Budapestrulle

Budapestrulle är ett klassikt och gott bakverk. En rulltårta av nötmaräng fylld med vispad grädde och mandarinklyftor (eller bär).
budapestrulle
Budapestrulle fylld med vispad grädde och mandarinklyftor.
Timglas Tid: 1 timme varav 20 min i ugnen.
Portioner 1 rulltårta räcker till 8-10 personer
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 1 rulle = 10 bitar (144 g): 415 kalorier, 39 g kolhydrater, 27 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Fyllning:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme

Baka budapestrulle så här:

  1. Häll äggvitorna i en torr och fettfri vispskål. Vispa till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken.)

    Fortsätt vispa och tillsätt lite av sockret i taget tills allt socker är ivispat. Fortsätt vispa tills det går att vända upp och ner på bunken utan att marängsmeten rör sig.

  2. Mixa hasselnötterna fint i en matberedare.

  3. Tillsätt de mixade hasselnötterna och potatismjölet till marängsmeten.

    Vänd försiktigt ner och rör sedan försiktigt till en jämn smet - nötmarängsmet.

  4. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt 30x40 cm. Spara bara någon centimeter till kanten, det är viktigt att breda ut smeten så mycket som möjligt för att den inte ska bli för tjock, då spricker den lättare när man rullar ihop den.

    När du breder ut den avsluta gärna med att breda ut smeten från kortsida till kortsida (istället för tvärtom) så att det blir långa ränder (så blir det enklare att rulla ihop senare eftersom man rullar ihop på långsidan).

    (Man kan även spritsa ut nötmarängsmeten och i så fall är ett tips att använda en tyll med ca 14 mm öppning och spritsa smeten tätt från kortsida till kortsida så det blir långa ränder som ligger kant i kant. Då blir rullen lite finare och risken för att rullen spricker när man rullar ihop minskar.)

  5. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills nötmarängen fått lite färg.

  6. Låt nötmarängen svalna ca 1-2 minuter. Stjälp sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort bakplåtspappret som den gräddats på.

    Låt svalna helt under bakhandduk.

    Lyft gärna lite på nötmarängen på långsidan på båda sidor för att förbereda den lite för att den ska rullas ihop på långsidan.

  7. Vispa grädden ganska hårt. Bred på grädden på nötmarängen.

    Låt mandarinklyftorna rinna av. Sprid ut dessa på den vispade grädden.

  8. Rulla försiktigt ihop budapestrullen på långsidan.

  9. Smält chokladen i en liten skål i mikron. Ta en gaffel och "skvätt" chokladen över budapestrullen.

    Sätt in budapestrullen i kylen fram till servering, men minst 15 minuter så att chokladen stelnar.

  10. Skär bort kantbitarna före servering så blir det snygga bitar.

byt ut Variationstips:

Istället för mandarinklyftor är det gott med syrliga hallon.

planera Planeringstips:

Gör crème brûlée av äggulorna.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara budapestrullen i kylskåp. Godast färsk, men håller sig minst 5 dygn. Den går även att frysa och håller sig då minst 3 månader. Ett tips är att frysa in den i bitar så kan man ta upp lite i taget.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Påsk | Tårtor & bakelser |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Viggo Lind
Supergod syns ju på receptet :) Äggtoddy, nån?
✏️ Skrivet av Margaretha
Gjort den två gånger och är så god, min syster sa den är godare än den man köper på kondis.
💬 Svar till Pernilla ✏️ Skrivet av Susanne
Nej, har inget tips på det förutom att dricka det eller göra någon drink av det. Jag tror att det är mest socker och vatten i lagen.
✏️ Skrivet av Pernilla
Har du några bra tips på vad man kan göra med mandarin-lagen? Synd att slänga, tänker jag.
💬 Svar till Annika ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det går bra, ta samma mängd. 150 g mandelmjöl motsvarar 3 dl. Du kan måttomvandla mandelmjöl här.

Visa alla kommentarer