Kommentarer till Béarnaisesås

"Recept på äkta béarnaisesås, fantastiskt god, som du gör själv. Bilder steg för steg."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
penna Skrivet av Eric Mens
Hej hej sosse kommentars organisationen, ska man göra en varm eller en kall bearnaise sås?
penna Skrivet av Katelyn O'Callaghan
You rock! Thanks for the great recipe. YUMMMMMMMMMMMM
penna Skrivet av Matilda
Underbart
penna Skrivet av Joel
Lysande recept! Helt idiotsäkert!
Jag använder inte heller vattenbad tack vare induktionsspis och våt disktrasa.
penna Skrivet av Gunnar Parment
Helt fantastiskt bra recept som jag kan utantill nu efter att ha använt det i 3-4 år. Det var bara första gången det smakade för mycket vinäger och då hade jag inte reducerat såsen tillräckligt. Mina tricks är:
1. Se till att såsen reducerar ordentligt.
2. Jag använder mixerstav istället för visp. Bekvämt och bra.
3. Inget vattenbad. Jag stoppar uppvärmningen genom att ställa kastrullen på en fuktad disktrasa så fort den tjocknat.
4. Ingen termometer. Jag kollar att smöret inte är för varmt genom att se om jag kan stoppa ner toppen på lillfingret cirka 1 sekund. Om jag bränner mig så får jag vänta några minuter innan jag vispar ner smöret.

Jag hoppas att ni inspireras av dessa tips för att förenkla. Just idag använde jag färsk dragon, men jag har också hittat dragon i vinäger som finns i små burkar på vissa välsorterade matbutiker. Min hittade jag på Ica Maxi i närmsta stad. Enda risken är att det kommer att smaka mer vinäger då, men man kan alltid minska lite på vinäger i reduktionen så jämnar det ut sig. Torkad dragon blir inte riktigt bra när jag provat. Färsk persilja i trädgårdslandet vid säsong, eller frusen persilja från affären. Tack än en gång.
penna Skrivet av Våfflan
Ville bara säga att det går alldeles utmärkt att göra den med mjölkfritt margarin om man inte tål mjölk alls. Det smakar så klart inte helt identiskt, men bra nog.

Inte nog med det - jag misslyckades en gång med det och hällde i margarinet för snabbt! Som tur var så hade jag havregrädde hemma, så även där så funkar det med mjölkfritt.

Ett riktigt bra recept! Även om jag brukar ha i mer dragon än vad receptet säger, men det är ju en bra grej att kunna anpassa efter smak och diet! Man tager ju så mycket som man behagar :)
penna Skrivet av Filip
En replik till Diana som använde margarin......
Den skall göras på smör och absolut inte margarin.
penna Skrivet av Matilda
Har använt mig av det här receptet de senaste gångerna jag gjort bea och det blir lika gott varje gång. :) Enkelt och bra recept att följa.
penna Skrivet av Erik
Väldigt bra och enkelt bea-recept. De som klagar i kommentarerna kan troligtvis inte laga mat ...

Det gäller att exprimentera sig fram till en vinäger som är lagom sur. Jag tycker att en bra bea ska ha tydlig vinägerkaraktär (annars smakar det bara smör) och använder gärna 1/2 risvinsvinäger, 1/2 vanlig vitvinsvinäger.

OBS! Det är väldigt svårt att halvera detta recept - det blir helt enkelt för lite vätska. Om du äter ensam, rekommenderar jag att göra enlgt detta recept och spara det som blir över.
penna Skrivet av Danne
Klockrent! Första gången jag gjort egen bea och den blev perfekt. Körde med normalsaltat smör och toppade med en extra nypa salt.
penna Skrivet av Cissi
Jättegod! Första gången jag gör Bearnaise och den blev helt perfekt!
penna Skrivet av Diana
Hej har följt receptet och gjorde två omgångar men det vart jättesalt, använde Coop margarin och har inte saltat ändå går det knappt att äta samt att jag tycker det smakar väldigt lite bea om den :'( konsistensen är däremot perfekt :/
Mvh Diana
besökare Svar till Linda Bengtsson penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :) Varsågod!
penna Skrivet av Linda Bengtsson
Den godaste bean jag gjort :) Tillsatte bara lite salt (ca ett krm) Supertack för detta recept.
besökare Svar till Emma penna Skrivet av Susanne
Gör man sås med äggulor så tjocknar den när den uppnått en viss temperatur. Det är kemi. Jag lovar dig att receptet är korrekt. Om inte din sås tjocknat så måste du värma på mer och vänta. Till slut tjocknar den. Det är alltså så att när såsen uppnått en viss temperatur, ca 70°C då tjocknar den. Om man vill kan man tillsätta 1 msk grädde, då blir det lite lättare att lyckas och då måste man upp till ca 85°C innan såsen tjocknar, men då blir såsen mer stabil även om det är lite "fusk" med grädde.
penna Skrivet av Emma
Följde receptet precist två gånger och båda gångerna har det inte tjocknat! Skulle absolut inte rekomendera!
besökare Svar till Krisse penna Skrivet av Susanne
Tack för dina synpunkter. Tycker dock inte såsen smakar vinäger, det gäller att man låter vätskan koka bort ordentligt och sedan att man inte använder för stark vinäger. Det blir mycket god smak av både dragon och persilja tycker jag. Men kanske blir det ännu godare att göra som du föreslår. Tack för tipset.
penna Skrivet av Krisse
Då det är reduktionen som sätter grundsmaken är det helt hjärndött att inte ha i dragon och persilja i den; du får en sås som smakar vinäger och en underton av dragon.
penna Skrivet av Susanne
Tråkigt! Det är viktigt att vätskan nästan helt kokar bort. Du kan även prova att ta mindre mängd vinäger. Olika sorts vinäger kan vara olika stark. Läs gärna tidigare kommentarer där det finns en del tips kring detta.
penna Skrivet av Robert
Smakar bara vinäger. Fick kasta allt. Följt receptet slaviskt.
besökare Svar till Thomas penna Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om béarnaisesåsen! Är ju något helt annat med äkta béarnaise än köpta varianter! Bra jobbat! 
penna Skrivet av Thomas
Absolut dem godaste bean jag ätit! Gjorde ju den den själv 😊. Första gången jag gjort bearnaisesås, inte sista! Tack för bra recept.
besökare Svar till Cim penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! Tack för bra tips!
penna Skrivet av Cim
Gjort enligt detta recept många gånger och lyckas alltid. Tips om man har svårt att få äggulorna att tjockna är att se till att vattenbadet har hög temperatur - då tjocknar äggulorna direkt. Jag har stektermometern i vattenbadet och ser till att det ligger under kokpunkten men hyfsat nära ändå.
Gjorde trippel sats sist med väntande gäster, var inga problem! Mycket bra recept.
besökare Svar till Olle Jönsson penna Skrivet av Susanne
Vad tråkigt att såsen skar sig för dig. Det finns tips i receptet för hur man räddar en sås som skurit sig. Tänk på att vara försiktig när du rör i smöret och vispa ordentligt. Ett tips för att det ska bli enklare att lyckas som är lite "fusk" är att ha i 1 msk grädde i såsen från början när man värmer på med äggulorna. Då skär den sig inte lika lätt.
penna Skrivet av Olle Jönsson
Skitrecept! Lika kul som smält smör med äggula! Var oerhört noggrann med temp å annat.
besökare Svar till Roland Lindberg penna Skrivet av Susanne
Ja såsen kan ha en strykande åtgång! :) Har man aldrig ätit riktig béarnaisesås innan eller om det var ett tag sedan så blir man ju nästan chockad hur gott det är och då kan man äta väldigt mycket jag vet hehe ;) Jag ska kanske förtydliga det i receptet!
penna Skrivet av Roland Lindberg
Jättebra recept, såsen blev perfekt, det är första gången vi gör själv! Däremot så räcker recept för 4 Personer lagom till 2 personer!
penna Skrivet av Gastronom.nu
Jättebra recept!
penna Skrivet av Mt
Tyckte den blev bra (för att vara första gången någonsin), gjorde som någon annat skrivit tidigare och vispade ner en matsked smör i taget. Bra recept!
besökare Svar till Mattias Forsström penna Skrivet av Susanne
Ja det behövs kanske lite extra salt, särskilt om man inte använder normalsaltat smör vilket jag alltid gör. Jag ska kanske förtydliga det i receptet!
penna Skrivet av Mattias Forsström
Blev supergod! Hade i salt å då blev den godare! Tack!
besökare Svar till eva penna Skrivet av Susanne
Kanske behövde du värma på lite mer för att få såsen att tjockna. Det tjocknar ju när såsen uppnått en viss temperatur. Saltmängd - jag använder alltid normalsaltat smör. Om man istället använder osaltat smör då behövs helt klart lite salt. Sedan är det så klart även tycke och smak. :)
penna Skrivet av eva
Har gjort Bean enligt ditt recept, väldigt bra med steg för steg bilder. Resultatet blev godkänt, hade svårt att få det att tjockna när jag vispade i ägg gulorna. Jag tycker inte att det blev för stark vitvinsägersmak,gjorde som det stod där dvs kokade bort all vätska! Det jag tillsatte var salt och om man kollar andra recept innehåller faktiskt dom både salt och peppar./kram
besökare Svar till Lina penna Skrivet av Susanne
Trevligt att det gick så bra och tack för tips om frusna örter! :)
penna Skrivet av Lina
Bra recept! Jag gillar inte så stark vinägersmak på såsen så jag tog en halv msk mindre vinäger enligt vad andra här i tråden tipsat om. Gick perfekt första gången, jag tog det lugnt med äggulorna och körde ganska långsam uppvärmning och till slut tjocknade det fint. Använde digital termometer till smöret och det var ett bra tips eftersom det var alldeles för varmt när jag själv trodde det var ok! Använde färska frusna örter från Picard, de har frusen dragon i småbitar - jättepraktiskt! :) Om man bara ställer fram och mäter upp allting som man ska ha i förväg, äggulor etc, går det riktigt smidigt.
besökare Svar till Igor penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra att det lyckades! :)
penna Skrivet av Igor
Första gången jag gav mig på bea jag också. Vispade med en gaffel i en liten kastrull som låg i en lite större kastrull med vatten, dock så skärde såsen sig första gången, antagligen pga för varmt vatten. Gick jättebra andra gången med svalare vattenbad. Fick även beröm från vänner för ditt recept ;)
besökare Svar till Andreas penna Skrivet av Susanne
Kul att höra att det blev bra och bra jobbat med en gaffel, förstår om det var lite slitsamt! :)
penna Skrivet av Andreas
Första gången jag någosin vågade mig bearnaisesås och resultat blev mycket bra! Smaken är ju som baken, men jag valde att lägga 1,5tsk vittvinsvinäger och totalt 4,5msk vatten för att undvika för stark vittvinssinägersmak. Hade heller ingen vispel men det funkade bra med en gaffel, även om det var tungt :)

Mycket bra recept!!
besökare Svar till Marcus penna Skrivet av Susanne
Ja man får bara hälla smöret i en tunn stråle eller ta lite åt gången. Ett tips är även att använda elvisp.
penna Skrivet av Marcus
Suveränt recept!!!!!
Men detta är inget du ska göra för första gången när gästerna väntar på maten! Testa ett par gånger själv innan du bjuder på detta. Jättebra att man tar i örterna sist. För då kan man börja om på själva såsen om det skiter sig utan att slösa bort örterna!
penna Skrivet av Marcus
Misslyckades på första försöket då jag hällde i smöret på tok för snabbt! Blev jättelöst. Andra gången blev den helt suverän då jag vispade ner en matsked åt gången. Lite mycket vinägersmak tyckte jag. Tar halva mängden nästa gång. Ett riktigt bra recept! Det enda jag har att påoeka är väl att man ska vispa ner en matsked smör åt gången och inte hälla på mer förrän såsen är krämig och fin. Och förstås att kanske ta mindre vinäger första gången. Löken hade jag i utan att den kändes. Har man vassa knivar och bra teknik så blir det inga bitar i såsen!
penna Skrivet av blondinballa.bloggplatsen.se
Toppen fin beskrivning! Går ju inte att misslyckas med nu :)
besökare Svar till Jesper penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra att det blev lyckat! Tack också för att du delar med dig av hur du gjorde!
penna Skrivet av Jesper
Gjorde bearnaise för första gången, följde receptet. Använde 1,5 msk vitvinsvinäger, kokade bort så gott som allt, tillsatte därefter 1 msk vatten innan äggulorna gick i. Gjorde alla steg på så låga temperaturer som möjligt. Använde ej allt smör, totalt kanske 120 g. Skippade persiljan.
Resultat blev fantastiskt! Mycket gott och ser proffsigt ut, bra för att imponera på folk :) Tack för ett bra recept!
besökare Svar till samir penna Skrivet av Susanne
Har tyvärr inte det receptet, det bästa är nog om du frågar personalen där. Om du får tag på receptet får du gärna skicka det till mig eller skriva det här.
penna Skrivet av samir
hej
jag tänkte fråga dig om du har hört om Tennessee bearnaisesås .i kungsgattan i stockholm i Kungsgatan nära HÖtorget ligger resturang Latino & Cajun dem brukar servera med mat Tennessee bearnaisesås och det är mycket gott
jag bara undrar om du kan sånt recepe jag är väldigt intresserat .. tack
penna Skrivet av KungKök
Läste inte igenom kommentarerna och måste haft en rätt stark vinäger då den smakade lite mycket av det. Blev dock bättre när jag hade i en del av bottensatsen av smöret som jag skirat på eget bevåg, då blev den faktiskt väldigt välbalanserad. Mycket god sås och alltid uppskattad! Väntade en bra stund på både äggen och smöret så att det hade tid att svalna, var nog inte mer än 40 grader något av dem. Värmde sedan försiktigt upp igen i vattenbad. Tack för receptet!
besökare Svar till Henke penna Skrivet av Susanne

Tråkigt! Det går dock att rädda en sås som skurit sig. Ta 2 msk grädde och koka upp i en kastrull. Vispa ner lite av den skurna såsen i taget. Då blir såsen fin igen.

Anledningen att det skär sig är när temperaturskillnaderna blir för stora mellan ägg och smör. Det är därför man ska vispa i smöret lite i taget. Man kan också hälla det i en tunn stråle samtidigt som man vispar. Prova att ta ännu mindre smör åt gången nästa gång och kontrollera också att smöret inte är för varmt. Tänk på att när du smälter smöret så behöver du inte värma på det längre tid än att ungefär hälften av smöret har smält - resten smälter av värmen resten av smöret redan har. Detta gäller alla recept och inte bara detta. Lycka till!

penna Skrivet av Henke
DET SKAR SIG!
Hade i smöret långsamt och vispade samtidigt när kastrullen stod i ett varmt bad.
penna Skrivet av Pär olofsson
om man "skirar" smöret så kan man plocka bort Saltet från toppen av smöret vilket gör såsen mkt mindre salt,

Vispa upp ägg gulorna med vinägern tills det blir nästan lika tjock som vispad grädde (fastnar på vispen) sedan är det viktigt att inte få såsen för varm för då separerar den ca vid "63" grader det går att få 1dl smör per ägggula och om man inte vill ha såsen så smörig kan man använda hälften olja istället
penna Skrivet av kocken
precis som kocken talade om under, så är det viktigt att skira smöret innan, och sedan låta det vila en stund, så att salt, vatten och slaggprodukter sjunker ner till botten. Sedan så gör man en reduktion med schalottenlök och vinäger separat och silar den sedan, man vill inte ha en massa skräp i såsen när den är klar. Plus om man vispar såsen för kraftigt så gör det inte såsen lösare utan tjockare. Om såsen är för lös, så tillsätt mer fett. Det gör att äggen binder mer och blir allt mer tjockare, precis som med en majonnäs. Och är man riktigt van, kan man skippa att göra i vatten vad, utan att göra ägg och vinäger direkt på plattan på medelstark värme. om man märker att såsen börjar skära sig, så är det snabbt i med kallt vatten och vispa kraftigt.
Om såsen mot all förmodan äggen börja koagulera så är det snabbt i med kallt vatten som gäller. sen är det inte viktigt med att ingredienserna håller samma temperatur. När äggen är uppvispade kan du ta av kastrullen och sedan vispa ner det skirade smöret. och sedan avsluta med smaksättning, champagnevinäger om jag får föreslå, färsk hackad dragon, färsk hackad persilja, vitpeppar och salt, (var försiktig med saltet, efterså sene inte i varm och då tar det ett tag för saltkristallerna! att smälta. sen
penna Skrivet av Jordan
Skirat smör är ganska viktigt då man tar bort slaggämnena som landar på botten om smöret får vila lite. Blir även enklare och bättre med smör istället för milda. Vilket gör att såsen inte skär sig lika lätt.
Sen ska reduktionen silas. Man vill inte ha lökbitar eller vitpepparkorn i en bea. Mvh en Kock
besökare Svar till Johan penna Skrivet av Susanne
Skirat smör är nästan samma sak som smält smör. Tror inte det gör någon större skillnad för béarnaisesåsen om man skirar smöret eller inte.
penna Skrivet av Johan
Ska inte "äkta" béarnaise innehålla skirat smör?
besökare Svar till Bilen penna Skrivet av Susanne
Intressant! Tack för bra tips!
penna Skrivet av Bilen
Hej, hade ingen dragon eller vitpeppar hemma så jag tog curry och svartpeppar istället och det blev den godaste currysåsen någonsin. jättebra recept, bra beskrivning.
besökare Svar till Elin penna Skrivet av Susanne
Kanske vispade du äggulorna för kraftigt? Troligtvis har det något att göra med äggulorna och vispningen tills det sjuder. Det är äggulorna som gör att såsen tjocknar.
penna Skrivet av Elin
Hej.
Tredje försökte blev den ätbar. smakmässigt god.
Men alldeles för lös i konsistensen. Vad gjorde jag för fel då?
penna Skrivet av Magnus
Den var så super go, kommer nog aldrig göra påssås mer .....
penna Skrivet av Sara
Ska definitivt prova denna ikväll! :) Första gången jag gör bea själv, så vi får väl se hur det går.
Superbra instruktioner förresten, verkar väldigt lätt att följa. :)
penna Skrivet av Linnéa
Tack för en jättebra instruktion!
Har försökt att göra bearnais förut men det blev alltid katastof, skar sig, gick inte ihop, smakade illa osv. Men med ditt recept så gick det!
Såsen blev väldigt bra, och god.
TACK!
penna Skrivet av M ikael
I med lite färsk röd chilipeppar med :) Mmm
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Twiggster
Jo det går jätte bra att byta ut mot raps olija elle såsbas om man vill.
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Twiggster
bearnaisesås är INTE svårt att göra ( när man kan) ,OCH man måste inte följa recepten helt ut.
allt som är i är ju billiga råvaror, gör 10 st olika ( inte på en dag) med lite mer eller lite mindre av det ni tycker smakar för mycket eller för lite. till sist kommer ni alla att lyckas. Ska göra en ikväll faktiskt, o jag bantar ner lite på vinägern och kör med ett par tsk. citron saft i min. lycka till .... som sagt det är lätt att göra, som att cykla, när man kan det så lyckas man alltid.
besökare Svar till AA penna Skrivet av Susanne
Béarnaisesås är väldigt känslig för temperaturändringar och det är lätt att såsen skär sig så jag skulle nog inte ha den på pizza. Inte heller tror jag man kan byta ut smöret mot rapsolja.
penna Skrivet av AA
Kan man ha denna såsen _på_ pizza? Och kan man byta ut smöret mot matolja?
besökare Svar till Johan penna Skrivet av Susanne
Såsen håller sig minst 5 dygn i kylskåp.
penna Skrivet av Johan
Hur länge håller denna sås i kylen?
penna Skrivet av Jim
Jag tyckte att såsen var jättegod. Onödiga kommentarer om rakt i sopor och pizza etc. Lös era problem problem isället för att sprida dåligt stämning här.
penna Skrivet av David Ludholm
gick åt helvete
penna Skrivet av bigi
jag tror nog att det hade smakat godare med lite mindre vinäger. Så hade vi bara rödlök men de gick bra =)
penna Skrivet av Susanne
Först och främst tänk på att verkligen koka bort nästintill all vätska när du kokar löken i vinäger för där försvinner en hel del av syran. Ha inte heller mer än den mängd lök som står i receptet. Sedan kan det nog vara så att olika sorts vinäger har olika stark smak eftersom några av er inklusive mig själv tycker såsen blev jättegod, medan några andra tycker den smakade alldeles för mycket vinäger. Jag ändrar därför i receptet till 1-2 msk vitvinsvinäger så kan man ta den mindre mängden om man har en stark vinägersort. Om det ändå blir för mycket smak av vinäger kan man späda såsen med vatten. Hoppas att alla kommer lyckas nu och få en god béarnaisesås!
penna Skrivet av Guldis
Gjorde också som det stod, smakade bara vinäger.. det blev pizza denna dag.
penna Skrivet av Maria
Läste tyvärr inte kommentarerna innan. Smaka på tok för mkt vinäger!!! Åkte raka vägen i soporna!!!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Zahra: Jag tror det går bra med andra typer av vinäger, det blir förstås lite annan smak eftersom olika vinäger smakar lite olika.
penna Skrivet av Zahra
Hej!
jag undrar om det går att använda andra typer av vinäger, exempelvis äppelcidervinäger?
penna Skrivet av Jocke
Håller med om att det smakar rätt hårt av vinägern, nästa gång ska jag ta halva mängden.
penna Skrivet av Susanne
Svar till nisse: Du måste gjort något fel om din sås bara smakar vinäger. Tog du verkligen rätt mängd vinäger (du mätte upp med matskedsmått) och rätt mängd av övriga ingredienser?
penna Skrivet av nisse
HELT VÄRDELÖS SÅS!!! Smakar bara vinäger
penna Skrivet av madeleine
Tack för en jättegod bearnaisesås.
Kommer inte att köpa pulvervarianten igen!!
penna Skrivet av simon
Hej!! Det var jätte gott, perfekt ;D
penna Skrivet av Nordin
den var jätte god jag komer att gör den i gen :) och så var den enkel att göra
  1