Kommentarer till Gravad lax - Sida 1

"Hemgjord gravad lax som är enkel att göra och blir jättegott med detta recept. Du behöver endast salt, vitpeppar, socker och dill."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
person Svar till Gravobert penna Skrivet av Susanne 2014-10-27 11:48
Tack så mycket för informationen och tipsen! :)
person Svar till Anders penna Skrivet av Susanne 2014-10-27 11:47
Jag låter vätskan vara kvar.
person Svar till Jennifer penna Skrivet av Susanne 2014-10-27 11:42
Ja kanske. Jag har ju bara gjort gravad lax med en hel laxsida, men det borde väl gå att göra med portionsbitar också. Skriv gärna hur det gick om du provar!
penna Skrivet av Jennifer 2014-10-23 16:13
Kan man göra detta på laxfiléer som man kommer köpt frysta? Alltså såna 4-pack som man sedan tinar? Blir säkert bäst med färsk men jag skulle vilja testa och har ett paket jag inte vet vad jag ska göra med! :)
person Svar till Anders penna Skrivet av Gravobert 2014-09-12 09:48
Livsmedelsverket tog bort rekommendationen att frysa odlad lax (Salmo Salar) 2012:
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Rad-att-frysa-odlad-lax-fore-gravning-tas-bort/

OBSERVERA att detta endast gäller just odlad lax och just Salmo Salar.

För den som vill vara extra säker kan jag rekommendera min metod:
1. Grava laxen i tre dygn
2. "Grava" den i frysen i tre dygn i -18C (häll av vätskan innan, men låt allt annat vara som det är)
3. Tina upp sakta i kylskåp över natt.
4. Fixa, tvätta, skiva och servera

Lycka till!!!
penna Skrivet av Anders 2014-01-28 20:17
Har nyligen fått tipset att grava laxen i 4-5 dagar. Har alltid tyckt att den var klar efter 2 dygn - men hur hanteras vätskan som bildas. Skall den vara med hela tiden eller hällas av?
person Svar till Michael penna Skrivet av Susanne 2013-11-02 18:15
Jo precis, jag har förtydligat det i receptet! Tack!!
person Svar till susnet penna Skrivet av Michael 2013-11-01 18:15
Angående gravningen och faran för gift så kollade jag närmare på det och det verkar som man inte heller får använda sig av mineralsalt (typ seltin) eller liknande då det inte har samma effekt.
person Svar till Alice penna Skrivet av Susanne 2013-10-20 12:51
Ja det är viktigt precis som man kan läsa på wikipedia om gravning. Dock är det väldigt ovanligt, endast 12 fall registrerade i Sverige varav 3 från gravad lax under perioden 1969 till 2013 enligt Wikipedia. Men så länge man följer receptet så behöver man alltså inte oroa sig för det men jag ska lägga till det i texten så att det framgår tydligt att man inte ska experimentera själv med mängderna salt och socker.
penna Skrivet av Alice 2013-10-18 12:05
Man måste vara väldigt noggrann med mängden salt och socker vid gravning. Det finns en bakterie som bildar ett dödligt nervgift, botulinumtoxin, om detta inte görs ordentligt.
Frysning av laxen tar enbart död på parasiterna, vilket kanske är att föredra ändå.
penna Skrivet av David 2011-02-24 07:58
Ett annat bra trick att använda om man e osäker på delar socker/salt.. 60% salt - 40% socker.

Tips från en yrkes kock.
person Svar till elizabeth penna Skrivet av Susanne 2011-02-13 21:03
gladpack är plastfolie! Jag har ändrat det i receptet nu så att det står plastfolie istället!
penna Skrivet av elizabeth 2011-02-13 17:10
what is glad pak happy pack
person Svar till Kina penna Skrivet av Susanne 2010-12-23 17:07
0.5 dl är inte så mycket mer än 3 msk som är i mitt recept (läs gärna sidan om måttomvandling om du vill veta exakt), däremot har du mindre socker så jag föreslår att du har på mer socker så kommer det ta bort en del saltsmak.
penna Skrivet av Kina 2010-12-23 16:23
Hjälp!
Vad göra? Min gravade lax är för salt. Den är inte gjord enligt detta recept. Utan efter ett recept i en gammal kokbok. 1/2 dl salt och 2 msk socker till 1 kg lax. Är det bara att kasta?
person Svar till Dani penna Skrivet av Susanne 2010-12-20 17:50
Ja det beror ju på hur försiktig man vill vara. Själv brukar jag inte frysa in den. Sannolikheten är nog väldigt liten. Kanske är det också så som han sa, men det vet inte jag.
penna Skrivet av Dani 2010-12-20 16:20
Jag var och köpte lax och där sa han som har stället att man bara behöver frysa laxen om man själv har fångat den eller om den kommer från någon sjö kommer inte ihåg vilken men nu blir jag snurrig och undrar om jag inte ska frysa in den ändå???
penna Skrivet av Linda 2009-08-05 16:18
Parasiterna dör visst vid infrysning. Däremot är det bakterierna som "vilar" i frysen... Detta är något många brukar blanda ihop!
penna Skrivet av Susanne 2009-07-04 21:54
Svar till -maria-: Tack för bra tips som jag nu lagt in i receptet!
penna Skrivet av -maria- 2009-07-04 20:08
Vill man inte alltid ha dillsmak, kan man istället prova vitpeppar, rosmarin, timjan, senapsfrön eller lime, eller en blanding av några av dem. Det går också att grava annan fisk än lax.

Jag fick grav-tips av en vän, men var osäker på om jag kom ihåg allt rätt, så jag googlade och hittade detta recept. Tydligt och bra. Tack!
penna Skrivet av Susanne 2008-12-21 21:19
Svar till Leif Christiansen: Det går nog att ha salpeter (eller Kaliumnitrat som det också heter) också, dock inget jag provat. Jag tycker det blir bra utan enligt detta recept.
penna Skrivet av Leif Christiansen 2008-12-21 09:54
Skal man ikke bruge lidt saltpeter også
penna Skrivet av lol.. 2008-12-20 09:15
Det var ett bra recept(Men det tog ganska lång tid...).

Tack!!
penna Skrivet av Marie-Louise 2008-12-14 11:11
Jag brukar också skiva en liten gul lök och lägga på laxen. Det ger lite extra smak.
penna Skrivet av gunnel Haglöf 2008-12-06 13:26
Ett enkelt, tydligt och bra recept.
Extra + för upplysningen om hållbarhetstider.
penna Skrivet av stickan 2008-11-27 16:20
prova senapsfrön, bra idé, gravade så till sjöss
penna Skrivet av Susanne 2008-06-29 20:38
Svar till Sara: Ja det bör gå bra utan dill. Det är saltet och sockret som gör själva gravningen, dillen är bara för dillsmak.
penna Skrivet av sara 2008-06-29 20:06
vet du om man kan göra den utan dill? vi är inte så förtjust i det.
penna Skrivet av Susanne 2008-06-03 22:50
Svar till Rose: Ja man kan frysa gravad lax.
penna Skrivet av Rose 2008-05-19 19:40
Jag undrar om man kan frysa gravad lax?
penna Skrivet av Alexandra_Vet_ALLT 2008-03-30 19:26
Det är bara en myt.. parasiterna "dör" inte när man fryser in laxen innan "rå-tillagning".. utan parasiterna springer och gömmer sig eller går och lägger sig ett tag. Men vafan, lite parasiter är aldrig fel. Är man känslig så bör man ju inte äta rå fisk, överhuvudtaget.
penna Skrivet av Matte 2008-03-04 21:24
Svar till Madde: Laxen MÅSTE inte alls frysas, det är samma med kyckling, du MÅSTE inte äta den tillagad, du får gärna äta den rå. Däremot om du ska servera den på krog och sälja den så MÅSTE du frysa/tillaga osv.
penna Skrivet av Susanne 2008-01-12 23:22
Svar till Madde: Tack för din kommentar. Jag har nu gjort lite mer efterforskningar och kommit fram till följande: Att man MÅSTE frysa in den håller jag inte med om, men om man vill vara på den säkra sidan så kan man frysa den före eller efter gravningen i 5 dygn i frysen.
penna Skrivet av Madde 2008-01-12 09:40
Hej Webbmaster angående svar om gravad lax
Den MÅSTE alltid frysas först p.g.a att ta död på
e.v parasiter!!!
penna Skrivet av Susanne 2008-01-12 03:14
Svar till Brolle: Nej, laxen behöver inte frysas innan den gravas.
penna Skrivet av BBrolle 2008-01-10 15:03
Behöver inte laxen frysas först ?
penna Skrivet av Goklimpen 2007-03-21 15:12
Grav-lax
med hovmästarsås = Smarrigt :)

Favoriträtten antar jag.. TESTA DET!!
  1