Blåbärspaj

Baka denna klassiska och mycket goda blåbärspaj som är enkel att göra.
Blåbärspaj
Blåbärspaj, serverad med äkta vaniljsås är fantastiskt gott.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • Pajskalet: 175 °C i mitten av ugnen i ca 8 minuter med över- och undervärme
  • Hela pajen: 175 °C i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter med över- och undervärme

Baka blåbärspaj så här:

    Pajdeg:

  1. Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver.

  2. Skär smöret i bitar och tillsätt det. Häll i vattnet.

  3. Arbeta snabbt samman degen, det blir en väldigt kladdig deg.

    Låt den stå i kylskåp ca 15 min eller frysen 5 min.

  4. Tryck ut halva degen i en pajform ca 18-20 cm i diameter.

    Lägg andra halvan av pajdegen i kylskåp tills du ska använda den.

  5. Grädda pajbotten i mitten av ugnen i 175°C i ca 8 min.

  6. Fyllning:

  7. Fyll pajskalet med blåbär (går bra med både färska eller otinade frysta eller tinade frysta).

  8. Sikta potatismjöl och strö strösocker över blåbären.

    (Om blåbären är väldigt isiga är det bra att låta dem tina lite halvt och ta bort så mycket som möjligt av isen. Ta gärna även lite mer potatismjöl om de fortfarande är blöta, kanske dubbla mängden.)

  9. Resten av degen ska sedan tryckas ut till ett lock som täcker bären. För att göra det enkelt så brukar jag ta lite deg i taget och trycka ut den och sedan pussla ihop så gott det går.

    (Om man vill göra det "snyggt" så kan man kavla ut degen mellan två smörpapper och sedan skära några snitt för att ångan ska kunna dunsta.)

  10. Grädda blåbärspajen i mitten av ugnen i 175°C i ca 30-40 minuter tills den fått fin gyllene färg.

  11. Servera blåbärspajen med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.

servera Serveringstips:

Severa med vaniljsås eller glass.

glödlampa Tips & tricks:

Om man inte har smör hemma kan man byta ut det mot 1 ½ dl flytande smör. Uteslut då vattnet. Blir degen ändå kladdig, tillsätt ev. lite mera mjöl.

GI GI Tips:

Ta mindre socker, det går att halvera sockermängden, den blir söt ändå. Ta gärna fullkornsvetemjöl istället för vanligt vetemjöl, men den blir godare med vanligt vetemjöl.

planera Planeringstips:

Om man låter pajskalet svalna efter att det gräddats så kan man förbereda resten och ställa in hela pajen i kylskåp och sedan grädda strax innan den ska serveras.

Se även dessa recept

| Blåbärsrecept | Efterrätter | Sommarmat |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Ulf
Sämsta resptet hitills. Blev ju bara geggamoja av grejerna.
✏️ Skrivet av Yvonne Larsson
Supergod paj en klar favorit
✏️ Skrivet av Valbone
Gottt som fan, jag gör alltid deta🥰
✏️ Skrivet av Mooha
Alledlles för kladdig, omöjligt att kavla, om hålls i kylen går i smulor. 175 grader för botten bara smälter degen o separerar den. Katastrof.
✏️ Skrivet av Agnes
Den godaste paj jag smakat😻

Visa alla kommentarer