Kommentarer till Béarnaisesås

"Recept på äkta béarnaisesås, fantastiskt god, som du gör själv. Bilder steg för steg."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

penna Skrivet av Henke 2012-08-05 20:35
DET SKAR SIG!
Hade i smöret långsamt och vispade samtidigt när kastrullen stod i ett varmt bad.
penna Skrivet av Pär olofsson 2012-02-07 02:31
om man "skirar" smöret så kan man plocka bort Saltet från toppen av smöret vilket gör såsen mkt mindre salt,

Vispa upp ägg gulorna med vinägern tills det blir nästan lika tjock som vispad grädde (fastnar på vispen) sedan är det viktigt att inte få såsen för varm för då separerar den ca vid "63" grader det går att få 1dl smör per ägggula och om man inte vill ha såsen så smörig kan man använda hälften olja istället
penna Skrivet av kocken 2011-10-25 14:15
precis som kocken talade om under, så är det viktigt att skira smöret innan, och sedan låta det vila en stund, så att salt, vatten och slaggprodukter sjunker ner till botten. Sedan så gör man en reduktion med schalottenlök och vinäger separat och silar den sedan, man vill inte ha en massa skräp i såsen när den är klar. Plus om man vispar såsen för kraftigt så gör det inte såsen lösare utan tjockare. Om såsen är för lös, så tillsätt mer fett. Det gör att äggen binder mer och blir allt mer tjockare, precis som med en majonnäs. Och är man riktigt van, kan man skippa att göra i vatten vad, utan att göra ägg och vinäger direkt på plattan på medelstark värme. om man märker att såsen börjar skära sig, så är det snabbt i med kallt vatten och vispa kraftigt.
Om såsen mot all förmodan äggen börja koagulera så är det snabbt i med kallt vatten som gäller. sen är det inte viktigt med att ingredienserna håller samma temperatur. När äggen är uppvispade kan du ta av kastrullen och sedan vispa ner det skirade smöret. och sedan avsluta med smaksättning, champagnevinäger om jag får föreslå, färsk hackad dragon, färsk hackad persilja, vitpeppar och salt, (var försiktig med saltet, efterså sene inte i varm och då tar det ett tag för saltkristallerna! att smälta. sen
penna Skrivet av Jordan 2011-08-02 17:29
Skirat smör är ganska viktigt då man tar bort slaggämnena som landar på botten om smöret får vila lite. Blir även enklare och bättre med smör istället för milda. Vilket gör att såsen inte skär sig lika lätt.
Sen ska reduktionen silas. Man vill inte ha lökbitar eller vitpepparkorn i en bea. Mvh en Kock
besökare Svar till Johan penna Skrivet av Susanne 2011-07-15 23:15
Skirat smör är nästan samma sak som smält smör. Tror inte det gör någon större skillnad för béarnaisesåsen om man skirar smöret eller inte.
penna Skrivet av Johan 2011-07-15 09:10
Ska inte "äkta" béarnaise innehålla skirat smör?
besökare Svar till Bilen penna Skrivet av Susanne 2011-04-30 11:53
Intressant! Tack för bra tips!
penna Skrivet av Bilen 2011-04-30 10:19
Hej, hade ingen dragon eller vitpeppar hemma så jag tog curry och svartpeppar istället och det blev den godaste currysåsen någonsin. jättebra recept, bra beskrivning.
besökare Svar till Elin penna Skrivet av Susanne 2011-04-02 15:38
Kanske vispade du äggulorna för kraftigt? Troligtvis har det något att göra med äggulorna och vispningen tills det sjuder. Det är äggulorna som gör att såsen tjocknar.
penna Skrivet av Elin 2011-04-01 22:57
Hej.
Tredje försökte blev den ätbar. smakmässigt god.
Men alldeles för lös i konsistensen. Vad gjorde jag för fel då?
penna Skrivet av Magnus 2010-12-06 12:28
Den var så super go, kommer nog aldrig göra påssås mer .....
penna Skrivet av Sara 2010-11-13 11:08
Ska definitivt prova denna ikväll! :) Första gången jag gör bea själv, så vi får väl se hur det går.
Superbra instruktioner förresten, verkar väldigt lätt att följa. :)
penna Skrivet av Linnéa 2010-11-01 01:22
Tack för en jättebra instruktion!
Har försökt att göra bearnais förut men det blev alltid katastof, skar sig, gick inte ihop, smakade illa osv. Men med ditt recept så gick det!
Såsen blev väldigt bra, och god.
TACK!
penna Skrivet av M ikael 2010-10-16 17:49
I med lite färsk röd chilipeppar med :) Mmm
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Twiggster 2010-07-17 12:29
Jo det går jätte bra att byta ut mot raps olija elle såsbas om man vill.
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Twiggster 2010-07-17 12:27
bearnaisesås är INTE svårt att göra ( när man kan) ,OCH man måste inte följa recepten helt ut.
allt som är i är ju billiga råvaror, gör 10 st olika ( inte på en dag) med lite mer eller lite mindre av det ni tycker smakar för mycket eller för lite. till sist kommer ni alla att lyckas. Ska göra en ikväll faktiskt, o jag bantar ner lite på vinägern och kör med ett par tsk. citron saft i min. lycka till .... som sagt det är lätt att göra, som att cykla, när man kan det så lyckas man alltid.
besökare Svar till AA penna Skrivet av Susanne 2010-06-14 00:06
Béarnaisesås är väldigt känslig för temperaturändringar och det är lätt att såsen skär sig så jag skulle nog inte ha den på pizza. Inte heller tror jag man kan byta ut smöret mot rapsolja.
penna Skrivet av AA 2010-06-11 05:50
Kan man ha denna såsen _på_ pizza? Och kan man byta ut smöret mot matolja?
besökare Svar till Johan penna Skrivet av Susanne 2010-04-18 18:06
Såsen håller sig minst 5 dygn i kylskåp.
penna Skrivet av Johan 2010-04-11 13:09
Hur länge håller denna sås i kylen?
penna Skrivet av Jim 2010-02-20 19:48
Jag tyckte att såsen var jättegod. Onödiga kommentarer om rakt i sopor och pizza etc. Lös era problem problem isället för att sprida dåligt stämning här.
penna Skrivet av David Ludholm 2010-02-20 18:26
gick åt helvete
penna Skrivet av bigi 2010-02-16 17:31
jag tror nog att det hade smakat godare med lite mindre vinäger. Så hade vi bara rödlök men de gick bra =)
penna Skrivet av Susanne 2010-01-01 21:35
Först och främst tänk på att verkligen koka bort nästintill all vätska när du kokar löken i vinäger för där försvinner en hel del av syran. Ha inte heller mer än den mängd lök som står i receptet. Sedan kan det nog vara så att olika sorts vinäger har olika stark smak eftersom några av er inklusive mig själv tycker såsen blev jättegod, medan några andra tycker den smakade alldeles för mycket vinäger. Jag ändrar därför i receptet till 1-2 msk vitvinsvinäger så kan man ta den mindre mängden om man har en stark vinägersort. Om det ändå blir för mycket smak av vinäger kan man späda såsen med vatten. Hoppas att alla kommer lyckas nu och få en god béarnaisesås!
penna Skrivet av Guldis 2010-01-01 13:21
Gjorde också som det stod, smakade bara vinäger.. det blev pizza denna dag.
penna Skrivet av Maria 2009-12-30 19:19
Läste tyvärr inte kommentarerna innan. Smaka på tok för mkt vinäger!!! Åkte raka vägen i soporna!!!
penna Skrivet av Susanne 2009-12-15 01:58
Svar till Zahra: Jag tror det går bra med andra typer av vinäger, det blir förstås lite annan smak eftersom olika vinäger smakar lite olika.
penna Skrivet av Zahra 2009-12-13 01:37
Hej!
jag undrar om det går att använda andra typer av vinäger, exempelvis äppelcidervinäger?
penna Skrivet av Jocke 2009-11-10 18:41
Håller med om att det smakar rätt hårt av vinägern, nästa gång ska jag ta halva mängden.
penna Skrivet av Susanne 2009-09-14 08:59
Svar till nisse: Du måste gjort något fel om din sås bara smakar vinäger. Tog du verkligen rätt mängd vinäger (du mätte upp med matskedsmått) och rätt mängd av övriga ingredienser?
penna Skrivet av nisse 2009-09-13 18:23
HELT VÄRDELÖS SÅS!!! Smakar bara vinäger
penna Skrivet av madeleine 2008-05-01 18:48
Tack för en jättegod bearnaisesås.
Kommer inte att köpa pulvervarianten igen!!
penna Skrivet av simon 2008-04-17 14:34
Hej!! Det var jätte gott, perfekt ;D
penna Skrivet av Nordin 2008-03-21 13:54
den var jätte god jag komer att gör den i gen :) och så var den enkel att göra