Kommentarer till Chokladtryffel

"Underbar chokladtryffel som enkelt tillverkas av mörk choklad, grädde och ev. din favoritlikör. Mycket gott chokladgodis som smälter i munnen."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
penna Skrivet av Viktoria
Underbart gott! Jag gjorde utan likör, men med vaniljsocker och lät tryffeln stelna i siliconformar. Då blev det enklare att hantera. Perfekt att ha tryffel i kylskåpet när chokladsuget sätter in :)
penna Skrivet av Nybörjare
Hej!
Kan man använda t.ex apelsinsaft eller annan frukt/bärsaft istället för likören, eller blir chokladen för lös då?
penna Skrivet av Josefin
Ett tips är att stjälpa upp smeten i knäckformar direkt när den är varm. När den sen stelnat kan man trycka ur tryfflarna och rulla i kakao. Snyggt och lätt!
besökare Svar till Max penna Skrivet av Susanne

Prova att ta lite mindre mängd grädde, kanske 0.75 dl. Likören gör ju chokladsmeten lösare så det blir nog mindre kladdigt om man minskar ner lite på vätskemängden genom att minska på grädden. Skriv gärna igen om du testar!

Chokladtryffeln bör hålla sig minst 2-3 veckor i kylen, troligtvis ännu längre.

penna Skrivet av Max
Gjort detta två gånger med baileys, riktigt gott.
Däremot blir smeten aldrig stel så den är sjuukt svår att rulla, det blev lite bättre när den stått i kylen en timme men fortfarande riktigt kladdigt, nåt tips?
Sen undrar jag hur länge de klarar sig i kylen?
penna Skrivet av Johanna
Jag gjorde på 85% mörk och hade i conjac. Använde även laktosfri matlagningsgrädde 10% istället. Satte in satsen i kylen för att stelna. Blev helt underbara. Mäktig chokladsmak. Älskar mäktiga små tryffelmunsbitar :)
penna Skrivet av julia
Jag valde detta recept och det var jätte gott:)
Gästerna berömde dom och sa att de var jätte goda !
Jag rekommenderar dom starkt till alla!!!
//Julia
penna Skrivet av Nam
Jag hade i mörk Rom. Suuupergoda blev de! Och vad enkla de var att göra. Ska göra en till sats med punch.
Förstår inte dem som klagar på för mycket chokladsmak?? Mörk choklad kan ju inte smaka annat än just choklad... Ta en ljus om ni inte gillar mörk...
besökare Svar till Anonym penna Skrivet av Susanne
Ja det är ju en smaksak med chokladen också. Du kan ta en ljusare choklad.
besökare Svar till Tryffelkung ..eller inte penna Skrivet av Susanne
Ja ta gärna en ljusare choklad.
penna Skrivet av Anonym
Jag gjorde konjaks chokladtryffel och det smakade, enligt mig, ej gott. Men det är att det är en smaksak! Dock tycker jag att vaniljchokladtryffeln var mycket god. Men som ett flertal nämnt tidigare anser jag att chokladsmaken är för stark.
penna Skrivet av Tryffelkung ..eller inte
Jag gjorde en dubbelsats..tog 4,5 timme och stelna..och då var det inte helt bra endå..
Själklart gjordes en obligatorisk provsmak medans det skulle rullas i kakao..men oj vad mycket choklad det smakar lite för mycket?..tog mer bailys i en vad man skulle för jag älskar smaken av den...men känndes inget alls pga chokladen..
använde icas mörka blockchoklad..

fungerar vanlig marabo mjölkchoklad?
besökare Svar till anonym penna Skrivet av Nightrose
Choklad blir inte bra när man har fryst den. Den blir missfärgad och ser inte speciellt fräsh ut. Så är det en gåva så frys den inte. Ska du ha den själv så är det upp till dig. :)
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Marie
Det blev väldigt gott, kan absolut rekommendera det.
besökare Svar till Marie penna Skrivet av Susanne
Skriv gärna hur det blev när du smakat!
penna Skrivet av Marie
Har provat göra dessa med choklad/chili glögg istället för likör, har dock inte smakat än så ska bli intressant att se hur det blir.
besökare Svar till moa penna Skrivet av Mr T
Absolut kan man göra det. Men det som händer då att den kan bli hårdare, men då är det bara att ta ut den innan du skär upp och ska servera.
penna Skrivet av Julia
Det här gjorde jag igår fast jag smulade i daim det blir super gott rekommenderas varmt :)
penna Skrivet av moa
kan man absolut INTE lägga smeten i kyl så att den stelnar fortare?
penna Skrivet av johanna
Det är ju oftast inget problem att göra om lakto-ovo-vegetariska recepet till veganska. Använd havregrädde, mjölkfritt margarin och "No Egg - natural egg replacer" (står på förpackningen hur man ska göra för att ersätta ägget/äggvitan i receptet).
penna Skrivet av Susanne
Svar till Christina: Jo, grejen är också att om man letar veganska recept så tror jag knappt inte det finns några på recepten.se som uppfyller dessa snäva villkor så därför skulle det inte vara så stor idé att göra den strikta tolkningen av vegetarisk \= vegansk. Vill man leta veganska recept finns det antagligen andra bättre receptsajter som är specialiserade på sådana recept.
penna Skrivet av Christina
Om man är vegan tycker jag man får leta efter recept märkta med just 'veganskt' och inte klaga på att vegetariska recept är (ovo-lakto-)vegetariska och inte veganska.
penna Skrivet av Susanne

Svar till Sara: Eftersom de flesta vegetarianer äter mjölk, grädde, smör, ägg etc så har jag valt att låta dessa ingredienser ingå i de recept som är taggade som vegetariska.

Finns det någon officiell definition av ordet vegetarisk som livsmedelsverket eller någon annan myndighet har gått ut med? Mejla mig gärna en länk dit i så fall. webmaster at recepten.se

Det är intressant det här ämnet som verkar engagera många, det har blivit diskussioner på flera recept. Det verkar finnas många varianter på begrepp och uppfattningar om detta.

penna Skrivet av Sara
Till Webmaster Susanne:
För att man ska få kalla en produkt vegetarisk får den inte innehålla några animaliska produkter.
penna Skrivet av Annelie
Ang. Vegan/Vegeterian kommentarerna.
Det beror vilken sorts vegeterian man är; lakto-ovo vegeterianer äter ägg och mjölkprodukter, ovo vegeterian äter ägg men inte mjölkprodukter.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Lennart: Du blandar ihop vegetarianer och veganer. Vegetarianer äter inte kött men de äter smör, mjölk, grädde och ägg m.m. Däremot äter inte veganer de produkter jag nyss räknade upp för de äter inte något som kommer från djur.
penna Skrivet av Lennart
Glutenfritt japp, vegitariskt knappast om det ska vara grädde i. Slarvigt eller har jag fått allt om bakfoten?
penna Skrivet av Susanne
Svar till anonym: Ja det går bra att frysa tryffel men praliner som har ett chokladskal kan bli lite missfärgat, inte jättemycket men man kan se som små ljusbruna ränder eller fläckar när man fryser in choklad. Men smakmässigt är det inga problem.
penna Skrivet av Jennie
Blev riktigt gott och var mycket enkelt att göra!
penna Skrivet av anonym
hejsan!:) jag undrade bara om man kan frysa in tryffel och praliner? jag tänkte göra det nu och sedan ge bort i julklapp. går det?:)
penna Skrivet av jördis
jag ska ge receptet till mamma och pappa i julklapp
penna Skrivet av marcus
hej. tack för det mycket fina receptet. jag gjorde som man skulle men tyvärr är jag inte 18 så det blev inte någon likör för min del ;).istället för att bara ha kakao så gjorde jag så att jag så att jag blanda i lite kanel och vaniljsocker och det blev mycket bra.
penna Skrivet av Susanne
Svar till amanda: Jag vet inte exakt men jag själv har haft dem 2 veckor i kylen och det gick bra. Någon annan som vet?
penna Skrivet av amanda
hur länge håller dessa?
penna Skrivet av Susanne
Svar till barbara: Ja det går alldeles utmärkt! Ju högre kakaohalt och finare choklad desto godare chokladtryffel!
penna Skrivet av barbara
Kan man använda Lindl 70% till chokoladtryffel
penna Skrivet av Susanne
Svar till cassi: Ta den likör du tycker är godast. Baileys är annars min favorit. Kahlua har ju kaffesmak om du gillar det.
penna Skrivet av cassi
hej

jag kan inte bestämma mig så jag frågar er

är likör eller den andra godast?
penna Skrivet av Thomas
Låt inte grädden koka.
Låt temperaturen stanna strax under kokpunkten.
penna Skrivet av Mikaela
ett tips är att lägga dom i en röd eller rosa ask, perfekt att ge bort till alla hjärtans dag.
superromantiskt och gott!
penna Skrivet av Jods
Om du bara har i lite extra fett (typ rapsolja) så fungerar soja grädde alldeles utmärkt. Vanligtvis är ju sojagrädde typ 6 procentig medan vispgrädde är drygt 40%. På veganvrak.blogspot.com hittar du massa bra veganska recept till julen.
penna Skrivet av Carro
Svar till Amanda: Min erfarenhet är att sojagrädde inte går att koka, för den separerar sig då. Men värt ett försök kanske?
penna Skrivet av amanda
vet nagon hur det funkar att gora detta (eller de andra godisrecepten..) recept med sojagradde istallet for komjolksgradde? man vill ju bjuda sina vegankompisar pa julgott ocksa.
penna Skrivet av Susanne
Svar till meems: Ja den ska stelna helt. Prova att ställa den lite svalare.
penna Skrivet av Susanne
Svar till albuuu: Likör är en söt dryck som har 15-40 % alkoholhalt och köps därför på systembolaget eller utomlands. Likören är oftast smaksatt med frukt, bär, örter, kryddor, blommor, frön, rötter, bark, grädde. Exempel på populär likör är Bailyes som smakar gräddig choklad och Kahlua som smakar kaffe. Likör är gott i efterrätter, att dricka i mindre mängd eller att blanda i och smaksätta drinkar.
penna Skrivet av meems
ska den stelna mycket? för jag har väntat i ca 1 och en halv timma, och den ser nästan likadan ut.
penna Skrivet av albuuu
åhh, det ser så grymt gott ut. men vad är likör för nått?
penna Skrivet av lovisa
Jag stoppade in den i frysen en stund och den stelande fint.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Lovisa: Jag rekommenderar att låta stå framme i rumstemperatur tills de stelnat. Det kan ta mer tid än en timme. Choklad har lite olika egenskaper i olika temperaturer. Det är inte säkert att den stelnar fortare för att du ställer in den i frysen. Jag har dock inte provat.
penna Skrivet av lovisa
Har väntat en timme snart på att min ska stelna men den ser likadan ut, kan jag he den i frysen en stund?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Sara: Jag tror det skulle bli gott om du doppar dem i smält vit choklad. Lägg sedan på bakplåtspapper och ställ dem kallt.
penna Skrivet av sara
om man gör den med vitchoklad ska man rullad den i florsocker eller ? för det låter inte så gott.
penna Skrivet av Susanne
Svar till yvonne: Hur menar du?
penna Skrivet av yvonne
Min tryffel är för lös, vad gör jag?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Sofie: Jag vet inte exakt men jag hade själv mina i 3-4 veckor i kylskåpet och det var inget fel på dem.
penna Skrivet av Sofie
Har precis gjort tre olika, de håller på att stelna och sen ska jag rulla dem till fina tryffelkulor. Hur länge håller de sig i kylskåp?
penna Skrivet av Susanne
Svar till du som vet vad jag gjorde igår kväll :-) : Har inte provat florsocker, men varför inte. Det borde väl gå.
penna Skrivet av Vet vad du gjorde i går kväll.....
Heej!!
Tycker att chockladtryffel är göör gott!!
Men kan man inte typ ha florsocker eller nåt sånt på i stället för kakao?? Tack på förhand! Kram
penna Skrivet av Susanne
Svar till Nessa: Det går bra med vilken mörk choklad som helst. Ju finare kvalitet desto finare tryffel.
penna Skrivet av Nessa
Går det bra om man använder en finare mörk choklad eller måste det vara gammal trökig blockchoklad?
penna Skrivet av lilla jag
chokladtryffel är supergott! och med en god likör i är som pricken över I! gjorde dessa på min dotters bröllop!! mums
penna Skrivet av Susanne
Svar till Malin: Man kan hacka chokladen i småbitar och lägga i skål och smälta i vattenbad. Låt inte vattnet koka, chokladen kan bli grynig då. Häll upp 2/3 av chokladen på en marmorskiva eller plåt och arbeta med den tills den är tjock och på väg att stelna. Häll sedan tillbaka chokladen i skålen med resten av chokladen. Smält på nytt, under omrörning i vattenbad. Har du termometer ska det vara 32 grader för mörk och halvsöt choklad och 29 grader för vit- och mjölkchoklad. Bred sedan ut den tunt, pensla i formar eller spritsa ut den till vad du vill.
penna Skrivet av Malin
Låter gott, tror jag ska göra detta till dessert ute i torpet nu i helg! Hur härdar man chokladen?
penna Skrivet av Wow
Gott,gott,gott :P
penna Skrivet av Gaffel
Bör man inte härda chokladen lätt innan man rullar den i cakao för att förhindra att den håller för låg smältpunkt?
penna Skrivet av Amanda
Kan man ha vaniljsocker och ta bort likören ?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Sara: Du kan utesluta likör.
penna Skrivet av sara
kan man använda nåt annat istället för likör?
penna Skrivet av Frida
svar till maria: vanligtvis säger man att mörk choklad ska innehålla minst 70% för att vara nyttig men jag har ingen anging när det gäller mörk block cholkad
penna Skrivet av smiley
underbart gott! Pröva åxå att göra med 200g mjölkchoklad och 25-50g mörk choklad om du vill ha lite "ljusare" smak. Jag blandade i apelsinsocker i en sats, och krossade mintdrageér +pepparmyntolja i nästa. Och sen rullade jag dom i smält mörk choklad. Det är ju bara att smaksätta å testa i det oändliga.. Mina blev helt otroligt goda, godaste chokladen jag ätit tror jag :)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Marina: Det är lite olika. Den jag brukar använda (Odense) är 55% kakao i.
penna Skrivet av marina
Hej, skulle vilja prova ett antal recept som alla inneháller blockchoklad. Bor i Spanien och är inte helt säker pá vilken choklad jag bör välja här. Hur mycket kakao (%)inneháller blockchoklad?
penna Skrivet av charlene
gjorde dubbelsats, den blir inte klar! :S
penna Skrivet av Mirza
Jätte gott! Bättre än vanlig choklad!
  1