Lasagne

En klassisk och god lasagne med krämig ostsås. Det är enkelt men tar lite tid att göra men så blir det gott också! Den goda köttfärssåsen varvas med lasagneplattor och ostsås i en ugnsform. Sedan toppar man med riven ost och gräddar i ugnen. Det här receptet har jag gjort massor av gånger.
lasagne
Den färdiggräddade lasagnen direkt från ugnen, färdig att serveras.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4-6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (370 g): 463 kalorier, 43 g kolhydrater, 19 g fett, 30 g protein
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Köttfärssås:

Ostsås:

Ovanpå:

  • ca 1 dl (ca 30 g) riven ost

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter med över- och undervärme

Tillaga lasagne så här:

  1. Ta fram en form som någorlunda passar lasagneplattorna, så att de går att lägga ut och täcker ytan ganska bra. Formen jag använder är 20x30 cm men något mindre ca 20x25 cm tror jag skulle passa ännu bättre.

  2. Börja med köttfärssåsen. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Stek lök och köttfärs så att löken blir blank och fin och köttfärsen får lite färg.

  3. Tillsätt tomater, tomatpuré, basilika och buljongtärning. Om du vill ha lite chilismak på din lasagne så rekommenderas chilipeppar eller några varv på kryddkvarnen chili explosion.

  4. Låt koka på svag värme, gärna under lock, ca 20 minuter. Gör gärna ostsåsen under tiden. Smaka av köttfärssåsen med salt och peppar.

  5. Börja med ostsåsen: Mät upp mjölet i en kastrull som det inte bränner fast i så lätt och tillsätt en mindre del av mjölken ca 1.25 dl kan vara lagom att börja med till 4 msk mjöl.

    Vispa ut mjölet i den mindre delen av mjölken först och vispa därefter ner resten av mjölken till en jämn blandning.

  6. Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen när det kokat upp och låt småkoka ca 3 minuter. Tillsätt salt. Rör om och smaka och tillsätt ev. mer salt.

  7. Tillsätt den rivna osten. Rör tills osten smält. Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig.

  8. När köttfärssåsen och ostsåsen är klar är det dags att lägga ihop lasagnen.

    (OBS! Läs på förpackning hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 minuter bör du förkoka dem innan du använder dem i lasagnen, alternativt ha lasagnen längre tid i ugnen än angiven tid nedan annars kommer det bli en hård lasagne.)

  9. Häll hälften av ostsåsen på botten av formen. Lägg på 3 av plattorna.

  10. Bred ut hälften av köttfärssåsen. Lägg på tre plattor. Bred ut resten av köttfärssåsen ovanpå.

  11. Lägg på de sista tre plattorna. Häll på resten av ostsåsen. Strö över riven ost.

  12. Ställ in mitt i ugnen i 225°C i ca 15-20 minuter eller så lång tid som krävs för att lasagneplattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen). Du kan behöva lägga på ugnsfolie för att den inte ska bli bränd ovanpå om du har den inne längre än 20 minuter.

    Servera!

servera Serveringstips:

Servera med morötter eller en sallad.

glödlampa Tips & tricks:

Om man har lasagneplattor som behöver tillagas väldigt länge så kan man även koka dessa före användning så tar det inte så lång tid i ugnen. Läs på lasagneförpackningen.

GI GI Tips:

Använd fullkornslasagneplattor.

byt ut Variationstips:

Byt ur buljongen mot 2 finrivna morötter och en bit finriven rotselleri. Det lyfter köttfärssåsen och man slipper buljongen som tyvärr ofta innehåller olika tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven lasagne i kylskåp. Den kan också frysas in och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Billigt | Italienskt | Lunch |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Thomas
Kalasgott blev det! Tack för ett bra recept!
💬 Svar till Annica ✏️ Skrivet av Susanne
Vad glad jag blir att ni tycker om receptet! Tack också för bra tips!
✏️ Skrivet av Annica
Detta recept har blivit en vardagsfavorit hos oss! Alla i familjen älskar den, från barn till vuxen. Vi gör den glutenfri med glutenfria lasagneplattor (vi tycker ICAs funkar bäst) och ersätter vetemjölet med majsstärkelse. Funkar fint!
💬 Svar till Paul ✏️ Skrivet av Susanne
Det är klart du kan ha smör i ostsåsen om du vill det. Men det behövs inte. Ost innehåller ganska mycket fett.
✏️ Skrivet av Paul
Borde det inte vara smör i ostsåsen? Grunden är kanske inte en bechamelsås?

Visa alla kommentarer