du tycker det! Och tack för tipset med vetemjöl special. Jästiden kan man ju också förlänga om det behövs - det viktiga är ju att det får jäsa så degen blir dubbelt så stor. Men visst blir det generellt bättre om degen kan jäsa längre tid och det kan man ju uppnå genom att man har svalare temperatur inomhus eller att man har några grader svalare degvätska. Hursomhelst tack för bra tips! :)
penna Skrivet av Luscat
Detta är ett makalöst recept, jag har bakat efter det säkert sju gånger med ett lika bra resultat varje gång! Lussekatterna blir höga, luftiga, saftiga och smakar underbart av all saffran. Jag använder mig av vetemjöl special istället för vanligt mjöl. Och låter degen jäsa en timme i bunken.
penna Skrivet av Isabel
Ett fantastiskt recept!
besökare Svar till jag gillar lussekatter!!! penna Skrivet av Susanne
Bra att det blev gott men kände du inte av kesobitarna i lussekatterna då?
penna Skrivet av jag gillar lussekatter!!!
hej jag bakade lussekatter med keso istället för kesella och det blev jättegott
besökare Svar till Noomi penna Skrivet av Susanne
Jag tror det beror på det du själv skriver.
penna Skrivet av Noomi
Hej!

Bakade lussebullar idag. Inte ditt recept, men ett mycket snarlikt. Har gjort det förut och bullarna har blivit både goda och vackra. Idag gick det inte lika bra, lussebullarna sprack och blev inte släta på ytan. Lika goda som vanligt, men tråkigt att de inte blev lika fina. Har du förlag på varför? Möjligen fick jag i lite för mycket mjöl och de fick jäsa lite för länge innan jag bakade ut dem, men kan det bero på det?

PS Tack för dina härliga recept och pedagogiska sida.
besökare Svar till Jenny Vogel Kehlenbeck penna Skrivet av Susanne
Nej det behövs inte men du kan ha det om du vill. Du kan också ta 50 g extra smör.
penna Skrivet av Hinda
amazing book, I just moved to Sweden and I love the food here, could you please add language translate tool. http://hind-toufga.blogspot.se/
penna Skrivet av Jenny Vogel Kehlenbeck
Om jag utesluter kesellan, bör jag då ha två ägg i degen? Tack för svar! Suveränt att se allt steg för steg.
besökare Svar till Marja penna Skrivet av Susanne
Gör gärna det och som sagt så behövs inte kesella. Du kan ta lite extra smör om du vill. Lycka till och skriv gärna igen! :)
besökare Svar till Viktor penna Skrivet av Susanne
Tack för tipsen! Längre jästider brukar vara bra för alla bakverk. Och så smör förstås! :)
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Marja
Jag ska prova det andra gången och kolla noga allt ..Har gjort några andra rätter din recept och dom har lyckas ..Men jag ska inte ta Kesella ..Tack för svaret ..
penna Skrivet av Viktor
Helt klart ätbara :) Åt just en jag hade i frysen!
I helgen gjorde jag såhär istället och det var MYCKET uppskattat:
- Kalljäs degen i kylskåp över natten innan utbak, då behövs mycket mindre mjöl, i princip inget vid utbak.
- 2 dl socker räcker gott
- 200g smör
- ingen kvarg (kesella) (det blir tunga "fuktiga" bullar av det, jag gillar lättare fluffigare konsistens)
- 100% vetemjöl special eller vårvete
besökare Svar till Laura Lachhein penna Skrivet av Susanne
Tack, roligt att höra! :)
besökare Svar till Marja penna Skrivet av Susanne
Om det blev så kladdigt tror jag du mätt upp något fel. Det här receptet är väl beprövat av mig själv de senaste 15 åren (minst) och av väldigt många andra, receptet har legat 1:a på google i många år och är troligtvis det mest välanvända receptet i hela Sverige på lussekatter. Läs gärna alla kommentarer (om du orkar). Man måste förstås inte ha kvarg i degen men det är inte kvargens fel om det blir för kladdigt.
besökare Svar till Kristel penna Skrivet av Susanne
Det är ingen fara att dubblera mängden saffran i receptet. Ja, saffran är giftigt i större mängd men då måste du ensam äta upp ca 30 st lussekatter på en dag (om du dubblerar saffransmängden, annars måste du äta 60 st) och det tror jag inte att någon klarar av. Den högsta rekommenderade dagliga dosen saffran är nämligen 1,5 gram, d.v.s. 3 påsar saffran. Så jag tror ingen behöver oroa sig för att äta för mycket saffran.
besökare Svar till Jeanne Højlind penna Skrivet av Susanne
Hej! Man äter lussekatterna som de är! :) Servera gärna glögg och pepparkakor till också så blir det klassiskt svenskt julfika. Många gillar även att dricka kaffe till. Lycka till och hoppas det smakar! :)
penna Skrivet av Jeanne Højlind
Hej! Jag tänkar baka lussekatter för jul-fika här på jobbet. Jag är dansk och min fråga är - hur ätar man lussekatter? Jag menar, tar man på smör, doppar man dom i något, eller spisar man dom kanske som dom är utan nånting? Kanske en konstig fråga, men även om vi ofta kommar i Sverige har vi inte fåt lussekatter än. Tack så mycket om du/ni vill hjälpe :0)vh Jeanne
penna Skrivet av Laura Lachhein
Perfekt! Istället av kesella blev det tysk "Quark". Här i Tyskland tyckte om de fina lussekatterna. Tack för receptet, vilket var lätt att följa! Hälsningar, Laura
penna Skrivet av Marja
Jag gjorde lussekatter förra lördagen .Vilket jobb , jag lade Kesella där i ..Degen fastnade i brädan och händerna, det blir mycket mera vetemjöl än receptet eftersom jag kunde inte arbeta det ..Jag tror inte att man ska ha kvarg i där ..Ska göra en ny sats utan det ..
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Kristel
Jag skulle inte ha dubbel mängd saffran i, eftersom det rekomenderas att man använder exakt som det står i olika recept. Saffran är mycket giftigt om man får i sig för mycket, därför bör man hålla sig til receptet...
besökare Svar till Marcel penna Skrivet av Susanne
Det står i receptet. Varmluft är bara en funktion som vissa ugnar har och det som alltid står som standard-ugnstemperatur i alla recept är det som gäller för över- och undervärme. Du behöver alltså inte har någon varmluft och även om man har varmluft behöver man inte använda det. Jag har varmluftsfunktion men använder den oftast inte.
penna Skrivet av Marcel
Hej.. Vilken temperatur ska jag ha på ungnen, har dock ingen varmluftsugn ?
besökare Svar till brutus penna Skrivet av Susanne
Ja det går bra med dubbel mängd saffran, så får du ännu mer saffranssmak. Torrt blir det bara om du tar för mycket mjöl.
penna Skrivet av brutus
Ok med dubbel mängd saffran?
torrt?
besökare Svar till Åsa penna Skrivet av Susanne
Tråkigt att höra men du bör nog kolla upp din ugn för antingen är det något fel på den, att den blir varmare än det du ställt in alternativt att du haft fel ugnsinställningar t.ex. att grillelementet varit på. En ugn som fungerar som den ska med korrekt inställningar ger inga svarta bullar på 7 minuter. Hoppas det löser sig och du hittar felet eller något sätt att komma runt det så du slipper fler brända bullar.
besökare Svar till Fanny penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! :)
besökare Svar till Pamela penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
besökare Svar till :) penna Skrivet av Susanne
Nej du kan inte byta kesella mot keso. Det är bättre du utesluter kesellan om du inte har någon.
penna Skrivet av Åsa
På tok för hög värme för min ugn. Svarta bullar på 7 minuter. Tråkigt.
penna Skrivet av Hans
Nu sätter jag igång med dessa bullar
penna Skrivet av Fanny
Ska baka dessa idag har jag tänkt! bakar ca 3-4 satser med lussekatter varje jul! Jag knådar och bakar alltid ut katterna med plasthandskar! Engångshandskar! Då kan degen vara lite kladdig, man behöver inte alls så mycket mjöl eftersom degen inte fastnar på händerna! Ett litet tips bara! :) Det gäller att vara fantasifull! Så plasthandskar på om man har samma problem som jag! :)
penna Skrivet av Pamela
Är mina första gång och den var FANTASTIK BRA, den recept är son enkel och lucekatten var mjuka och gott

Tack för recept!,
penna Skrivet av :)
kan man byta kesella mot keso?
("tacksam för svar")
penna Skrivet av IrmaVedde
Perfekta lussekatter!! Mycket goda!
besökare Svar till Sofia penna Skrivet av Susanne
Ja du kan nog göra dem utan saffran men detta är ju saffransbullar så du missar ju lite av poängen så att säga. Saffran är ju en viktig smaksättare i detta recept. Det blir mer som vanligt vetebröd om du utesluter saffran, kanske ska du smaksätta med kardemumma i degen då så att du får lite mer smak i så fall. Kolla receptet på kanelbullar för att få tips på lagom mängd.
besökare Svar till Lien Nguyen penna Skrivet av Susanne
Ja du kan utesluta äggen om du vill. Du behöver inte ersätta med något annat.
penna Skrivet av Lien Nguyen
Hej!
Jag undrar om man kan baka utan ägg?
MVH
Lien Nguyen
penna Skrivet av Sofia
Hej!
Går de att baka dessa utan saffran?
Mvh Sofia :)
besökare Svar till johanna penna Skrivet av Susanne
Hej Johanna, nu har jag inga så jag kan mäta men jag tror att jag brukar göra mina ca 12 cm långa och 5 cm breda (när de är färdiggräddade). Antalet det blir beror ju på hur stora man gör dem och jag kan tänka mig att det är väldigt olika. Men vill man att det ska blir just 50 st är det ju bara att dela upp degen i så många delar så blir det ju så många om man vill ha just det antalet. Annars är det bara att baka ut dem precis som man vill. :)
penna Skrivet av johanna
Hej, har gjort detta receptet tidigare och idag blev det likadant som förra gången, gjorde dubbel sats som jag brukar, och det blev 67st. Jag bara undrar hur små dina är med tanke på att receptet är avsett att bli 50st på enkel sats.
VH Johanna
besökare Svar till Annica penna Skrivet av Susanne
3 st om jag inte minns fel. Ja du kan låta dem jäsa på bakplåtspapper och sedan dra över dem på en varm plåt och grädda. Huvudsaken att de så fort de hamnar på den varma plåten så ska de direkt in i ugnen. Man bör helst ha minst 2 plåtar för om du ställer en varm plåt över diskhon så svalnar den på bara några minuter och då är det inte lika bråttom, då kan du dra över lussekatterna på dem, pensla med ägg och sedan in i ugnen. Det finns ganska billiga teflonplåtar på IKEA som jag brukar komplettera mina original-ugnsplåtar med när jag bakar mer.
penna Skrivet av Annica
Ungefär hur många plåtar går åt för att göra en sats?
Kan man lägga dem att jäsa på bakplåtspapper och sen dra över dem till en varm plåt och grädda, eller blir det fel med temperaturen/tiden då?
penna Skrivet av Bella
Bakade nyss dessa! Halverade satsen och de blev väldigt bra! :)
besökare Svar till mary penna Skrivet av Susanne
Antingen så är de inte färdiggräddade eller också så har du haft fel ugnsinställningar om du får färg ovanpå. Kontrollera att du har över- och undervärme på. Om du har det och det ändå inte blir genomgräddat så är det antagligen något fel på undervärmen på din ugn.

Skriv gärna igen och berätta vad du kommer fram till. ;)
penna Skrivet av mary
Mina lussebullar blir alldeles degiga i mitten, även när de är färdiggräddade. Smakar dock bra men väldigt kompakta. Några tips, råd blir galen ;)
penna Skrivet av Max
Tack för ett bra recept. Blev otroligt goda! Fick 54 st i massa olika storlekar. Kommer nog få baka en gång till innan jul!

God jul!
penna Skrivet av joel
hej!

jag är 11 år och älskar att baka.
tack! så mycket för receptet det blev jätte goda lussebullar så här i juletider

Joel!
besökare Svar till Jessica penna Skrivet av Susanne
Varsågod! Roligt att höra! :)
besökare Svar till Johan penna Skrivet av Susanne
Så trevligt! Låter som en bra epitet! :)
penna Skrivet av Johan
Tack för ett riktigt bra recept. Bullarna blev väldigt saftiga och smakrika. Efter att ha bjudit på fika har jag numera fått ett oförtjänt rykte som lussebullkonnässör i min vänskapskrets :-)
penna Skrivet av Jessica
Tack så mycket för det här receptet. Bullarna blev jättegoda och receptet var lätt att förstå. Så tack så mycket för hjälpen. Mvh Jessica
besökare Svar till Viktor penna Skrivet av Susanne
Ja det blir gott ändå, man får fram ännu mera saffranssmak om man mortlar saffran. Så det är bara en extra grej man kan göra om man vill. Men jag ska lägga till det i receptbeskrivningen också så att man inte missar det ifall man vill göra det. Tack för dina synpunkter och hoppas dina lussekatter blev goda! :)
penna Skrivet av Viktor
Hej!

Upptäckte nu efter att degen står på jäsning att jag borde ha mortlat saffran med socker innan jag blandade det i spadet. Kan du inte lägga det i instruktionslistan istället för efter receptet?

Hoppas på att det blir gott nu :)

Hälsningar
Viktor
besökare Svar till Elin penna Skrivet av Susanne

Tack snälla! :) Klart jag blir glad och jag har just nu ett mycket stort leende på mina läppar! :)

Jo jag är stolt, glad och tacksam att det gått så bra för mig i den tuffa konkurrensen mot stora receptsajter som stora företag med massor av personal och oändligt med pengar ligger bakom som recept.nu, Tasteline, Arla med flera. Det är väldigt roligt att jag rankar bättre i Google än vad de gör på många recept! :)

Ja vi får väl se vad som händer i framtiden! :)

Tack så jättemycket!!! :)

besökare Svar till Savannah penna Skrivet av Susanne
Smör är ju väldigt lite laktos i men annars finns laktosfritt smör eller också kan man använda margarin. Recept på lussekaka och kryddkaka innehåller inte mjölk. Ett tips är också att använda sökfunktionen och skriva minustecken framför mjölk, t.ex. "jul -mjölk" då får du upp alla mina julrecept utan mjölk.
besökare Svar till Eija penna Skrivet av Susanne
Varsågod, roligt att höra! :)
penna Skrivet av Eija
Tack för en jättebra hemsida! Jag har hittat alla mina favoritrecept här!
Hälsningar Eija
penna Skrivet av Savannah
Hejsan! En fråga . Vad finns det för recept utan mjölk? Vilket som hellst till julen. Något gott och saftigt. Jag har nemligen laktos men skulle vilja ha något som det inte behövs laktås - mjölk , smör och sådant . Tack snälla
penna Skrivet av Elin
Hej Susanne! :)
Jag har kollat in din receptsajt många gånger och jag hittar alltid det jag letar efter här, och även blir det oftast godast utav dina recept också, haha! Ville bara försöka få ett leénde på dina läppar och skriva att du är väldigt bra på det du gör, och du borde vara stolt över dig själv som kommit så här långt som du faktiskt har gjort. Jag kan faktiskt se dig en dag på TV'n i något bakpogram, eller kanske t.o.m ditt egna pogramm? ;) Hoppas jag lyckades, och du.. Keep it up! :)
besökare Svar till Eva penna Skrivet av Susanne
Varsågod! :) Ja lussekatterna blir verkligen saftiga med kesella i.
penna Skrivet av Sara
Jag brukar använda vaniljkesella i mina saffransbullar! Jag råkade nämligen köpa "fel" en gång., och det super gott. Så nu tar jag det varje gång :-)
penna Skrivet av Eva
Tack för bra recept! Jag har aldrig fått så mycket beröm för mina lussebullar som när jag har haft kesella i, alla vill veta hur jag gjort för att få dom så saftiga.
Jag gjorde även "traditionella bullar" av några med mandelmassa som fyllning och strösocker och mandelflan som garnering, bra för dom som inte gillar russin.
besökare Svar till Jasmin penna Skrivet av Sara
Jag använde kvarg med 0,2% fett och det blev superbra!
penna Skrivet av Sara
Bästa receptet! Lussebullarna blev mjuka, luftiga och saftiga :-) Jag är supernöjd.
penna Skrivet av Jasmin
kan man använda fettfri kvarg från lidl istället för kesella? blir det lika bra?
besökare Svar till godisgrisen penna Skrivet av Susanne

Nej man kan absolut inte känna någon kesellasmak på de färdiga lussekatterna.

Roligt att höra att du gillar min sajt och att resultaten blivit bra! :)

penna Skrivet av godisgrisen
Jag undrar bara om det smakar kesella om lussebullarna? Jag tycker att de brukar bli torra utan men jag gillar å andra sidan inte kesella.

Toppenbra hemsida!! Alla recept jag provat hittills har blivit väldigt lyckade! :)
besökare Svar till LillaJag penna Skrivet av Susanne

Ja det är klart att allt som jag skrivit om hur smaken blir och även mycket annat är min åsikt, det gäller förstås allt innehåll på hela recepten.se. :)

Ja det går väldigt bra att göra lussekatter utan kesella! Det blir gott det med men jag tycker kanske att de blir något saftigare med kesella. Men det som framförallt är avgörande är att man inte tar för mycket mjöl och att man äter lussekatterna färska. Man får frysa in det man inte äter upp direkt och sedan ta fram och tina varje gång så brukar det bli bra! ;)

penna Skrivet av LillaJag
Hej!
Det står ''Lussekatter med kesella som blir mycket goda''. Det är väl inget måste med kesella?
Min mamma och jag brukar alltid köra utan tror jag.
Så det är väl bara er åsikt om att det blir godare med kesella? :)
Många kramar!<3
besökare Svar till Alice penna Skrivet av Susanne
Precis som Mary skriver så ska man han en högre temperatur när man använder torrjäst. Det brukar stå instruktioner på torrjäst-förpackning, i alla fall här i Sverige.
besökare Svar till Alice penna Skrivet av Mary
Till Alice. Jag bor i USA och här har man också bara torrjäst. Jag vet inte om det är skillnad mellan jästen här och Nya Zealand, men såhär brukar jag göra: 50 g jäst motsvarar 1 påse jäst. Torrjästen behöver högre temperatur så jag brukar ha ca 50° C. Jag blandar socker salt i vätskan och sedan i med jästen. Sedan låter jag det stå i ca 10 minuter för att det ska bildas lite bubblor innan jag fortsätter. Det brukar fungera fint. Lycka till!
besökare Svar till josephine penna Skrivet av Alice
Hej, jag bor i Nya Zealand och ville baka lite lussebullar till jul..blev så glad när jag hittade saffran igår och körde igång med torrjäst )hittade inget alternativ. Jag läste på internet att man delar 50 gram med 3 för antalet påsar-gram och det blev 2 påsar. Jag använde cirka 37 grader och blandade ut med torrjästen men inget jäste, väntade över 1 tim..hur bakar jag med torrjäst? Har någon ett knep som kan hjälpa mig? Nu har jag ett helt kök fullt med små hårda bullar..
besökare Svar till Mikaela penna Skrivet av Susanne

Ja det kan vara för varmt. Rör om i smöret och mjölken så att det blir samma temperatur i hela kastrullen, annars är det lätt att det är varmt på botten men svalare vid ytan där du känner med fingret. Ta också bort kastrullen från plattan så fort det är 37°C. Tänk på att det är bättre att degspadet är för kallt än för varmt.

För varmt degspad dödar jästen medan för kallt bara förlänger tiden det tar att jäsa.

Det kan ta längre tid än en timme att jäsa - det beror på hur kall degvätskan är och även kall kesella och kalla ägg kyler ner. Det är ingen idé att börja baka ut en deg som inte jäst, om man gör det så får man räkna med hårda bullar. Så om degen inte jäst när man gjort degen kommer den inte heller jäsa efter man bakat ut den.

penna Skrivet av Mikaela
Hej!
Det är så att jag följt ditt recept två gången, men min deg har aldrig jäst. Vad är det jag gör för fel? Kan det vara degspadet som kanske är för varm? Jag tycker att det är 37 grader. Jag väntade i en timma på jäsningen men det jäste inte. Inte heller när bullarna formaes, vilket resulterade i hårda små lussebullar. Varför:) Hoppas du kan hjälpa mighjälpa m
besökare Svar till Angiee penna Skrivet av Susanne
Ja om man gör större så tar de även längre tid att grädda. Tänk även då på att på samma plåt inte lägga väldigt små och väldigt stora lussekatter för gräddningstiden skiljer sig flera minuter då och du kommer få brända små lussekatter eller ogräddade stora lussekatter.
besökare Svar till josephine penna Skrivet av Susanne
Jo man kan ta mera jäst men det är onödigt tycker jag. Min tumregel är hälften så mycket jäst som du skriver och det har alltid fungerat för mig och min mamma och det är också det som står i nästan alla recept. Alltså 1 paket jäst till 5 dl degvätska. Jäser det dåligt så är tumregeln att vänta, ofta tar det fart efter en stund, det gör inget om jästiden blir dubbelt så lång, ibland mer än vad som står i receptet. Tiden beror på temperatur på degspad eller om du tillsätter kalla ingredienser som ägg eller kesella direkt från kylskåpet som kyler ner, då tar jäsningen längre tid. Har du kallt och dragigt inomhus tar det också längre tid.
penna Skrivet av Angiee
De blev goda, sitter och väntar på sista plåten nu..:) ETT TIPS! är att inte göra de för stora, (gjorde första plåten rätt stora) de blir jobbigt att få till, att de ska vara klara och inte så jättegott att äta än som de små. Tack för receptet :D
besökare Svar till Tina penna Skrivet av josephine
Använd torrjäst istället för vanlig jäst. mycket lättare att få den att jäsa. Sedan har jag ett gammal knep som min farmor lärt mig. När du bakar på en halv liter vätska använd 2 paket/påsar jäst och vid en liter tre paket/påsar.Blir aldrig fel:)
besökare Svar till Tina penna Skrivet av Ewa
Alltid när jag bakar någon form av vetedeg eller gör bullar använder jag vetemjöl special och det går hur bra som helst. Lite konstigt att det inte fungerat för dig - men lycka till att göra detta receptet!
penna Skrivet av Tina
Jag har under flera år misslyckats med att få allt vad vetebröd heter, att jäsa.
Försökt med olika lösningar: Perfekt temperatur på degspadet, vägning av mjölet istället för mätning, jäst för söta degar mm ända tills jag kom på vad det var: mjölet.
Det blir .inte. bra med vetemjöl special. Det mjölet är alltså inte till för söta degar.
Och nu jäser allt jag bakar, över alla brädder.
Imorgon ska jag prova detta recept!
besökare Svar till Ajsa penna Skrivet av Susanne

Klart man kan göra det men det blir ju mindre saffranssmak och då inte lika goda lussekatter.

I saffransbröd man köper t.ex. på pressbyrån så är det ytterst lite saffran i dem (ännu mindre än motsvarande 1 påse i detta recept), så det är klart att det går att ha väldigt lite saffran i men smaken blir därefter.

penna Skrivet av Ajsa
Räcker det om man bara använder en påse saffran istället för två?
besökare Svar till Camilla penna Skrivet av Susanne
Ja det ska i samtidigt som kesellan! Receptet är nu uppdaterat! Tack för att du påpekade det!
penna Skrivet av Mahgol
My neighbors Anja and Christoffer made them last week and they were really good but now i am going to make them with help of Anja and God I am excited.
about the egg. Anja added egg to the dough after every thing because we did not find any description when and where but in the tips it was written that it is good to have both so we just took an extra egg to have the best lussekatt ever and it was actually.
penna Skrivet av Camilla
Och när ska ägget i? Antar att det är samtidigt som Kesellan, men det är bra om det står skrivet!
Håller på och bakar nu, första jäsningen.
penna Skrivet av Erika
Supergoda lussebullar blev det!! Aldrig fått dom såhär fluffiga och saftiga förr, så TACK!
penna Skrivet av Jennie
Kanongott!! Tack för detta receptet. Första gången jag tyckt det varit både lätt, förståeligt och fått ett toppen resultat! Jag följde receptet till punkt och pricka, det enda jag gjorde var att tillsätta en extra påse saffran då jag älskar den smaken. Detta receptet kommer stanna hos mej, gå vidare till mina barn och mina barnbarn i framtiden. Återigen TACK!
penna Skrivet av Johan Svensson
Jättegoda bullar! Jag bytte ut mjölk mot naturell yoghurt, på grund av tillgång. Så hade jag i dubbel mängd smör, men ingen kvarg. Mer salt än receptet föreskriver. Och gott blidde det.

Till Ann-Charlotte: Ägg är vegetariskt, på så sätt att vegetarianer äter dem (man behöver inte slakta djuret det kommer ifrån). Kvarg innehåller ostlöpe, vilket däremot inte är vegetariskt (då man framställer det av ett slaktat djur). Ingendera är dock veganskt.
penna Skrivet av Ann-Charlotte
I det vegetariska alternativet föreslås att Kesellan byts ut mot ett ägg. Hur tänkte ni då?

För övrigt så är receptet jättebra.
besökare Svar till Erik penna Skrivet av Susanne

Ja så kan man göra om man vill påskynda jäsningen för det jäser fortare om det är lite varmare så har man väldigt kallt inomhus så kan det vara en bra idé men generellt är det bättre att låta det jäsa i rumstemperatur under lite längre tid.

Ja aluminium sprider värme betydligt bättre än plast, men värmen kommer ju även med luften så effekten lär märkas av ändå.

Men som sagt inget tips jag rekommenderar att använda som standard - utan mer i undantagsfall om man behöver påskynda jäsningen eller har väldigt kallt inomhus.

penna Skrivet av Erik
Tjejen och jag lät ugnen stå på, sedan la vi bunken på en utav spis plattorna. Värmen från ugnen spred upp med perfekt temp. Och det jäste fint ;)
Vi körde dock med aluminium bunke, vet inte hur plast funkar när det gäller värme spridning där.
besökare Svar till rimona penna Skrivet av Lina
Om mjölken och smöret är för varmt när det blandas med jästen så dör jästen och degen jäser inte. Så se till att smöret och mjölken inte är för varmt utan 37 grader .
besökare Svar till rimona penna Skrivet av Susanne
Låt den jäsa lite till. Hur fort den jäser beror på temperatur och drag inomhus samt degvätskans temperatur. Jag jäste min deg en timme igår för jag tyckte den jäste lite dåligt.
penna Skrivet av rimona
asso jag gjorde exakt som det stod i receptet men degen jäste inte den var platt när jag lät den stå i 40 min. vad gör man om den inte jäser?
penna Skrivet av maria
det är världens godaste lussekatter ;)
besökare Svar till Linn penna Skrivet av Sarah
Linn, det står 2X 0,5 g saffran så nej inte 0,5 g - 1 g, dvs 2 förpackningar :)
penna Skrivet av Linn
bara för att vara säker, ska det vara 0,5 gram saffran ?
penna Skrivet av Martina
Så himla goda! Jag körde på 200 g smör, 0,5 g saffran (som stöttes med en tsk salt, blandades med 1 msk sprit och stod i 15 min, enligt tips nedan) och både kesella och ägg! Mmmm, lika saftiga som mammas (som btw fuskar och har mandelmassa i sina!)!

Verkligen lyckat recept, tips på garnering för oss som inte är så förtjusta i russin; hackade mandlar och pärlsocker,

med hjälp av dessa kan man även designa lussekatterna som kattansikten där mandlarna (hela isf) blir ögon och pärlsockret bli morrhår :)
penna Skrivet av Erika
Jag bytte ut Kesellan mot vaniljkesella! Det blev en STOR hit! Jättegott! :D tack för ett lyckat recept :)
besökare Svar till cissi penna Skrivet av Susanne
Tack för tipset! Jag ändrar det i receptet.
besökare Svar till Mona penna Skrivet av Susanne
Klicka på kesella i ingredienslistan så får du mer info om kesella och vad det kan ersättas med. Kesella går annars att utesluta om man vill. Du kan också ta ett ägg istället.
besökare Svar till Jennifer penna Skrivet av Susanne
Kul att höra att det blev så lyckat!!  :)
besökare Svar till Anna-Stina penna Skrivet av Susanne
Kesella är Arlas varumärke för kvarg. Leta efter quark cheese eller formage cheese. Cottage cheese är ju keso i Sverige och det är ju inte samma. Kesella är en slät massa. Hoppas ni hittar det i USA och återkom gärna med namnet så kan jag skriva in det på sidan om kesella så att fler kan ta del av det!
besökare Svar till Anna penna Skrivet av Anna-Stina
Anna: Kesella= curd cheese, fat free cottage cheese. Är det Kesella tror du? Jag vet att det finns i USA. Jag är nämligen också i USA och vill gärna göra lussebullar med kesella i.
besökare Svar till Anna penna Skrivet av Fredrik
Anna, kesella (quark cheese på engelska) finns i de flesta whole foods. Om du har otur att inte hitta det där, ring till några lokala ostbutiker så är jag säker på att de har.
penna Skrivet av Jennifer
TUSEN TACK för ett toppenrecept!

Jag gjorde som ngn nedan och hade i 3dl socker & kesella PLUS ett ägg, jag har faktiskt aldrig någonsin ätit såhär goda & saftiga Lussebulllar innan!

God Jul & Gott nytt år!
besökare Svar till Mona penna Skrivet av Anna
Mona. det beror pa vilken effekt du vill ha. Jag bor i USA och dar finns inte kesella. Narmaste alternativet i sverige torde vara matlagningsyoghurt. Har i USA ar narmaste alternativet "whipped creme cheese" eller i varsta fall ricotta ost. Vissa provar med keso, vilket funkar men keso ar gjort pa mjolk och inte lope som kesella. Vill man sa kan man skippa kesellan helt. Kesella ar ett ganska nytt pafund att ha i, i lussekatter och mer for att ge saftigare bullar. Har man tillgang till barista mjolk eller riktigt fet mjolk, garna 3,5 procent eller mer, och garna riktigt smor istallet for margarin sa blir bullarna jattesaftiga utan kesella.
penna Skrivet av Helen
De blev värkligen jätte goda!!
För typ 4 dagar sedan så gjorde jag lussebullar men läste receptet på en annan sida, men man kan säga att de inte blev så bra...
Men de här blev super goda!!
Lussekatter med julmust= mumms! :)
penna Skrivet av Amanda
Efter rekommendationerna nedan använde jag 3 dl socker och det blev perfekt sötma. Krossade båda paketen saffran med lite socker och blandade med en mtsk sprit (tog någon nubbe som låg i frysen sedan midsommar). Dessutom hade jag både Kesella och ägg i smeten. Har aldrig förr gjort så UNDERBART GODA lussebullar!!!
penna Skrivet av Mona
Vad kan jag använda istället för Kesella? creme frech eller yogurt?
penna Skrivet av Tommy
Jag använder vit sirap 2dl. istället för socker,det jämnar ut sig i degen perfekt. Saffran använder jag bara ett paket ( har en benägenhet att bli torra bullar med två paket). För att få ut samma smak som i två paket krossar jag saffran i mortel tillsamman med en tesked salt och häller därefter på en matsked sprit av något slag, låter detta stå i ca 15 minuter.
penna Skrivet av cissi
Dessa bullar blir saftiga men mycket smaklösa då det är för lite socker i. Jag använder 3 dl socker istället för 1,5 dl och de blir supergoda, ingen tycker de är för söta. Saffran kommer inte till sin rätt utan tillräckligt mycket socker, om man relaterar sockermängden till mjölet så känns inte 3 dl socker för mycket.
besökare Svar till sitra penna Skrivet av cissi
Det är på grund av den alldeles för ringa sockermängden det inte smakar så mycket. Jag har experimenterat och använder nu 3 dl socker istället för !,5, lovar att det inte blir för sött!
besökare Svar till emelie penna Skrivet av cissi
Du har inte pajat det. Jag har trixat med detta recept i tre juletider nu och jag använder hela 3 dl socker istället för 1,5.. alla som smakar bullarna tycker de är supergoda och lagom söta!
besökare Svar till din mamma penna Skrivet av annsofie wickman nilsson
Kära "mamma" hur vet du att din son fick magsjuka av just detta receptet du kanske hade dålig hygien redan när du började baka lussebullarna.
det kan likaväl varit något din son har ätit, i skolan, hos någon kompis osv..
så skyll INTE ifrån dig och klaga på att receptet är flaskt osv..
bete dig som en vuxen kvinna istället för att sitta och klaga för ett jävla recept genom internet.
Känns lite som om det var du som orsakade magsjukan
klaga på din son istället
tack och hej, och sluta klaga genom internet din otacksamma "mamma".
penna Skrivet av mari
jättegoa bullar!
besökare Svar till din mamma penna Skrivet av hennes son
Hahaha! Jag hoppas att du försöker driva med folk. För även om det verkar väldigt korkat att driva med med någon på ett så uppenbart sätt (det är helt enkelt omöjligt att det skulle vara fel på det receptet) så skulle du vara ännu mer korkad om du trodde på vad du själv skrev :)
penna Skrivet av Jessica
Tror itne att det var receptet som gjorde honom magsjuk, jag har använt detta receptet tre ggr och ingen har blivit magsjuk.. haha så patetiskt!!
Mycket bra recept !!
penna Skrivet av Nelly
Kanon recept ! Använder ägg istället för kessella , dom blir en stor hit i hela familjen :D
besökare Svar till din mamma penna Skrivet av Sockerbargaren
Bättre hygien och färska råvaror är ett tips... Det är knappast receptet som gjorde din son magsjuk. Hur många åt han egentligen?
penna Skrivet av din mamma
Min son fick magsjuka efter att han åt det här, ni folk som läser kommentarerna lyssna inte på de andra kommentarerna, dom är gjorda av en och samma person och allt här är falskt.
För din egen skull, tillverka inte lussekatter enligt det här receptet.
penna Skrivet av andrea
de blev sååå luftiga, lagom söta och kanonsaftiga!!!!Möcket bra recept!!
besökare Svar till Sofia penna Skrivet av sayaka
jag haller med dig
penna Skrivet av Sofia
Sluta tjata om vad vegetarianer och veganer ater eller inte. Ni vet val bast sjalva och valjer darefter. Jag ville lasa kommentarer om hur bullarna blev, inte allt annat trams!
penna Skrivet av Camilla
Ett sista inlägg, man behöver ju inte ha i kesella, det står ju alternativt 1 ägg!
penna Skrivet av Camilla
Ni blandar i hop saker här märker jag.
En vegan äter inget animaliskt typ mjölk, ägg, löpe, kött osv.
En vegetarian är egentligen en vegan men det har kommit att bli en förskjutning av ordet vegetarian som idag åsyftar att man inte äter djur. Hurvida man äter biprodukter varierar men en "strikt" vegetarian som någon skrev skulle inte välja att äta det (om den benämnde sig så).
penna Skrivet av Camilla
Vegetarianer som äter gelatin, ja kanske låter det märkligt, det handlar om att det är en biprodukt dvs något som man inte dödar djuret för. När man dricker mjölk sponsrar man också djurindustrin men men bidrar inte till det direkta dödandet. Gelatin används oftast inte för att det är oersättligt utan för att de kör på i samma gamla spår. Är det så illa att det används om vi nu har köttindustri?
penna Skrivet av kollberg
kan inte fatta att man ska ha i 17 dl mjöl. jag hade i 11-12 och det blev perfekt.
att mortla saffran med en sockerbit är super!
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Emelie O
i min jakt på lussekatter som är veganska, men gjorda med torrjäst (vilket låter krångligare än det faktiskt är!) så snubblar jag över en kommentar som jag inte kan släppa... alltså... vegetarianer som äter gelatin.... är ju inte vegetarianer. Så enkelt är det. Gelatin är gjort av djur, precis som köttfärs och korv.
penna Skrivet av Susanne
Det finns även vegetarianer som äter kesella, gelatin m.m. Jag känner flera stycken. Det är ju upp till var och en vad man väljer att äta och inte äta. Jag tycker vi släpper denna diskussion nu om vegetarianer och veganer för det känns som att det är utrett nu.
penna Skrivet av rebecca
ska testa detta recpet idag :)
är det ens nån som är vegan/ vegetarian som skriver här??
veganer äter inget från djur vare sig mjölk ost gelatin eller ägg mm
vegetarianer äter ägg dricker mjölk osv
innehåller kesella löpe äter inte vegetarianer det heller.
penna Skrivet av emelie
kan man pajat det hela om man haft i 1-2 dl för mycket mjöl, va tvungen för degen klibba.. mina blev nämligen rätt smaklösa, man känner nån avlägsen saffransmak å mjöl, inte så mycke mer?? :( slängde på lite kanel på sista plåten för å få smak av nått...
penna Skrivet av Anna-Carin
http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6pe
Här står det om löpe!
penna Skrivet av Sara
Efva och andra som undrar: NEJ, strikta vegetarianer äter INTE kesella, eftersom det innehåller löpe. (typ kalvmagar)
penna Skrivet av Ania
De blev jätte goda, REKOMENDERAS ( det var alldeles för lite socker så tar mer!)
besökare Svar till Efva penna Skrivet av sitra
Skrev skillnaden mellan veganer och vegetarianer....och så skriver du "men om en vegan kan äta ägg.." Veganer äter inte ägg, de äter endast grönsaker och produkter som inte kommer från djuren dvs ägg och mjölk. Vegetarianer äter däremot ägg. Så om det är vegetarianer du menar med vegan så ja,vegetarianer kan äta kesella. Ägg är vegetariska men inte veganiska (eller hur man nu säger..vegetarianer äter ägg!)
penna Skrivet av Nellie
16dl hade jag i min deg, funkade utmärkt
penna Skrivet av Kalle
17 dl vetemjöl räker inte man behöver ungefär 20 - 22 dl vetemjöl
besökare Svar till sitra penna Skrivet av Efva
Men om en vegan kan äta ägg, kan väl han/hon även äta kesella? Hävdar ändå bestämt att ägg inte är vegetariska.
penna Skrivet av sitra
Det är ju skillnad på veganer och vegetarianer i och med att veganer inte äter varken kött eller produkter som kommer från djur (mjölk,ägg osv) medan vegetarianer kan äta ägg, dricka mjölk men de är emot kött då de ser det som mord...

Tycker det är konstigt att många reagerar på ägg till vegetarianer.
besökare Svar till Marcus penna Skrivet av Susanne
Tack för tipset! Jag har lagt till det i receptet!
besökare Svar till sitra penna Skrivet av Susanne
Ja man kan gärna ta mera saffran - om man har råd, för det är tyvärr inte så billigt! Annars så gäller det också att man köper saffran av god kvalitet och att man mortlar saffranet med socker för att få ut smaken mera. Gör man det så tycker jag att det blir tillräckligt med saffran men självklart så kan man ta ännu mera saffran om man vill det.
besökare Svar till Efva penna Skrivet av Susanne
De flesta vegetarianer äter ägg och jag har valt att låta ägg ingå i \"vegetariska\" recept.
penna Skrivet av Marcus
ska man baka laktosfritt så har valio en laktosfri kvarg (kesella). fins i dom flesta butiker.
penna Skrivet av patrik
ska prova receptet i dag jag och min dotter så får man komentera sen hej..
besökare Svar till Efva penna Skrivet av Våfflan
hahaha, detta får mig och tänka på tv-pogrammet när jamie oliver visar upp en potatis för en amerikansk skolklass och ingen vet vad det är xP

//alice :)
penna Skrivet av Efva
Vegetariska ägg...??
penna Skrivet av Kristina
Bra recept med bra koncistens på degen, tog mindre mjöl än receptet anger. Men jag rekommenderar minst ett pkt saffran till om inte dubbla receptets saffransmängd.
penna Skrivet av sitra
tycker det borde vara lite mer socker i....annars bra recept.
Hällde dock i 2 pkt saffran och ändå är smaken av saffran långt bort...smakar nästan inte saffran. =(
penna Skrivet av matilda
Andra satsen som är i ugnen nu, jätte gott recept! Rekommenderas starkt. Men man ska vara vaksam med mjölet, 17 dl behövs inte.

Ett tips är att he russin i smeten och sedan baka in mandelmassa i degen, väldigt gott!
penna Skrivet av Rebecca
Mycket bra recept ;)
penna Skrivet av christer
hur mycket exakt måste ha mjöl i.
penna Skrivet av Susanne
Svar till helena: Man penslar med uppvispat ägg (precis som det står i receptet).
penna Skrivet av helena
hur gör man så det blir blankt på toppen
penna Skrivet av Anna
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
penna Skrivet av kakl
jättesmidig deg. Fick dock dra ner på mjölet!
penna Skrivet av sara
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
penna Skrivet av Stjarna
Dessa blev riktigt goda! Fick dock ha i lite mer mjöl än vad som stog i receptet! Mycket saftiga och smakrika! 5/5
penna Skrivet av Nattia
jag lade i lite kardemumma och skippade en påse saffran..blev kanon goda:D! detta är nog mer för den som inte gillar att det smakar för starkt av saffran. blir som ett mellanting :P
penna Skrivet av Susanne
Svar till Lubna: Du kan ta ett ägg istället för kesella. Philadelphia känner jag mig lite skeptiskt till. Däremot finns många andra tips om du läser kommentarerna här.
penna Skrivet av B-net
Det är inte riktigt ren magsyra, utan löpe görs av att man maler ner kalvmage och får därmed ut enzymet man vill åt. Förr i tiden skar man kalvmagen i små bitar, men numera mals det ned ordentligt.
penna Skrivet av Carina
Nog är löpe från kalven. Det är magsyra altså äter ni inte själva kalven. Och för det andra en vegan äter inte ägg för det kommer från djuren men en vegeterian äter det för det är själva köttet de inte äter.
penna Skrivet av lina
jag bakade med detta recept för två veckor sen och blev jätte nöjd! ska baka idag igen med samma recept!!!
penna Skrivet av Tilda
Jo, ägg är mer vegetariskt, det är löpe i kesella! Riktiga vegetarianer äter inte ost med löpe i, kalvmage är ju absolut inte vegetariskt.
penna Skrivet av Robert
"Vegetariskt -Byt ut kesella mot ett ägg." ägg är ju inte direkt mer vegetariskt än kessela men sojayoghurt som tas upp under laktosfritt funkar förståss
penna Skrivet av Susanne

Svar till Cilla: Tack för bra tips! Jag har skrivit in det i receptet!

Svar till 11111: Antagligen tog du för mycket mjöl. Tänk på att mäta upp med litermått för om man mäter upp så mycket mjöl som 17 dl med declitermått är det jättelätt att packa mjölet för hårt och då blir det för mycket. Det allra bästa är att väga mjölet.

penna Skrivet av cilla
mycket goda!! gjorde dom glutenfria.. så jag böt bara mjölet rakt av till glutenritt mjöl...de blev supergoda..det går åt lite mer av mjölet men det funka hur bra som helst
penna Skrivet av Jenny
Det går utmärkt att baka med torrjäst ist. Jag har gjort det flera gånger och de blir lika bra. Blanda då jästen med torrvarerna och häll sedan på vätskan som helt riktigt ska vara lite varmare ca 40 grader:-)
penna Skrivet av 11111
jag har bakat men det var inte gott
jag vet inte varför det blev törr och smak lös
penna Skrivet av danne
kan man byta ut jästen i det här receptet mot torrjäst?
är utomlands, hittar bara torrjäst!
har svårt att hitta recept med torrjäst som INTE innehåller hjorthornssalt (som är ännu svårare att hitta än vanlig jäst)

har förstått att man ska blanda torrjästen med mjölet istället för degspadet (som f.ö. ska vara något varmare än fingervarmt)
nåt annat man bör tänka på??
penna Skrivet av Carina
Mums vad goda saffrans bullar och saffrans lusse bullar jag skappade av det här receptet. Tack! Mums för en Lördag.
penna Skrivet av Zizo
Nej Saffran är inte dyrare än guld.ett gram iransk saffran kostar 50:- .ett gram guld kostar 250:-
penna Skrivet av caroline
quark, tror jag att det heter på tyska. topfen på österrikiska:)
penna Skrivet av Lusse
Kristin, om du fick 1 dl saffran för 20 kr, var det nog verkligen inte saffran du köpte ;) Inte så stor halt saffran i förpackningen alla fall...
Saffran är dyrare än guld i grampris. (Det bästa saffranet kommer från Iran).
penna Skrivet av Kristin
Blev precis klar med lussekatterna, dem blev kanongoda. Smaka inte så mycket saffran dock... Saffran kom från Egypten, 1dl för 20kr typ... så de va nog inte originalet... :)
penna Skrivet av Lubna
Brukar sällan baka men vill gärna testa detta recept och bjuda kollegerna här i tyskland. Tyvärr hittar jag inte kesella här och undrar då om man kan ta philadephia cream cheeze istället.

Tack för svar!
penna Skrivet av alicia
jag tycker att receptet var kanon
penna Skrivet av Candy
Helt ärlig d går inte att misslyckas med d här receptet jag har testat alla möjliga brukar göra de här fast ta mer socker o saffran dom blir otroligt goda fattar inte att folk ska klaga på att hmm den jäste inte vem ska bekosta min saffran eller de e inte vegetariskt om man har i de ena eller d andra seriöst kan folk sluta klaga o vara bittra vem bryr sig om d kallas veg eller inte o hur snål kan man va o skriva vem ska bekosta min saffran d finns över 200 komentarer daaaaaaaaaaaaaaaaaahhhh om ni in te lyckas måste d va ngt som ni gjort fel GRYMT GODA
penna Skrivet av Sandra
Jag är faktist bara 14 år och har aldrig gjort lussebullar :D
Och dom blev jätte lyckade !
jätte bra recept :) tack tack
penna Skrivet av Emma
Tack för receptet !!
Nu kan hela min familj äta smaskiga
lussebullar
penna Skrivet av Eva Fransson
Receptet på Lussebullarna skall ju självklart inte vara 17 dl vetemjöl, då blir de ju hårda som sten!
En 11 dl är mer lagom!
Vore bra om det ändrades i receptet på hemsidan!
Bakade dem i går och de blev mycket goda lussekatter/bullar med rätt mängd vetemjöl i!
Trevlig Lucia!
penna Skrivet av Sonja
Nu är degen på jäsning. Tack för en fin hemsida med massor av gott som jag tänker prova!!
penna Skrivet av Maria
Tips om man vill ha fram lite mer smak från saffran är att stöta det tillsammans med lite socker.
penna Skrivet av Maria
Har precis gjort färdigt det här receptet.
Bytte ut kesellan till creme cheese från valio (laktosfritt) och 1ägg. Plussade på med 0,5dl socker. Stötte saffranet i whiskeyglögg och socker.
De blev stora, luftiga och saftiga!
penna Skrivet av Jene
ta gärna både ägg o kesella, byt ut socker mot sirap, stöt saffran i socker o lite whisky/cognac,- då blir de perfekt saftiga....
penna Skrivet av Kakmonstret
Riktigt goda, men tyvärr lite lite saffranssmak. Rekommenderar en påse extra för att få den riktiga smakupplevelsen. :)
penna Skrivet av jul flickan
jätte bra recept, blev perfekt. mums
penna Skrivet av Sofie
Verkligen ett jättebra recept!
Är inne på andra omgången nu eftersom dom från första omgången snart är slut :)
penna Skrivet av Shirin
Mycket bra recept. lätt att följa :) Tack!
Nu jäser degen. hoppas dom blir som dom på bilden :D jag fick en sån härlig julkänsla fast jag inte firar jul. hehe men God Jul på er / Shirin
penna Skrivet av Amme
Jag brukar aldrig lyckas baka vanliga kanelbullar men detta gick ju kanon & va goda de blev :-)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Anna: De flesta vegetarianer äter ägg och därför har jag valt att låta ägg ingå i begreppet "vegetariskt".
penna Skrivet av Susanne
Svar till ch: Ägg och kesella gör lussekatterna lite saftigare. Du kan utesluta ägg och kesella och ta då lite mindre mjöl.
penna Skrivet av ch
Jag får ej tag i kesella och har tyvärr inga ägg hemma...men har lust att baka...Vilken funktion har ägget som man ska ha i degen? Jag vet att man ska pensla med ägg också...men där har jag erfarenhet att det går bra med lite mjölk istället...
penna Skrivet av Ali
dom blev jätte goda sålde dom på torget. vi ska samla in pengar till klass resa
penna Skrivet av MSM
Vi håller på att baka dessa lussekatter nu! Första omgången ska in i ugnen alldeles strax, oh så spännande =) Tror de kommer bli jätte goda. Ett tips: Forma några lussekatter som flätor =) God Jul svenska folket i förskott =)
penna Skrivet av Emilia
Nybakat här hemma dock så tycker jag dem smakade bra lite saffran så hade nog haft 3-4 påsar i så dem smakar. Hemköps smakar mkt mer än mina och så skall det ju inte vara.
penna Skrivet av Hans i Kanada
Har fatt tag i Quark i Toronto och skall borja baka om en stund...............
penna Skrivet av beckis
Jättegod mjuk och härlig deg! Jag lade till 1 dl mer socker i degen och formade små bollar som jag fyllde med smör, råsocker och riven mandelmassa. Den saftiga degen och fyllningen blev fantastisk ihop. Tack för receptet!
penna Skrivet av hanni
bakat o de va super goda, fluffiga...
hade 2,5 påsar saffran...
kunde varit en aning mer socker
penna Skrivet av Jeanette
Ska prova dom nu...
penna Skrivet av Fanny
Å supergoda lussebullar. Receptet var lätt att följa och det var på pricken rätt! Förutom kanske att man kunde haft en till påse saffran, men det är ju smaksak :)
penna Skrivet av av någon
mm vad gootttt de va
penna Skrivet av Anna
Tror nog att ni borde tanka om lite. For veg, byt ut kesselan mot agg. Va???
penna Skrivet av Emelie o Per
Lussekatterna blev jätte fina o jätte goda :) Det här receptet använder vi igen ...
penna Skrivet av Susanne
Svar till Ali: Om du har bakat med jäst tidigare så är det väldigt liten sannolikhet att du misslyckas. Jag skulle säga att det är jäsningsmomentet som ibland ställer till det eftersom det är viktigt att man har rätt temperatur, att man rör ut jästen ordentligt och att man knådar degen ordentligt och att jäsningen sker i ett rum utan drag och inte nära ugnen för då blir det för varmt.
penna Skrivet av Misan
Jag och min dotter fick ett ryck och for iväg och köpte en assistent. När vi kom hem hittade vi det här receptet på Lussekatter. Jag är i vanliga fall usel på att baka men den här gången lyckades det väldigt bra. Så om JAG lyckas måste det vara ett superbra recept... Tack för det.
Misan och Ida
penna Skrivet av ankan
Bakade bullarna - blev hur goda som helst. Gjorde 40 stycken, tycker de blev bra stora. Till er som misslyckades nedan med jasningen - antagligen var despadet varmare an 37 grader o da forstor man jasten (har namligen rakat ut for det sjalv) och da jaser inte bullarna. Nu daremot sa varmde jag nastan inte degspadet alls efter att ha hallt i mjolk och det gick mycket battre.

tack for bra recept. A
penna Skrivet av Ali
Hur stor chans är det att receptet misslykas en skala på 0-10.om man följer receptet
penna Skrivet av kija
hade oxå lite för kall mjölk....men blev dom bra ändå..erik?
penna Skrivet av erik
Ska snart skicka in de i ugnen. Degen jäste knappt alls på 30 minuter så lät den stå en timme till och då kom den igång fint, hade kanske lite för kallt vatten.. men nu ser de fina och väljästa ut!
penna Skrivet av Anna
Mina jäste inte, utan blev jättesmå :( Gjorde ändå allt precis som man skulle. Rätt temperatur o allt..
penna Skrivet av Lillan
Jag och mamma bakar dethär receptet nu. Tror ni tullen stoppar oss om vi tar med lite till spanien? Vi ska å hälsa på min syster som bor där och vi tänte ta med några... :)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Helena: Det blir 50 st om du bakar ut dem till 50 st ;) Men vill man ha färre och större kan man ju göra färre. Tänk på att degen jäser ganska mycket efter att du bakat ut dem och sedan inne i ugnen så de blir nästan dubbelt så stora som när du bakat ut dem på plåten.
penna Skrivet av Helena
Nu har jag gjort färdigt degen, ska låta den jäsa i 30 minuter nu. Hoppas det blir gott :)
Men blir det verkligen 50 stycken ?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Fråga: Ja du kan bara halvera mängden av ingredienserna i receptet rakt av.
penna Skrivet av Sanna
Hej !! Har precis bakat lussekatterna... o de blev jättegoa...mycket bra recept :-)
penna Skrivet av Fråga
Hade tänkt göra 25 st, ska jag halvera allt rakt av eller ska det t.ex. fortfarande vara ett paket jäst?
penna Skrivet av Susanne

Svar till Patrik: Jag har provat både standard (över- och undervärme) och med varmluft och jag tyckte det blev lika bra. Jag tror det beror mycket på vilken ugn man har. En del tycker att deras varmluft inte fungerar så bra - att den inte gräddar jämnt. Har man en sådan ugn så är det ju kanske inte så bra att använda varmluft på den. Det är klart att det är nog mindre risk att misslyckas om du kör en plåt i taget med över- och undervärme. Då kan man ju grädda en plåt för länge och nästa plåt lagom - man får flera chanser att grädda dem precis lagom länge!

Svar till Viviana: Tråkigt att din deg inte jäste, tyvärr kan inte jag lämna några garantier för att alla alltid ska lyckas med alla recept. Angående ugnstiden så måste du antingen ställt in ugnen fel (ska vara över- och undervärme) eller också höll ugnen fel temperatur eller om du inte väntade tills den blivit varm. Ugnstemperatur och tid i ugnen som står i receptet stämmer, det lovar jag! Det här receptet är välbeprövat, jag har själv gjort det fler gånger än jag kommer ihåg och om du läser alla 267 kommentarer så är det massor av personer som gjort dessa lussekatter och tycker receptet är jättebra. Läs gärna de jästips som finns i receptet och bland kommentarerna. Om du har förslag på hur receptet kan förtydligas ytterligare om du kommer på vad som kan ha gått fel för dig så är du välkommen med dessa!

penna Skrivet av viviana
har precis provat det här receptet och jag e mycket missnöjd...milt sagt! varken degen i sig eller de färdigformade lussekatterna jäste ingenting, och de svälde knappt nånting i ugnen heller. jag följde receptet till minsta detalj. inga lussekatter blev bra, och ugnstiden stämmer dessutom inte, fick ta mer än dubbla tiden för att de skulle ens få färg. vem ska bekosta saffran till mig?
penna Skrivet av Patrik
Hade tänkt baka efter detta recept. Men vad rekommenderas, över - undervärme eller varmluft? Har inga problem med att köra en plåt i taget om det skulle visa sig vara bättre.
penna Skrivet av Susanne
Svar till sassis: De flesta vegetarianer äter ägg och mjölkprodukter, åtminstone ekologiska. Hönorna dödas ju inte för äggen liksom inte kor dödas för mjölken. Ägg och mjölk innehåller inte heller något från döda djur. Därför har jag valt att låta ägg och de flesta mjölkprodukter (som uppfyller kriterierna ovan) ingå i begreppet "vegetariskt". Kesella däremot innehåller löpe som inte är vegetarisk.
penna Skrivet av sassis
hej.....lussekatterna kan väl inte vara vegetariska om man tillsätter ägg ??????
penna Skrivet av Göran
Hmmm svårt tal det här "2*0,5" ...... Ja det blir 1g
penna Skrivet av Ali
ska man lägga 1g saffran??
penna Skrivet av maja freden
sådär
penna Skrivet av Carina
Fina saftiga lussebullar. Degen blir alltid perfekt. Som färska även efter upptining, bäst försiktigti micron.
Har gjort det här receptet i många år! Russin o lite mer socker o 3 påsar saffran så blir de ännu bättre.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Lina: Ja lägg över en handduk när de ska jäsa även på plåten.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Jessica: Tack för din upplysning! Ta ett ägg istället för kesella så blir det vegetariskt!
penna Skrivet av Lina
Ska prova att baka Lussekatter första gången i morgon. Vill gärna testa det här receptet. Men ska "katterna" vara täckta med handduk även då de är utbakade och jäser på plåten??
penna Skrivet av Susanne
Svar till ooops: Det blir nog svårt att få saffranet jämnt fördelat om du försöker knåda in det. Bättre att du bakar ut dem som vanliga kanelbullar (se recept) istället och gör en ny saffransdeg.
penna Skrivet av Susanne
Svar till "socker": Jag tror det blir samma effekt som i vanliga kanelbullar om du tar vit sirap istället för socker. Brödet kan bli lite saftigare och luftigare men själv har jag inte märkt någon större skillnad.
penna Skrivet av juha
Okej, tack joel.. lite skillnad från kcal tabellen på aftonbladet då är dom närmare 180per st(dafgårds), blev verkligen goda dom här! Första gången man prövar med kesella, blir inte sista gången!
penna Skrivet av Carina
Supergoda luftiga och lätta lussekatter! Första gången jag testade det här receptet och jag kommer absolut att göra fler omgångar efter receptet.

Jag hade gamla saffranspåsar hemma med bäst-före-datum mars-09 så jag hällde i 3 påsar saffran istället för de 2 som anges. Mums!
penna Skrivet av Nea
Väldigt goda, mina fösta lussebullar. Så det var väldigt lätt att läsa och följa. Samt att dom blev väldigt saftiga och goda :)
penna Skrivet av Camilla
Har precis blivit fördig med en dubbelsats av dessa underbara lussekatter. Tog lite mer saffran och socker än vad receptet anger och de är underbara!! Härligt gula, luftiga och saftiga.
Tog en burk Kesella och ett ägg till dubbelsats.
penna Skrivet av ooops
Glömde ha i saffran i degspadet, går det att ha i efter första jäsningen?
penna Skrivet av Nils
Det blir godare ifall man blandar in russinen i degen.
penna Skrivet av Linda
Lussekatterna blev väldigt goda.
penna Skrivet av Therése
De blev mycket saftiga och goda. Rekommenderas varmt!
penna Skrivet av Jessica
Hej och hå! Tänkte bara påpeka att dessa kusar inte är vegetariska då de innehåller kesella!! Akta er!
penna Skrivet av Joel
Strax över 100 kcal per bulle (110-120). Om det nu blir 50 st dvs.
penna Skrivet av Juha
Någon som vet antalet kcal per bulle? eller på g?
penna Skrivet av Socker
Hej, jag har hört någonstans att man kunde byta ut sockret mot vitsirap, hur blir bullen då?
penna Skrivet av Bullerstina Bergis
Den här kommentaren avgjorde saken - jag provbakar GENAST detta recept
RT "MUMS gud vilka goda bullar!!!!! ååååååååååååååååå. äts bäst naken framför en varm brasa. Kanske med en lite söt katt i knäet.
Skrivet av Bullgubben 2009-11-27 16:24 "
penna Skrivet av Susanne
Svar till Lisa: Rörde du ut jästen ordentligt i degspadet så att den löstes upp? Om degspadet hade rätt temperatur så är det verkligen konstigt att din deg inte jäste. Någon annan som har något förslag?
penna Skrivet av Ina
Så himla bra beskrivning med bilder och allt, kan nog inte ens jag misslyckas, ska testa imon. :) hej hopp!
penna Skrivet av Bullgubben
MUMS gud vilka goda bullar!!!!! ååååååååååååååååå. äts bäst naken framför en varm brasa. Kanske med en lite söt katt i knäet.
penna Skrivet av Ewa
Helt underbara. Jag tog låglaktosmjölk och ett ägg (istället för kesella) och 2½ dl socker i den andra satsen jag bakade.Mums :)
penna Skrivet av Lisa
Min deg jäste knappt alls och inte bullarna på plåten heller! Fick slänga allt! :-( Har någon nått tips? Tyckte att spadet hade rätt temp och jästen var färsk! Rummet har inget drag! Hoppas nån kan tipsa mig!
penna Skrivet av Jeanette
Jättegoda och luftiga
penna Skrivet av Susanne
Svar till "er": Du kan ta ett ägg istället för kesella.
penna Skrivet av er
Vad kan man ha istället för kesella? Befinner mig I Mexiko och tror inte det finns här.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Frida: Ja det är samma degspadstemperatur, jäsningstid, tid och temperatur i ugnen. Men har du en vanlig ugn så blir det bara fler plåtar att grädda och du gräddar en i taget. Med varmluftsugn kan du grädda flera plåtar samtidigt. Det är precis samma svar som jag svarade till dig angående dubbel sats på kanelbullar.
penna Skrivet av Frida
Om man ska göra dubbelt så många , ska man då fortfarande ha samma tid och samma värme?
penna Skrivet av caroline
Ok men rätt smaklösa
penna Skrivet av Kent Erikson
Detta recept på lussebollarna var det klart bästa av dom alla :) Nu är det bara att trycki in sig dem och äta sig mätt :)
penna Skrivet av Shenur
Jättegoda.... Har dock i 2,5 dl socker i stället (tycker om när de är söta)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Therese: Köp saffran av god kvalitet, tyvärr är det jättedyrt i år, ca 40 kr per paket. Stöt saffranet med socker i en mortel för att få ut maximal saffranssmak. Det är saffranet som ger smak åt lussebullarna.
penna Skrivet av Therese
Lussekatterna ser jättegoda ut och blev fluffiga och fina men tyvärr så smakde dom inte så mycket... kanske måste ha lite mer socker i?
penna Skrivet av Ann-Louise i skåne
Det var dom godaste lussebullar som jag har bakat och jag har bakat många olika recept på lussebullar tro mig. Ett svår slaget recept det här.Ni måste prova att baka efter det här receptet. Mvh Ann-Louise
penna Skrivet av Susanne
Svar till Jonna: Ta inte för mycket mjöl och sedan när de är färdiggräddade och har svalnat, lägg in i plastpåsar och frys in de du inte äter upp samma dag.
penna Skrivet av Sophie
Blev sjukt goda! Och ganska enkelt att göra :) ANvände ett ägg istället för kesella dock, hittar inte det här i Danmark.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Jonas: Ja kostnaden blir mellan 2 - 2,50 kr per lussekatt.
penna Skrivet av Jonas
Någon som räknat på den ungefärliga kostnaden/bulle?
penna Skrivet av Jonna
hej! testade receptet och är inte nöjd. de blev torra.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Roland: Oj vad dyrt!! Jag köpte på mig en del saffran tidigare i år och det var visst en väldigt bra "investering" förstår jag nu. Självklart kan du ta mindre saffran men det blir så klart inte lika gott. De flesta lussekatter man köper på typ Pressbyrån och en hel del bagerier är det väldigt lite saffran i och de smakar ju inte heller så gott. Jag tror de har i gurkmeja för att få den gula färgen så att ha lite saffran i brödet har varit ett trick i många år för många bagerier att spara pengar. Men det är ju ganska stor smakskillnad tycker i alla fall jag. Men en halvering av saffransmängden i det här receptet ger ändå betydligt mer saffran i brödet än de köpta så de är fortfarande betydligt godare än det köpta. (Självklart finns det även bagerier och konditorier med finare och godare lussekatter som innehåller mera saffran också men de kostar därefter.)
penna Skrivet av Roland
Någon som prövat att bara ha en påse saffran i. Blir det helt värdelöst eller blir det ändå Ok?
Frågar eftersom saffran blivit så dyrt detta år. Ica tar 36 kr för 0,5g
penna Skrivet av Miguel
Woho!!! Nu ska jag baka.
Har aldrig gjort det förr men trial and error
mina vänner. Köpt så jag har för 300 lussebullar.
Så nu kan jag misslyckas ett antal ggr
penna Skrivet av Susanne
Svar till jasmin: Jodå, det står om du läser receptbeskrivningen.
penna Skrivet av jasmin
varför står det inte hur mycket ugnen ska vara på och hur länge dem ska vara i ugnen
penna Skrivet av Susanne
Svar till eric: Nej du kan aldrig sätta in två plåtar samtidigt om du har standard ugnsinställning (över- och undervärme). Däremot om din ugn har varmluftsfunktion och du ställt in ugnen i varmluftläge och graderna som gäller för det (gradantalet skiljer sig oftast från det gradantal som gäller för standardläge, dvs över- och undervärme) då kan du däremot har flera plåtar samtidigt och det spelar mindre roll var plåten är placerad (nere, mitten, uppe), men sätt inte plåtarna för tätt. Detta gäller alla recept. Just för det här receptet så gäller 225°C och 8-10 min för varmluftsugn.
penna Skrivet av eric
Funderade på en detalj.Kan man sätta in 2 plåtar samtidigt eller ska man grädda en plåt i taget?Alla bullar får kanske inte plats på en plåt.
penna Skrivet av Pernilla
Jag bakade dem nyss och dem blev jättegoda!
penna Skrivet av Petra
Bakade dessa förra julen och älskade dem, så nu bestämde jag mig för att testa vanliga bullar med samma recept. Använde vanlij-kesella den här gången, det blev verkligen jätte gott! =D
penna Skrivet av Anisa
Har använt detta recept många gånger och det har blivit otroligt lyckat varenda gång. Jag brukar lägga i lite mer socker än vad det står. Bästa receptet! Nu ska ja kolla om jäsningen e klar, har bakat idag igen =)
penna Skrivet av Elin
Gjorde dem utan saffran... och i en annan form... det är ju trots allt mars :)
penna Skrivet av elin
Jättefina!
Härlig deg att jobba med. MEN jag använde bara 13dl mjöl...
penna Skrivet av Susanne
Svar till sara: De ska bli mjuka. Antagligen har du misslyckats med jäsningen.
penna Skrivet av emil
de e så goda jag har bakat med min son 10 år han tyckte det var roligt
penna Skrivet av sara
de blev ent god, ent äkliga heller med de blev JÄTTE HÅRDA!! -.-'
penna Skrivet av Maria
Smaskens! De blev jättegoda! Det fanns ingen kesella i vår närbutik, så jag tog creme fraiche, gräddfil och ett ägg istället. Sitter och avnjuter dem med glöggen jag marinerade russinen i, samt har fingret i ett glas med frusen broccoli (brände fingret på plåten)
penna Skrivet av Nilufar
De blev mycket goda.Min son, 8år, (som hjälpte mig), tyckte de är godaste lussekatter som han har smakad:))
penna Skrivet av silvia
jag bakar nu de gräddas hoppas de blir goda :P
penna Skrivet av Susanne
Svar till Bea: Det går utan kesella också, ta gärna ett ägg då. Tar du mindre saffran kommer de inte smaka så mycket eftersom saffranet ger den karaktäristiska smaken, så baka hellre färre antal då är min rekommendation.
penna Skrivet av Bea
måste man ha i kesella? kan man baka dubbel sats med hälften så lite saffran?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Fredrik: Ja!
penna Skrivet av Fredrik
Hej! Är det bara att halvera receptet om man inte vill ha så många Lussekatter? Tack på förhand
penna Skrivet av Susanne
Svar till alla er som har svårt att hitta kesella eller inte har det hemma: Man kan baka lussekatter utan kesella också. Ta då gärna ett ägg.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Anabella: Tack för informationen, jag har lagt in den på sidan om kesella.
penna Skrivet av Frida
Bra recept och Supergoda lussekatter!
penna Skrivet av Katja
Jag har inte Kesella hemma men däremot Creme Fraiche. Tänker ge mig på ett försök att byta Kesella mot den. Få se vad som händer.
penna Skrivet av Anabella
Jag bor i Kanada..och jag hade svårt att hitta kesella..men jag hittade engelska namnet för kesella.. Quark Cheese...eller Formage Cheese...
penna Skrivet av Nicki
Vad kan man ersätta kesellan med? Jag är i Australien just nu så har inte lyckats hitta det. Annars låter detta som ett väldigt bra recept!
penna Skrivet av Susanne
Svar till "Maria från värmland": Du kan ta samma mängd socker. Vill du ha den gula färgan kan du ta lite gurkmeja istället, det är en ganska smaklös krydda som används av många bagerier för att spara pengar så de kan använda mindre saffran men ändå få den gula färgen.
penna Skrivet av sara
det går snabbt och enkelt om man har tålamod att
vänta.Och bullarna blir jätte goda =)
penna Skrivet av Elizabeth
Jättegoda, jag provade också att lägga russin i degen som jag först blandade med honung och ett par droppar vatten, körde dom i micron ett par sekunder för att få dom att svälla lite.. Det blev supergott! mmmmmmmm
penna Skrivet av Marita från värmland
Jag har en enkel fråga,jag har en familj som INTE gillar saffran...(bara jag)Om man följer receptet ska man ändra nåt på sockermängden om man inte tillsätter saffran?
penna Skrivet av caroline
Ett gott recept på lussebullar.
Har gjort detta recept för andra gången med lyckade resultat båda gångerna.
Använder pärlsocker istället för russin, sötare och godare lussebullar då.
penna Skrivet av lizzie
Attans, glömde hälla i saffranet. Skickar i det innan jäsning och håller tummarna
penna Skrivet av Marie-Louise
Lätta att göra och dom blir väldigt goda. Ett super recept.
penna Skrivet av russin mästaren
ett bra tips är att man lägger russinen i blöt i kallvatten i typ en timme eller två inna man puttar in det i degen
penna Skrivet av Sandra
Världens godaste lussebullar..Sååå otroligt saftiga!
Har provat andra recept men detta var klart bäst.
Hemligheten? Jag "mortlade" saffran, salt och.... håll i er: en slurk Xanté päroncognac!
penna Skrivet av camilla
väldigt enkelt recept men mycket goda och saftiga tack för ett bra recept
penna Skrivet av Susanne
Svar till Mal:Man kan blanda mandelmassa i degen. Men man kan också ha mandelmassa som fyllning, dock bör du då baka ut degen som kanelbullar, till runda bullar eller längder som du kan fylla med mandelmassa. Bakar du ut dem som kanelbullar så är det lagom med 200 g mandelmassa och 100 g smör som du blandar. Bakar du dem som bullar kan du göra ett hål i mitten och fylla med mandelmassa.
penna Skrivet av Changie
Receptet är underbart bra! Förra året bakade jag via detta också men i år skall jag testa med att ha ett ägg i och samt öka socker mängden en aning eftersom att många har skrivit att det smakar en bättre. Vi få hoppas på det bästa ialf ! =)
penna Skrivet av Mal.
En liten fråga från mig som aldrig bakat lussekatter me mandelmassa i. "Camilla" skriver att hon la till ca 2 dl mandelmassa. Om jag nu vill testa att ha det i, när ska ja i så fall lägga i de? Med jästen så degspadet löser upp den, eller den kanske inte ska lösas upp?
Tack för en bra sida =)
penna Skrivet av Linda
Tack så mycket.. de blev verkligen jättegoda!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Linda: Det går bra att ta både kesella och ett ägg, det gjorde jag när jag bakade senast och det blev bra. Du kan säkert ta 2 dl strösocker. Själv tycker jag dock de är godast med den mängd socker som står i receptet.
penna Skrivet av Camilla
Tog 2 kesella ist. för 1 samt la till ca 2 dl mandelmassa. Mycket mycket gott, utan tvekan de saftigaste lussekatterna jag ätit! Nästa gång prövar jag att lägga till ytterligare ett paket saffran, vill gärna att det smakar mer av det.
penna Skrivet av Linda
Hej! Jag läser här att många gärna sätter till lite extra socker, hur mycket har ni då tagit så att de inte blir alltför söta tänker jag? tar ni både ett ägg och kesella?
Jag hoppas verkligen att dessa blir så goda som jag förväntar mig :)
penna Skrivet av Tina
Familjen har under veckan mumsat upp en sats lyckade lussekatter! Kanonrecept. Ska baka mer i morgon.
penna Skrivet av Anna Larsson
Mina blev verkligen inte goda!!!
penna Skrivet av veronica
Jag har provat baka lussekatter utan kesella, och jag tycker att dem blev godare, hade ett ägg istället också, och för att få dem att bli gulare färg hällde jag några droppar gul karamellfärg.
penna Skrivet av Fian
Blev jättegoda lussebullar, fick mycket beröm =) Provade även att vispa ner ett ägg och lite mer socker och då blev de om möjligt ännu godare!=)
penna Skrivet av Helmut Denzlingen Tyskland
Tack for rezeptet. Det blev jättegoda lusskatter.
penna Skrivet av cathie.se
Hälften blev supergoda!! Andra hälften blev kolsvarta, men jag antar att det blir så när man lämnar dom i ugnen en timme :P
penna Skrivet av Jörgen
Detta var ett helt otroligt recept. Första gånen jag gör lussebullar... och jag lyckades med en god smak! ;) Tack!!
penna Skrivet av Thina
det blev jätte goda lussekatter :)
penna Skrivet av Lisa
De blev verkligen fina, precis som lussekatter på ett kafé :) Dock smakar de INGENTING. Detta recept rekommenderas inte!
penna Skrivet av Karolina
Bullarna blev jättesaftiga, lätta, stora och gooooda. Rekommenderas.
penna Skrivet av Kenny
Tack för ett bra recept. Jag är helt oerfaren vad det gäller bakning men jag lyckades bra med mina lussekatter. Tog två dl socker och mortlade salt och saffran för lite mer framträdande smak.
Tack.
penna Skrivet av tessan
Bakade efter det här receptet förra året, det blev jättegoda, så safftiga. Nu är det dags att göra dem i gen, som jag längtat
penna Skrivet av Eva
Toppenrecept! Lussebullarna blir saftiga och goda. Degen är lättarbetad men jag använde lite mindre mjöl.Tillsätt lite i taget tills degen släpper ifrån bunken annars blir det lätt torra bullar. Mums!
penna Skrivet av mmm..
mycket lyckat recept!
De blev mycket goda:)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Mami: Ja det ska vara 2 paket saffran. Tråkigt att de inte blev så bra. Jag tror det beror på att jäsningen inte lyckades. Degspadet ska vara 37 grader (fingervarmt). Sedan måste man lösa upp jästen ordentligt och sedan så ska degen jäsa, under en bakhandduk, i rumstemperatur. Sedan när man bakar ut degen så måste man trycka ut alla luftbubblor när man knådar degen. Eftersom det tar lite tid att baka ut alla lussekatter så får man knåda ut luftbubblorna för varje del av degen. Sedan får man vara försiktig när man penslar lussekatterna med ägg så att man inte trycker för hårt så att de trycks ihop. Det är därför man ska trycka i russinen FÖRE jäsningen. Hoppas att dessa tips hjälper! Skriv gärna frågor här om något är oklart!
penna Skrivet av Falukropp
Jättegoda, men jag håller med om att sockerdosen kunde ökas en aning!
penna Skrivet av Mami
Det är första gången Jag bakar de här och de blev inte så bra. De blev väldigt små och det såg konstigt ut inuti. Ska man ha 2 paket saffran ?
penna Skrivet av Lucia
Jätte goda lussekatter men däremot tycker jag att det vart snålt med socker...ska lägga till mer socker nästa gång...Men annars smakade dom kanon bra, hade glömt att pensla första satsen hehe =)
penna Skrivet av Lilla
They are wery good, Thanks :)
penna Skrivet av Susanne
Svar till ka: Du får baka lite färre lussekatter nästa gång så blir de större, så vida du inte misslyckats med jäsningen på något sätt men då blir de förutom små även kompakta istället för fluffiga och mjuka i så fall.
penna Skrivet av tokismorsan
Superduper recept=) Så himla goda, Jag hade lite x-tra socker samt att jag knäckte ett ägg o blanda i smeten innan jag hade i mjölet=) Vet dock inte ifall jag inbillar mig men de blev fluffigare med ägget, 1:a ggn gjorde jag helt efter detta recept och de vart ju kanongoda då med.. Men med ägget och lite x-tra socker så vart det lite godare måste jag säga;-)
penna Skrivet av ka
gjorde detta nyss men de blev så små:(
penna Skrivet av sandra
mycket nöjd med detta recept=) blev väldigt fluffiga.
penna Skrivet av mona
Jag har sällan bakat i mitt liv...men detta ska jag ### ta och baka för det är så himla GOTT!!
Tack för recepten =)
penna Skrivet av Anicka i Umeå
Havremjölk ist för vanlig mjölk gr katterna sååååå goda o fluggiga Prova
penna Skrivet av Nicole
Perfekta lussekatter jag älskar dom tack såå jätte mkt för receptet!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Gogo: Receptet är nu uppdaterat med länkar till info om alla ingredienser, inklusive kesella.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Lillin: Du kan göra saffransdegen enligt receptet på saffranslängder istället och så bakar du ut degen enligt det här receptet.
penna Skrivet av Gogo
Ser gott ut men vad är kesella har ej varit hemma på länge tack michmich med gogo
penna Skrivet av Michmich
Min man frågade om jag kunde baka lussebullar idag, och eftersom både jag och han älskar dem så började jag leta upp ett recept och hittade detta... Jag hoppas de blir lika goda som alla påstår! :) Det är dock första gången jag bakar just lussebullar, så önska mig lycka till!
penna Skrivet av Lillin
Hej. Om man inte har tillgång till Kesella (som jag t.ex som bor utomlands), kan man skippa det då eller lägga till något annat? Tack på förhand
penna Skrivet av kerstin
nemen gud vad jag har letat efter den här recepten, mmmmmmmmmmm som i morteza , lussekatter e jättegoda. ska berätta detta för mina vänninor tjingiling
penna Skrivet av BERI
PERFEKT, DE ÄR JÄTTE GODA.
penna Skrivet av minder åring=)
mmm m,,,,mmm
penna Skrivet av Lussekatt
Perfeektttttttttt!! jätte gott,tack så mycket !
penna Skrivet av Me
Det är andra året jag gör dessa lussekatterna nu och jag är super nöjd!!! Mer saffran skadar inte!! Tveka inte! Baka efter detta recept!
penna Skrivet av Susanne
Svar till amsan: Ja ungefär, jäsningen tar ganska mycket tid. Nu har jag dock sett någon jäsmix man kan köpa i affären som gör att det jäser mycket fortare, men jag har inte provat den själv.
penna Skrivet av amsan
tar det verkligen 2 timmar?
penna Skrivet av ruhena
det blev som jag verkligen ville tack!!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Fatime: Nej man känner inte att de smakar kesella. Däremot är de saftiga och goda delvis tack vare kesellan.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Mee: d.v.s = det vill säga. Matfett är margarin eller smör.
penna Skrivet av Mee
heej jag gjorde lussebullar idag följde receptet det blev jäätte gott jag hade nget matfett eller vad det va isste ej vad det va heller men vad betyder d.v.s
penna Skrivet av Nina
Två tips för att de här ska bli riktigt goda: dubbla mängden saffran och låt den stå i minst 15 minuter tillsammans med lite socker i en matsked vodka. Blanda sedan in detta i degspadet.
Det andra tipset är att öka sockermängden något, de hade lite väl mycket karaktär av vetebullar.
penna Skrivet av martin
gjorde lussebullar igår och de blev jättegoda. Jag hade inte kesella, men jag tog ett ägg istället och blev helt utmärkta. Gav några till grannen och hon älskade dem.
penna Skrivet av emma
nää du robin.. det ska vara 17 dl mjöl:P
penna Skrivet av Zine
Jäääättegoda katter;) MmMmM
penna Skrivet av robin
sådär, det blev inte för mycket mjöl trots allt :D fy sjutton vilka goda lussekatter, nu är det den bästa biten kvar, att äta upp dom :)
Fast det skulle varit lite mer saffran i annars är det perfekt! :)
penna Skrivet av robin
mmm, nu ligger degen på jäsning. men jag tror jag tog i för mycket mjöl ca 10-12 dl är det för mycket kanske?
penna Skrivet av mk
Har en dubbel deg på jäsning nu, men jag satte in bunken i en ljumen ugn - för jag tyckte degen blev så "kall" efter att jag haft kesella och ägg i smeten. Det brukar funka för att få en bra jäsning - och det är absolut dragfritt!

Får se om katterna duger för pojken min... :)
penna Skrivet av liisa
goda men jag tar mer socker än vad som är skrivet annars blir dem inte så söta.. =))
penna Skrivet av Lotta i Växjö
Åhh vilken fräsch sida! Den inspirerar verkligen. Här finner man många tips till goda middagar eller något gott till fikat.
penna Skrivet av Frida
Använd inte torrjäst- om ni gör så läs på baksidan!!!
penna Skrivet av Camilla
De bästa lussekatter jag någonsin bakat!
penna Skrivet av Malin
Detta är ett jättebra recept! Lussekatterna blev hur luftiga som helst, kändes nästan som om man åt moln. Vi hade i ett ägg i degen, samt tre paket saffran istället för två.
penna Skrivet av talinko
mina första katter... resultatet blev bra men lite för lite socker i känns d som. jätte nöjd annars! tack o god jul
penna Skrivet av Anna
Bra recept :)
penna Skrivet av Fatime
Ska snart börja baka detta receptet : ) ska bli mkt rooligt har aldrig bakat med kesella innan så de ska bli kul att prova ! känner man av kesellan mkt eller ? : )
penna Skrivet av Marjo
Fluffiga och goda! Nöjd! :D
penna Skrivet av Emma Göteborg
ABSOLUT det bästa receptet! Fruktansvärt bra resultat! Ät och njut!
penna Skrivet av Mona
Fruktansvärt besviken!
Otroligt klen smak!
penna Skrivet av Helen
Jättegoda!!
penna Skrivet av MESHAAA
SKA BAKA DEN MEN DEN E JÄTTEGOD HAR SMAKAT DEN INNAN
penna Skrivet av Alexandra
I have made it according to your recipe but after forming the bread, it didn't grow double the size in 30 minutes, but it grew bigger. When it is ready, the bread was hard and not soft as I expected. What did I do wrong? I used a machine (assistent) to knead the dough.
penna Skrivet av Angela
Gjorde dubbla satser på engång.... Upptäckte dock att jag hade för lite mjöl hemma ca 29 dl bara... så det blir spännande :o)
Har ingen bil hemma (mammaledig) så håll tummarna *S*
penna Skrivet av Sille
Jätte goda !
penna Skrivet av star
Bakar nu, och testar nu med ett ägg och ett xtra paket saffran, och smeten är ju god. Då borde bullarna också bli det.
penna Skrivet av Susanne
Svar till NN: Det står i beskrivningen att man ska tillsätta mjölet. mjölet = vetemjölet
penna Skrivet av NN
Vart försvann de 17 decilitrarna vetemjöl då? När ska man använda det? 17dl vetemjöl på arbetsbänken låter otroligt!
penna Skrivet av bettan
Har gjort dessa och satt till ett ägg, blev supergott! Man kan absolut ha i ett extra paket saffran, blir bara godare om man som jag gillar saffranssmaken. :-)
penna Skrivet av tjejen.
Hej!!!
Jätte goa men jag hade inte kesella (fanns inte i hela kiruna att få tag på just den dan jag ville baka.-) så jag tog ett ägg och mumms..
nu ska jag prova med kesella och se hur det blir..
Men en fråga kan man ta ett paket saffran till om man vill ha mer smak eller blir det för mycket??
Tack för en bra sida är här ofta och snokar och hämtar recept som jag kan laga till min familj *le* =0)
penna Skrivet av Anton
Blir bullarna bättre om man tillsätter ett ägg? De borde bli saftigare och porösare = Godare saffranbullar.
penna Skrivet av Mimmi
Man kan även använda sirap att söta med istället för socker. Då får lussebullarna ännu härligare tyngd och blir inte lika torra.
penna Skrivet av ulrika
läser kommentarerna här och ska baka dem sà snart jag bara hinner!! kanske bra att bjuda franska gäster pà som aldrig har smakat lussekatter! :)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Bianca: Det blir inte exakt lika bra utan kesella. Däremot finns det goda recept även utan kesella. Se recept på saffransbröd. Utan kesella blir saffransbrödet lite torrare, detta märks framförallt när de inte är precis färska. Om du fryser in dem du inte äter direkt och sedan alltid tinar och äter direkt märks inte skillnaden lika mycket.
penna Skrivet av Sabine Petersen
Jag gjorde detta recept men jag hade 10% kesella och 4 dl socker samt 1½ gram saffran och detta bröd skulle jag våga servera kungen om det vore så underbart
penna Skrivet av bianca
det var jätte god men jag undrar om man inte har kesella vad kan man ha då så blir exakt samma och lika bra smak???
penna Skrivet av Ewa
Kanondeg! Så goda... Tänk bara på att inte ta allt mjöl så blir de ännu bättre.. ;)
penna Skrivet av Hanna
Den bästa lussedegen jag vet. Sååå lättjobbad! Try it!
penna Skrivet av Ayumi
De är jätte gott!! Jag kommer från Japan och skulle berätta till mina kompisar!
penna Skrivet av S!m0n
Mmmm!!!!! GÖR DOM! :D
penna Skrivet av Sofi
Är det någon som vet om man kan frysa lussekatterna innan de gräddas? så att man bara kan ta ut dem och sedan grädda efter hand?
penna Skrivet av Maria
Om man har keso hemma funkar det bra att göra lussekatter på det. Min mamma skulle göra lussekatter en jul och hon hade köpt fel ingrediens, resultatet blev mycket bra ändå. De blev saftigare.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Anna: Om du klickar på "sök recept" i menyn och sedan söker på kesella som ingrediens så får du upp några förslag. Annars kan du använda kesella till efterrätt genom att blanda med vaniljsocker. Eller mixa kesella, frusna bär och lite socker så får du nyttig glass som är supergod!
penna Skrivet av Anna
nån som vet nå kul man kan baka med kesella
penna Skrivet av Susanne
Svar till BCK: Jag har aldrig varit med om att de inte blivit gula. Kanske var din saffran av dålig kvalitet? Annars vet jag inte. Själv använder jag Kockens, Santa Maria eller apotekets saffran. Det har alltid blivit bra.
penna Skrivet av Susanne
Sara: Du kan utesluta kesella och röra ner ett ägg istället.
penna Skrivet av sara
hallå där om du vill göra riktigt goda lussekatter så+ är det här det rätta receptet.LYCKA TILL!!!!!!! men jag undrar en sak kan man inte använda någat annat för kesella?
penna Skrivet av Ahmed
Gott recept =)
penna Skrivet av BCK
Bra recept som ger goda lussebullar. Men jag hade i 3 dL socker istället vad som föreslås i receptet. Det enda jag inte lyckades med var att få dem gula trots att jag hade i mer än 1 g saffran?

mvh
penna Skrivet av Jenny§
Svar till webmaster: Ok, jag försöker med kesella iaf. Man vill ju inte vara utan lussebullar och som du säger, det blir ju inte mkt/bulle. Tack för svar och GOD JUL!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Jenny: Jag vet faktiskt inte. Det enda jag kan tillägga är att jag tror inte man reagerar så starkt på kesella om man är laktosintolerant, iaf är det så för folk jag känner. Det är mycket värre med mjölk och grädde. Dessutom är det inte så särskilt mycket kesella per lussekatt så om du inte är jättintolerant kanske det går bra ändå?
penna Skrivet av Jenny§
Hej har precis fått veta att jag är laktosintolerant. Vet någon om man kan ersätta kesella på nåt sätt? Vill så gärna baka lussekatter!
penna Skrivet av Ylva
Jag menade i USA...som svar på Pauls fråga.
penna Skrivet av Danne
Klart man kan köpa kesella... gjorde jag precis! ;)
penna Skrivet av Ylva
Hej, Kesella är inte cream cheese...cream cheese ar philadelphia ost. kesella säljs inte, men det närmaste man kan komma är quark....säljs i ostdisken. lycka till
penna Skrivet av elin
vad kul att läsa allas kommentarer! alla verkar glada av att baka, TOPPEN! och ett plus för receptet mumsiga lussekatter vart det =)
penna Skrivet av Paul
Kesella är väl "Cream Cheese" i USA?
penna Skrivet av Charmtrollet
Blev precis klar med mina lussekatter! Muuummsss sååå goda !
God Jul !
penna Skrivet av kmpreklmrmkra
God jul och ät massor av lusse katter
penna Skrivet av *Hemligt*
Jag bara älskar lussekatter! Det här receptet är jätte gott!
penna Skrivet av angelica
mmmmm, vi provade det receptet :) lussekatterna blev jäätte goda :)GOD JUL! (:
penna Skrivet av BBE
Blötlägg russinen så bli de jättegoda och saftiga
penna Skrivet av Myhre
Mmmmmmm. kjempe gode lussekatter.
En stor takk fra Norge
penna Skrivet av Susanne
Svar till Mie: 175-200 grader är lagom för varmluftsugn och då tar det ca 20-25 min innan lussekatterna är klara. Sedan brukar det alltid gå att använda en varmluftsugn som en vanlig ugn också med övervärme och undervärme så man kan alltid baka "som vanligt" även i en ugn med varmluftsfunktion.
penna Skrivet av Eva- Karin
Hej Mie.
När du bakar med värmlufsugn så sänk temeraturen ca 200gr så står det i min kokbok och det funkar jättebra. Glöm inte att ta bort gallert för fläkten om du har ett sådent annars får du inte rätt temp i hela ugnen.
penna Skrivet av Nathalie
Jätte goda lussekatter!!! Helt perfekta! Men det var lite godare med liten nypa salt mer! M.V.H:Nathalie
penna Skrivet av Mille
Fick inte du/Ni med Er en liten bok när ni köpte ugnen? Det fick vi. Det borde stå i den. Men gör det inte det så är det nog som nån annan slags "bröd kaka". Våra bullar blir riktigt konstiga när vi bakar i en varmluftsugn. Så man ska nog inte ha på varmluften. Det är nog bäst! :D


GOD JUL på Er alla bagare!
penna Skrivet av Mie
Hejsan. Jag täkte baka dessa lusse bullar men jag har en varmluftsugn. Vilken temperatur ska jag ha? För sätter jag på samma som i en venlig ugn blir dem bara brända utanpå och jätte degiga inuti.
penna Skrivet av Malin
Vilka goda lussekatter. Å lätta å baka.. väl värda att baka.. :-) God jul å trevlig lucia på er alla.
penna Skrivet av Smiiigel
Jag håller verkligen med er, detta var dom absolut godaste lussekatterna jag ätit! Men jag kan inte säga att man bör snåla med mjölet som Johan tyckte, men det är väl en smak sak!!


GOD JUL
penna Skrivet av Johan
Men jag snålade med mjölet, tog kanske 2-3 dec mindre.
penna Skrivet av Johan
Bakade i lördags enligt recept (typ fösta gången man bakar..) Fick kommentarer som "godaste lussebullarna någonsin" och "jag som inte tyckte om lussebullar - får jag ta en till?".
penna Skrivet av madde
ska prova och baka dem idag med min son ska bara springa och köpa gäs mums
penna Skrivet av Annika
Ett litet tips.. Häll i en liten skvätt konjak i degspadet. Mums!
penna Skrivet av Vivan
Jag är laktosintolerant gjorde därför om receptet o bytte till lkatosfrimjölk/havremjölk och använde laktosfri creme fraiche istället för kesella. Jäser som attan.
Vi får väl se hur det blir.
penna Skrivet av Linda
Jättegoda och saftiga. Tog aningen mer socker än i receptet efter läst tidigare kommentarer. Enkla att baka och barnen kunde vara med.
penna Skrivet av malin
mumsigt goda, och inte så svåra heller.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Monika: Svårt och svårt, har man aldrig bakat bröd med jäst tidigare kanske det inte känns helt lätt. Börja med att läsa igenom hela receptet först och tänk igenom hur du ska göra. Om du har frågor kan du ställa dem här eller också frågar du någon du känner. Har du bakat bröd med jäst tidigare så tror jag inte du tycker det är särskilt svårt.
penna Skrivet av Monika
är det svårt att baka den..:S
penna Skrivet av Anna
yammi, de e asagott ;D
penna Skrivet av Susanne
Therese: Jo det står visst. Läs en gång till.
penna Skrivet av Therese
det står inte nät mjölet ska i ??
penna Skrivet av Sara
Ja tror att det kan vara en blandning mellan för mycket mjöl o att du har arbetat med degen för mycket. hoppas det är bra tips :)
penna Skrivet av Ann
ja tror att du har i för mycket mjöl, därför dom inte blir så släta o fina!!
penna Skrivet av Elin
Oj så goda de blev. Jättegott recept. Problemet är bara hur man får dem fina. Mina blir inte så där snygga och släta. Tips, någon?
penna Skrivet av Tjorven!
Här görs det lussekatter:P
penna Skrivet av Sixten Neiglick
Hej jag Har en Tråkig Läxa i skolan där man ska ta reda på varför man gör Lussekatter och det får inte vara för dom är goda :S
penna Skrivet av Martina
Jag kan äta hur många lussebullar som helst. Kesella i degen gör susen om man inte vill ha torra och tråkiga bullar! :)
penna Skrivet av Amanda
Jättegoda!!:D kanske behövs en aning mer socker nästa gång =)
penna Skrivet av Frida Gillberg
Jag gjorde också dubbla o fick massor plus att de blev stora, hade inget ägg.. tog vatten, de första e i ugnen nu..
penna Skrivet av remzie
jag har nyss bakat lussekatter...dem var jättergoda vi äter med ett stort leende
penna Skrivet av Jill
Mmmmm, de blev himmelskt goda. Det bästa lussekattsresultat jag fått! =))
penna Skrivet av Engla
Smulgård då gjorde du nog lite stora:) Nu ska jag baka!!!! 2 timmar framför mig...
penna Skrivet av Smulgård
Testade receptet idag.
dubblade alla ingredienser fast fick ändå bara ca 40 lussekatter. ;)
penna Skrivet av moooa
helt underbara lussekatter, jag testade utan kesella men dom smakade lika bra ändå. jag läste nåns tips att sätta en bunke med vatten under gräddning vilket funkade utmärkt. god jul på er alla.
penna Skrivet av anne
Mycket bra resultat. Har bakat många gånger, men dessa är de bästa. Jag använde inte lätt kesella utan den vanliga som är lite fetare.
penna Skrivet av Hanna
Jätte goda lussekatter med perfekt smak. ett tips till er som tycker att dom inte blev tillräckligt söta, ha då på lite pärlsocker så blir det jätte gott :)
penna Skrivet av Kickan
Jätte goda katter,helt perfekta:)
Idag ska jag baka igen.. *mums*
penna Skrivet av berit andersson
kan behöva ökas en aning i sockermängd
penna Skrivet av Stina
Supergoda lussekatter, helt perfekta!
penna Skrivet av Nina
Tycker att de inte var tillräckligt söta. Har sockrat lite i efterhand...
penna Skrivet av Radia
Ska nu baka utan kesella hoppas det funkar :)
penna Skrivet av Cicci
Mmmm... Har precis bakat dom med sonen & vi båda går nu runt med stora leenden.. ;) Underbart goda!
penna Skrivet av Pellen
1,7 liter = 17 dl vetemjöl.

Marie: Jodå, det står när mjölet ska i.
Läs vad som händer precis efter vätska och kryddor är blandade.....
penna Skrivet av Dinhoooee !
såg nyss svaret,tack ändå !
penna Skrivet av Dinhoooooooooe !
Hur många dl e 1,7 liter mjöl ?
penna Skrivet av Dinhoooeee !
Ska testa receptet nu,kmr förhoppningsvis bli gott :) !
penna Skrivet av samrawit alemayehu
låter bra.... ska baka de nu
penna Skrivet av lina
Dom låter väldigt goa..ska prova på söndag... uppföljning kommer...
penna Skrivet av Marie
nej det står faktiskt inte när mjölet ska i, men jag antar att det blandas i när de övriga ingredienserna gör det.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Nina: 1,7 liter är 17 dl. Mjölet står i receptet hur du ska göra med.
penna Skrivet av nina
o förresten vaddå 1,7 liter? hur mky e det?
penna Skrivet av nina
hej! jag undrar när jag ska lägga i mjölet i smeten?? jag bakar för första gång, håller på nu... panik!! =)
penna Skrivet av Susanne
Tina: Degspadet är mjölken och matfettet som du värmt till 37 grader.
penna Skrivet av tina
hej jag förstår inte riktigt vad "DEGSPADET" är för något?? Jag ska baka lussekatter och jag förstår inte vad de menar med DEGSPADET....snälla någon hjälp :(

ps:första gången jag bakar lussekatter
penna Skrivet av Hanna
Jag tror att kvarg heter curd cheese på engelska, men det är inte särskilt vanligt förekommande. I Frankrike heter det i alla fall fromage blanc; säljs i jättestora burkar och används till det mesta eller äts som det är med socker. Det är precis samma sak som Kesella.
penna Skrivet av unique67
Ett tips som jag fick från en biodlande bagare var att byta ut ca: hälften av sockret mot honung och använd gärna kallpressad rapsolja (smörliknande smak) Dessutom att alla ingredienser skulle vara "kalla", då bakar man ut katterna direkt men låter det jäsa minst två tim, då slipper man "två jäsomgångar". Gjort detta nu i 7år, "kanonbra"och goda, följ receptet för övrigt. Tack för en härlig sajt..God Jul på er alla.
penna Skrivet av Prince.H
Jättegoda lussekatter ;) ..*mjau*
penna Skrivet av Susanne
Kesella är Arlas (svenskt företag) produktnamn på KVARG. Den består av högpastöriserad skummjölk, högpastöriserad grädde, syrningskultur och löpe. (Alltså inte crème fraiche.)
penna Skrivet av M.
Bor i Australien och skulle vilja veta vad jag skulle kunna anvanda istallet for kesella (el.agg)? Vet nagon om det finns nagra kesella liknande produkter har?
penna Skrivet av Janne M. Unger
Är Kesella det samme som man i Norge kaller rømme eller creme fraiche?
penna Skrivet av ab
för att de inte ska bli hårda brukar jag göra tre saker: baka med kesella istället för ägg - mycket bättre!, inte låta dem stå i ugnen för länge - bara så de precis är bruna på ovan- och undersidan - de ska hellre vara lite för mjuka än lite för hårda, och frysa in så fort som möjligt och bara ta fram några i taget och tina.
tycker 50 stycken brukar gå åt hyfsat fort ändå... ;)
penna Skrivet av lou
Jättebra recept men jag tycker det ska vara kardemumma i. men det är väl en smaksak =)
penna Skrivet av JennieLu
ska prova receptet sen nån gång :D hehe..
penna Skrivet av hmm
varför blir mina lussekatter jämt hårda???
svara gjärna på min fråga:P
penna Skrivet av Mikael.M
superbra recept.. blev en jättefin deg =)
penna Skrivet av Edda
Kanon bra webbsida,Goda Lussekatter! *mums*
penna Skrivet av snygga_lezan
assså tänk om de blir dåliga då?? slösa allt de där sakerna!! för det blir ju 50 st . aja vi får väl se hur det blir då :P ha det bra allihoppa ;) =) heejj svejjss
penna Skrivet av sassa
okej ska testa de
penna Skrivet av Anna
Hej! Jag har ett tips om hur man kan göra lussekatterna saftigare! Man ställer helt enkelt in en form med vatten nederst i ugnen under gräddning, det fungerar faktiskt! Lycka till!
penna Skrivet av Susanne
Jag har själv inte provat med ägg så jag kan inte uttala mig om skillnaden.
penna Skrivet av Alex
Så här ersätter kesellan alltså ett ägg, som man ju annars kan ha i degen för att göra lussekatterna litet saftigare och porösare? Är det stor skillnad?
penna Skrivet av Cicci
Lussekatterna blev jättegoda :)
penna Skrivet av Susanne
Kesellan gör lussekatterna saftigare. Men det bästa är förstås att frysa in dem och senare vid tillfälle plocka ut dem och tina i micron.
penna Skrivet av Frida
Hur får man lussekatterna att bli saftigare än vanligt? Dom har ju en förmåga att bli så torra fort.
  1