Kokosmums / Gräddbullar

Kokosmums eller gräddbullar som de också kallas är klassiska goda, gräddiga och fluffiga munsbitar som man enkelt gör själv med detta recept.
Kokosmums eller gräddbullar
Goda kokosmums, även kallade gräddbullar som är enkla att göra. En assistent med visp rekommenderas. Jag använder Ankarsrum assistent med dubbelvisp.
Timglas Tid: 3 timmar, varav 30 minuters jobb
Portioner ca 30 st
Näringsvärde Näringsvärde per bit (31 g): 91 kalorier, 14 g kolhydrater, 3 g fett, 1 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Strössel:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut gelatinpulver mot samma mängd agar agar pulver.

Utrustning:

Gör så här:

  1. Dela ägget, endast äggvitan behövs i detta recept.

    Häll strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en bunke.

    Blanda lite lätt.

  2. Det vattnet som ska vara varmt går bra att värma i mikron eller i en kastrull. Det ska värmas så det är kokhett.

    Rör ut gelatinpulvret i det varma vattnet. Rör tills alla klumpar försvunnit. (Om man inte värmt vattnet tillräckligt och gelatinet inte löser sig så kan du köra det i mikron en stund så det blir varmt och fortsätta röra tills gelatinet löser sig.)

  3. Tillsätt gelatinblandningen till sockerblandningen.

  4. Vispa allt med elvisp ca 25 minuter. Idealiskt är en assistent med visp eller en elvisp med roterande bunke som då sköter sig själv.

    När smeten är färdigvispad ska den vara ganska fluffig och fast.

  5. Gör strösslet: Häll kokos och kakao i en bunke och blanda.

  6. Strö ut en del av strösslet så det täcker botten i en rektangulär form ca 20x30 cm.

    Klicka ut smeten ovanpå strösslet.

  7. Bred ut smeten i formen och strö över så mycket strössel som fastnar. Spara övrigt strössel.

    Låt smeten stå kallt tills den stelnat, ca 2 timmar.

  8. Skär smeten i rutor, ca 4x5 cm.

    Doppa snittytorna i resten av strösslet så att bitarna är helt täckta med strössel.

    Förvara kokosmumsen svalt.

glödlampa Tips & tricks:

Det går jättebra att frysa kokosmums, de blir inte frusna, bara kalla. Tänk bara på att ha papper emellan om du vill kunna ta upp en i taget.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. De går också bra att frysa och behöver ej tinas.

Se även dessa recept

| Glutenfritt | Godis | Laktosfritt |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Gudrun
Hej! Jag har gjort skumbollar i långpanna med socker florsocker äggvita kalt vatten
Kokande vatten med gelatinpulvet enligt receptet. Men det rinner ut genomskinlig vätska lite tjock i långpannan när det har stått i kylskåpet ett par timmar, vad kan det beror på?
Hälsningar Gudrun
✏️ Skrivet av Stephanie
Kladdar de ihop sig i kylen/frysen om man inte har bakplåtspapper mellan? Skyddar kokosen eller blir rutorna blöta eller vätskar i kylen?
✏️ Skrivet av Anna
Jag tycker att dom blev för kompakta när dom var färdiga i kylen, hade velat ha lite fluffigare, man kanske kan ta lite mindre gelatin?
✏️ Skrivet av Julbaket
Smakade dessa på jobbet och ville själv prova att göra en dubbel sats till jul. Ersatte gelantinet med agar agar för en vegetarisk variant. Efter att ha kört med elvispen nästan en timme hade det fortfarande inte tjocknat. Upptäckte också att agar agar blandningen bara lagt sig som en tjock gelé i botten. Tycker även att agar agar har en konstig eftersmak - lite alg-liknande. Vet inte vad jag ska göra... Kanske slänga hela långpannan?
✏️ Skrivet av Tobias Olausson
Var lite för snabb på bollen med de veganska kakorna, som tyvärr inte stelnade ordentligt. Kan ha varit dosering kanske, ska prova lite mer :)

Visa alla kommentarer