Kommentarer till Janssons frestelse

"Krämig och god Janssons Frestelse. Mammas klassiska recept. Enkel att göra. Ett måste på julbordet!"

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
besökare Svar till Anonym penna Skrivet av Susanne
Tack för tips, kanske är det gott även om det låter lite konstigt! 😉 Jag har lagt in din kommentar som ett svar till Linda nedan. God Jul till dig också! 💕
besökare Svar till Linda penna Skrivet av Anonym
Hej,
Detta är till kommentaren nedan, min morfar gör janssons med kaviar (kalles kaviar), alltså istället för ansjovis så kan man ta kaviar med ca 1 cm mellanrum när man trycket ut det.
Han säger att det är såpass gott att han aldrig kommer återgå till ansjovis.
man kan ju alltid testa.

God Jul!
besökare Svar till Linda penna Skrivet av Susanne
Nej jag tror tyvärr inte det blir bra med lax. I så fall är det nog bättre att skippa ansjovisen men då blir det ju mer som en potatisgratäng, ansjovisen sätter ändå en viss prägel på en Jansson tycker jag. Spadet man häller på ger även den smak och sälta. Annars kan du prova med matjesill det tror jag skulle fungera, men gissar att du inte gillar det heller om du inte gillar ansjovis. Hoppas du hittar någon lösning och det blir gott! God Jul önskar jag dig också!
penna Skrivet av Linda
Hej! Jag är inget fan av ansjovis och undrar om man kan byta ut den i detta recept mot lax? Följer jag receptet i övrigt isåfall? Och vilken lax? :)
Önskar en god Jul och tack för en toppensida!
penna Skrivet av Marcello
Super👍
besökare Svar till Sofia penna Skrivet av Susanne
Så bra! 😊
penna Skrivet av Sofia
Den hjälpte min mamma!!!!!
🥞🥞🥞🥞🎂🎂🎂🍛🍛🍛🍛🍱🍱🍱🍝🍝🍝🥙🥙🌮🌯🌯🌯🥗🥗🥗🍥🍥🍥🍚🍚🍚🍨🍨
besökare Svar till Micke penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :) God Jul!
penna Skrivet av Micke
Jag har inte bott i Sverige på många år, och varje gång jag söker efter ett recept på svensk mat blir det alltid samma google sökning för att hitta på recepten.se.

Jag har gjort denna Jansson i tre olika lände än så länge och idag ska jag på julmiddag i det fjärde landet.

Jag vet att den kommer bli lika god som alltid!
besökare Svar till Marika penna Skrivet av Susanne
Ja jag skulle nog hälla på lite grädde och salta lite extra. Det blir ju mer som en potatisgratäng utan ansjovis. Ansjovis är ju ganska salt så ta som sagt extra salt.
penna Skrivet av Marika
Om jag vill göra denna utan ansjovis, bör jag tillsätta vätska (grädde?) då? Eller hur gör jag? :)

Tack på förhand!
besökare Svar till Björn penna Skrivet av Susanne
Så trevligt att du äntligen fick till din Jansson så den blev så där krämig och fin som den ska! Det är tack vare alla värdefulla kommentarer från alla trevliga människor som skrivit här som jag fick veta det för ett antal år sedan och så har jag skrivit in det i receptet. 
penna Skrivet av Björn
Vill säga tack! Att du betonade att stärkelsen ska vara kvar! Jag har gjort motsatsen i alla år. Nu blev den krämig och fin!
besökare Svar till Moni penna Skrivet av Susanne
Varsågod! Ja visst är Janssons frestelse god! :)
penna Skrivet av Moni
Tack för det underbara receptet. Jag älskar Janssons!
Moni
besökare Svar till Angela penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips, det tror jag också det gör, det är kryddningen som är det viktiga.
penna Skrivet av Angela
Jag brukar använda ansjoviskryddad sill till min Jansson,
det går minst lika bra tycker jag.
besökare Svar till Göran penna Skrivet av Susanne
Jag har aldrig varit med om att gratängen skurit sig. Jag brukar aldrig steka löken.
penna Skrivet av Göran
Ett tips är att steka löken så att inte gratängen skär sig
besökare Svar till Christina penna Skrivet av Susanne
Kul! Vad glad jag blir! Tack snälla du för att du skrev! <3
penna Skrivet av Christina
Så jättegod denna Janssons är. Den gick bra att förbereda. Gräddade den i Måndags utan ströbröd och smör. Igår när den skulle avnjutas hällde jag på en skvätt vispgrädde, ströbröd och smörklickar. Den blev så underbart krämig och god. Jobbar som församlingsvärdinna och lagar mat 1 gång i veckan under höst och vårtermin.Använder dina recept 8 av 10 gånger. Väldigt ofta får jag beröm för god mat och hur många recept jag gett har jag tappat räkningen om. Tack snälla Susanne för allt gott. Mvh Christina,
besökare Svar till per penna Skrivet av Susanne
Hur är ditt recept då? Skriv gärna! :)
penna Skrivet av per
en väldigt vanlig typ den som finns i alla kokböcker, men visst den vart ok i alla fall, dock gör min egna fortsättningsvis, blir mkt mer tryck o smak i den trots bara en burk ansjovis !
besökare Svar till Charlotta penna Skrivet av Susanne
Jag brukar ta 2 burkar. Men man kan ta lite mindre mängd också om man vill det. Det är ju en smaksak. Men du har rätt i att jag borde uttrycka mig tydligare i receptet så jag ska fixa det. Tack! :)
penna Skrivet av Jocke
Nu drar det ihop sig för tredje året med din goda Jansson, men jag kom på att jag faktiskt inte följt receptet helt sedan första gången. Jag har bara 2/3 Mängd ansjovis i mot ditt recept. Den blir inte fullt så vass då.

I övrigt är den kanon (med King Edvard såklart ;) )
penna Skrivet av Charlotta
Hej!
Jag undrar om mängd ansjovis är avrunnen vikt eller inte. En burk på 125 g är 81 g avrunnen vikt. Tänker det blir stor skillnad :).
besökare Svar till sahar penna Skrivet av Susanne
Ja det kan man men det blir inte lika gott med oäkta grädde. Dessutom finns ingen anledning egentligen att använda matlagningsgrädde, du kan lika gärna köpa vispgrädde och blanda med vatten. Det blir både nyttigare och mycket billigare eftersom matlagningsgrädde innehåller en del tillsatser (läs på förpackningen). Bättre med den äkta varan! :)
penna Skrivet av sahar
Kan man laga den maten med mat gradde. Tack
besökare Svar till Richard penna Skrivet av Susanne
Tack för tipset!
penna Skrivet av Richard
Tipps: I Farmor Jinnas recept ingår även hackad inlagd gurka. ca 15-20 skivor hackas och strös över varje löklager. Höjer smakupplevelsen.
penna Skrivet av MOISES
Min kära vän Susanne!
Ditt receptar är jättebra och din förklaring är stor.
Hälsningar och lycka till.
Moises
penna Skrivet av Jocke
Både jag själv och våra gäster tyckte att den smakade väldigt bra, fast det skulle den säkert göra med någon annan potatissort också. Egentligen skulle det nästan vara lite värt att göra två olika, med endast potatissorten som skillnad för att se om någon av dem blir "bättre".

Min reflektion var kanske mer allmän, man ser aldrig i recept någon rekommendation på potatissort, vilket jag tycker är märkligt då just sorternas karaktär skiljer sig markant, och därmed också anrättningens smak.
besökare Svar till Jocke penna Skrivet av Susanne
Jag tycker nog det fungerar bra med både fast och mjölig potatis men min mamma skulle nog säga mjölig d.v.s. King Edward.
Jag tycker inte att potatissorten spelar så stor roll utan det mest avgörande är att man tänker på att inte skölja potatisen efter man strimlat den eller använda maskin som gör att stärkelsen rinner bort. Sedan att den får vara i ugnen tillräckligt länge så potatisen är mjuk och fin och att ugnen inte är så varm att den blir bränd ovanpå. Då har man lyckats enligt mig! :)
Hur tycker du att din Jansson blev med King Edward? Stor skillnad mot en fast sort?
besökare Svar till Rickard penna Skrivet av Susanne
Hoppas den smakade bra!
penna Skrivet av Rickard
Detta recept blir julens Janssons. Ska in i ugnen om 30 minuter när skinkan är färdig.
penna Skrivet av Jocke
Dags att följa ditt recept för andra året i rad, men en sak har jag tänkt på: Ingen skriver någonsin rekommendation på vilken sorts potatis man skall ha, jag köpte nu för denna King Edward, vilket jag är säker på gör att den kommer smaka bättre än om jag använt Asterixen vi hade i skafferiet..

Vad har du?
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Hans Leander
Okay, jag ska skriva ut ditt recept och följa det nästa gång. Tack!
besökare Svar till Hans Leander penna Skrivet av Susanne
Mitt bästa tips är att följa mitt recept! :)
Sedan är det viktigt att inte lägga potatisen i blöt innan. Läs mer om detta i mitt recept.
penna Skrivet av Hans Leander
Hej Susanne!

I de flesta recept på Janssons frestelse som jag sett står det att man ska slå i spad och grädde till i nivå med övre delen av gratängen. Jag gjorde det i går (fick spä på med kaffegrädde), men när rätten var färdig så simmade den in grädden. Smakade väldigt gott i alla fall, men ... Kan du ge mig råd.

Tack!

Hans i Cleveland, Ohio, USA
besökare Svar till Mia penna Skrivet av Susanne
Tack så mycket!! :)
Ja jag är kompis med Google så jag rankar bra på många recept! ;)
Tack igen & ha det bra!
penna Skrivet av Mia
Vilken bra sajt du har! Vad duktig du ar, forlat om jag later kondenserande (condescending)men du ser sa ung ut pa bilden.

Recepten.se ar ju en jattebra address. Vet du att jag bor i Nya Zealand och du kom upp forst nar jag googlade Janssons Frestelse recept pa min Nya Zealandska google sajt! Hoppas du far manga reklam skribenter sa du tjanar pengar pa din fina sajt. lycka till med allt. :-)
besökare Svar till Pauline penna Skrivet av Susanne
Tack! Roligt att höra! :)
penna Skrivet av Pauline
Tack så mycket för receptet. Det är svart att finna svenska recepter på franska. Jag tycker om att laga mat och det är intressant att prova svensk mat. Denna rätt är lite lik vår "Hachis Parmentier". Beklagar för fel.
Hälsningar från Frankrike !
penna Skrivet av Jocke
Då får vi se om din Jansson blir höjdpunkten på julbordet, jag tror stenhårt på det iaf. Det doftar fantastiskt från ugnen.

Fin sida du byggt btw =)
besökare Svar till Bengt Grahn penna Skrivet av Susanne
Man kan behöva lägga på folie sista tiden i ugnen men det brukar alltid bli bra, men tack för ditt tips jag får prova det någon gång! :)
penna Skrivet av Bengt Grahn
Gräddning i 225' i en timme är på tok för lång tid.
Den kommer att bli bränd! Grädda med mjölk i ca 180`i 30 min.och tillsätt ca 2dl av grädden. Öka sen tempen till 225`i ca 15-20 min. Kolla med provsticka!
penna Skrivet av uno
Endast Grebbestad hela ansjovis bör användas.
Kraftigare smak, lätt att rensa.
besökare Svar till Siv Tingberg penna Skrivet av Susanne

Formstorlek är inte jättenoga en av mina formar som jag använde senast är 25x30 cm.

Jag rekommenderar Grebbestads ansjovis.

Jag har inte provat matjesill men om du använder det så skär den i tunna skivor. Jag tycker dock inte att ansjovisen har en stark smak, men smaken är ju olika. Ta annars mindre mängd ansjovis i så fall och tänk på att ta äkta vispgrädde. Fettet i grädden gör smaken mildare.

besökare Svar till robban penna Skrivet av Tommy
Det är bara grebbestads som duger resturang-filé går inte att jämnföra på samma dag.
besökare Svar till robban penna Skrivet av Amanda
Du kan väl inte mena att ansjovis är dyrt? Köper "grebbestads" från abba, 125gr för 15:-...
besökare Svar till robban penna Skrivet av Öjvind
Ett bra tips är att lätt svetta löken i panna med smör, ger en bra sötma med löksmak till janzonen
penna Skrivet av robban
Eftersom ansjovis är så pass dyrt kan jag tipsa om något som heter "restaurang-filéer" och säljs av bl.a. ICA. Lite större bitar men smakar exakt likadant till 1/3 av priset.
besökare Svar till Christina penna Skrivet av Susanne

Jag har aldrig själv gjort detta men jag har hört om andra som gjort det. Dels gjort den ogräddad men också en annan variant att man gräddar den dagen innan utan ströbröd tills potatisen är mjuk, kyler ner den och sedan gräddar den 5-10 min med ströbröd så den får färg.

Om du förbereder den ogräddad så är det viktigt att all potatis täcks av vätska för annars blir den missfärgad.

Skriv gärna om du provar hur det blev!

penna Skrivet av Christina
Låter smaskens. Tänkte göra denna på jobbet till 20 pers i Påskveckan. Kan man förbereda den dagen innan? Hälsn. Christina
penna Skrivet av Siv Tingberg
Hur stor form behövs till detta recept?
Vilken sorts anjovis är lämplig? Har läst om
Grebbestads.
Kan man använda matjessill för mildare smak?
besökare Svar till kocken penna Skrivet av Susanne

Ser du inte "det gyllene snittet" ? :-P

Du vet, jag är ingenjör - inte matkonstnär ;)

penna Skrivet av kocken
gillar det fantastiska upplägget på bild 11, snyggt garnerat med tre köttbullar. matkonst när den är som bäst! vackert!
penna Skrivet av curralia
Maträtter som Jansson skall alltid lagas i djupa formar. Långpannor värdelösa..
penna Skrivet av Stephan Sterner
Efter att ha strimlat potatisen och spolat den i kallt så tar man spadet från ansjovis och sillen och marinerar den rå potatisen i 1 timma tillsammans med havssalt.

Sillen ?
Ta 200 gr ansjovis samt 1 burk matjessill, blir oerhört gott.
Öka sedan smör och gräddmängd med ca: 25%
penna Skrivet av Lindström
Blanda grädden och Ansjovisspadet i en kopp , häll över det sist av allt.
penna Skrivet av Bigitta
Testa att steka löken först = jättegott
penna Skrivet av Dick Schagerlind
Jag tycker att 200 g ansjovis är ALLDELES för lite den mäng potatis. Vi använder det dubbla och då blir blandningen perfekt. Annars smakar det mest potatis.
penna Skrivet av mona
har gjort en annan variant som jag kallar för "janssons fläskelse" det är som det låter, jag lägger i rimmat sidfläsk i stället för ansjovis, simsalabim så har ni en snabb variant av raggmunk m fläsk. Jag serverar alltid lingonsylt till detta. Mums
penna Skrivet av ileena
Känndes lite grusigt i munnen med ströbrödet.
Nästa gång skall jag styka det från receptet
Jag tog 4 dl grädde kunde varit lite till.
Med dessa justeringar blir det säker bättre tills nästa gång.
penna Skrivet av Nina
Yum! Jag drog ner lite på ansjovisen, men följde annars receptet rakt av i julas. Min släkt pratar fortfarande om min Jansson :).
penna Skrivet av Lena Hiller
Sätt gärna till lite kaviar till Janssons
frestelse så får du lite extra piff på den.
penna Skrivet av Niklas
Jag brukar alltid gora en jattesats och frysa in det som blir over i portionsforpackningar. Det gar jattebra att varma upp i mikron och det smakar nastan battre an nar det var nybakat. Det ar som om alla smakerna suger in i frestelsen battre.
penna Skrivet av Jan M
Ja! strøbrød er det samme som rasp, så gå bare igang med retten.

God jul og godt nytår til alle.
penna Skrivet av Govert
Er strøbrød det samme som rasp?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Maja: Potatis kan vara svårt att frysa eftersom det gärna blir svampigt. Jag har inte provat att frysa janssons frestelse själv men någon annan kanske har gjort det och vet om det går?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Alf Wiklund: Tyvärr kan jag inte ge några siffror på kaloriinnehåll, men janssons frestelse har ganska högt kalorinnehåll så ät med måtta!
penna Skrivet av Alf Wiklund
Jag är diabetiker och vill veta kaloriinnehållet?
Låter gott iallafall.
penna Skrivet av Paula
Hejsan Ann! Jag bor i Nya Zeeland och du kan kopa ansjovis i Foodtown, Countdown osv. Det smakar jatte bra! God Jul!
penna Skrivet av Maja
Kan man laga denna nu och frysa in den till julafton tro?
penna Skrivet av Ann
Jag är i Nya Zeeland och tänkte försöka laga Jansson nu till jul. Men hur ska jag hitta ansjovis med den rätta smaken? Någon som vet?
penna Skrivet av Rickie
Ok. Vi testar detta! 3 förvirrade svenskar i Oslo som försöker imponera på norska damer. Måtte detta lyckas nu...
penna Skrivet av marianne
jeg har lavet Jansons sildefristelse i årevis, næsten som opskriften, det er en fuldtræffer hver gang.Jeg har introduceret retten i Hollans og Spanien med stor succes. Jeg skiver kartoflerne og lægger ikke smør på toppen, men bager med låg i ovnen. Vil prøve jeres måde næste gang.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Linda: Det beror på hur tjockt lager i ugnsformen du har hur lång tid det tar. Om du har en väldigt stor form så tar det ungefär samma tid men har du en liten djup form kan det ta lite längre tid, dock ej dubbelt så lång tid. Det bästa är att känna efter med en sticka eller gaffel att potatisen och löken är mjuk för att veta att den är klar.
penna Skrivet av Johan
Kanon, ska testas till kvällens julbord och uppesittarkväll!
penna Skrivet av Mia
Jätte-enkelt!! Tänk vad roligt att laga sin egen jul-mat stället för att gå till affären o köpa :)
penna Skrivet av Linda
Om man ska göra en dubbel sats, ska jansson frestelsen vara lika länge i ugnen eller behövs längre tid???
penna Skrivet av Anna
Kul att lulla mellan dator och kök, nu står de i ugnen och luktar MUMS!
penna Skrivet av Jokern
DET ÄR NAJS!!
Att få mecka den, underhålla den, äta den...
Det är det som ger en power va!
penna Skrivet av Toppinglan
Ett måste på buffébordet och specielt till påsk och jul.
  1