Grova rågkakor
Ingredienser:
- 50 g jäst
- 50 g smör
- eller 0,5 dl matolja
- 5 dl filmjölk
- 1,5 tsk salt
- 2 msk brödsirap
- 7 dl grovt rågmjöl
- ca 5 dl vetemjöl special
- eller ca 5 dl vetemjöl
- eller ca 5 dl dinkelmjöl (siktat, ej fullkorn)
Utrustning:
- ev. köksmaskin
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter med över- och undervärme
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med varmluftsfunktion
Gör så här:
-
Smula ner jästen i en bunke.
- 50 g jäst
-
Smält smöret i en kastrull. Häll på filmjölken och värm till 37°C.
-
Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
-
Häll på resten av degspadet och tillsätt salt och brödsirap.
-
Arbeta in rågmjölet. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.
- 7 dl grovt rågmjöl
-
Tillsätt därefter vetemjölet lite i taget och arbeta in det också tills degen släpper bunkens kanter.
- ca 5 dl vetemjöl special
- eller ca 5 dl vetemjöl
- eller ca 5 dl dinkelmjöl (siktat, ej fullkorn)
- ca 5 dl vetemjöl special
-
Låt jäsa under bakhandduk 45-60 minuter.
-
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Om du gjort en sats av degen, dela den i 4 delar.
-
Baka ut varje degbit till en rund och platt kaka ca 17 cm i diameter.
-
Lägg på bakplåtspapper, 2 st per plåt brukar vara lagom.
Ta ut ett hål i mitten, använd ett runt litet mått, ca 3 cm i diameter eller en äggkopp. (Den runda degbiten du tryckt ut och tagit bort kan du göra en liten bulle av tillsammans med de övriga eller också baka in i de degbitar du ännu inte bakat ut. Då blir det bara en över på slutet som du kan grädda som den är, som en liten smakbulle.)
Nagga kakan med en gaffel.
-
Låt jäsa under bakhandduk ca 30 minuter.
Pensla med vatten.
-
Grädda mitt i ugnen i 225°C i 12-15 minuter (med över- och undervärme).
Om du använder varmluftsfunktion så är det 200°C i ca 15 minuter.
OBS! När du använder varmluftsfunktion så kan du grädda bröden i flera våningar i ugnen samtidigt (som på bilden). Det kan du inte göra om du gräddar med över- och undervärme.)
-
Låt svalna under bakhandduk på galler.
Förvara i plastpåsar i rumstemperatur eller frys in (efter att de svalnat ordentligt).
Serveringstips:
GI Tips:
Hållbarhet och förvaring:
Jag bytte ut filen mot 4 dl laktosfri mjölk och 1 dl laktosfri grädde.
Tillsatte, kummin, anis och fänkål..
Såååå gott..
Varför brödsirap istället för vanlig ljus eller mörk sirap?