Chokladmousse
Ingredienser:
- 100 g mörk choklad
- 2 st äggulor
- ev. 0,5 dl starkt kaffe
- ev. 3 msk florsocker
- 2,5 dl vispgrädde
Utrustning:
- 4 st portionsglas som rymmer drygt 1 dl
- ev. digital termometer
Gör så här:
-
Smält chokladen försiktigt och låt svalna till under 65°C (annars kan äggulorna koagulera och det blir en tjock smet i nästa steg även om det går att rädda upp).
Tips: Värm på chokladen tills drygt hälften har smält, sedan kan resten av chokladen smälta av befintlig värme.
- 100 g mörk choklad
-
Rör ner äggulorna en i taget. Rör ordentligt mellan varje.
(Om chokladen är för varm så kan det hända att att smeten tjocknar när man rör i äggulorna. Det är som tur är enkelt att rädda upp genom att röra i kall ovispad vispgrädde. Rör i så mycket vispgrädde att det det blir en krämig och fin konsistens.)
- 2 st äggulor
-
Frivillig smaksättning: Rör ev. ner kaffe och ev. florsocker eller ev. annan smaksättning.
(Om man använder en god choklad så blir det gott även utan smaksättning, men så klart kan det bli ännu godare med smaksättning beroende på vad man gillar.)
- ev. 0,5 dl starkt kaffe
- ev. 3 msk florsocker
-
Låt chokladsmeten svalna, den ska vara ljummen (om den inte redan är det).
Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner den i smeten till en jämn smet.
- 2,5 dl vispgrädde
-
Fördela chokladmoussen i portionsglas och ställ in i kylen minst en timme.
-
Vid servering: Garnera med färska bär eller frukt eller varför inte hackad mandel, nötter eller chokladströssel.
Variationstips:
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter | Glutenfritt |
Så får du chokladtryffel istället? :o :D
www.recepten.se/recept/chokladtryffel.html