Kommentarer till Älgstek

"Enklaste receptet på älgstek. Köttet blir mört och fint. Stek i ugnen med köttermometer."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
penna Skrivet av Helene
Hej!
ska man marinera älgsteken före innan ugnen?
besökare Svar till Helena penna Skrivet av Susanne
Jag skulle ta fram älgsteken ur frysen på onsdag kväll och lägga den i kylen. Sedan skulle jag nog stoppa in den i ugnen senast kl. 13, jag tror den tar ca 3-3,5 timmar i ugnen. Sedan när den är klar så låter jag den stå i rumstemperatur fram till servering.
penna Skrivet av Helena
Tack för svar! Min tanke är att servera steken på fredag kl 18. Jag har en fryst älgstek på 1,2 kg. När bör jag då ta fram den ur frysen. Och när bör jag ställa in den i ugnen för att vara säker på att den går att servera vid tänkt tid?
besökare Svar till Helena penna Skrivet av Susanne

Tiden beror ju på hur stor steken är och hur dess geometri ser ut, värmen från ugnen kommer ju mot ytan på köttet, det är därför man ska använda en termometer med spetsen i mitten av köttbiten eftersom det är omöjligt att se när den är klar.

Steken bör vara tinad annars kommer det dröja väldigt lång tid innan köttet blir klart i mitten medan ytan på köttet blir klar långt tidigare.

Köttet kan serveras ljummet eller kallt, en smaksak. Varmt är ju svårt att servera eftersom köttet bör vila en timme innan man skär upp det så på den tiden blir ju köttet ljummet.

penna Skrivet av Helena
Hej! Hur många timmar tar det för steken att komma upp till 65 grader? Kan man lägga in den fryst i ugnen eller skall den vara tinad? Och....serverar man köttet kallt eller varmt? Mvh Helena
besökare Svar till Anna penna Skrivet av Susanne
Varsågod! Kul att det blev bra! Tack för att du skrev!
penna Skrivet av Anna
toppen, tack för jättebra recept! Tog ut den vid 65 grader och den blev precis som på bilden här intill och som barnen gillar. Maken som föredrar lite rödare kött ville ha den på 63 grader nästa gång.
besökare Svar till Ingrid penna Skrivet av Susanne
Jag vet inte vad du har för recept på marinad så det är svårt att svara på.
penna Skrivet av Ingrid
Hej!
Kan man lägga steken i marinad efter stekningen?. Ska laga mat till 50 pers till helgen och vill förbereda köttet. Ska serveras kallt med potatisgratäng.
besökare Svar till Maria penna Skrivet av Susanne
Varsågod! :) Kul att höra att det blev så bra!
penna Skrivet av Maria
Super, helt perfekt till älg. Har ugn med inbyggd termometer, funkade super. Och tack för förklaringen på hur viktigt det är med vilotiden på köttet, helt klart avgörande betydelse för resultatet.
besökare Svar till Kristina penna Skrivet av Susanne
Ja det är klart, tack för du påpekade det. Det här receptet är ju på älgstek och inte tjälknöl.
besökare Svar till Karin penna Skrivet av Kristina
Givetvis så tar det betydligt längre tid att tillaga en tjälknöl eftersom den är fryst när man sätter in den i ugnen!
penna Skrivet av Receptson
Åh älgstek är verkligen något av en favorit! Det gäller att få tag i bra kött bara.

Kolla gärna in min blogg:
http://recept.blogg123.se
besökare Svar till Karin penna Skrivet av Susanne
Det här receptet är på älgstek och inte tjälknöl. En tjälknöl tar längre tid eftersom den är fryst. Sedan beror tiden väldigt mycket på hur stor din älgstek är. En älgstek på ca 1,5 kg (kylskåpskall) borde bli klar på 2-3 timmar. En större stek tar längre tid. Räkna med ca 2 timmar per kilo. Sedan så kommer det rinna blod ur den även när du tar ut den ur ugnen. Man måste ha en köttermometer för att se när den är klar. När steken vilar efter man tagit ut den ur ugnen är också en del av tillagningen, innertemperaturen höjs faktiskt några grader under tiden så att steken blir mer tillagad. Om du har den inne i ugnen tills det helt slutar rinna blod om du tar ut och provskär så har du tillagat den för länge och du får ett väldigt torrt och tråkigt kött. Du behöver alltså en köttermometer när du tillagar älgstek för perfekt resultat och det är den du går efter, inte tiden i ugnen.
penna Skrivet av Karin
Har prövat att göra denna Älgstek 2-3 timmar står det i receptet glöm det har nu haft min inne i 5 timmar och den är inte färdig det rinner blod ur den då vi sticker köttgaffel i den Har gjort Tjälknöl och den har vari i ugnen 10 timmar i 100 grader så detta recept tror jag inte på något är fel Om inte du vill äter rått kött förstås
penna Skrivet av B-O.L
Jättegott!
Sussan är bäst hoppas hon kommer TV.Ha det bra !
  1