Citronpaj med lime

En god citronpaj med lime som verkligen rekommenderas. En perfekt balans mellan surt och sött - en riktigt god sötsyrlig paj som är en perfekt efterrätt och avrundning på en god middag.
Citronpaj med lime
En bit citronpaj med lime serverad med vispgrädde.
Timglas Tid: 1 ½ timme, varav 30 min arbetsinsats
Portioner 10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (124 g): 361 kalorier, 38 g kolhydrater, 21 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Pajskal:

Fyllning:

Garnering:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter

Så här gör du citronpaj:

    Pajskal:

  1. Mät upp vetemjöl och strösocker i en bunke och blanda. Tillsätt smöret och dela det gärna i mindre bitar och låt stå en stund så det blir rumsvarmt.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen packas mjölet och du tar oftast för mycket.)

  2. Arbeta ihop till en grynig massa. Använd gärna elvisp med vispar så går det fort.

  3. Tillsätt äggula eller vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Använd gärna elvispen igen med vispar (ca 45-60 sek).

    (Om degen inte går ihop tillsätt lite vatten och blir den för kladdig tillsätt mera mjöl.)

  4. Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter.

  5. Ställ in pajskalet i kylen minst 30 minuter eller frysen 10 minuter.

    Gör under tiden fyllningen och sätt ugnen på 200°C.

  6. Fyllning:

  7. Tvätta skalet (jag använder diskborste och diskmedel) på citron och lime och torka av så det är torrt.

    Riv sedan skalet på lime och citron och pressa ur saften.

    (När du river skalet, var noga med att bara riva det yttersta, ej det vita innanför eftersom det ger en besk smak.)

  8. Vispa ägg och socker pösigt till en ljusgul smet. Använd elvisp eller vispa för hand.

  9. Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker. Vispa.

  10. Tillsätt grädden (som ej behöver vispas) samt rivet citron- och limeskal och citron- och limesaft. Vispa ihop till en jämn smet.

  11. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 30 minuter.

  12. Låt pajen svalna. Lägg gärna en bakhandduk över.

  13. Garnering:

  14. Sikta över florsocker och skiva lime och garnera med.

  15. Servering:

  16. Vispa grädden och servera med den.

    Citronpajen kan serveras antingen lite ljummen eller kall.

glödlampa Tips & tricks:

Man kan smaksätta pajdegen med 1 msk citronsaft.

planera Planeringstips:

Citronpajen kan förvaras färdiggräddad i kylskåp två dagar innan servering. Gör garneringen precis innan servering eftersom limeskivorna torkar och florsockret annars smälter.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Citronpajen kan förvaras i kylskåp åtminstone 5 dagar. Pajen går bra att frysa och tina i mikron. I frysen håller sig pajen minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Nyår | Påsk | Tårtor & bakelser |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av sandra
Hej! Missade helt att man skulle ha citron och limesaft i fyllningen.
Hade bara det rivna från citron och limen.
Kommer det att påverka något i smaken eller behöver jag inte oroa mig?
Med vänlig hälsning, en stressad tjej som bakar denna för första gången.
✏️ Skrivet av Ann-Catrin
Smeten blir god, men fyllningen stelnar inte. Jag förstår inte vad jag gör för fel!
✏️ Skrivet av Sofia
Har en idé om att göra en citronpaj med mörkt choklad-pajskal.
Kan man ta ditt chokladpaj-skal och din citronpajsfyllning? Tänkte en riktigt mörk chokladbotten. Kanske mer som fransk chokladkaka.
Vad tror du?
✏️ Skrivet av Eva
Hej, ska inte pajskalet förgräddas?
✏️ Skrivet av mercy
Jag har gjort denna paj flera gånger. Den är såååååå gott. tack så mycket 😍😍

Visa alla kommentarer