Kalvfilé

kalvfilé
En bit kalvfilé, biten på bilden väger ca 350 g.

Kalvfilé är kalvens motsvarighet till oxfilé.

Kalvfilé är en mycket fin köttbit, mör och saftig, finare än oxfilé och därmed dyrare - en av de dyraste köttbitarna.

Kalvfilé har en mildare smak än oxfilé och passar bra med enkel kryddning som salt och grovmalen svartpeppar.

Kalvfilé passar bra att stekas hel, i bitar eller skivor. Se dock upp om du ska grilla då kalvfilén lätt blir torr eftersom köttet är så magert. Ett tips är att linda in kalvfilén i bacon innan den grillas.

Kalvfilé säljs i bit eller skivor. Beräkna 125 g per portion.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperatur

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för kalvfilé:

  • Medium: 63°C
  • Genomstekt: 70°C

Tillagningstips

Rekommenderad ugnstemperatur för helstekt kalvfilé är 150°C. Tillaga till önskad innertemperatur i nedre delen av ugnen.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kalvfilé.

Energi: 105 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 20 g
Fett: 3 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Färsk i köttdisken i välsorterade mataffärer.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Håller sig i kylen ca 1 vecka, se bäst före datum. Går bra att frysa och håller sig då 6-12 mån.

Sedlar Pris:

300-450 kr/kg

Byt ut Ersätt med:

Oxfilé

Liknande ingredienser

| Nötkött |


relaterade artiklar Läs gärna:

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Carolina
Jag skulle vilja veta hur lång tid i ugnen UNGEFÄR? Pratar vi om 30 min eller 2 timmar på 150°C. Bra att veta, så att man har framförhållning.
✏️ Skrivet av Hofsten Ingela
Hej, jag saknar uppgift om ungefärlig tid i ugnen!

Visa alla kommentarer