Kommentarer till Drömmar

"Recept på Drömmar. Goda och enkla spröda små kakor som smälter i munnen. Klassiska småkakor."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
penna Skrivet av Lina
Hej :) Kan dagen stå några timmar eller bör man baka ut dom med en gång? Mvh Lina
penna Skrivet av Anne-charlotte
Varför blir mina drömmar platta
penna Skrivet av Mican
Hej,
Tack för en fin sida.
Hur mycket kakao rekommenderar du om man vill byta ut vanilj mot kakao och tycker du att man behöver ändra något annat?
Ha det gott.
Mvh
besökare Svar till Marie penna Skrivet av Susanne
Hej, det spelar ingen roll, bara det är smör, det ska stå smör på förpackningen, finns t.ex. Arlas, Icas, Valios och inte margarin (ja man kan baka med margarin också men blir inte lika gott). Arlas smör är svenskt smör gjord på svensk mjölk så det är ett bra val om man vill gynna svenska bönder. Jag använder alltid normalsaltat smör i alla mina recept.
penna Skrivet av Marie
Hej! Jag undrar vilket smör man ska använda när man bakar dom? Vilket märke på smöret ska det vara?
besökare Svar till Madelaine penna Skrivet av Susanne
Ja det går både med rapsolja och olivolja, det viktiga är att oljan är neutral i smaken så man inte får en bismak från oljan.
penna Skrivet av Madelaine
Hej. Går det att ta rapsolja istället för matolja? Tack på förhand😊  Med vänliga hälsningar

Madelaine
besökare Svar till RICKARD penna Skrivet av Susanne
Ja men ta en rapsolja som är neutral i smaken.
penna Skrivet av RICKARD
Hej jag skall göra drömmar går det bra att använda rapsolja istället för matolja i receptet?

tacksam för svar Rickard!
besökare Svar till Leyla penna Skrivet av Susanne
Kul att höra! Tack för att du skrev!
penna Skrivet av Leyla
Tack för receptet på dessa riktigt goda små kakor.
Enkelt är det också att följa dina recept.
besökare Svar till Johan penna Skrivet av Susanne
Trevligt att de blev bra ändå, trots att de blev dubbelt så stora! :)
penna Skrivet av Johan
Mina mattekunskaper svek mig när jag bakade dessa. Delade degen i fyra bitar och sedan varje bit i 6 kakor... Det borde väl bli 48 kakor va? Nej! Stora blev dom, men trots det väldigt goda. Bra recept på drömmar!
besökare Svar till Martina penna Skrivet av Susanne
Prova ta lite mindre mjöl kanske (mängderna i receptet är rätt men var noga när du mäter upp - väg helst mjölet), men lite smuliga tror jag är svårt att komma ifrån. De ska ju bli väldigt spröda så de smälter i munnen och då blir de samtidigt lite smuliga. Men det låter som dina kakor blev lite väl smuliga. Det ska ju gå att ta i dem utan att de går sönder.
penna Skrivet av Martina
Hej. Mina blev superfina och ser helt perfekta ut! Dock blev dem väldigt smuliga, föll nästan sönder i handen. Och lite krispiga i mitten. Vad kan jag ja gjort fel?
/Martina
besökare Svar till Elise penna Skrivet av Susanne
Roligt att det blev så bra resultat! Tack för att du skrev!
penna Skrivet av Elise
Ännu ett super recept av dig. Jag gjorde lite större bollar så kakorna blev stora. Super bra blev dom luftiga och saftiga. Tummen upp till dig som vanligt
besökare Svar till Tilde penna Skrivet av Susanne
Nej olivolja har ju en lite besk smak som inte blir så god i kakor. Man bör använda en olja med neutral smak, många rapsoljor går bra. Man kan smaka på oljan för att känna.
penna Skrivet av Tilde
Jag bakade drömmar men hade ingen Matolja hemma, jag använde olivolja som inte blev så bra resultat med.
besökare Svar till Dalia penna Skrivet av Susanne
Kolla gärna min kakbakningstips. Du kan även göra ännu mindre bollar, gjorde du så många kakor som det står i receptet?
penna Skrivet av Dalia
Hej!! Jag har mina i ugnen men de blir jättestora och platta trots att jag har små bollar! Vad kan det bero på?
besökare Svar till Dalo penna Skrivet av Susanne
Jag tror det. Det ska ju vara en olja som är neutral i smaken och som tål upphettning.
penna Skrivet av Dalo
Hej! Jag har solrosolja, funkar det?
besökare Svar till Lina penna Skrivet av Susanne
Det blir nog inte samma sak om du ersätter smöret med olja. Kanske går det, jag vet inte. Skriv gärna hur det blev om du provar!
penna Skrivet av Lina
Hej jag undrar om man kan skippa smöret och ha basa olja istället?
besökare Svar till Victoria penna Skrivet av Susanne
Kul att gillar receptet! Tack för att du skrev! Självklart kan man ta mer vanilj, du kan ju smaka på degen och tillsätta så mycket att du tycker det blir lagom. För godare vaniljsmak prova vaniljpulver istället för vaniljsocker (tänk då på att det går åt mindre mängd vaniljpulver). 
penna Skrivet av Victoria
kakorna blev jättegoda! Blev en smula orolig när jag märkte hur mjuka dem var när jag tog ut dem ur ugnen, men dem stelnade såklart efteråt. Skulle kunna tänka mig lite mer vaniljsmak, men får lägga i lite extra nästa gång. Kommer definitivt baka dom igen. Supergott recept!!
besökare Svar till Ellen penna Skrivet av Susanne
Så bra! Roligt att du tycker om min receptsida! :)
penna Skrivet av Ellen
Dessa är otroligt goda! Bytte dock ut hjorthornssaltet mot bakpulver och de blev verkligen drömmar trots det:) Otroligt goda! Uppskattar din sida väldigt mycket:))
besökare Svar till Fanny penna Skrivet av Susanne
Jo det ska jag göra! Jag har faktiskt gjort det för många år sedan och det blev jättegott, tack för tipset, bra påminnelse!
penna Skrivet av Fanny
Mycket goda, jag hade dock i två msk cacao eftersom att jag älskar choklad drömmar. Kan du inte göra ett recept på chokladdrömmar också det är ju riktigt gott!!
besökare Svar till Lolo penna Skrivet av Susanne
Jag skulle nog inte byta ut hjorthornssaltet i det här receptet eftersom det ger en annan sprödhet än bakpulver som är karaktäristiskt för drömmar. Om jag ändå skulle byta ut det skulle jag hellre välja bikarbonat än bakpulver av just den anledningen (sprödheten).
Men det finns andra som kommenterat här tidigare (om du läser alla kommentarer så hittar du) som bytt ut till bakpulver och tyckt det blivit bra så... :)
besökare Svar till Diana penna Skrivet av Susanne
Varsågod! Tack för att du skrev!
besökare Svar till Stig Brännlund penna Skrivet av Susanne
Tyvärr har jag inga tips för att göra laktosfritt och glutenfritt. Det är ju knepigt framförallt med mjölet. Gluteneffekten är inte alltid lätt att ersätta. Roligt annars att du gillar receptet! :)
penna Skrivet av Lolo
hej! kan man byta ut hjorthornsalt med bakpulver? eller kanske någotannat:)
penna Skrivet av Diana
Tack underbara du JÄTTE GODA o lätta att göra!
penna Skrivet av Stig Brännlund
Hej supergoda!
Har försökt gjort mjölkfria (carlshamn smör) samt laktosfris (lailas blåa mjölmix) men det är då totalt hopplöst - det blir stenhårda små plättar som inte går att äta. Har du något tips Susanne? :)
besökare Svar till özgur penna Skrivet av Susanne
Varsågod! Tack för att du skrev!
penna Skrivet av özgur
Jag följde exakt det va det såg på receptet o det blev otroligt gått Tack för den
besökare Svar till Ewa penna Skrivet av Susanne
Det är kemi! :)
penna Skrivet av Ewa
Varför blir drömmar platta?
besökare Svar till Jessica B penna Skrivet av Susanne
Intressant! Tack för att du skrev! :)
penna Skrivet av Jessica B
Jag bytte ut hjortronsaltet mot vanligt flingsalt med jod, som jag malde i min saltkvarn. Saltet är av märket "Falksalt" (oranget paket). Smakade hur gott som helst! Har aldrig testat med hjortonsalt, men tänker absolut göra det!

Angående mängden: Jag tyckte själv att bollarna blev alldeles för små, så jag gjorde dem större - efter att de kom ut ur ugnen kände jag dock att dem blev lite för stora, så jag håller med om att det blir närmre 50st klassiska små drömmar, med detta recept. Drömmar ska vara små. Så är det bara! :)
besökare Svar till bagartösen penna Skrivet av Susanne
Du behöver kanske grädda drömmarna några minuter till så att ammoniaken ur hjorthornssaltet går ut. Det ska sticka i näsan när kakorna gräddas. Kontrollera också att ugnen är tillräckligt varm och att du använder över- och undervärme.
penna Skrivet av bagartösen
Min deg får en konstig eftersmak, äckligt bitter typ. jag har gjort drömmar innan med samma problem, vad beror det på. Ibland smakar kakorna också konstigt.
penna Skrivet av Sara
Jag smälte margarinet för att sedan vispa ihop med en vanlig visp, bytte dessutom hjortronssaltet mot vanligt (eftersom jag trodde att det var bästa ersättningen). Ändå blev kakorna superba ;) dock räckte receptet till ca 20 och inte 50 stycken.
besökare Svar till Smulan penna Skrivet av Susanne
Tack för info även om det är tråkigt att höra att det inte blev bra! Tänk också på att olika sorts rapsolja har olika smak. Det finns rapsolja som har en mer neutral smak också. På många sorter brukar det stå vad de smakar.
penna Skrivet av Smulan
Hej! Jag bakade just drömmar med rapsolja och de smakar inte gott. De har någon konstig nötig smak i gommen som inte passar. Till och med olivoljedrömmarna smakade bättre. Ska kila iväg och köpa vanlig matolja och baka en ny sats :)
besökare Svar till Bibbi penna Skrivet av Susanne
Olivolja har ju en viss smak som då även kommer kännas i kakorna så det är inte säkert att det blir så bra. Välj hellre en olja med neutral smak som rapsolja eller matolja.
penna Skrivet av Bibbi
Hej hej, kan man ta vilken olja som helst. Jag har olivolja hemma....
Mvh Bibbi
besökare Svar till johanna f penna Skrivet av Susanne
Kul att höra! :)
Ja hjorthornssalt är lite häftigt, sticker till skönt i näsan under gräddningen! ;)
penna Skrivet av johanna f
Jätte bra recept. jag använder mig alltid utav detta receptet. dom blir en riktig favorit när här blir kaffebesök. receptet har blivit väldigt efterfrågat av många. någon gång har de smakat lite för mycket hjortonsalt, men det är då när jag har tagit ut dom för tidigt, så får skylla mig själv men jag tycker det blir en häftig smak av hjortonsaltet då :-)
besökare Svar till Johanna penna Skrivet av Susanne
Ja det vanligaste felet är definitivt för mycket mjöl och blir det smuligt så är en väldigt trolig orsak just för mycket mjöl. Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket - häll istället upp mjölet i litermått eller väg det. Detta gäller alla bakverk.
penna Skrivet av Johanna
Varför blir mina drömmar så smuliga? Har jag för mycket mjöl eller ska jag minska ner på oljan?
De smular liksom på toppen.
besökare Svar till Emmy penna Skrivet av Susanne
Du behöver en bunke som är lite djupare om det skvätter ut. Se också till att smöret är rumsvarmt så går det lättare. Det är klart att man kan klara sig utan elvisp men då blir det mycket jobb.
penna Skrivet av Emmy
När jag vispade med elvisp skvätte bara allt ut! Haha
Kan man inte vispa med en vanlig visp eller liknande?
penna Skrivet av En liten Y*l**
De kommer nog att bli jättegoda!
besökare Svar till Anonym penna Skrivet av Susanne

Var har du läst att kakorna ska stå 40 minuter i ugnen? Det står ingenstans i det här receptet. Är du säker på att du inte förväxlar det här receptet med något annat?

Det här receptet är ett klassiskt recept på drömmar som är väl beprövat.

penna Skrivet av Anonym
Hej.
Jag är lite besviken på det hör receptet.....
Kakorna jag bakade (exakt efter recept) smakade förfärligt och fast jag bara hade kakorna i ugnen i 20 minuter (fast det stog 40) hade dom blivit brända på undersidan:(
penna Skrivet av Hillevi
Underbart goda drömmar blev det!!
Så bra recept, förutom att jag hade lite mer mjöl i.
penna Skrivet av yvonne pira
kan man ta rapsolja istället för matolja
penna Skrivet av Lisa
Ska man inte plattat till den efter man rullat dem?
besökare Svar till Patricia penna Skrivet av Susanne
Om det smakar hjorthornssalt så har du nog gräddat dina kakor för kort tid eller för låg temperatur i ugnen. De färdiga kakorna ska inte smaka hjorthornssalt. Det är nog också därför som du inte känner vaniljsmaken.
penna Skrivet av Patricia
Tyckte inte alls dom blev goda, smakade alldeles för mycket hjortronsalt och för lite vanilj.
besökare Svar till Sophie penna Skrivet av Susanne
Nej man måste inte men kakorna blir inte lika spröda utan hjorthornssalt. Hjorthornssalt kan bytas ut mot bikarbonat (bästa alternativet) eller bakpulver, men kakorna blir som sagt inte lika spröda. Läs gärna mer om hjorthornssalt och hur man ersätter det.
penna Skrivet av Sophie
Måste man ha hjortronsalt??
besökare Svar till jim penna Skrivet av Susanne
Nej men det är att rekommendera eftersom det går mycket snabbare då. Om du inte använder elvisp så kan du blanda smeten för hand med en gaffel. Tänk på att låta smöret bli rumsvarmt först bara annars blir det väldigt jobbigt.
penna Skrivet av jim
Tjo måååste man använda el-visp? går det bra att köra för hand med en vanlig visp?
besökare Svar till Frun penna Skrivet av Susanne
Nackdelen med olivolja är att den inte är neutral i smaken och därför kommer den ge en viss smak åt kakorna (beroende på vad din olivolja smakar). Matolja eller rapsolja däremot brukar inte ha så mycket smak därför är den att föredra när man bakar kakor och inte vill ha olivsmaken.
penna Skrivet av Frun
Kan man använda olivolja? Eller ska det vara rapsolja?
penna Skrivet av Natalie
Ett helt perfekt recept som alltid lyckas!
Jag har tagit motsvarande mängd bakpulver istället för hjorthornssalt och det blir också bra.
besökare Svar till Filip penna Skrivet av Susanne
Man lägger kakorna på en eller flera plåtar, berorende på hur stora plåtar man har. Sedan gräddar man en plåt i taget.
penna Skrivet av Filip
Ska man he in dom i ugnen en och en?
besökare Svar till Robert penna Skrivet av Susanne

Jo man ska förstås alltid gå efter konsistensen i första hand.

Konstigt att du inte känner någon smakskillnad på margarin och äkta smör. Jag tycker skillnaden är stor. Dessutom slipper man alla konstiga ämnen som margarin innehåller.

penna Skrivet av Robert
Väldigt goda kakor som dock kan behöva mer mjöl än vad receptet säger. Efter 4 dl är det fortfarande rinnande för mig så ett bra tips är nog att gå efter konsistensen (som förklaras i bilderna). Drömmarna gjorda på margarin blev för övrigt lika goda som de gjorda på smör.
besökare Svar till andrea penna Skrivet av Susanne
Du kan ha tagit för mycket mjöl. Tänk på att inte packa mjölet när du mäter upp det. Låt inte heller degen stå för länge innan du bakar ut kakorna och gräddar dem. Det är också viktigt att ugnen inte är för varm.
penna Skrivet av andrea
när jag gör mina drömmar blir dom helt platta varför blir dom det?
  1