Enkla Wienerbröd
Ingredienser:
Fyllning:
- 100 g smör
- 3 msk strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
Glasyr:
- 1 dl florsocker
- ca 0,5 msk vatten
Utrustning:
- ev. elvisp med vispar och degkrokar
Ugn:
- 250 °C i mitten av ugnen i ca 7 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt (minst 20 minuter).
Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.
(Tips: Gör gärna fyllningen i steg 5 samtidigt som detta när du ändå har ingredienserna framme.)
- 200 g smör
- 2 msk strösocker
-
Tillsätt äggen. Vispa ihop till en jämn smet (använd gärna elvisp med vispar).
- 2 st ägg
-
Smula jästen i en skål. Häll på lite av den kalla mjölken och rör tills jästen lösts upp. Häll på resten av mjölken. Blanda ner detta i bunken med det andra.
-
Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Degen ska vara lite kladdig. Använd gärna elvisp med degkrokar.
(Tänk på att mäta upp mjölet genom att antingen hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket vilket leder till torra kompakta bullar.)
- 6 dl (360 g) vetemjöl
-
Låt degen jäsa under en bakhandduk ca 30 minuter i rumstemperatur.
Gör under tiden fyllningen: Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke, låt stå framme en stund så smöret blir mjukt. Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp med vispar.
- 100 g smör
- 3 msk strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
-
Ta upp degen på mjölad bänk. Knåda den lite och om den är alltför kladdig kan man knåda in lite vetemjöl i den. Kavla ut degen till ca 50x30 cm. (Om du gör dubbel sats, ta halva degen i taget.)
-
Bred på fyllningen. Rulla ihop degen på längden.
-
Skär ca 1,5 cm breda bitar och lägg i bullformar.
Låt jäsa ca 30 minuter i rumstemperatur. Glöm inte sätta på ugnen så den är varm när bullarna jäst klart.
-
Grädda mitt i ugnen i 250°C ca 7 minuter tills bullarna fått fin färg.
-
Låt bullarna svalna helt eller åtminstone tills de är ljumna.
Blanda florsocker och vatten till en jämn smet. Ta några droppar mer vatten om du vill ha en mer lättflytande konsistens. Ringla över bullarna. Låt stelna.
- 1 dl florsocker
- ca 0,5 msk vatten
Hållbarhet och förvaring: