Generella ugnsinställningar och gräddningstider för olika bakverk och maträtter

Ugnstemperatur
Min ugns olika inställningar.

Gräddningstips

  • När du använder galler, placera alltid det du ska grädda på mitten av gallret.
  • Både med över- och undervärme samt varmluft kan du grädda två formar bredvid varandra samtidigt. Dock blir gräddningstiden något längre.
  • Äldre ugnar tar ca 10-15 min att värma upp till 200°C. Sätt därför på ugnen i god tid. Har du en nyare ugn kanske det räcker med ca 5 minuter. Det viktiga är att ugnen är varm när bakverket/maträtten är klar för ugnen. I vissa fall blir resultatet sämre om man måste vänta på att ugnen ska bli varm. Man ska inte heller i de flesta fall sätta in maten/bakverket i ugnen innan ugnen uppnått rätt temperatur.

Tips om det blir för mycket färg ovanpå eller under

Om övervärmen blir för stark kan man sätta in en plåt ovanför eller lägga över aluminiumfolie.

Om undervärmen blir för stark kan man sätta in en plåt under. Lägg inte aluminiumfolie på botten av ugnen, då kan emaljen bli överhettad.

Varmluftsugn

När ska man använda varmluft?

Jag har skrivit en egen sida om varmluftsugn.

Placering i ugnen

Vilken fals är vilken?

Om du läser ett recept där fals anges så räknas falsar nerifrån och upp. Fals 1 / Första falsen är alltså nederst i ugnen, fals 3 i mitten av ugnen och fals 5 överst i ugnen.

Placera följande i övre delen av ugnen:

  • gratinering, t.ex. varma smörgåsar
  • färgsättning, t.ex. skorpor

Placera följande i mitten av ugnen:

  • småkakor
  • muffins
  • rulltårtor
  • mindre jäsbröd t.ex. bullar, rågkakor
  • de flesta maträtter
  • pizza
  • kyckling i halvor
  • gratänger
  • puddingar i låg form

Placera följande i nedre delen av ugnen:

  • större jäsbröd t.ex. limpor, längder
  • mjuka kakor
  • suffléer
  • puddingar i hög form
  • rätter i vattenbad
  • större stekar
  • hel fågel

Generella ugnsinställningar för vanliga bakverk och maträtter

Namn Över- och undervärme Varmluft Tillagningstid
Sockerkaka 175°C i nedre delen av ugnen 160-170°C i nedre delen av ugnen 40-45 min
Långpannekakor 180-190°C i nedre delen av ugnen 160-170°C i mitten av ugnen 20-35 min
Muffins, stora 170-180°C i mitten av ugnen 160-170°C i mitten av ugnen 15-25 min
Muffins, små 180-210°C i mitten av ugnen 170-180°C i mitten av ugnen 10-20 min
Rulltårta 215-230°C i mitten av ugnen 200°C i mitten av ugnen 6-10 min
Sockerkaksbottnar 175°C i nedre delen av ugnen 160-170°C i nedre delen av ugnen 35-45 min
Mördegsbotten 170-180°C i mitten av ugnen 150-160°C i mitten av ugnen 20-30 min
Mandel/nötbotten 180-200°C i mitten av ugnen 160-170°C i mitten av ugnen 15-20 min
Mördegskakor 170-180°C i mitten av ugnen 150-160°C med falsplacering: 4+1 5+3+1 10-15 min
Pepparkakor 170-190°C i mitten av ugnen 160-170°C i mitten av ugnen 8-12 min
Smördegskakor 180-200°C i mitten av ugnen 160-180°C i mitten av ugnen 20-30 min
Makroner, biskvier 120-140°C i mitten av ugnen 100-120°C i mitten av ugnen 20-60 min
Maränger 90-100°C i mitten av ugnen 80-100°C i mitten av ugnen 90-120 min
Petit-chouer 190-210°C i mitten av ugnen 160-180°C med falsplacering: 4+2 25-40 min
Formbröd 180-200°C i nedre delen av ugnen 170-190°C i nedre delen av ugnen 40-50 min
Ljusa, lätta limpor 190-210°C i nedre delen av ugnen 180-190°C i nedre delen av ugnen 35-45 min
Grövre, tyngre limpor 170-210°C i nedre delen av ugnen 160-180°C i nedre delen av ugnen 45-70 min
Hålkakor & tekakor 190-210°C i mitten av ugnen 180-190°C i mitten av ugnen 12-18 min
Ljusa, lätta portionsbröd 210-220°C i mitten av ugnen 190-200°C i mitten av ugnen 8-15 min
Grövre portionsbröd 190-210°C i mitten av ugnen 180-190°C i mitten av ugnen 14-20 min
Vetebullar 225°C i mitten av ugnen 180-190°C i mitten av ugnen 8-12 min
Vetelängder & vetekransar 180-200°C i nedre delen av ugnen 170-180°C i mitten av ugnen 25-35 min
Potatisgratäng 225°C i mitten av ugnen 180-200°C i nedre delen av ugnen 45-60 min
Makaronipudding 200°C i mitten av ugnen 180-200°C i nedre delen av ugnen 30-40 min
Sufflé 180-200°C i nedre delen av ugnen 30-50 min
Ugnspannkaka 200-210°C i nedre delen av ugnen 180-190°C i mitten av ugnen 30-45 min
Skinkpaj & Ostpaj 200°C i nedre delen av ugnen 180°C i mitten av ugnen 30-40 min
Pizza 225-250°C i mitten av ugnen 225°C i mitten av ugnen 10-15 min

relaterade artiklar Läs gärna även:

  • Varmluftsugn - Vad ska jag ha för ugnsinställning när jag följer ett recept?
  • Temperaturomvandling - Här kan du omvandla mellan grader Fahrenheit och Celsius.

Kommenterarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Svevian ✏️ Skrivet av Susanne
Tiden i ugnen blir lite längre men det är samma jästider. Dock är ju inte jästider exakta utan man får ju se och känna på degen när den jäst färdigt.
✏️ Skrivet av Svevian
Hej. Jag tänkte testa med att baka en större mängd än vad receptet är på vid bakning av limpor. Formarna är för stora så limporna blir låga idag och jag vill att de ska bli högre. Annars så fungerar allt som det ska. Jag har två frågor som jag inte har listat ut själv utan att baka:

Om man ökar mjölmängden med 50% vid bakning av limpor ska man då även öka ugnstiden? Ska man öka jäsningstiderna?
💬 Svar till Ewa Bergström ✏️ Skrivet av Susanne
Det är ganska vanligt att vanliga hushållsugnar inte blir varmare än 250°C. Jag har inga recept där jag angett 270°C. Men om jag skulle göra någon annans recept så skulle jag i så fall välja 250°C och om det behövs lägga till lite tid. Det viktiga är ju att det blir genombakat och det går ju lika bra på en lägre temperatur.
✏️ Skrivet av Ewa Bergström
Min ugn blir inte varmare än 250 g. Men i surdegsrecept ska ugn värmas upp till 270 g. Hur gör man då ?
💬 Svar till Eva Olofsson ✏️ Skrivet av Susanne
Nej det har jag aldrig hört talas om.

Visa alla kommentarer