Kommentarer till Béarnaisesås - Sida 1

"Recept på äkta béarnaisesås, fantastiskt god, som du gör själv. Bilder steg för steg."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1   2   nästa sida
penna Skrivet av Joel 2017-06-29 13:31
Lysande recept! Helt idiotsäkert!
Jag använder inte heller vattenbad tack vare induktionsspis och våt disktrasa.
penna Skrivet av Gunnar Parment 2017-06-10 22:38
Helt fantastiskt bra recept som jag kan utantill nu efter att ha använt det i 3-4 år. Det var bara första gången det smakade för mycket vinäger och då hade jag inte reducerat såsen tillräckligt. Mina tricks är:
1. Se till att såsen reducerar ordentligt.
2. Jag använder mixerstav istället för visp. Bekvämt och bra.
3. Inget vattenbad. Jag stoppar uppvärmningen genom att ställa kastrullen på en fuktad disktrasa så fort den tjocknat.
4. Ingen termometer. Jag kollar att smöret inte är för varmt genom att se om jag kan stoppa ner toppen på lillfingret cirka 1 sekund. Om jag bränner mig så får jag vänta några minuter innan jag vispar ner smöret.

Jag hoppas att ni inspireras av dessa tips för att förenkla. Just idag använde jag färsk dragon, men jag har också hittat dragon i vinäger som finns i små burkar på vissa välsorterade matbutiker. Min hittade jag på Ica Maxi i närmsta stad. Enda risken är att det kommer att smaka mer vinäger då, men man kan alltid minska lite på vinäger i reduktionen så jämnar det ut sig. Torkad dragon blir inte riktigt bra när jag provat. Färsk persilja i trädgårdslandet vid säsong, eller frusen persilja från affären. Tack än en gång.
penna Skrivet av Våfflan 2017-02-07 21:51
Ville bara säga att det går alldeles utmärkt att göra den med mjölkfritt margarin om man inte tål mjölk alls. Det smakar så klart inte helt identiskt, men bra nog.

Inte nog med det - jag misslyckades en gång med det och hällde i margarinet för snabbt! Som tur var så hade jag havregrädde hemma, så även där så funkar det med mjölkfritt.

Ett riktigt bra recept! Även om jag brukar ha i mer dragon än vad receptet säger, men det är ju en bra grej att kunna anpassa efter smak och diet! Man tager ju så mycket som man behagar :)
penna Skrivet av Filip 2016-11-20 18:03
En replik till Diana som använde margarin......
Den skall göras på smör och absolut inte margarin.
penna Skrivet av Matilda 2016-11-20 16:25
Har använt mig av det här receptet de senaste gångerna jag gjort bea och det blir lika gott varje gång. :) Enkelt och bra recept att följa.
penna Skrivet av Erik 2016-10-14 19:49
Väldigt bra och enkelt bea-recept. De som klagar i kommentarerna kan troligtvis inte laga mat ...

Det gäller att exprimentera sig fram till en vinäger som är lagom sur. Jag tycker att en bra bea ska ha tydlig vinägerkaraktär (annars smakar det bara smör) och använder gärna 1/2 risvinsvinäger, 1/2 vanlig vitvinsvinäger.

OBS! Det är väldigt svårt att halvera detta recept - det blir helt enkelt för lite vätska. Om du äter ensam, rekommenderar jag att göra enlgt detta recept och spara det som blir över.
penna Skrivet av Danne 2016-08-03 01:04
Klockrent! Första gången jag gjort egen bea och den blev perfekt. Körde med normalsaltat smör och toppade med en extra nypa salt.
penna Skrivet av Cissi 2016-07-22 19:50
Jättegod! Första gången jag gör Bearnaise och den blev helt perfekt!
penna Skrivet av Diana 2016-06-23 21:52
Hej har följt receptet och gjorde två omgångar men det vart jättesalt, använde Coop margarin och har inte saltat ändå går det knappt att äta samt att jag tycker det smakar väldigt lite bea om den :'( konsistensen är däremot perfekt :/
Mvh Diana
person Svar till Linda Bengtsson penna Skrivet av Susanne 2016-05-21 14:19
Roligt att höra! :) Varsågod!
penna Skrivet av Linda Bengtsson 2016-05-20 18:22
Den godaste bean jag gjort :) Tillsatte bara lite salt (ca ett krm) Supertack för detta recept.
person Svar till Emma penna Skrivet av Susanne 2016-05-20 14:04
Gör man sås med äggulor så tjocknar den när den uppnått en viss temperatur. Det är kemi. Jag lovar dig att receptet är korrekt. Om inte din sås tjocknat så måste du värma på mer och vänta. Till slut tjocknar den. Det är alltså så att när såsen uppnått en viss temperatur, ca 70°C då tjocknar den. Om man vill kan man tillsätta 1 msk grädde, då blir det lite lättare att lyckas och då måste man upp till ca 85°C innan såsen tjocknar, men då blir såsen mer stabil även om det är lite "fusk" med grädde.
penna Skrivet av Emma 2016-05-19 18:02
Följde receptet precist två gånger och båda gångerna har det inte tjocknat! Skulle absolut inte rekomendera!
person Svar till Krisse penna Skrivet av Susanne 2016-05-14 14:42
Tack för dina synpunkter. Tycker dock inte såsen smakar vinäger, det gäller att man låter vätskan koka bort ordentligt och sedan att man inte använder för stark vinäger. Det blir mycket god smak av både dragon och persilja tycker jag. Men kanske blir det ännu godare att göra som du föreslår. Tack för tipset.
penna Skrivet av Krisse 2016-05-11 21:49
Då det är reduktionen som sätter grundsmaken är det helt hjärndött att inte ha i dragon och persilja i den; du får en sås som smakar vinäger och en underton av dragon.
penna Skrivet av Susanne 2016-04-16 14:39
Tråkigt! Det är viktigt att vätskan nästan helt kokar bort. Du kan även prova att ta mindre mängd vinäger. Olika sorts vinäger kan vara olika stark. Läs gärna tidigare kommentarer där det finns en del tips kring detta.
penna Skrivet av Robert 2016-04-13 18:43
Smakar bara vinäger. Fick kasta allt. Följt receptet slaviskt.
person Svar till Thomas penna Skrivet av Susanne 2016-04-11 14:38
Kul att du tyckte om béarnaisesåsen! Är ju något helt annat med äkta béarnaise än köpta varianter! Bra jobbat! 
penna Skrivet av Thomas 2016-04-09 21:06
Absolut dem godaste bean jag ätit! Gjorde ju den den själv 😊. Första gången jag gjort bearnaisesås, inte sista! Tack för bra recept.
person Svar till Cim penna Skrivet av Susanne 2016-01-28 14:36
Roligt att höra! Tack för bra tips!
penna Skrivet av Cim 2016-01-26 16:58
Gjort enligt detta recept många gånger och lyckas alltid. Tips om man har svårt att få äggulorna att tjockna är att se till att vattenbadet har hög temperatur - då tjocknar äggulorna direkt. Jag har stektermometern i vattenbadet och ser till att det ligger under kokpunkten men hyfsat nära ändå.
Gjorde trippel sats sist med väntande gäster, var inga problem! Mycket bra recept.
person Svar till Olle Jönsson penna Skrivet av Susanne 2016-01-24 14:34
Vad tråkigt att såsen skar sig för dig. Det finns tips i receptet för hur man räddar en sås som skurit sig. Tänk på att vara försiktig när du rör i smöret och vispa ordentligt. Ett tips för att det ska bli enklare att lyckas som är lite "fusk" är att ha i 1 msk grädde i såsen från början när man värmer på med äggulorna. Då skär den sig inte lika lätt.
penna Skrivet av Olle Jönsson 2016-01-23 18:20
Skitrecept! Lika kul som smält smör med äggula! Var oerhört noggrann med temp å annat.
person Svar till Roland Lindberg penna Skrivet av Susanne 2015-12-21 14:30
Ja såsen kan ha en strykande åtgång! :) Har man aldrig ätit riktig béarnaisesås innan eller om det var ett tag sedan så blir man ju nästan chockad hur gott det är och då kan man äta väldigt mycket jag vet hehe ;) Jag ska kanske förtydliga det i receptet!
penna Skrivet av Roland Lindberg 2015-12-19 18:10
Jättebra recept, såsen blev perfekt, det är första gången vi gör själv! Däremot så räcker recept för 4 Personer lagom till 2 personer!
penna Skrivet av Gastronom.nu 2015-11-15 01:18
Jättebra recept!
penna Skrivet av Mt 2015-11-09 15:06
Tyckte den blev bra (för att vara första gången någonsin), gjorde som någon annat skrivit tidigare och vispade ner en matsked smör i taget. Bra recept!
person Svar till Mattias Forsström penna Skrivet av Susanne 2015-07-09 14:29
Ja det behövs kanske lite extra salt, särskilt om man inte använder normalsaltat smör vilket jag alltid gör. Jag ska kanske förtydliga det i receptet!
penna Skrivet av Mattias Forsström 2015-07-04 18:03
Blev supergod! Hade i salt å då blev den godare! Tack!
person Svar till eva penna Skrivet av Susanne 2015-01-02 14:27
Kanske behövde du värma på lite mer för att få såsen att tjockna. Det tjocknar ju när såsen uppnått en viss temperatur. Saltmängd - jag använder alltid normalsaltat smör. Om man istället använder osaltat smör då behövs helt klart lite salt. Sedan är det så klart även tycke och smak. :)
penna Skrivet av eva 2014-12-31 21:41
Har gjort Bean enligt ditt recept, väldigt bra med steg för steg bilder. Resultatet blev godkänt, hade svårt att få det att tjockna när jag vispade i ägg gulorna. Jag tycker inte att det blev för stark vitvinsägersmak,gjorde som det stod där dvs kokade bort all vätska! Det jag tillsatte var salt och om man kollar andra recept innehåller faktiskt dom både salt och peppar./kram
person Svar till Lina penna Skrivet av Susanne 2014-12-10 14:26
Trevligt att det gick så bra och tack för tips om frusna örter! :)
penna Skrivet av Lina 2014-12-08 19:21
Bra recept! Jag gillar inte så stark vinägersmak på såsen så jag tog en halv msk mindre vinäger enligt vad andra här i tråden tipsat om. Gick perfekt första gången, jag tog det lugnt med äggulorna och körde ganska långsam uppvärmning och till slut tjocknade det fint. Använde digital termometer till smöret och det var ett bra tips eftersom det var alldeles för varmt när jag själv trodde det var ok! Använde färska frusna örter från Picard, de har frusen dragon i småbitar - jättepraktiskt! :) Om man bara ställer fram och mäter upp allting som man ska ha i förväg, äggulor etc, går det riktigt smidigt.
person Svar till Igor penna Skrivet av Susanne 2014-04-28 14:26
Roligt att höra att det lyckades! :)
penna Skrivet av Igor 2014-04-27 22:30
Första gången jag gav mig på bea jag också. Vispade med en gaffel i en liten kastrull som låg i en lite större kastrull med vatten, dock så skärde såsen sig första gången, antagligen pga för varmt vatten. Gick jättebra andra gången med svalare vattenbad. Fick även beröm från vänner för ditt recept ;)
person Svar till Andreas penna Skrivet av Susanne 2014-03-11 14:24
Kul att höra att det blev bra och bra jobbat med en gaffel, förstår om det var lite slitsamt! :)
penna Skrivet av Andreas 2014-03-07 18:09
Första gången jag någosin vågade mig bearnaisesås och resultat blev mycket bra! Smaken är ju som baken, men jag valde att lägga 1,5tsk vittvinsvinäger och totalt 4,5msk vatten för att undvika för stark vittvinssinägersmak. Hade heller ingen vispel men det funkade bra med en gaffel, även om det var tungt :)

Mycket bra recept!!
person Svar till Marcus penna Skrivet av Susanne 2014-01-10 14:22
Ja man får bara hälla smöret i en tunn stråle eller ta lite åt gången. Ett tips är även att använda elvisp.
penna Skrivet av Marcus 2014-01-07 21:36
Suveränt recept!!!!!
Men detta är inget du ska göra för första gången när gästerna väntar på maten! Testa ett par gånger själv innan du bjuder på detta. Jättebra att man tar i örterna sist. För då kan man börja om på själva såsen om det skiter sig utan att slösa bort örterna!
penna Skrivet av Marcus 2014-01-07 21:29
Misslyckades på första försöket då jag hällde i smöret på tok för snabbt! Blev jättelöst. Andra gången blev den helt suverän då jag vispade ner en matsked åt gången. Lite mycket vinägersmak tyckte jag. Tar halva mängden nästa gång. Ett riktigt bra recept! Det enda jag har att påoeka är väl att man ska vispa ner en matsked smör åt gången och inte hälla på mer förrän såsen är krämig och fin. Och förstås att kanske ta mindre vinäger första gången. Löken hade jag i utan att den kändes. Har man vassa knivar och bra teknik så blir det inga bitar i såsen!
penna Skrivet av blondinballa.bloggplatsen.se 2013-10-13 23:56
Toppen fin beskrivning! Går ju inte att misslyckas med nu :)
person Svar till Jesper penna Skrivet av Susanne 2013-09-24 14:20
Roligt att höra att det blev lyckat! Tack också för att du delar med dig av hur du gjorde!
penna Skrivet av Jesper 2013-09-22 12:32
Gjorde bearnaise för första gången, följde receptet. Använde 1,5 msk vitvinsvinäger, kokade bort så gott som allt, tillsatte därefter 1 msk vatten innan äggulorna gick i. Gjorde alla steg på så låga temperaturer som möjligt. Använde ej allt smör, totalt kanske 120 g. Skippade persiljan.
Resultat blev fantastiskt! Mycket gott och ser proffsigt ut, bra för att imponera på folk :) Tack för ett bra recept!
person Svar till samir penna Skrivet av Susanne 2013-01-29 00:42
Har tyvärr inte det receptet, det bästa är nog om du frågar personalen där. Om du får tag på receptet får du gärna skicka det till mig eller skriva det här.
penna Skrivet av samir 2013-01-23 14:47
hej
jag tänkte fråga dig om du har hört om Tennessee bearnaisesås .i kungsgattan i stockholm i Kungsgatan nära HÖtorget ligger resturang Latino & Cajun dem brukar servera med mat Tennessee bearnaisesås och det är mycket gott
jag bara undrar om du kan sånt recepe jag är väldigt intresserat .. tack
penna Skrivet av KungKök 2013-01-11 21:05
Läste inte igenom kommentarerna och måste haft en rätt stark vinäger då den smakade lite mycket av det. Blev dock bättre när jag hade i en del av bottensatsen av smöret som jag skirat på eget bevåg, då blev den faktiskt väldigt välbalanserad. Mycket god sås och alltid uppskattad! Väntade en bra stund på både äggen och smöret så att det hade tid att svalna, var nog inte mer än 40 grader något av dem. Värmde sedan försiktigt upp igen i vattenbad. Tack för receptet!
person Svar till Henke penna Skrivet av Susanne 2012-08-15 19:56

Tråkigt! Det går dock att rädda en sås som skurit sig. Ta 2 msk grädde och koka upp i en kastrull. Vispa ner lite av den skurna såsen i taget. Då blir såsen fin igen.

Anledningen att det skär sig är när temperaturskillnaderna blir för stora mellan ägg och smör. Det är därför man ska vispa i smöret lite i taget. Man kan också hälla det i en tunn stråle samtidigt som man vispar. Prova att ta ännu mindre smör åt gången nästa gång och kontrollera också att smöret inte är för varmt. Tänk på att när du smälter smöret så behöver du inte värma på det längre tid än att ungefär hälften av smöret har smält - resten smälter av värmen resten av smöret redan har. Detta gäller alla recept och inte bara detta. Lycka till!

penna Skrivet av Henke 2012-08-05 20:35
DET SKAR SIG!
Hade i smöret långsamt och vispade samtidigt när kastrullen stod i ett varmt bad.
penna Skrivet av Pär olofsson 2012-02-07 02:31
om man "skirar" smöret så kan man plocka bort Saltet från toppen av smöret vilket gör såsen mkt mindre salt,

Vispa upp ägg gulorna med vinägern tills det blir nästan lika tjock som vispad grädde (fastnar på vispen) sedan är det viktigt att inte få såsen för varm för då separerar den ca vid "63" grader det går att få 1dl smör per ägggula och om man inte vill ha såsen så smörig kan man använda hälften olja istället
penna Skrivet av kocken 2011-10-25 14:15
precis som kocken talade om under, så är det viktigt att skira smöret innan, och sedan låta det vila en stund, så att salt, vatten och slaggprodukter sjunker ner till botten. Sedan så gör man en reduktion med schalottenlök och vinäger separat och silar den sedan, man vill inte ha en massa skräp i såsen när den är klar. Plus om man vispar såsen för kraftigt så gör det inte såsen lösare utan tjockare. Om såsen är för lös, så tillsätt mer fett. Det gör att äggen binder mer och blir allt mer tjockare, precis som med en majonnäs. Och är man riktigt van, kan man skippa att göra i vatten vad, utan att göra ägg och vinäger direkt på plattan på medelstark värme. om man märker att såsen börjar skära sig, så är det snabbt i med kallt vatten och vispa kraftigt.
Om såsen mot all förmodan äggen börja koagulera så är det snabbt i med kallt vatten som gäller. sen är det inte viktigt med att ingredienserna håller samma temperatur. När äggen är uppvispade kan du ta av kastrullen och sedan vispa ner det skirade smöret. och sedan avsluta med smaksättning, champagnevinäger om jag får föreslå, färsk hackad dragon, färsk hackad persilja, vitpeppar och salt, (var försiktig med saltet, efterså sene inte i varm och då tar det ett tag för saltkristallerna! att smälta. sen
  1   2   nästa sida