Lättrimmad ugnsbakad lax
Ingredienser:
- ca 1 kg laxfilé
- 1 msk salt
- 1 msk strösocker
- 2 krm vitpeppar gärna nymald
- 4 dl vispgrädde
- 1 msk pressad citron
- 2 krm malen svartpeppar
- eller 2 krm malen vitpeppar
- 1,5-2 dl klippt dill
Garnering:
Utrustning:
- 1 st ugnsform som laxen får plats i
-
rivjärn
eller köksmaskin med rivtillsats
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Lägg laxfilén i en ugnsform som är ungefär lika stor som laxfilén.
- ca 1 kg laxfilé
-
Blanda salt, strösocker och vitpeppar. Häll det över laxen och gnid in med baksidan av en sked så det fördelar sig jämnt på laxen och kryddorna smälter in i laxen.
- 1 msk salt
- 1 msk strösocker
- 2 krm vitpeppar gärna nymald
-
Låt stå ca 3 timmar i kylskåp.
-
Skölj snabbt av laxen med kallt vatten och häll bort vätskan i ugnsformen.
(Tänk på att bara snabbt skölja laxen, den ska inte tvättas grundligt för vi vill ha lite salt- och pepparsmak kvar.)
-
Blanda grädde, citronsaft, svartpeppar och dillen som du sköljer och klipper i mindre delar.
Häll över laxen.
- 4 dl vispgrädde
- 1 msk pressad citron
- 2 krm malen svartpeppar
- eller 2 krm malen vitpeppar
- 1,5-2 dl klippt dill
-
Stek i mitten av ugnen i 175°C i ca 25 minuter.
-
Riv under tiden pepparrot. Använd rivjärn och riv för hand eller använd en köksmaskin med rivtillsats.
Klipp dillen till serveringen.
-
Ta ut laxen ur ugnen och strö över riven pepparrot och dill. Servera!
Serveringstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Fisk och skaldjur | Huvudrätter | Nyår |
Menar du att man ska skölja av laxen över ugnsformen, eller att man bara häller av vattnet från laxen i formen?
Mvh Axel