Krämig blåbärspaj

En ljuvligt god blåbärspaj, lagom söt med liten mängd socker som låter blåbärssmaken komma fram. Ett pajskal fyllt med krämig och len blåbärsfyllning. Mums! Ett plus med denna blåbärspaj är dessutom att det är enkelt att skära snygga bitar, en fröjd både för ögat och gommen!
krämig blåbärspaj
Ljuvligt god krämig blåbärspaj.
Timglas Tid: ca 1 timme varav 30 min i ugnen
Portioner 6-8 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 8 portioner (124 g): 346 kalorier, 29 g kolhydrater, 23 g fett, 5 g protein, 2 g fibrer

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Serveringsförslag:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör, vetemjöl och kallt vatten i en bunke. (Låt gärna stå framme i rumstemperatur minst 15 min så att smöret blir mjukt.)

    Arbeta ihop till en deg (använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin så går det snabbt).

    (Har du svårt att få ihop degen trots att smöret är rumsvarmt har du troligtvis tagit för mycket mjöl, undvik att gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Väg istället mjölet eller häll upp det i litermått så blir det rätt mängd. Men om du ändå tagit för mycket mjöl så kan du tillsätta mer vatten för att få ihop degen.)

  2. Tryck ut pajdegen i en pajform ca 22 cm i diameter.

    Ställ in i kylen minst 15 minuter. Förbered under tiden fyllningen.

  3. Mät upp blåbär, potatismjöl, strösocker och vaniljsocker i en bunke och rör om.

    (Om man använder frysta blåbär kan man behöva dubbla mängden potatismjöl lite beroende på hur isiga blåbären är.)

  4. Mät upp crème fraiche, ägg och strösocker i en annan bunke och vispa för hand eller med elvisp på lägsta hastighet till en jämn smet.

  5. Ta ut pajdegen från kylen och nagga med en gaffel.

    Fördela blåbärsblandningen i pajskalet (det mjöl och socker som inte sugits upp av blåbären ska också strös över).

    Häll sedan över crème frache-blandningen.

  6. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 30 minuter tills blåbärspajen fått fin gyllene färg.

  7. Servera ljummen eller kall gärna med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.

LCHF LCHF Tips:

För att vara en dessertpaj så innehåller den relativt lite socker och mycket fett. Pajskalet behöver dock bytas ut och sockret behöver ersättas med t.ex. sötströ om man vill göra den lchf.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fri från tillsatser om du använder riktigt smör och crème fraiche 34%. Glöm inte heller att servera med vispad färsk äkta grädde alternativt hemgjord vaniljsås eller vaniljglass för att undvika tillsatser.

planera Planeringstips:

Mycket bra paj som går att göra i förväg. Går bra att frysa in färdiggräddad. Eftersom den är lätt att skära i snygga bitar kan man frysa in skurna bitar om man vill. Man kan även grädda pajen i portionsformar och frysa in.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Blåbärspajen kan frysas in och håller sig då minst 3 månader. Den kan även förvaras i kylskåp minst 7 dagar.

Se även dessa recept

| Blåbärsrecept | Efterrätter |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Kent Olsson
Kan man byta ut vetemjölet mot mandel mjöl istället och iså fall använder jag samma mängd då?
✏️ Skrivet av Sandra
Hej hur gör man om man vill ha pajen litemer lchf ?
✏️ Skrivet av Lotta
Hej!
Tack för ett super bra recept.Älskar denna paj, den är enkel att göra och smakar fantastiskt. Ett pluss att det är enkelt att skära i bitar.
Tänker testa med frysta hallon......hur tänker du med mängden potatismjöl till hallonen?
✏️ Skrivet av Tami
Hej! Spännande recept. Vill bjuda vänner på den här pajen. Går det att göra den i en sockerkaksform med löstagbar kant???? Ska man tänka på något särskilt då?
Tack på förhand :)
✏️ Skrivet av Alice
Vet ej vad den tidigare personen snackar om, denna pajen var helt underbar! Vart en klar hit på familjeträffen! Tack!

Visa alla kommentarer