Kokostoscakaka

Seg chokladkaka med kokostoscatäcke som är fruktansvärt god samt enkel och rationell att baka i långpanna. Bottnen är som kladdkaka och ovanpå det ett kokoskolatäcke. När jag bjudit på dessa har de haft en strykande åtgång.
Kokostoscakaka
Den goda kokostoscakakan med kladdkakebotten och kokostoscatäcke. Det är svårt att bara ta en kaka.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 30-40 kakor
Näringsvärde Näringsvärde per kaka, beräknat på 40 kakor (46 g): 196 kalorier, 22 g kolhydrater, 11 g fett, 2 g protein, 2 g fibrer

Ingredienser:

Kladdkaksbotten:

Kokostosca:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och grädde.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme

Baka kokostoscakaka så här:

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull.

  2. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 27x37 cm med bakplåtspapper.

  3. Mät upp ägg och strösocker i en bunke.

    Vispa till en ljus, pösig smet, använd gärna elvisp.

  4. Tillsätt vaniljsocker, salt och kakao. Vispa ihop till en jämn smet.

  5. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret.

    Rör eller vispa snabbt ihop till en jämn smet (rör/vispa inte längre tid än att det är blandat).

    (Tänk på när du mäter upp vetemjöl att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket. Häll istället upp mjölet eller väg det.)

  6. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper.

  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter. Kakan ska få lite färg, se bild.

    (Observera att tiden kan behöva ökas om du använder en mindre form än jag respektive minskas om du använder en större form än jag. Kakan ska vara tillräckligt gräddad för att klara av att bära glasyren.)

    Gör under tiden kokostoscaglasyren i en kastrull.

  8. Häll kokosflingor, sirap, strösocker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet.

    Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.

  9. När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på kokostoscan och grädda ytterligare ca 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.

  10. Låt kakan svalna. Skär sedan kakan i fyrkanter med en vass kniv.

glödlampa Tips & tricks:

Kakan innehåller mycket socker, tänk dock på att detta är som en dubbel sats kladdkaka mängdmässigt. Vill man göra färre kakor kan man halvera receptet och ta en form som är ca 21x21 cm eller 18x25 cm.

byt ut Variationstips:

Man kan även göra muffins. En halv sats räcker till 12 stora muffins (amerikansk storlek).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kakorna i en plastburk med lock och lägg smörpapper mellan lagren så kladdar de inte ihop. Kakorna går bra att frysa. Hållbarhet 6 månader.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Muffins & Mjuka kakor | Nyår |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Sylwia
Första gången jag gjorde denna kaka blev den nästintill perfekt. Seg kladdkakebotten och toscatäcke utan felaktigheter. Skulle baka kakan igen ett par månader senare med ett betydligt sämre resultat. Kladdkakebotten blev torr och mer likt en sockerkaka. Blev oerhört frustrerad över den torra kakan och gjorde om den- med samma resultat. Använde form 18x25 cm med halverad sats samtliga gånger. De två misslyckade gångerna hade jag kladdkakan 14 min ugn 200 grader nästan precis enligt recept. Vad bör ugnstiden vara för den halverade varianten i den mindre formen? Ska ugnstemperaturen verkligen vara så hög som 200 grader? Tacksam för förtydligande eftersom jag inte minns hur jag gjorde rätt första gången.
✏️ Skrivet av Marie
Kan inte sluta att göra den här underbara kakan som alla älskar!!! Tack för ett toppenrecept!
✏️ Skrivet av Sämsta receptet
Sämsta receptet på länge jag korsat ögonen på. Herregud. Räcker verkligen inte till en långpanna om du ej ämnar att mata Nils Karlsson pyssling o vet inte du var 100 gram motsvarar. Inte 5.5dl är 200 gr iaf. Nu vet jag att vissa ämnen blir mer än 100 gr men ditt recept är fett jävla mysko. Som tur är freestyla jag bort ditt recept.
✏️ Skrivet av Marie
Väldigt god kaka som blev väldigt omtyckt
✏️ Skrivet av Peter
Perfekt kaka. Har gjort en motsvarande som jag fick recept på av en bekant för över 20 år sedan, inte gjort den på ett tag, och kunde inte hitta recepten på topping, så skönt att det återfanns här. Alltid varit en återkommande favorit. Rätt mastig så funkar bra att ta med till många.

Visa alla kommentarer