Kommentarer till Kokosmums / Gräddbullar

"Baka klassiska kokosmums eller gräddbullar. Goda, gräddiga och fluffiga. Mycket enkla att göra med detta recept."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
penna Skrivet av Birgitta
Sååå goda! Frös in dem och de blev hur goda som helst även då, lite mer sega men det är sånt jag gillar! Ville ha lite mindre bitar så jag halverade dem och rullade i mer kokos/kakao. Ett lager i varje frysform så det behövdes inget papper. Tack för ett superrecept!
penna Skrivet av Pella
Hej!
Är väldigt grön på bakning, och hade bara en vag aning om vad jag trodde dessa skulle bli. Gjorde dem tillsammans med min brorsdotter nu till Jul, har sett att de kallas Spökfisar också, så hon var väldigt nyfiket misstänksam!
Det enda som var lite krångligt var att skära ut snygga rutor på slutet, de ville gärna "smälta ihop" igen, och kladdigt var det!
De blev jättebra, det var roligt att göra dem tillsammans med pepparkaksbaket. Och de blev som jag anade...! Jättegott!
De här kommer jag att göra igen!
Tack för ett bra recept med bra beskrivning!
penna Skrivet av Linda M
Gjorde som Annis och använde 6 gelatinblad och värmde allt vatten.
Men använde 2 äggvitor istället för en, då blir de mer som Mumsmums.

Vi brukar kalla dem Gummikaka :)
penna Skrivet av Josefin
Hejsan, går det smaksätta smeten med vanilj istället för i kokosen? Tack på förhand
penna Skrivet av Ann Sjölander
Om jag vill ta gelatinblad till denna sats, hur många blad ska jag ta då?
penna Skrivet av Kajsa
Hej!

Vill prova detta recept, har aldrig gjort gräddbullar förut och heller aldrig använt gelatin. Undrar om måttet på gelatinpulver stämmer då det motsvarar 9 gelatinblad vilket jag tycker låter mycket. Behöver veta för jag vill ha ett vegetariskt alternativ, kan du eller någon annan rekommendera något speciellt märke och mängd som ger ett bra resultat?
besökare Svar till Simon penna Skrivet av Susanne
Jaha vad bra att du kom på felet och tack för att du delar med dig av det! Tack så mycket och jag önskar dig detsamma - God Jul!
penna Skrivet av Simon
Hej igen.

Jag kom på felet och det var att jag använde fel mått för gelatin pulvret. Jag hade i för lite så gjorde en ny sats och det blev perfekt.
Tack för receptet och jag hoppas du och familjen har en riktigt god jul nu :)
besökare Svar till Simon penna Skrivet av Susanne
Jag har vispat på högsta effekt med elvisp men kanske inte allra högsta med köksmaskin. Kanske kom inte din bakmaskin åt det som var i botten ordentligt? Kanske prova att stanna den och röra om med en slev för att se att vispen i den verkligen kommer åt det närmast botten också? På så vis hjälper du ju bakmaskinen så att all smet blir vispad. Jag tror det är där felet ligger snarare än hastigheten eftersom du fick korrekt konsistens för övrigt.
penna Skrivet av Simon
Hej Hej.
Jag har gjort detta recept tre Jular nu men sist jag gjorde det vart det socker vatten I botten men 95% korrekt konsistens ovanpå (det vart fluff men ju närmare botten ju rinnigare och sen lagret med sockervatten). Vet du vad som kan ha blivit knas? Jag gjorde allt som vanligt men hade bakmaskin. Ska den vispa I hög hastighet för jag hade lägsta.
besökare Svar till Elise penna Skrivet av Susanne
Ja kokosmumsen går bra att frysa! (Det står i receptet.)
penna Skrivet av Elise
Går dom att frysa??
besökare Svar till Cecilia penna Skrivet av Susanne
Tack för information. Om du kommer fram till någon variant med agar agar som fungerar skriv gärna och berätta!
penna Skrivet av Cecilia
Att ha samma andel agaragar som gelatin stämmer inte. Jag testade med 2,5 msk agaragar och vispade i 40 min, men smeten blev inte fast nog. Jag körde iofs inte vispen på max, så om jag gör om det igen kommer jag ha i 3 msk agaragar och köra på max i 40 min. Då kanske dom kan bli tillräckligt fasta. Nu la jag in dom i frysen istället och så får de ätas som glassrutor^^ Dom är ju fortfarande goda, dock kalla och kladdiga att hålla i.
besökare Svar till Lars penna Skrivet av Susanne
Det ska bli fluff ganska så snabbt, tar bara några minuter. Det är viktigt att ingen del av äggulan kommer i och att bunken du vispar i är ren, framförallt fettfri och torr.
penna Skrivet av Lars
Jag har vispat i 40 minuter och det är bara pannkakssmet av alltihop. Var är fluffet?
penna Skrivet av Tinefis
Åh, min mamma brukade göra de här varje sommar när jag var liten. Hon tog oxå rån, delade dem på mitten och hade smält choklad på dem. Sen fäste hon kokosmums uppe på det. SÅ gott! =o)

Se mina video recept här:
http://vimeo.com/tinefis
penna Skrivet av bingbing
ser så härligt ut men tror inte jag orkar göra allt haha lat idag. men det står på att göra listan .
penna Skrivet av Cecilia
Åh vilken nostalgitripp!
besökare Svar till Maria penna Skrivet av Susanne
Jag tror att det går. Det borde inte smälta. Skriv gärna hur det blev om du provar!
penna Skrivet av Maria
Jag undrar om man skulle kunna doppa dessa i choklad och sedan strö kokos på, så det blir som "vanliga" gräddbullar? :-) eller skulle "gräddsmeten" smälta då?
besökare Svar till irena penna Skrivet av Susanne
Ja det är inte samma konsistens som gräddbullar man köper. Så om man förväntar sig det kanske man blir besviken. Dessa ska vara lite \"dallriga\".  Kokosmums är en klassiker, det är många som gillar dessa inklusive jag själv. Jag åt dem ofta på slutet av 80-talet och början av 90-talet då de var väldigt populära iaf där jag växte upp.
penna Skrivet av irena
Jag och familjen gjorde dessa tydligen mycket uppskattade mums-mumsen idag, men tyvärr blev vi alla lite besvikna. Vi tyckte inte de motsvarade de gräddbullarna vi är vana vid. Barnen tyckte de var som söta sniglar doppade i kokos. Konsistensen är inte den mysigaste...
penna Skrivet av Stina Svedberg
Bakade dessa igår och följde receptet från punkt till pricka.Tyvärr hade jag inget oboy/kakao hemma så det blev bara kokos som strössel,men det gick lika bra ändå,dem liknande som snöbollar,mycket vackra och fina som dessert eller bara till fika.Frös även in några och imorse när jag skulle kolla hur dem var så var dem inte fryst till is,utan bara kalla.Så kan rekommendera detta till andra,om man får oväntat besök är det bara ta upp dem från frysen,behöver ej "tina" upp innan dem äts.Dem är nog godare med kakao eller oboy,men funkade ändå utan.Mycket sött godis!!!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Gogo: Om du kör i minst 20 minuter med högsta hastighet på din elvisp så blir det säkert bra. Det har alltid gått bra för mig med de olika elvispar som jag kört med. Det är inte någon exakt vetenskap detta så därför spelar det inte så stor roll att alla elvispar inte är exakt likadana. Det gäller ju alla andra recept också.
penna Skrivet av Gogo
Hur vet man när smeten är fast nog? Alla vispar är ju olika. :/
penna Skrivet av lena
jätte gott finns inget godare prova så får du se
penna Skrivet av stina
tycker att dom e super goda. Har gjort dom flera gånger
penna Skrivet av meiose
kan man lägga nånting annat istället för gelatinpulver? :/
penna Skrivet av anna
gott!!! men ett tips, iställer för kakao som är beskt så är det godare med o'boy.
penna Skrivet av Gunilla
mitt tips är att försiktigt värma kokosen tillsammans med kakaon, dels för att det fäster bättre men också för smaken. "Rå" kakaosmak är inte gott! Lycka till
penna Skrivet av Anna
Den blev suuuuuper god!!
penna Skrivet av Veronica80
Såg väldigt fina ut. Men kokosen med kakao gav en märklig bismak. Kul att ha testat att göra- men inget jag kommer att göra igen...
penna Skrivet av ...
dom blev jätte fina men ...
inte goda blääää ,
penna Skrivet av Susanne
Svar till Tina: Förvara dem i kylskåp. Jag tror de håller sig ett par veckor, minst. De går också bra att frysa, då håller de sig minst 3 månader.
penna Skrivet av Tina
receptet verkar jättegott. En fråga: hur länge håller de sig fräscha och ska man förvara dem i kylskåp?
penna Skrivet av Göran
Huvva vad äckliga dom blev ! Jag och min dotter gjorde dom och dom blev jättefina men smakade verkligen inte gott ! Nåt jag inte kommer göra om
penna Skrivet av Susanne
Svar till Johanna Skogh: Tråkigt om du misslyckades men beskriv gärna vad som gick fel så kanske vi kan komma fram till anledningen och antingen rätta till eventuella otydligheter i receptet eller komma fram till om du själv gjort något fel så att du kan lyckas bättre nästa gång.
penna Skrivet av Johanna Skogh
Det var de sämstaste recept någonsin gjort.
penna Skrivet av Vendela
Hej! Tack för tipset om hur mycket gelatinpulvret motsvarar i antal blad!! Har nu precis ställt in i kylen, så det ska bli spännande att se hur det blir!!
Ett tips: Jag rostade kokosen först innan. Sen kan man faktiskt tillsätta kakao/Oboy i efterhand, genom att använda en finmaskig sil. Det går minst lika bra det!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Webmaster-kompisen: Hej Markus! Jag vet inte om man kan använda pektin. Pektin kan man använda till sylt, marmelad och gelé och jag har sett det i innehållsförteckningen till Mums-Mums men där ingår å andra sidan en emulgeringsmedel och konserveringsmedel och lite annat som man inte brukar använda när man bakar hemma (tack och lov).
penna Skrivet av Webmaster-kompisen
Webmaster skrev:
"Utan gelatin kommer de ej att stelna till en fast massa."

Hur är det med Pektin, kan man använda det istället?
penna Skrivet av Susanne
Svar till rayan: agar agar kan man använda. Kanske går det även med gelésocker multi.
penna Skrivet av rayan
måste man lägga i gelatin pulver eller gelatinblad. finns det nåt annat man kan ta istället.
penna Skrivet av EL
Jag bakade dem igår. De blev helt perfekta :D
penna Skrivet av Annanas
agar agar finns t ex på hälsokost, men även i de mest välsorterade mataffärerna. =)
penna Skrivet av Susanne

Svar till Serena: 1,5 msk = drygt 4,5 tsk gelatinpulver. Det bör motsvara ca 4 gelatinblad. Detta är lite lurigt då det finns gelatinpulver som det står på förpackningen att det motsvarar 2 gelatinblad per tesked och det finns de där det står 1 tesked per gelatinblad. Men sedan är det ju också en smaksak hur fasta man vill ha kokosmumsen. Jag tror säkert att de håller ihop och är goda oavsett om man tar 2 eller 6 gelatinblad. Men jag själv föredrar dem nog lite fastare så åtminstone 3-4 blad skulle jag nog ta.

Ta samma vattenmängd. Blötlägg i det kalla vattnet och krama ur. Värm sedan i kastrull med det varma vattnet tills de smälter.

penna Skrivet av Anonym
Jag undrar vart man kan få tag på Agar Agar som är en ersättning av gelatin. Vet någon vart man kan få tag på dom ? NÅGON??
penna Skrivet av Serena
Dessutom blir det mer vatten då... eller hur?
penna Skrivet av Serena
Kan det verkligen stämma att man ska ersätta 1,5 msk gelatinpulver med 6 gelatinblad?? Det låter väldigt mycket......
penna Skrivet av Ellinor
Se till att inte ta för stor form (mät). Då blir bitarna platta och inte alls lika tjocka och fluffiga som man vill. Bara man tar tillräckligt liten form (se receptet) så är det ett bra recept som ger garanterat kladdiga och nöjda barn!

Ett annat tips är förresten att verkligen blanda kokos och kakao innan det används. Försök inte att sprida ut kakao direkt på och sedan kokos.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Anton: Nej. Svar till Charlotte: Ja jag skulle säga att det är hopplöst att vispa för hand, det kan t.o.m. kännas hopplöst med elvisp om man inte har stativ eftersom det tar så lång tid.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Sara: Jag har själv aldrig provat agar agar så jag vet tyvärr inte hur stor mängd som behövs men skriv gärna här igen om du hittar rätt mängd så kan jag lägga till det i receptet.
penna Skrivet av Charlotte
Är det hopplöst att försöka vispa för hand? Jag har ingen elvisp för tillfället, men är ändå väldigt nyfiken på det här receptet.
penna Skrivet av sara
jag har gjort dessa med agar agar men de verkar aldrig bli fast vet nån hur jag ska göra
penna Skrivet av Anton
Ska man blötlägga gelatinpulvret innan man löser upp det i det heta vattnet?
penna Skrivet av sara
jag har provat att göra dom nu 2 ggr men smeten blir aldrig fast jag använder agagar men kaske de ska vara större mängd llr....
penna Skrivet av Anna
Gott! Inte så värst jobbigt och resultatet är goá mums.
penna Skrivet av vegeterian
hej undrar om man kan använda vegetabiliskt gelatinpulver istället till sånna bakverk
penna Skrivet av Therese
Har gjort dessa goa "gräddbullar" i många år till jul, uppskattat av små som stora. Brukar göra två omgångar för dem går åt. Men håller med att visp med ställning är suveränt till dessa.
penna Skrivet av Susanne
Agar agar finns i hälsokostaffärer och välsorterade mataffärer.
penna Skrivet av anonym
Jo...jag bara undra vart man kan hitta Agar agar?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Mona: Du kan ersätta gelatinpulver mot samma mängd agar agar.
penna Skrivet av Mona
Jag vill inte använda gelatin pga det är från gris. Jo agar agar vet jag men är det samma mängd?
penna Skrivet av En tjej som älskoar dom här!!!
Det här ett par JÄTTE goda kokosmums gör dom om du vill för det är det värt!!
penna Skrivet av Susanne
Svar till en person: Nej jag tror inte de kommer bli så tjocka och framförallt inte fasta. Varför vill du inte använda gelatin?
penna Skrivet av en person
blir den inte som på bilden då?
Eller är det så att den inte blir så tjock och fast?
penna Skrivet av Susanne
Utan gelatin kommer de ej att stelna till en fast massa.
penna Skrivet av en person
Måste man andvända gelatin?
om inte vad händer?
penna Skrivet av Anna
dom blir änu godare om man tar oboy istället för cacao.
penna Skrivet av Ayla
Du kan ju prova medchokladströssel kanske.
penna Skrivet av Kajjan
Väldigt gott men när jag försökte mig på detta en gång glömde jag kvar elvispen utan tillsyn i skålen med smet i ngn sekund(det tar sjukt lång tid att vispa...)sedan dock var köket VITT och KLADDIGT...tog en stund att städa så var aktsamma!=)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Alexandra: Det måste ju vara något torrt och lätt som fastnar på den kladdiga smeten. Jag kan tänka mig olika sorts strössel, gärna sånt strössel som är tunnt och platt.
penna Skrivet av Alexandra
Om man inte gillar kokos, nån som vet nåt bra att ersätta det med till dessa kokosmumsar?
penna Skrivet av Ellie pellie
Jg har prövat receptet och den var väl ganska god men det tog långt tid annars var den ok! :D
penna Skrivet av Susanne
Svar till Mona: Det finns något som heter Agar Agar som man kan ersätta gelatin med. Jag har dock inte provat det själv.
penna Skrivet av Mona
Om man inte vill använda gelatin , vad kan man annvända då? Någon som vet ?
penna Skrivet av Malva
En klassiker på klassfesterna när jag var barn, vi kallade dessa för Slidder Sladder:o) Mkt. goda som jag ska försöka göra och bjuda på i jul.
penna Skrivet av Johanna
det här receptet har jag letat efter sen jag var liten. fick smaka hos en bekant och de kallade dom för Dillerdaller :) underbart goda
penna Skrivet av Toppinglan
Jättegoda tycker hela familjen, men jag tycker att det tar tid med elvispen, den bästa invensteringen var en elvisp med ställning så kunde den gå där för sig själv.
penna Skrivet av Annis
Jag brukar sätta in elvispen på kontoret och stänga dörren, så slipper jag att höra ljudet.
Om man vill använda gelatinblad istället för pulver kan man ta 3 dl kokhett vatten istället och lösa upp 6 gelatinblad i det, sedan gör man som vanligt.
penna Skrivet av Nos
Hehe, jag brukar kalla dessa "Dallerfläsk" :)
penna Skrivet av Mari
Godare om man tar bort kakaon i strösslet och kör på bara kokos. Och skönt med dörr till köket så att man slipper höra elvispen!
  1