Chokladbollar
Baka jättegoda chokladbollar med havregryn och kakao, ett svenskt klassiskt bakverk som de flesta tycker om, både barn och vuxna, som även kallas kokosbollar. Havrebollar är liknande men inte samma sak som dessa.
Ingredienser:
- 150 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2-3 msk bryggt kaffe
- eller 2-3 tsk snabbkaffepulver och 2-3 msk vatten
- eller 2-3 msk vatten
- eller 2-3 msk apelsinjuice
- 4 msk kakao
- 3,5 dl havregryn
- 1 dl kokosflingor
Garnering:
- ca 0,75 dl kokosflingor
- eller ca 0,75 dl pärlsocker
Utrustning:
- ev. elvisp
Gör så här:
-
Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt. Vispa till en jämn smet med elvisp.
Skär gärna smöret i mindre bitar så går det fort.
- 150 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
-
Blanda snabbkaffepulver med vatten.
(Det går också bra att använda bryggt kaffe eller något av de andra alternativen vanligt vatten eller apelsinjuice beroende på vilken smak man vill ha på sina chokladbollar, se ingredienslistan.)
- 2-3 tsk snabbkaffepulver och 2-3 msk vatten
-
Tillsätt kaffe (eller vatten eller apelsinjuice), kakao, havregryn och kokosflingor och rör till en jämn smet med elvisp.
Kör gärna lite extra, gärna ca 5 minuter med elvispen så blir smeten ännu godare.
- 2-3 msk bryggt kaffe
- eller 2-3 tsk snabbkaffepulver och 2-3 msk vatten
- eller 2-3 msk vatten
- eller 2-3 msk apelsinjuice
- 4 msk kakao
- 3,5 dl havregryn
- 1 dl kokosflingor
- 2-3 msk bryggt kaffe
-
Häll upp kokosflingor eller pärlsocker i en djup tallrik. Rulla bollar i valfri storlek av smeten och rulla bollarna i kokosflingorna eller pärlsockret.
Lägg chokladbollarna i en burk och förvara i kylskåp. De går också att frysa in.
(Om smeten är väldigt lös och kletig kan man ställa in den i kylen eller frysen en stund innan man rullar bollar.)
- ca 0,75 dl kokosflingor
- eller ca 0,75 dl pärlsocker
- ca 0,75 dl kokosflingor
-
Servera chokladbollarna kylskåpskalla, då är de godast tycker jag.
Man kan annars låta dem stå framme i rumstemperatur en stund så blir de mjukare men även kladdigare.
Serveringstips:
Tips & tricks:
Variationstips:
- Gillar man inte kaffe så kan det enkelt ersättas enligt alternativen i ingredienslistan.
- Chokladbollarna kan rullas i vad man vill t.ex. strössel, krossade corn flakes, kokosflingor och pärlsocker. Man kan om man vill färga t.ex. kokosflingor med karamellfärg.
- Vill man ha lite lyxigare chokladbollar med mer chokladsmak så kan man blanda i ca 50 g finhackad mörk choklad eller doppa bollarna i smält choklad och därefter rulla i kokosflingor.
- Man kan smaksätta med 1 msk punsch eller annan likör som t.ex. Kahlua, Baileys, Amaretto. Prova gärna även lakritspulver, hallonpulver eller flingsalt.
- Prova gärna brynt smör. Då smälter man smöret och låter det steka så det blir gyllene och får en nötig smak. Låt svalna innan du blandar i det.
Hållbarhet och förvaring:
| Glutenfritt | Godis | Småkakor |