Ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås

Gott och lyxigt recept på ankbröst med en söt potatispuré och en syrlig vinsås. Det söta och syrliga blir riktigt gott ihop med det möra fina köttet som man får salta lite.
Ankbröst med sötpotatispuré
Ankbröst serverat med sötpotatispuré, sallad och den syrliga såsen.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Sötpotatispuré:

Syrlig vinsås:

glutenfritt Glutenfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 6-8 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Den här receptbeskrivningen är upplagd så att man ska kunna följa den för att få ankbröstet, potatispurén och såsen att bli klara samtidigt.

    Sätt på ugnen på 200°C. Se till att ankbrösten är helt tinade om frysta används.

    Förbered potatisen: Skala potatisarna och skär i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och salt. (Låt stå så länge.)

  2. Förbered såsen:

    Hacka schalottenlöken fint.

    Hetta upp oljan i en såskastrull, sänk värmen och stek löken några minuter tills den blivit blank och fin.

    Ta därefter av kastrullen från plattan och häll på rödvin, balsamvinäger, fond, vatten, salt och peppar och smaka av. Det ska smaka syrligt. Man kan om man vill späda med vatten om man vill ha en mildare smak. (Låt detta stå tills vidare.)

  3. Skär ett rutmönster på skinnsidan av ankbrösten med en vass kniv.

    Hetta upp oljan i en stekpanna samtidigt som du låter potatisarna koka upp. Låt potatisarna koka ca 15 minuter samtidigt som du tillagar ankbrösten i kommande steg.

  4. Stek ankbrösten först med skinnsidan ner ca 7 minuter på hög värme. Salta och peppra. Eftersom detta brukar skvätta ganska mycket så är ett tips att använda ett stekpannestänkskydd.

    Vänd på ankbröstet och stek lite kortare tid på andra sidan ca 4 minuter.

    Lägg därefter över ankbrösten i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen i 200°C i 6-8 minuter.

  5. Sätt på såskastrullen på medelvarm värme och låt koka upp och sänk sedan värmen.

    Låt koka på svag värme ca 5 minuter, du kan röra lite då och då så det går bra att ta hand om potatisarna under tiden: Nu eller under tiden ankbrösten är i ugnen så bör potatisarna blivit klara.

    Häll av vattnet från potatisarna. Häll på grädden och mixa till en slät puré med mixerstav (eller mixa i en matberedare).

  6. När ankbrösten är klara, låt dem vila några minuter. Skär sedan upp dem i sneda skivor.

    Servera några skivor per portion, en klick potatispuré och den syrliga rödvinssåsen och njut.

Se även dessa recept

| Fågel | Huvudrätter | Nyår |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Ingegerd Mattsson ✏️ Skrivet av Susanne
Så trevligt att ni alla tyckte om receptet! Tack för att du skrev!
✏️ Skrivet av Ingegerd Mattsson
Jag kan säga att detta blev kanon gott. Till och med vårat kräsna äldsta barnbarn åt i mängder.
💬 Svar till Monkan ✏️ Skrivet av Susanne
Tack detsamma! Trevligt att det blev bra! :)
✏️ Skrivet av Monkan
Hej och gott nytt år!
Lagade ankbröst från din sida till nyårsafton. Väldigt gott! Tack för tips och inspiration./Monkan
💬 Svar till Susanne ✏️ Skrivet av TONY
BRA SKALL TÄNKA PÅ DET NEXT TIME HÄLSN. TONY

Visa alla kommentarer