Mvh Jeanette
Mandelmassa
Recept med Mandelmassa
Näringsvärden
Mandelmassa bör innehålla ungefär 50% mandel och 50% socker. Finare (och dyrare) mandelmassa innehåller lite högre andel mandel. Mandelhalten var fram till 2003 tvunget att minst vara 50% för att få kallas mandelmassa, men inte nu längre så se upp! Billigare sorter innehåller ofta malda aprikoskärnor och en mängd tillsatser. En bättre mandelmassa bör innehålla minst 50% mandel och endast bestå av sötmandel, socker och tillsatsen glukossirap.
Mandelmassa kan man köpa i affären men man kan också göra mandelmassa själv om man har en matberedare eller mixer. Den hemgjorda mandelmassan blir då helt utan tillsatser.
Gör din egen mandelmassa
Om man vill ha fin ljus mandelmassa måste man först skålla och skala mandeln. Det gör man genom att lägga mandeln i kokande vatten en stund och sedan låta svalna lite och sedan skala mandlarna. Därefter kör man i matberedare eller mixer:
- 200 g mandel
- 1 dl florsocker
- 1 dl strösocker
När mandeln är finmald, tillsätt lite vatten, grädde eller mjölk under mixning tills mandelmassan får den rätta konsistensen.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: kan innehålla tillsatser
Läs på förpackningen.Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av mandelmassa.
Energi: | 460 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 52 g |
Protein: | 10 g |
Fett: | 23 g |
Fibrer: | 4 g |
Tips och info
Engelskt namn:
almond pasteFinns i affären:
Bland bakgrejer.GI tips:
Mandelmassa innehåller mycket socker och har därför högt GI.Hållbarhet och förvaring:
Se bäst-före-datum på förpackningen som avser förvaring av oöppnad förpackning i rumstemperatur. Mandelmassan håller sig ännu längre om den förvaras i kylskåp. Öppnad förpackning bör förslutas väl, sätt plastfolie på snittytan, och förvara i rumstemperatur eller kylskåp för längre hållbarhet. Om den inte försluts väl så bör den användas inom ett par månader eftersom den torkar och blir hård (av luften). Det yttersta skiktet hårdnar först så man kan ofta skära bort den biten och använda resten. Man kan även stoppa mandelmassan i dubbla plastpåsar och doppa i varmt vatten så mjuknar den.Pris:
Ca 60 kr/kgKöptips:
Större förpackningar är billigare per kilo men om man inte använder så mycket är de mindre bättre eftersom en öppnad förpackning gör att mandelmassan torkar och blir hård.Näringsvärdestips:
Näringsvärden per 100g: Energi: 452.9kcal/1894.8kJ Protein: 9.9g Fett: 23g varav mättat: 1.76g, enkelomättat: 15.4g, fleromättat: 4.86g, kolesterol: 0mg Kolhydrater: 51.5g, varav sockerarter: 50.4g Fibrer: 3.5gErsätt med:
Marsipan som är sötare och har lite mjukare, sockrigare konsistens eller gör din egen mandelmassa.| Bakingredienser |
Apelsinmandelrutor med chokladtäcke
Mycket goda kakor med endast 4 ingredienser: mandelmassa, apelsin, ägg och choklad. Bakas enkelt i långpanna.
Biskvier i långpanna
Farligt goda och lättbakade biskvier i långpanna. Ett smidigt och enkelt recept att baka dessa lyxiga bakverk som har en strykande åtgång.
Blåbärsbullar
Baka goda blåbärsbullar med det här enkla receptet! Underbart god fyllning med mandelmassa och kardemumma samt blåbär så klart!
Chokladpaj med mandel
Mycket gott recept på chokladpaj med pajdeg och fyllning med mandel, kakao. Garnerad med mörk choklad.
Hallonmoussetårta
En ljuvligt god och lyxig hallonmoussetårta med chokladmandelbotten som är glutenfri. Tårtan går bra att förbereda och förvara i kylen.
Jordgubbsbullar
Mycket goda somriga jordgubbsbullar, verkligen saftiga och lyxiga bullar med jordgubbar i. Bilder steg för steg.
Limeglasstårta
Recept på en mycket god glasstårta med lime som består av lime-glass och en biskvi-liknande tårtbotten. Enkel att göra, glutenfri och går bra att förbereda.
Mazarinkladdkaka
Baka min goda mazarinkladdkaka med chokladganache med mitt enkla recept. En lyxig kladdkaka med smak från mandelmassa och choklad som gifter sig perfekt.
Mazarinrutor
Jättegoda lättbakade mazarinrutor. Ett nytt favoritrecept. Så här bakar du mazariner snabbt och lätt i långpanna. Mördegsbotten med en saftig mandelfyllning toppad med glasyr.
Plommonpaj
Recept på en underbar plommonpaj som räcker till 10-12 bitar. Tid: 1 timme. Pajdeg och fyllning med mandelmassa och plommon.
Påskgodis
Marsipanägg doppade i choklad är påskgodis som du enkelt gör själv med marsipan eller mandelmassa och choklad med detta recept.
Rabarberpaj med mandeltäcke
Recept på en mycket god rabarberpaj med ett täcke med mandelmassa och kokos. Enkel att göra.
Semlekladdkaka
Recept på semlekladdkaka. Otroligt god och enkel kaka - semlor och kladdkaka är en perfekt kombo. Perfekt till fika eller efterrätt.
Semletårta
Recept på semletårta. Perfekt att servera till många personer! Godare eftersom mandelmassan blir jämnare fördelad. Enkelt recept med bilder steg för steg.
Semlor
Mycket goda luftiga hembakade semlor med ljuvlig hemgjord mandelmassa. Recept på de godaste semlorna som du bakar själv!
Äppelmaräng
Recept på gammaldags äppelmaräng. God lyxig paj med äpplen, mandelmassa och maräng som är enkel att göra.
Mvh Jeanette
⭐ webmaster