Ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås

En riktig delikatess som passar utmärkt till påsk eller andra högtider! Den till synes enkla mintsåsen smakar fantastiskt gott ihop med lammsteken. Överhuvudtaget är det mycket smak och många olika smaker, fantastiskt gott!
Lammstek under örttäcke
Lammsteken serverad, örterna, klyftpotatis och mintsåsen (som är genomskinlig och därför syns den inte).
Timglas Tid: 2 timmar
Portioner 8 portioner

Ingredienser:

Lammstek och örttäcke:

Mintsås:

laktosfritt Laktosfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 160 °C i nedre delen av ugnen med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160°C. Putsa lammsteken och gnid in med citron, salt och peppar och sätt i en ugnstermometer där den är som tjockast (utan att termometern nuddar benet i det fall du har en lammstek med ben i).

  2. Ställ in lammsteken i nedre delen av ugnen i 160°C tills termometern visar 55°C.

    Gör under tiden mintsåsen och örttäcket.

  3. Mintsås:

  4. Riv av myntabladen från stjälkarna och skär i stora bitar.

  5. Blanda råsocker, vitvinsvinäger och myntabladen i en liten bunke.

  6. Koka upp vatten och häll över och rör om.

    Låt mintsåsen stå och dra i rumstemperatur i 2 timmar före servering.

  7. Örttäcke:

  8. Hacka persiljan.

  9. Blanda persiljan timjan, rosmarin, ströbröd, salt, peppar och pressa ner vitlöksklyftorna. Rör ner oljan.

    Låt stå och dra medan lammet steks i ugnen vilket tar drygt en timme.

  10. Ta ut lammsteken och täck den med örttäcket.

    (Om inte hela örttäcket får plats ovanpå lammsteken, lägg vid sidan av.)

  11. Ställ in lammsteken i nedre delen av ugnen igen i 160°C och stek till 65°C för rosa kött och 70°C för genomstekt. Vill man ha mer färg kan man höja ugnstemperaturen mot slutet och vill man ha mindre färg kan man sänka och lägga över ugnsfolie.

  12. Låt steken vila ca 15 minuter innan man skär upp den.

    (Se till att även de smulorna från örttäcket som inte fick plats eller ramlat av läggs med på serveringsfatet för det är riktigt gott.)

    Servera lammsteken med mintsåsen och t.ex. klyftpotatis och grönsaker.

servera Serveringstips:

Servera med klyftpotatis och grönsaker.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Allt håller sig i kylen i minst 5 dagar. Lammsteken kan frysas.

Se även dessa recept

| Huvudrätter | Påsk |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer