Kommentarer till Chokladkola

"Ljuvligt god chokladkola som du enkelt gör själv med detta recept. Använd gärna termometer. Passar utmärkt som julgodis."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
penna Skrivet av Emelie
Så jäklarns goda! Har gjort två väldigt lyckade satser men tredje och fjärde gick käpprätt åt helsike! Vet inte vad jag helt plötsligt gör för fel. Har testat att ha på både låg medelvärme och hög medelvärme men det börjar lukta bränt efter en stund och när jag häller upp kolan lägger sig smöret ovanpå och kolan är typ klumpig. Vad gör jag för fel?

Tack!
besökare Svar till Erica penna Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte. Jag har inte glukos i mitt recept. Vi får hoppas att någon annan som läser detta vet och kan svara! Annars får du väl testa helt enkelt. Ta några av kolorna och förvara i frysen eller kylskåp istället och jämför! Skriv gärna och berättta!
penna Skrivet av Erica
Hej
Jag kokar mkt kola. Säljer på marknader. Har ett problem. Efter 2-3v blir kolan sjukt kladdig o lös runtom. Inte inuti. Den fastnar i pappret. Använder glukos o kokar till 135. Förvarar jag den för varmt. Har de i garaget 12-18 gr. Mvh erica
besökare Svar till Caroline penna Skrivet av Susanne
Det beror på hur länge du kokar den, det står i receptet. Om du vill ha mjuk kola så kokar du kortare tid. Allt handlar om vilken temperatur smeten har så det enklaste sättet att lyckas är att använda termometer, gärna i kombination med kulprovet om man är osäker på vilken temperatur som motsvarar ens egen favorit-mjuk-seghet. Tänk bara på att det går väldigt fort på slutet så man får inte vara för långsam för då kan plötsligt kolasmeten hinna uppnå en högre temperatur än man tänkt sig och därmed blir kolan hårdare än man tänkt sig. Lycka till! 
penna Skrivet av Caroline
Är denna kola mjuk?
besökare Svar till Anki penna Skrivet av Susanne
Ja det låter verkligen farligt gott! :) Tack för bra tips!
penna Skrivet av Anki
Tack för ett mycket uppskattar recept! Har gjort detta många gånger. Jag doppar alltid mina kolor i mörkchoklad efter att dem stelnat. Blir farligt gott :)
besökare Svar till Bakarna penna Skrivet av Susanne
Precis som tidigare svar så måste kolan koka längre tid så den uppnår rätt temperatur, man behöver inte öka effekten, bara det kokar, men det går fortare om man kan öka effekten. Ett tips om man vill att kolan ska bli klar snabbare är att använda en kastrull med stor bottenyta, t.ex. en 5-literskastrull då går det riktigt snabbt, klart på ca 20 min medan det kan ta över en timme i en kastrull med liten bottenyta t.ex. en såskastrull.
besökare Svar till Bakarna penna Skrivet av Baken
För att få den att stelna så måste kolan uppnå rätt temperatur. Du får koka den längre på högre effekt. Men var försiktig det är lätt att få den att bränna i botten vid högre effekt.
penna Skrivet av Bakarna
Hej! Vi får vår inte vår chokladkola att stelna. Vad ska vi göra?
besökare Svar till Anki penna Skrivet av Susanne
Jag skulle nog inte chansa på det.
penna Skrivet av Alicia Luu
Kan man använda sån sirap man har till pannkakor
besökare Svar till Linda penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips med salt! Det brukar vara gott med lite sälta till det söta så det ska jag också prova nästa gång! :)
penna Skrivet av Linda
Så fantastisk kola!! Jag tillsatte lite salt oxå och resultatet blev som Riesen men mjukare. Så det blir att doppa bitarna i mörk choklad. Mums! Det här gör jag igen!! Tusentack :)
besökare Svar till Helena penna Skrivet av Susanne
Trevligt att höra! :) Tack för tips på fler redskap som fungerar bra!
penna Skrivet av Helena
Den godaste chokladkolan till jul. Lika lyckat varje gång och populärt. Enkelt att göra att tar inte så lång tid.
Använder inte en träslev, jag tar en vanlig visp som tål hög värme.
besökare Svar till sandra penna Skrivet av Susanne
Nej man måste inte ha en träslev. Det går bra med t.ex. en plastslev eller något annat som tål hög temperatur som du kan röra om med..
penna Skrivet av sandra
Hej! ska ni testa på detta goa recept, undrar nu om man måste använda en träslev? har tyvärr ingen hemma!
penna Skrivet av Maria
passar perfekt som alla hjärtans dag godis också! mums!
besökare Svar till Magnus penna Skrivet av Susanne

Tyvärr verkar det ju inte som din digitaltermometer klarade av de högre temperaturerna. Det tror verkligen du gjort allt rätt men att det är fel på digitaltermometern vid högre temperaturer. Du kan ju testa den i ugnen med högre temperaturer.

Tråkigt när tekniken strular. Kanske är det bäst att alltid göra kulprovet också eftersom det verkar var dålig kvalité på många digitaltermometrar så att man inte kan lita på dem.

Hoppas dina kolor går att äta, synd annars på så fina råvaror.

Önskar dig en GOD JUL!

penna Skrivet av Magnus
Mina kolor blev helt OK men hårdare än jag hade tänkt mig eftersom jag väntade på att termometern skulle nå upp till 120 grader. Men efter en lååång stund visade den fortfarande 102-110 grader (varmare ju längre ner i kastrullen) och jag testade istället "kultestet" och fick en stenhård kula!
Jag använde en digital termometer och testade den efteråt i kokande vatten - den visade då 98 grader, så den verkar ju visa rätt? Använde vanlig 40% grädde, vanligt ekologiskt 81% smör och en 5 liters kastrull. Spisen hade jag på 3 (av 6).
penna Skrivet av Linda
Gott och enkelt! *mm*
besökare Svar till Kamilla penna Skrivet av Susanne

Tiden beror på vilken kastrull du har. Ju större bottenyta desto fortare går det. Det är vätskan som ska koka bort. Tror inte att det spelar någon roll med 36% eller 40% fett i grädden. Skillnaden är också att den med 36% brukar ha längre hållbarhet och även innehålla karragenan som är ett stabiliseringsmedel men vad jag vet påverkar inte det. Själv köper jag dock alltid äkta vispgrädde med 40% fett eftersom jag vill undvika tillsatser och dessutom tycker jag att detta karragenan ger en bismak som inte är god, (jag tror det är karregenanet eller också är det dessa plastförpackningar som ger bismaken) dock känns den inte av om man har mycket smaksättning som i kola. Men annars tycker jag äkta vispgrädde (utan karragenan och som säljs i tetra pak) är godare.

Trevligt också att höra att du uppskattar receptet! :)

 

besökare Svar till susnet penna Skrivet av Kamilla
Tror att tiden beror på vilken tid du är van vid.. Jag använde 36 % grädde och det tog ca 16-17 min att göra kolan. Kunde kanske till och med bara ha varit i 14 min.. men jag vill ha min lite hård.
penna Skrivet av Kamilla
Ett helt fantastiskt recept på kola.. Kolan blev helt perfekt tack vare steg för steg och tipsen i receptet..
Nu kan jag äntligen göra kola som inte blir bränd, för lös eller för hård..
Den blev helt enkelt perfekt och jag hällde upp smeten direkt i små formar. Smaken var välbalanserad och mycket god..
besökare Svar till LB penna Skrivet av Susanne
Tack! Vad trevligt att höra! :)
penna Skrivet av LB
Tack för ett toppenrecept med riktigt bra information vad gäller process och temperatur.

Tack vare detta recept har jag äntligen lyckats överkomma min kolalagnings-fobi ;-)
besökare Svar till bakaren penna Skrivet av Susanne
Nej temperaturen är rätt i receptet, däremot kanske det är fel på eran termometer?
penna Skrivet av tanja
om man inte använder 40% vispgrädde utan de som är 36% så tar det längre tid för kolan att komma upp i temperatur och man behöver även komma upp i en högre temperatur för att de ska stelna och bli riktigt bra, typ 130°. Provade även att tabort cacaon hälla i 10 droppar pepparmintsolja och ökade vaniljsockret till 2,5 det blev super gott. Gör en sats av varje och häll dem på varandra och du får en ljuvlig choklad och mintkola. Superbra recept kommer att göras varje jul :)
penna Skrivet av bakaren
Det här med temperaturen var fel !! När vi kom upp i 80 grader så var den bränd! Och det stod att den skulle vara färdig vid ungefär 125 grader !! De blev jätte äckliga :(
besökare Svar till Patrick penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Patrick
Jag hade ingen folie hemma men bockade till smörpapper och häftade ihop hörnen... tänker aldrig använda folie till detta igen, smörpapper regerar på antiklibb-tronen
besökare Svar till Egil penna Skrivet av Susanne
Folieformen måste smörjas vilket står i receptet.
penna Skrivet av Egil
Gott.... MEN.... mest idiotiska jag varit med om att lägga i smeten i folieform, folien fastnar i kolan och är grymt svår att få bort...
besökare Svar till Johanna penna Skrivet av Susanne
Nej, de ska aldrig vara i ugnen. Det stelnar av sig självt i rumstemperatur eller kallare.
penna Skrivet av Johanna
Måste man ha dom i ungen ? Eller ska dom stelna sjlv ?
besökare Svar till Åsa penna Skrivet av Susanne
Nej graderna är samma grader oavsett kastrull. Däremot tar det olika lång tid beroende på kastrull att nå rätt antal grader. Bottendiametern spelar stor roll. Det är därför det är så bra att använda termometer för då vet man att det alltid blir perfekt. Det tar ju också lite tid att göra ett kulprov och på slutet så stiger graderna snabbt så då är det lätt att kolan blir för hård. Så termometer är prylen man behöver för den perfekta kolan och knäcken! :)
penna Skrivet av LRose
Det blev lyckat! Goooood... :)
penna Skrivet av Anna-Karin
Testade att ha i ungefär en tesked Nescafé Mellanpulver. Blev jättegott för oss kaffeälskare!
penna Skrivet av Åsa
Underbart gott! Kokar min kola till ca 120grader, då bli det perfekt. Hård men ändå så den blir mjuk när man suger på den i munnen! Antar att graderna kan variera beroende på vad man har för kastrull.
penna Skrivet av Anna E
Mums mums mums! Jag sparade den här sida som bokmärke för kolan blev efterfrågad sen jag gjorde den sist :) Nu har ett år gått och här ska kokas kola igen! Grymt recept!
besökare Svar till Beccah penna Skrivet av Susanne
Det borde gå bra med kokos. Skriv gärna och berätta hur det blev om du provar!
besökare Svar till Magda penna Skrivet av Susanne
Rischokladen och cornflakestopparna kan bli vita om du fryser in dem - det blir inte dåligt eller smakar sämre men ser tråkigt ut. Jag rekommenderar att du förvarar det i kylskåp. Det håller sig minst en månad i kylen!
penna Skrivet av Magda
Jag tänkte baka bla chokladkolan, rischokladen och cornflakes topparna och ge bort i julklapp, undrar över hållbarhet, går allt att frysa in i ett par veckor tills de ska ges bort?
Tack för bra recept!
penna Skrivet av Beccah
Verkar jättebra :) undrar bara om det går att ha kokos i? Brukar ha nötter annars men hade inga den här gången...
penna Skrivet av Catharina
Åh herregud vilken god chokladkola, helt livsfarlig!!!
penna Skrivet av Gunilla
Den absolut godaste kolan jag ätit! Tack för ett riktigt superrecept! Blir att koka en ny sats nu igen, de tar slut väldigt fort...Tack för en bra sajt!:)
besökare Svar till Mia penna Skrivet av Susanne
Ja det låter stämningsfullt! Det gör stor skillnad med julmusik när man grejar i köket!
penna Skrivet av Mia
Tredje året i rad som jag gör kolan, en tradition alltså. Det går ju inte att vara utan, den är bara sååå god. Är inne på sluttampen av kokningen, brukar koka till ca 135 grader, och julmusik i bakgrunden. MYSER!
besökare Svar till VAlentina penna Skrivet av Susanne
Det gäller att stadga upp hörnen ordentligt. Men det viktigaste är ju att kolan blev god! ;)
penna Skrivet av VAlentina
Hej jag och min kompis och min lille bror skulle göra de det gick bra. Men inte aluminium formen den blev konstig men det blev gott:)
penna Skrivet av Lumte
Hejsan! = )
Skit bra recept !
Råkade använda vit sirap och la in en dl kakao men det funkade lika bra ! =D Var lite tveksam om kolan verkligen skulle stelna och tjockna i grytan men nemas problemas ! :D Skit schysst recept !! Man tackar :D:D <3
besökare Svar till Madde penna Skrivet av Susanne
Nej jag tror inte det.
penna Skrivet av Madde
Kan man byta ut kakao mot mörk choklad?
besökare Svar till Jessica penna Skrivet av Susanne
Kul att höra för det är precis så jag vill att det ska vara! Det vara lätt att lyckas med recepten på recepten.se :)
penna Skrivet av Jessica
Jag har aldrig gjort kola innan för jag tyckte det verkade så klurigt men när jag såg detta receptet lät det så enkelt så jag testade och den blev super!! :D :D
penna Skrivet av Jenny
Jag har aldrig lyckats med kola tidigare i hela mitt liv, men inför detta äventyr inhandlades det en digital termometer, och vid exakt 121 grader tog jag av kastrullen och det blev den allra godaste mjukaste härligaste kola man kan tänka sig! Så mitt tips till alla är en digital termometer! The true way to heaven! ;-)
Och ja, mintchokladkolan var sjukt god!!! :-)

Ska nu koka en omgång till för att ge bort till värdinnan för nyårsmiddagen! :-)
penna Skrivet av Ami
Vääääääääldigt goda! Ta bara: lite mindre socker och lite mer cacao så blir det superb!
penna Skrivet av Matilda
Jätte gott blev det! Men 1 1/2 timmar var nog lite överdrivet.. :)
penna Skrivet av Camilla
Ursäkta men det måste vara något fel på 1 1/2 timmes tillagningstid för min kola blev stenhård efter 40 minuter. 1 1/2 timme är således inget bra riktmärke!!!!
penna Skrivet av lisa
mummms, det här ser ju riktigt gott ut,
ja, det får bli dom här.
aah, snart är det jul då.
god jul allesammans :)
penna Skrivet av maja
men det ska stå över en natt brukar mormor säga så att den gottar till sig! och sen på morgonen ska man dela den, dvs klippa eller skära!
penna Skrivet av Rebecka 12
jag igen...det har ännu inte stelnat....jag är trött på att vänta nu och kolan blir alldeles flottig av smöret som jag smörjde med!

detta är faktist ingen favorit!!!
penna Skrivet av Jenny och Kalle
Vi la till 10 droppar pepparmintsolja och fick världens godaste mintchokladkola...
penna Skrivet av Rebecka 12
jag håller på att göra kolan och har hält upp kolan...men hur lång tid tar det för den att stelna??? har väntat i ca 35 min nu...!
penna Skrivet av Godistjejen
mamma och min syrra smakade när dom va klara och min syrra kommer tvinga mig göra mer på jullovet för att ddet äe så himla gott!!!!!
penna Skrivet av kola änskaren
bra recept det blev skit bra
penna Skrivet av Godistjejen
Vi gjorde det på min pyzzel dag i skolan och det va skit gött!
penna Skrivet av Susanne
Svar till karin: Oj det var lång tid. Det som jag själv tycker gör störst skillnad är kastrullen. En gång gjorde jag dem i min såskastrull som har ganska liten bottenyta, då tror jag det tog 1 timma och 45 minuter. Sedan när jag gjorde i min stora 5-liters kastrull då gick det på 25 minuter. Så prova gärna en större kastrull om du har det.
penna Skrivet av karin
3 och en halv timme tog det för mig innan det gick att göra ett bra kulprov, men jag kokade nog på lite svag värme först!
penna Skrivet av emelie
jättebra recept! fastnade inte alls fast att jag inte använde papper :)
penna Skrivet av Vanja
Gjorde både detta och vanlig kola (utan kakao). Båda satserna blev helgjutna, jättebra recept. Har gjort kola en gång tidigare som inte alls funkade (recept på DNs hemsida) men detta var toppen. Vi använde knäckformar i glatt papper och kolorna lossnar jättelätt. Funkade helt perfekt med gasspis, tog 20-25 min att koka. Tack!
penna Skrivet av Jul!
Nog har jag gjort kola tidigare... men detta lyckas jag aldrig med!
penna Skrivet av Lena
Om man tar en halv tesked ättika i slutet av kokningen sockrar sig inte kolan.
penna Skrivet av Björn
Hej! har du problem med att pappert fastnar de hände mig med. Men är man riktigt sugen på kolan så ett tips :Vattna rikligt på pappert så lossnar de. Jippiiiii!
penna Skrivet av NettAnn
kokte en sats till idag för första försvann som en löning på en fredag!Men i dag hällde jag i knäckformar.Det blev superbra.Kan rekommendera det!Kulprovet funkar för mej,men min mamma kokte i kväll o fick inte det att stelna hon heller.
penna Skrivet av Susanne
Svar till "Misslyckades": Tråkigt att det fastnade på pappret. Dels är det olika kvalitet på olika sorters bakplåtspapper som kan ha haft betydelse. Mitt tips är att smörja bakplåtspappret med flytande margarin nästa gång.
penna Skrivet av Misslyckades
Har försökt två gånger men jag lyckas aldrig! :-( Gjorde kulprovet och jag ansåg att det var klart då det funkade perfekt med knäcken, men detta gick verkligen inte. Kolan är mjuk & sitter fast på bakplåtspappret :-( Men det lilla som gick att få loss var suuuuper gott så jag får väl ta osthyveln och hyvla av pappret ;-)
penna Skrivet av NettAnn
Det borde vara varningsflagg på dessa! Kokte en sats i dag, men får nog snart bli en till! De är ju beroendeframkallande! Så underbart goda. Min lilla på 4 år suger på dom för de ska vara extra länge!
penna Skrivet av Susanne
Svar till frijos: Jag har hört om de som gjort på matlagningsgrädde och det har blivit bra men jag har inte provat själv. Jag tror det blir bäst och godast med vispgrädde.
penna Skrivet av frijos
kan man göra det utan vispgrädde?
penna Skrivet av kola galen;)
dom blev jätte goda nu är min mamma på kolorna hela tiden jag får gömma dom :p ska absolut göra om dessa:) tack för det goda receptet
penna Skrivet av Susanne
Svar till lisa: Tiden beror mycket på vilken kastrull man har - hur vid den är. Det är därför som man inte kan skriva någon exakt tid och det är därför man antingen måste ha en termometer för att kolla när det är klart alternativt göra kulprovet. Det bästa tycker jag är om man har en termometer som man kan ställa in så att den piper när den nått en viss temperatur.
penna Skrivet av lissa igen
en fråga hur länga ska den koka är det något specell tid eller??:)

föresten annars är den här recepten den bästa:)
penna Skrivet av lisa
shiiiiit va goda mina blev hihihih XD

Tack för recepten:)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Theresia: I receptet står det att de ska stelna i rumstemperatur.
penna Skrivet av Theresia
Ska man lägga dom i kylen för att stelna?
penna Skrivet av Hanna
Underbara kolor och bra recept! Det beror ju på hur stora kolor man skär, men jag fick 110 st! Kan inte sluta äta...
penna Skrivet av Tove
Bra recept! Jag hade inte kakao hemma så jag ersatte det med lika mycket Oboy, kolan blev supergod! Men jag fick koka den ca 40 minuter innan det gick att forma en bra kula.
penna Skrivet av Susanne
Svar till annika: Skillnaden är att chokladkolan även innehåller kakao, det är det enda!
penna Skrivet av annika
vad är det för skillnad på vanlig kola & choklad kola?
denna ser mycket godare ut :)
penna Skrivet av jag igen
Är det bättre att ha kolan på ett kallt ställe`? För min stelnar aldrig, den är lika krämig som den var är jag gjorde den , och den var 1 timme i köket och nu 2 timmar i förrådet där det är rätt kallt. Men det blir inte bra. Och toppen av kolan är kladdigt torr. Det funkar itne, går det bra i frys eller kyl ?
penna Skrivet av Jaag
Hej , jag gjorde den här chokladkolan nu, och jag har lagt ut den för att den ska svalna och stelna, nu har den ståt ute i säkert en timme, men den har inte äns blivit lite hård.Kan jag gjort nått fel? Eller är det kanske för varmt?
penna Skrivet av Linda
Jag köpte Apotekets flytande glykos och hade i 1 msk i smeten.Det gör att massan inte sockrar sig.Då blev det ännu lättare.
penna Skrivet av Lillin
Jättegoda!
penna Skrivet av tim
tusen tack jag kan bara inte sluta äta dom.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Sara: Du bör linda in dem i smörpapper, plastfolie eller aluminiumfolie annars kladdar de ihop.
penna Skrivet av Linda
Godaste kolan hittills!Funkade utmärkt med att göra en egen form.Detta ska göras en gång till innan dopparedagen.
penna Skrivet av marie
undebart goda, tusen tack för detta recept.
penna Skrivet av Sara
Kan man förvara dessa i en glasburk om man har dem i kylen? eller klibbar det ihop?
penna Skrivet av Johanna
Den godaste kola jag gjort! Perfekt resultat och superenkelt att göra med termometer. Jag orkade inte fixa med aluminiumfolie så använde en oljad vanlig ugnsform med ungefär samma mått, men skar inte itu den i formen utan välte av hela kolakakan på en skärbräda. Tipsar om att klippa kolan i bitar med en sax istället för att skära med kniv, väldigt mycket enklare tycker jag!
penna Skrivet av Kim
Fantastiskt enkelt och otroligt gott. Perfekt nu till julen!!
penna Skrivet av <33333333333
den var mycket godddaaaaaaaaaaah <3
penna Skrivet av Susanne
Svar till kolaälskare: Tack för ett bra tips. Jag har lagt till det i receptet!
penna Skrivet av kolaälskare
när jag gjorde kolan så använde jag ischokladformar istället, mycket smidigare och inte lika mycket jobb. fick inte till formen.
penna Skrivet av Susanne
Svar till godisgrisen: Du måste göra en aluminiumfolieform som håller ihop så rinner det inte ut. Tänk på att vika aluminiumfolien dubbel på kanterna så den blir stadig och sedan använda tejp på utsidan runt hörnen. Då blir den stadig.
penna Skrivet av godisgrisen
Dessa kolorna verkar jättegoda. Ska göra dessa någon dag och se hur det blir:D men kommer inte kolasmeten att rinna ur den när aluminiumfolie formen??
penna Skrivet av veronica
Urgoda! gjorde flera satser förra julen, gör en nu bara för att den är så god =)
penna Skrivet av pamela
mina blen jätte godda jag måste göra dom mer gånger för dom var ju så goda
penna Skrivet av pamela
mina blev inte bra och jag gjorde allt som stog
penna Skrivet av julia&issa
underbart godis , jag och min syster älskar dom iaf :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
penna Skrivet av Madicken
♥♥♥Älskar sånna kolor, brukar göra dom till jul!♥♥♥
penna Skrivet av Mariah
Åhh va gott!! Jag måste bara göa dom snart!♥
penna Skrivet av Lovisa
Jag måste bara prova, mina kompisar brukar göra sånna. Dem tog med såna här chokladkola nån dag och dem vara skiiit goda ;D
Tack för receptet :D
penna Skrivet av anonym
Jag ska prova att göra dom imorrgon XD
penna Skrivet av Linda
Världens godaste kola! Den går utmärkt att frysa, å tinar snabbt i munnen :)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Josefin: Ja man kan det men smör blir mycket godare.
penna Skrivet av Josefin
Kan man ta margarin istället för smör?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Penny: Det beror på hur länge du kokar den. Gör kulprovet för att testa dig fram till den mjukhet du önskar.
penna Skrivet av svea
är det inte lättare att ta smörpapper direkt ,istället för folie ,det brukar jag..bara ett tips............
penna Skrivet av Penny
Är kolan mjuk?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Stina: Jag gjorde samma misstag som du en gång och det var jobbigt att få loss folien kan jag säga! Så jag kan bara hålla med - glöm inte smörja formen!
penna Skrivet av Stina
Kanon go kola men jag glömde smörja formen så jag fick kasta nästan allt.... Så jag ville bara varna alla att GLÖM INTE SMÖRJA FORMEN hahahaha
God jul på er
penna Skrivet av sara
man kan klippa kolan med sax - sa fordarvar man inte formen
penna Skrivet av melly
jag ska prova nu..... :) hoppas at allt ska blli bra....
penna Skrivet av Susanne
Svar till Carolina: Ja det är möjligt, men tänk på att formen måste ha rätt storlek och att du måste kunna skära i den med en vass kniv och trycka ganska hårt mot botten av formen. De flesta formar repar man om man skär i med vass kniv.
penna Skrivet av Carolina
Kan man andvända en annan form en den av foliE??
penna Skrivet av Jojo
Om man sätter ihop en form av bakplåtspapper ist med gem behöver man inte oroa sig för att kolan fastnar i folien.
penna Skrivet av hmmm
den ser så himlans god ut, är nog tvungen att baka den till jul .. För att få det extra fint så kan man ge bort kolan och läga dem i lite zylofan med en rosett på !!!
penna Skrivet av jaja
så himmmmla gott,ännnnu godare med choklad på ! :)
penna Skrivet av tobias
super gott
penna Skrivet av Godisgris
MMmm, verkligen supergoda kolan, älskade av alla som smakat dem. Ett tips vid speciella tillfällen: Doppa de färdiga kolana i mörk
choklad så kan jag lova att de blir godare än riesen :D
penna Skrivet av kurt wallander
jag säger inte bara mums jag sägar också WOW!
penna Skrivet av kurt
DEN ÄR BÄÄÄÄST :D muuuums :)
penna Skrivet av Xyro
Skriver i stunden då mina har precis blivit helt klara och skurna. Eller... 'avbrutna' passar nog bättre.

Jag följde receptet till varje ord. Och jag hade t.o.m en termometer och kokade upp till 125 grader. Ändå så blev kolan rätt så hård. Så att man var tvungen att dela med händerna, då en kniv gjorde ingen nytta.

Men men, det var rätt enkelt faktiskt =) För kolan, massan, var rätt flexibel ändå. Och jag gillar nog hård kola mer än mjuk ... tar längre tid att få slut på dom. hahaha!
Smaken då?
Helt klart suveränt. Förmodligen det bästa receptetr jag har använt. Värt all den tid det tar ... believe me on that!

Nejj,, nu ska jag se på film å smaska i mig, nej, inte alla jag har gjort *rofl*, men en del av det. =)
penna Skrivet av Naddish
Skit God Asså . Bara Ni Får Smaka den så juvliga Kola ;)
penna Skrivet av sebastian
deta var det godaste jag någonsin gjort och ätit väldigt rekommenderad
penna Skrivet av Cissi
underbar!
penna Skrivet av Ricakrd
Så Finurlig och God Kola karamell! Verkligen Rekommendering för den
penna Skrivet av Cecilia
Så sjukt gott alltså! Mmmmm...
  1