Kycklingfilé

kycklingfilé
Kycklingfilé kan man göra många goda maträtter av.

Kycklingfilé är kött som kan tillagas på många olika sätt.

En kycklingfilé brukar väga ca 130-170 g. Tänk på att fryst kyckling innehåller insprutat saltvatten och väger därför mera.

Steka kycklingfiléer

Vill man inte följa något särskilt recept kan man bara steka kycklingfiléerna i smör. Stek först på hög värme på varje sida tills de fått färg. Sänk därefter värmen och låt steka ca 7 minuter på varje sida tills de är genomstekta.

Vill man ha sås kan man efter att man sänkt värmen hälla på t.ex. grädde eller kokosmjölk och smaksätta med olika kryddor. Man kan också hälla i lite wokgrönsaker eller andra grönsaker. Är det grönsaker som snabbt blir klara så bör man hälla på dem mot slutet så de inte kokar sönder.

Servera med t.ex. kokt ris, quinoa eller bulgur.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperatur

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för kycklingfilé:

  • Genomstekt: 70°C

Tillagningstips

Kan stekas i stekpanna eller grillas. I ugnen rekommenderas 175-200°C i mitten och ungefärlig tid är ca 20-30 minuter. Är de frysta ca 40-50 minuter.

Generellt gäller:

  • Lägre ugnsvärme (och därmed längre tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger saftigare kött.
  • Högre ugnsvärme (och därmed kortare tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger torrare kött.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Innehållsinformation

gul flagga Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

Tillsatser förekommer, särskilt i fryst kycklingfilé. Dessutom kan kycklingen bestå av upp till 20% vatten, särskilt den frysta. Kolla innehållsförteckningen!

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kycklingfilé.

Energi: 134 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 27.5 g
Fett: 2.5 g

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

chicken

Hitta Finns i affären:

Färsk i kyldisken, fryst i frysdisken.

Tummen upp GI tips:

Kyckling har lågt GI.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Se bäst före datum, men generellt någon vecka i kylen och minst 6 månader i frysen.

Sedlar Pris:

100-140 kr/kg

Kundvagn Köptips:

Tänk på att inte stirra dig blind på priset utan titta också på hur många procent vatten det är i. Många leverantörer fuskar och sprutar in ganska mycket saltvatten som gör att de tjänar mer pengar men ändå kan ha ett lågt kilopris samtidigt som vi konsumenter luras. Finast kvalité tycker jag den färska kycklngfilén har och om man tar hänsyn till vattenmängden så är den färska inte mycket dyrare. OBS! Det finns även ett par märken som har färsk kycklingfilé med insprutat vatten så se upp!

Byt ut Ersätt med:

Beroende på recept kan man byta ut kycklingfiléer mot andra kycklingdelar eller annat kött.

Liknande ingredienser

| Fågel - kyckling, kalkon, anka |


chicken nuggets

Chicken nuggets

Recept på chicken nuggets med chilisås. Goda saftiga kycklingbitar med en knaprig yta som serveras med en god kall sås.

klocka Tid: 40 minuter
citronkyckling

Citronkyckling

Mycket god citronkyckling, kycklingfilé med smak av citron. Enkelt och gott. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 30 minuter
Currykyckling

Currykyckling

Enkelt och gott currykyckling-recept med kycklinglårfilé eller kycklingfilé samt curry, paprika och bacon.

klocka Tid: 20 min
fajitas

Fajitas

Recept på goda, enkla kryddiga fajitas. Tid 15 minuter.

klocka Tid: 15 minuter
Flygande Jakob

Flygande Jakob

Flygande Jakob blir gott med kyckling, banan, jordnötter, chilisås och vispgrädde. Enkelt recept, servera gärna med kokt ris.

klocka Tid: 45 minuter varav 15 minuter i ugnen
grillad kycklingfilé

Grillad kycklingfilé

Recept på grillad kycklingfilé. Gott och enkelt! Bilder steg för steg!

klocka Tid: 15 minuter + tid för marinering
indisk kyckling

Indisk kyckling

Recept på otroligt god kyckling kryddad på indiskt vis! Enkelt att göra, endast 15 min jobb!

klocka Tid: 15 minuter + minst en timme i kylen
Kyckling i apelsinsås

Kyckling i apelsinsås

Ett recept på en god, nyttig och enkel rätt med kyckling och apelsin.

klocka Tid: 25 minuter
Kyckling i julmustsås

Kyckling i mustsås

Enkelt recept med julmust och kyckling. Tid: 25 minuter. 4 portioner. Bryn kyckling. Blanda crème fraiche, julmust, ingefära, rosmarin. Låt koka 10 min. Servera.

klocka Tid: 25 minuter
kycklingen serverad med grönsaker

Kyckling i ugn med sambal oelek

Ett riktigt superrecept! Supergott och endast 10 minuters arbetsinsats. Perfekt recept på bjudrätt! Bilder steg för steg!

klocka Tid: 1 timme och 40 minuter
Kyckling med persiljesås

Kyckling med persiljesås

Mycket god kyckling med persiljesås. Kyckling kokas i en god buljong. Enkelt och gott. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 45 minuter varav 25 minuters jobb
Kycklingfilé med zucchini

Kycklingfilé med zucchini

Snabbt och enkelt recept på kycklingfilé med morötter och zucchini. Klart på 25 min. Nyttigt och gott! Bilder steg för steg.

klocka Tid: 25 minuter
thai kycklinggryta

Kycklinggryta Thai

Recept på en god kycklinggryta med thaismak. Enkelt och gott med kokosmjölk, röd currypasta, champinjoner.

klocka Tid: 30 minuter
Kycklingkebab med kall sås

Kycklingkebab med kall sås

Enkelt recept på kebabkryddad kyckling med god sås. Klart på 15 min. Bilder steg för steg!

klocka Tid: 15 min
Paprikakyckling

Paprikakyckling

Mycket god stekt kycklingfilé i sås med paprika, lök, bacon, grädde m.m. Festligt, men ändå enkelt recept att göra. Servera gärna med ris.

klocka Tid: 40 min
Thailändsk currykyckling

Thailändsk currykyckling

Gott och enkelt recept med kyckling och champinjoner med smak av röd curry! Bilder steg för steg!

klocka Tid: 25 min

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Khaled
Tack för bra webbsida, den är användbar.
💬 Svar till Anders Berg ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! Trevligt att det finns varumärken som inte fuskar! Jag ska kolla efter Lindströms kyckling i frysdisken. Uppdatering: Tyvärr är ursprunget på Lindströms kycklingfilé inte svenskt utan danskt. Djurhållningen är mycket sämre i Danmark. Därför går den bort för mig. Jag får köpa svensk färsk kycklingfilé.
✏️ Skrivet av Anders Berg
Bra information, måste prova appen.
Själv köper jag oftast lindströms frysta kyckling, köpte den av misstag en gång och blev mycket nöjd 100% kyckling och när jag tinat den så släpper den nästan ingen vätska alls.
💬 Svar till Oskar ✏️ Skrivet av Susanne
Det är bara att äta. Sådant finns ju i allt sorts kött. Det enda man behöver tänka på när det gäller kyckling är att det är viktigt att den är genomstekt (innertemperatur 70°C, köttsaften ska vara genomskinlig) då har farliga bakterier dött och då behöver du inte oroa dig för något.
✏️ Skrivet av Oskar
Hej!

Tack för infon dock har jag en fråga om kycklingbröstfiléer.

Ibland finner jag vad jag tror är senor, inte helt säker. Det är de vita delarna som ofta finns på den inre sidan (tror att det är inre sidan. På bilden så är de under den vänstra sidan av filéerna). Hoppas att du förstår vad jag menar.
Ska man ta bort dessa eller är det bara jag som är lite onödigt skraj?

Visa alla kommentarer