Kommentarer till Gravad lax

"Hemgjord gravad lax som är enkel att göra och blir jättegott med detta recept. Du behöver endast salt, vitpeppar, socker och dill."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
besökare Svar till Alex penna Skrivet av Susanne
Nej det ska man inte. Allt man ska göra står i receptet, jag har inte utelämnat något. Hoppas det är så du gjort! :)
penna Skrivet av Alex
Riktigt enkelt recept. Har laxen i kylskåpet nu. En fråga, ska man hälla bort vätskan som bildas varje gång man vänder den?

Hoppas på svar... eller at jag gör det rätta. :-)
besökare Svar till Texasfrun penna Skrivet av Susanne
Vad roligt att du uppskattar min tydliga beskrivning! :) Tack för att du skrev! Hoppas det smakar och skriv gärna och berätta!
penna Skrivet av Texasfrun
ÄNTLIGEN en guide som förklarar exakt hur man gravar! Höll på att bli tokig på alla andra recept som verkade förutsätta förkunskap. Men återigen är dina recept bäst, Susanne! "Gravning for dummies" - Perfekt! :)
Jag ska testa detta för att göra fusk-sushi och fusk-sashimi. Japansk mat för latmaskar och ej alltför kräsna. Återkommer om hur det blev!
besökare Svar till Gravobert penna Skrivet av Susanne
Tack så mycket för informationen och tipsen! :)
besökare Svar till Anders penna Skrivet av Susanne
Jag låter vätskan vara kvar.
besökare Svar till Jennifer penna Skrivet av Susanne
Ja kanske. Jag har ju bara gjort gravad lax med en hel laxsida, men det borde väl gå att göra med portionsbitar också. Skriv gärna hur det gick om du provar!
penna Skrivet av Jennifer
Kan man göra detta på laxfiléer som man kommer köpt frysta? Alltså såna 4-pack som man sedan tinar? Blir säkert bäst med färsk men jag skulle vilja testa och har ett paket jag inte vet vad jag ska göra med! :)
besökare Svar till Anders penna Skrivet av Gravobert
Livsmedelsverket tog bort rekommendationen att frysa odlad lax (Salmo Salar) 2012:
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Rad-att-frysa-odlad-lax-fore-gravning-tas-bort/

OBSERVERA att detta endast gäller just odlad lax och just Salmo Salar.

För den som vill vara extra säker kan jag rekommendera min metod:
1. Grava laxen i tre dygn
2. "Grava" den i frysen i tre dygn i -18C (häll av vätskan innan, men låt allt annat vara som det är)
3. Tina upp sakta i kylskåp över natt.
4. Fixa, tvätta, skiva och servera

Lycka till!!!
penna Skrivet av Anders
Har nyligen fått tipset att grava laxen i 4-5 dagar. Har alltid tyckt att den var klar efter 2 dygn - men hur hanteras vätskan som bildas. Skall den vara med hela tiden eller hällas av?
besökare Svar till Michael penna Skrivet av Susanne
Jo precis, jag har förtydligat det i receptet! Tack!!
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Michael
Angående gravningen och faran för gift så kollade jag närmare på det och det verkar som man inte heller får använda sig av mineralsalt (typ seltin) eller liknande då det inte har samma effekt.
besökare Svar till Alice penna Skrivet av Susanne
Ja det är viktigt precis som man kan läsa på wikipedia om gravning. Dock är det väldigt ovanligt, endast 12 fall registrerade i Sverige varav 3 från gravad lax under perioden 1969 till 2013 enligt Wikipedia. Men så länge man följer receptet så behöver man alltså inte oroa sig för det men jag ska lägga till det i texten så att det framgår tydligt att man inte ska experimentera själv med mängderna salt och socker.
penna Skrivet av Alice
Man måste vara väldigt noggrann med mängden salt och socker vid gravning. Det finns en bakterie som bildar ett dödligt nervgift, botulinumtoxin, om detta inte görs ordentligt.
Frysning av laxen tar enbart död på parasiterna, vilket kanske är att föredra ändå.
penna Skrivet av David
Ett annat bra trick att använda om man e osäker på delar socker/salt.. 60% salt - 40% socker.

Tips från en yrkes kock.
besökare Svar till elizabeth penna Skrivet av Susanne
gladpack är plastfolie! Jag har ändrat det i receptet nu så att det står plastfolie istället!
penna Skrivet av elizabeth
what is glad pak happy pack
besökare Svar till Kina penna Skrivet av Susanne
0.5 dl är inte så mycket mer än 3 msk som är i mitt recept (läs gärna sidan om måttomvandling om du vill veta exakt), däremot har du mindre socker så jag föreslår att du har på mer socker så kommer det ta bort en del saltsmak.
penna Skrivet av Kina
Hjälp!
Vad göra? Min gravade lax är för salt. Den är inte gjord enligt detta recept. Utan efter ett recept i en gammal kokbok. 1/2 dl salt och 2 msk socker till 1 kg lax. Är det bara att kasta?
besökare Svar till Dani penna Skrivet av Susanne
Ja det beror ju på hur försiktig man vill vara. Själv brukar jag inte frysa in den. Sannolikheten är nog väldigt liten. Kanske är det också så som han sa, men det vet inte jag.
penna Skrivet av Dani
Jag var och köpte lax och där sa han som har stället att man bara behöver frysa laxen om man själv har fångat den eller om den kommer från någon sjö kommer inte ihåg vilken men nu blir jag snurrig och undrar om jag inte ska frysa in den ändå???
penna Skrivet av Linda
Parasiterna dör visst vid infrysning. Däremot är det bakterierna som "vilar" i frysen... Detta är något många brukar blanda ihop!
penna Skrivet av Susanne
Svar till -maria-: Tack för bra tips som jag nu lagt in i receptet!
penna Skrivet av -maria-
Vill man inte alltid ha dillsmak, kan man istället prova vitpeppar, rosmarin, timjan, senapsfrön eller lime, eller en blanding av några av dem. Det går också att grava annan fisk än lax.

Jag fick grav-tips av en vän, men var osäker på om jag kom ihåg allt rätt, så jag googlade och hittade detta recept. Tydligt och bra. Tack!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Leif Christiansen: Det går nog att ha salpeter (eller Kaliumnitrat som det också heter) också, dock inget jag provat. Jag tycker det blir bra utan enligt detta recept.
penna Skrivet av Leif Christiansen
Skal man ikke bruge lidt saltpeter også
penna Skrivet av lol..
Det var ett bra recept(Men det tog ganska lång tid...).

Tack!!
penna Skrivet av Marie-Louise
Jag brukar också skiva en liten gul lök och lägga på laxen. Det ger lite extra smak.
penna Skrivet av gunnel Haglöf
Ett enkelt, tydligt och bra recept.
Extra + för upplysningen om hållbarhetstider.
penna Skrivet av stickan
prova senapsfrön, bra idé, gravade så till sjöss
penna Skrivet av Susanne
Svar till Sara: Ja det bör gå bra utan dill. Det är saltet och sockret som gör själva gravningen, dillen är bara för dillsmak.
penna Skrivet av sara
vet du om man kan göra den utan dill? vi är inte så förtjust i det.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Rose: Ja man kan frysa gravad lax.
penna Skrivet av Rose
Jag undrar om man kan frysa gravad lax?
penna Skrivet av Alexandra_Vet_ALLT
Det är bara en myt.. parasiterna "dör" inte när man fryser in laxen innan "rå-tillagning".. utan parasiterna springer och gömmer sig eller går och lägger sig ett tag. Men vafan, lite parasiter är aldrig fel. Är man känslig så bör man ju inte äta rå fisk, överhuvudtaget.
penna Skrivet av Matte
Svar till Madde: Laxen MÅSTE inte alls frysas, det är samma med kyckling, du MÅSTE inte äta den tillagad, du får gärna äta den rå. Däremot om du ska servera den på krog och sälja den så MÅSTE du frysa/tillaga osv.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Madde: Tack för din kommentar. Jag har nu gjort lite mer efterforskningar och kommit fram till följande: Att man MÅSTE frysa in den håller jag inte med om, men om man vill vara på den säkra sidan så kan man frysa den före eller efter gravningen i 5 dygn i frysen.
penna Skrivet av Madde
Hej Webbmaster angående svar om gravad lax
Den MÅSTE alltid frysas först p.g.a att ta död på
e.v parasiter!!!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Brolle: Nej, laxen behöver inte frysas innan den gravas.
penna Skrivet av BBrolle
Behöver inte laxen frysas först ?
penna Skrivet av Goklimpen
Grav-lax
med hovmästarsås = Smarrigt :)

Favoriträtten antar jag.. TESTA DET!!
  1