Hem > Recept > Äppelsmulpaj med knaprigt nöttäcke Äppelsmulpaj med knaprigt nöttäcke 💬 2 kommentarer En mycket god äppelsmulpaj med kardemumma och ett knaprigt täcke med havregryn och hasselnötter. Så enkelt och så gott. Äppelsmulpaj med knaprigt nöttäcke serverad med vispad grädde. Tid: 45 minuter 6 portioner Näringsvärde per portion (182 g): 484 kalorier, 45 g kolhydrater, 30 g fett, 6 g protein Ingredienser: Smuldeg: 75 g hasselnötkärnor 150 g smör 1,5 dl vetemjöl 3 dl havregryn 4 msk farinsocker eller 4 msk ljus sirap eller 4 msk strösocker Fyllning: 600 g äpplen 1 msk råsocker eller 1 msk strösocker 2 tsk malen kardemumma (gärna nymald) Serveringsförslag: ev. 3 dl vispgrädde ev. 6 portioner vaniljsås ev. 6 portioner vaniljglass ev. 6 portioner kanelglass Vegetariskt Ugn: Lär dig mer om ugnsinställningarSå gör du med en varmluftsugn 175 °C i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter med över- och undervärme Gör så här: Visa bilder steg för steg Börja med smuldegen. Hacka hasselnötterna grovt. Värt att tänka på i detta recept är att måtten inte är speciellt noga. Det går bra att höfta lite och smaka på smeten och ha lite mer av olika ingredienser efter tycke och smak. Smält smöret i en kastrull. Tag bort kastrullen från värmen. Tillsätt vetemjöl, havregryn och socker eller sirap samt de hackade nötterna. Rör om till en jämn smet. Nu är smuldegen klar. Låt den bara stå medan du fixar fyllningen.(Välj den sockersort du gillar och har hemma. Jag tycker det blir godast med farinsocker eller ljus sirap eftersom det ger lite kolasmak. Smaka gärna av smuldegen och tillsätt mer socker/sirap om du vill ha sötare.) Smörj en ugnsform eller pajform som känns lagom med en klick smör. (Min pajform är 22 cm i diameter.) (Tips: Använd slickepott när du smörjer formen och låt smörklicken ligga framme 5 minuter i formen så att smöret blir mjukt först.) Skala äpplena. Skär i mindre bitar. Lägg äppelbitarna i formen. Strö över socker och kardemumma. Fördela smuldegen ovanpå. Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 25-30 minuter tills pajen fått fin färg och äpplena är mjuka. Låt äppelpajen svalna och servera den ljummen med t.ex. vispad grädde, vaniljsås, vaniljglass eller kanelglass. Hållbarhet och förvaring: Överbliven äppelsmulpaj kan förvaras i kylskåp och håller sig minst en vecka. Går bra att värma i mikron så den blir ljummen vid servering. Se även dessa recept | Efterrätter | Äppelpaj Äppelmuffins Knäckäppelpaj Äppelmaräng Äppelkladdkaka Äppelkaka Äppelostkaka Äppeltosca Kommentarer och betyg Namn: * E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att: skicka svar till dig visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com Betyg: Det är frivilligt att sätta betyg. Sätt endast betyg om du gjort receptet. Förklara varför du satt det betyg du satt. Meddelande: * Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. Posta kommentar ✏️ Skrivet av Eva 2019-06-12 13:47 Har gjort denna pajen 2 gånger ,och blev lyckad båda gångerna, smulet är jättegott . Tack för bra och enkelt recept ☺️ ✏️ Skrivet av Lantlig stil köksblandare 2015-04-29 22:41 Gud vad gott det blev:) Tack för en underbar beskrivning! Visa alla kommentarer
✏️ Skrivet av Eva 2019-06-12 13:47 Har gjort denna pajen 2 gånger ,och blev lyckad båda gångerna, smulet är jättegott . Tack för bra och enkelt recept ☺️
✏️ Skrivet av Lantlig stil köksblandare 2015-04-29 22:41 Gud vad gott det blev:) Tack för en underbar beskrivning!