Färskpotatissallad

God potatissallad med vinägerdressing. Perfekt recept till sommarfesten som går att förbereda.
färskpotatissallad
Mycket gott recept på färskpotatissallad.
Timglas Tid: ca 5 timmar, varav ½ timmes arbete om man skalar potatis i maskin
Portioner 6 portioner (10 portioner till buffé)

Ingredienser:

Dressing:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Skala eller skrapa potatisen. Dela större potatis så att alla blir ungefär lika stora. Picka med en provsticka eller tandpetare så att det blir små hål i potatisen för att dressingen senare ska tränga in. Jag gör ca 5 hål per potatis.

  2. Lägg potatisen i en långpanna och ringla över olja. Rör om så att det blir olja runtom potatisarna. Strö över flingsalt.

  3. Stek potatisen i mitten av ugnen i 225°C tills potatisen är mjuk, ca 30-45 minuter (hur lång tid det tar beror på potatisstorleken). Ta ut potatisen efter ungefär halva tiden och skaka plåten (eller rör om) så att potatisen rullar runt lite.

  4. Ta ut potatisen ur ugnen och låt svalna.

  5. Blanda dressingen i en stor skål. Häll i olja, vatten, vinäger, salt, svartpeppar och timjan. Rör om.

  6. Strimla salladslöken och halvera eller skär rädisorna i klyftor. Hacka persiljan.

  7. Tillsätt salladslöken, rädisorna och persiljan till dressingen och rör om.

  8. Tillsätt potatisen och rör om.

    Låt detta helst stå ca 3 timmar i rumstemperatur (om du vill servera den ljummen) eller kylskåp så att smakerna tas upp av potatisen. Rör gärna ett par gånger under tiden.

    Potatissalladen kan serveras ljummen eller kall. Vill du servera den kall kan den stå i kylen betydligt längre tid än 3 timmar. Den ser godast ut nygjord men är helt ok i flera dagar men min rekommendation är att servera den inom 24 timmar (även om den håller sig minst 5 dygn).

planera Planeringstips:

Om man vill servera potatissalladen kall kan man göra allting dagen före servering och förvara i kylskåp. Om man vill servera potatissalladen ljummen kan man skala potatisen dagen före festen och stå i kallt vatten. Dressingen kan också blandas ihop dagen före, liksom man kan hacka lök, rädisor och persilja dagen före.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig i kylskåp minst 5 dygn men ser godast ut nygjord.

Se även dessa recept

| Sommarmat | Tillbehör |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Gitte Jensen ✏️ Skrivet av Susanne
Varsågod och bra att veta! :)
✏️ Skrivet av Gitte Jensen
Tack för ett recept på mjölkfri potatissallad (fri från mjölkprotein) :-)
För en mjölkallergiker funkar det inte med laktosfritt med mjölkprotein som laktosintoleranta tål.

Visa alla kommentarer