Läs och skriv kommentarer till Gå ner i vikt

"Min metod för att gå ner i vikt som jag rekommenderar andra. Jag gick ner 11 kg på 13 veckor."

Har du frågor eller synpunkter? Skriv gärna en kommentar till Gå ner i vikt.

Skriv en kommentar

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
penna Skrivet av Anders Kal
Jag läste på http://gånerivikt.org att man måste äta mycket protein, alltså HUR mycket äter NI?
besökare Svar till Haris penna Skrivet av Susanne
Ingen diet fungerar om man inte följer den. Den diet du propagerar för kan också vara farlig med olika bristsjukdomar. Men vi är iaf överens om att grönsaker är bra mat!
penna Skrivet av Haris
Det här är onödigt restriktiv och farlig diet, som oftast resulterar i att man blir tjockare längre fram i tiden. Det som fungerar lättast och på långt sikt är att helt sluta äta kött, fågel, fisk, mejeri och ägg produkter, all processad mat samt olja ska också bort. Hålla fetintaget till 10-15% och äta hur mycket kolhydrater och frukt du än vill per dag.
besökare Svar till Martin penna Skrivet av Susanne
Försök äta mera grönsaker, kött och sås. Ät mindre av framförallt pasta och annat som innehåller vetemjöl, men håll även ner mängderna ris och potatis. Potatis ger ganska bra mättnad men är lätt att äta lite för mycket av. Pasta och ris ger nästan ingen mättnad alls utan triggar mest till att äta mer mat. Så för att summera - ät mer grönsaker, protein och fett och ät mindre kolhydrater. Det brukar man dessutom även må bättre av. Ett annat tips är att försöka klämma in någon promenad på någon rast. Lycka till!
penna Skrivet av Martin
Hej! Tack för din text!
Jag har ett litet problem som jag trodde du kanske kunde hjälpa mig med?
Jag är inte överviktig men jag vill få bort min magfett och det är lite svårt med lunchen då jag äter i skolan och det är då svårt och äta nyttigt då, har du några tips på hur jag kan göra det bästa av det?
besökare Svar till Britt-Inger penna Skrivet av Susanne
Ja, det har jag gjort.
penna Skrivet av Britt-Inger
Kan man äta ost är man blir sugen?
besökare Svar till Micke penna Skrivet av Susanne
Till att börja med är det omöjligt att äta noll kolhydrater. Det är t.ex. kolhydrater i grönsaker som man bör äta. Så en liten mängd kolhydrater får man alltid i sig. Sedan kan kroppen själv bilda kolhydrater så att hjärnan får vad den vill ha. Däremot ska man inte svälta sig själv och äta alldeles för liten mängd mat varje dag för då mår varken hjärnan eller kroppen bra och det kan vara farligt vilket finns rapporter om.
penna Skrivet av Micke
Hej, tack för en bra artikel.
Jag läste på http://viktbalans.se/kolhydrater/ att hjärnan föredrar kolhydrater. Kan det vara farligt för hjärnan att utesluta kolhydrater?
besökare Svar till Linda penna Skrivet av Susanne
Hej Linda! Vad roligt att du tycker det! :) Glad om jag kan inspirera! Det låter som du bestämt dig så jag tror det kommer gå alldeles utmärkt! :) Önskar dig stort lycka till!
penna Skrivet av Linda
Hej Susanne!
Wow vilken sida, hittade den här i dag och det har blivit min favo sida :) fick en sådan inspiration direkt, så nu är jag på gång :) har redan börjat att ta bort bröd, ris, pasta och potatis för några dagar sen så nu är det bara att fortsätta :)
besökare Svar till Mikael penna Skrivet av Susanne
Bra jobbat och grattis till din viktnedgång! Intressant att höra din historia!
penna Skrivet av Mikael
Hej igen!
Det har gått bra att hålla målvikten nu i ett och ett halvt år. Det hela började år 2003 då jag på egen hand aldrig lyckats gå ner något på egen hand och började då hos Viktväktarna. Jag gick ner 14 kg på ungefär lika många veckor och höll sedan vikten i flera år innan jag tyvärr lät bjudas på för kaloririk mat och började återfalla i gamla dåliga vanor. Sommaren 2015 var de 14 kilona tillbaka och då bestämde jag mig och körde samma metod igen men helt på egen hand. Det tog ungefär 14 veckor att gå ner lika mycket igen men nu tror jag att jag ska klara av att hålla vikten.
Ja det är vanligt att man går upp igen och de flesta ganska snabbt då dom tror att man kan äta hur som helst utan att gå upp igen. Att börja gå ner i vikt verkar också svårt för många och så även för mig innan jag visste hur jag skulle göra för då var det jättelätt.
besökare Svar till Mikael penna Skrivet av Susanne
Ok, ja viktväktarna fungerar ju om man lyckas följa den men det gäller ju de flesta dieter. Egentligen är det ju bara att äta mindre mat och ta bort fika och godis, då går man också ner i vikt särskilt om man motionerar mer också. Problemet är ju bara att realisera det i praktiken och att lyckas stå emot sötsug och ändra sina matvanor. Jag tror säkert att viktväktarna kan bidra till ökad kunskap och hjälp till att lägga om matvanor samt motivation att hålla sig till dieten. Bra också om de inte rekommenderar light-produkter längre. Sedan gäller det ju också att man håller kvar sin nya vikt när man gått ner och tyvärr går ju många upp i vikt igen, gäller alla dieter men det är fler som återfaller som kör Viktväktarna än LCHF vad jag vet. Hur som helst, lycka till, huvudsaken att du når ditt viktmål och håller fast vi det oavsett diet!
penna Skrivet av Mikael
Tack! Med "dom som kan" menade jag dom som har en fungerande metod att gå ner i vikt. Det stämmer att Viktväktarnas metod kan ge problem med sötsug och det dämpar jag med bl.a äpplen. Det skulle vara intressant att prova din kost i åtminstone den bemärkelsen. Viktväktarna rekommenderar inte lightprodukter (det sa min viktväktarkonsult) utan tillåter dessa så får man göra som man vill om man väljer dessa.
besökare Svar till Mikael penna Skrivet av Susanne
Tack och detsamma! :) Jag håller med om att man måste bestämma sig och sedan gå in för det, dock skulle jag säga att man måste kämpa mycket hårdare om man ska lyckas med viktväktarna eftersom man inte blir av med sötsuget då man äter så mycket kolhydrater och så lite fett som man oftast gör med viktväktarna. Så om man har problem med sötsug skulle inte jag rekommendera viktväktarna. Dock fungerar säkert viktväktarna bättre om man skulle äta lågkolhydratskost med viktväktarna. Jag skulle inte heller vilja påstå att viktväktarna är "dom som kan", de har dietister som förespråkar light-produkter och annat skräp fullt med tillsatser. Överhuvudtaget ska man vara försiktig med att tala om "de som kan" när det kommer till mat och vikt. Tyvärr saknas bra oberoende forskning och inte ens livsmedelsverket, många läkare och dietister kan man lita på. Man måste tyvärr läsa på själv och bilda sig en egen uppfattning. Självklart är det upp till var och en vilken diet man väljer och jag tror säkert viktväktarna kan fungera för några men inte för majoriteten av de som vill gå ner i vikt.
penna Skrivet av Mikael
Grattis till viktnedgången! Jag har själv gått ner 14 kg med Viktväktarna som jag tyckte var ett enkelt sätt att gå ner med och att sedan hålla vikten. Det finns många olika sätt att gå ner i vikt och det gäller nog bara att hitta den metod som man trivs med även om det viktigaste i min mening är att man verkligen vill gå ner i vikt och är beredd att kämpa för det! Sedan är det bara att gå in för metoden man valt och så tycker jag att man kan vinna mycket av att ta hjälp av "dom som kan".
penna Skrivet av Jenny Thorell
Hej,

Mitt namn är Jenny Thorell och jag frilansar för tidningen Amelia. Jag letar just nu efer en kvinna 25-45 som gått ner i vikt med promenader, runt 10 kg. Ta jättegärna kontakt med mig om du passar in på det och vill vara med i tidningen och berätta om det!

Bästa hälsningar
Jenny
besökare Svar till behrouz penna Skrivet av Susanne
Jag har endast beskrivit hur jag gjort för att gå ner i vikt för att fler ska kunna göra likadant. Det är inte reklam, som du ser så säljer jag inga produkter. Det här handlar om att äta vanlig mat.
penna Skrivet av behrouz
jag var 120 kg nu är jag 95 kg jag vill bli 75 kg jag vill använda den metoden men jag vet inte den fungerar eller det är bara raklam
besökare Svar till Fredrik penna Skrivet av Susanne
Ja det gäller verkligen att inte köpa hem en massa onyttigt! Tack för bra tips! :)
besökare Svar till Vickan penna Skrivet av Fredrik
Jag har själv stora problem med motivationen, en sak som har fungerat bra för mig är att låta någon annan handla åt mig. Jag har kanske tur att släkt bor nära och jag ger dem en lista med nyttig mat, så när de handlar så plockar de upp en kasse till mig med. På så sätt frestas jag inte i butiken, och finns det bara nyttigt i kylskåpet, då brukar det inte vara så stora problem med den biten :)
besökare Svar till Vickan penna Skrivet av Susanne
Jag åt en bit bröd till frukost och en frukt om dagen när jag gick ner i vikt och då valde jag en frukt med lågt GI som t.ex. äpple. Brödet var en bulle GI-bröd som jag själv bakat. Ännu bättre bröd som jag äter nuförtiden är rågsurdegsbröd. Men hur mycket kolhydrater man klarar av att äta är individuellt. Vill du uppnå större viktnedgångseffekt snabbt är det bättre att äta så lite kolhydrater som möjligt d.v.s. skippa frukt och bröd helt. Efter några dagar försvinner suget efter detta om du lyckats hålla dig borta från kolhydrater. När man ser resultat brukar också motivationen bli bättre tycker jag. Lycka till!
penna Skrivet av Vickan
Jag vill gärna gå ned från 71 kg till 65 kg. Jag har kört lite Lchf ibland, men jag klarar inte av att upprätthålla motivation. Saknar framför allt frukt och grovt bröd. Har du några råd att ge mig? Det verkar som du tillåter dig att äta en del kolhydrater, men gjorde du det när du gick ned i vikt?
besökare Svar till Emma penna Skrivet av Susanne
Så bra! Varsågod! Tack för att du skrev!
penna Skrivet av Emma
Tack för en otroligt bra sida! Detta var precis vad jag var ute efter! TACK!
penna Skrivet av Hadel
Tack så mycket!
besökare Svar till Hadel penna Skrivet av Susanne
Du kan välja det du vill. Jag åt ibland alla dessa och ibland delar av dem. Du kan även äta kokt eller stekt ägg (jag såg att jag glömt skriva det så jag lade till det nu). Just nu är jag inne i en period när jag alltid äter 2 kokta ägg till frukost och sedan rågsurdegsbröd med bregott och ost på. Men du kan som sagt välja hur du vill och det finns så klart fler alternativ än de jag föreslagit som fungerar.
penna Skrivet av Hadel
Hej!
Tack för denna underbara program, men förstod inte att systemet är frukost måltid innehåller alla dessa komponenter, eller välja en av dem.
besökare Svar till Sandra penna Skrivet av Susanne
Varsågod! :)
besökare Svar till Julia penna Skrivet av Susanne
Ja det gör jag men jag äter en liberal form av LCHF kan man säga. I veckorna äter jag sällan socker och vetemjöl medan på helgen så blir det oftast något bakverk och/eller dessert. Mycket av det jag bakar bjuder jag bort. Eftersom jag inte behöver gå ner i vikt och dessutom tränar ganska mycket så fungerar det bra för mig. Men jag kan säga att jag mår allra bäst när jag inte äter massa socker och vetemjöl. På min receptsajt finns som du sett många recept med socker och vetemjöl, men det betyder ju inte att jag äter detta varje dag. :) Kolla i receptkategorierna LCHF och GI så hittar du sådana recept!
penna Skrivet av Julia
Hej
Äter du fortfarande GI/LCHF? När man tittar i dina recept så känns det inte så. En hel del socker o så...Om inte, håller du ändå vikten trots mer kolhydrater?
penna Skrivet av Sandra
Tack för alla recept och appar!
besökare Svar till Fossy penna Skrivet av Susanne
Bra jobbat! Heja dig! :)
penna Skrivet av Fossy
Tack. Nu efter en vecka med GI/LCHF har jag minskat 600g i vikt och 2 cm i midja. :)
besökare Svar till Fossy penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :) Heja dig!!!
penna Skrivet av Fossy
Hej

Idag kör jag igång med GI/LCHF och har inspirerats mycket av det du skriver här, Susanne och din recept. Idag blir det rättikagratäng med hallumiost till middag :). Hoppas på att gå ner 4-5kg för att komma tillbaka till min trivselvikt. Tack för en bra sida!
besökare Svar till Maryam penna Skrivet av Susanne
Det hoppas jag också! Stort Lycka Till!
penna Skrivet av Maryam
Hej!
Jag är en mamma till en 2-årig flicka. Jag gick 36 kilo upp när jag blev gravid. efter förlossning och under nästan ett år gick jag ner 26 kilo. Men tyvärr är det 1 år som jag inte kunde gå ner längre. Orsaken var att jag blev trött och jag hade inte tillräcklig tid for träna eller följa en speciellt diet. men jag ska gå ner igen och lyckligtvis läste jag i morse din webbsida och jag bestämde mig att följa den så jag hoppas att jag kunna följa alla regler och gå ner igen.Jag hoppas att Nästa gånger som jag ska skriva här , har jag bra nyheter för dig .
besökare Svar till Josefine penna Skrivet av Susanne
Lycka till och Heja Dig! :)
penna Skrivet av Josefine
hej! roligt att det har funkat för er! Jag behöver egentligen inte gå ner något speciellt i vikt. men vill tajta till kroppen lite. har fått ett styrketräningsschema av en på gymmet och tänkte då ändra om min kost just för att jag äter väääldigt mycket pasta och kakor på jobbet nästan varje dag. Och jag insåg nu när jag läste detta att jag har valt att satsa på samma sak. det jag bestämt mig för att äta, är samma som du gjort så det känns bra. Jag ska fortsätta med min planering och se om det funkar :) ska lägga in mer kondition bara!
besökare Svar till mimmi penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! Stort Lycka Till! :)
penna Skrivet av mimmi
börjar idag!! Du inspirerade mig :-)
besökare Svar till Janina penna Skrivet av Susanne
Tack så mycket!! Heja dig också! :)
penna Skrivet av Janina
Äntligen ett sätt som inte verkar allt för krångligt. Ska försöka mig på detta sätt.
Tack för bra tips och bra skrivet! :)
Och HEJJA DIG! :)
besökare Svar till Kimmo penna Skrivet av Susanne
Tack, jo jag håller vikten och äter en liberal form av LCHF kan man säga. Tycker det är den godaste maten och jag mår bra av det. Lycka till med din viktnedgång och träning!
penna Skrivet av Kimmo
Hej,
Bra jobbat! Kul att läsa din resa. Hur lever du idag? Håller du vikten och äter du fortfarande enligt LCHF upplägg?

Följ min resa på http://100days.se där målsättningen är att både gå ner i vikt och öka i styrka samtidigt med hjälp av periodisk fasta och tung styrketräning.
besökare Svar till Linda penna Skrivet av Susanne
Hej, tack, det är så klart intressant men tyvärr har jag inte tid att läsa den artikeln och sätta mig in i det just nu. Men personligen tror jag att det mycket handlar om att ändra sina tankemönster, mycket sitter i hjärnan, men också att man får kontroll över sötsug genom att inte äta sådant som triggar detta för då blir det en ständig kamp som kräver en oerhörd självdisciplin som få klarar av under längre tid.
I vilket fall som helst så önskar jag dig så klart lycka till! :)
penna Skrivet av Linda
Hej,

Först och främst, tack för en jättebra artikel.

Har börjat läsa på mer och mer om träning och kost nu den senaste tiden då jag försöker gå ner ett par kilon.

Har tagit bort mycket av kolhydraterna men ska se om jag kan snappa upp några av dina tips och göra min viktnedgång så mycket enklare och bättre :-)

Jag är lite nyfiken om du läst en studie som jag snubblade på som handlar om varför vissa individer lyckas med sin viktminskning på lång sikt.

http://dorandy.com/nwcr-long-term-weight-loss

Engelskan är alldeles för svår för mig men du kanske förstår vad den försöker säga och kan dela med dig av hemligheten för framgång på lång sikt? :-)

Vänliga hälsningar,
Linda
besökare Svar till Anna penna Skrivet av Elin
Hej! Jag vet inte om detta hjälper men jag hade också en period när jag gick upp väldigt mycket i vikt. Jag försökte febrilt gå ner men gick bara upp upp upp och på ett halvår hade jag gått upp över 20 kilo. Då var jag 19.
Jag förstod inte vad som var fel, tills jag tog en ordentlig titt på mina vanor:
Jag åt inte frukost
Jag åt sällan lunch
Jag åt väldigt mycket till middag och åt det fort då jag ju var vrålhungrig efter att ha i princip fastat hela dagen. Dessutom brukade jag då gärna börja äta lite onyttigare halvfabrikat eftersom det gick fort och lätt att göra.
Jag mådde även dåligt pga andra faktorer.
När jag åt så här så åt jag ju inte nödvändigtvis många kalorier om dagen, så jag förstod inte varför jag bara gick upp i vikt. Och jag hade haft dessa vanorna långt innan och alltid varit smal, så jag kopplade först inte ihop de två sakerna.
Men när jag började läsa på mycket mer insåg jag att det var mina vanor som var fel. Så när jag ändrade på dem (började äta ca var 4e timme, tog tag i mina andra problem osv) så gick jag ner tio kilo igen. Visst tog det längre tid och jag jobbar fortfarande med de sista tio kilona, men jag mår tio gånger bättre och känner mig mycket piggare nu än när jag var smal och hade de där dåliga vanorna.
Jag vet som sagt inte om detta hjälper, men det kanske har någonting med saken att göra?
Mvh,
Elin
besökare Svar till Carlos penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra, heja dig!
besökare Svar till Anna penna Skrivet av Susanne
Jag tycker du ska ta kontakt med sjukvården så att de kan ta prover och kolla om allt är ok. Det är inte normalt att gå upp så mycket i vikt på kort tid, så jag tycker verkligen du ska gå till läkare och kolla upp detta.
penna Skrivet av Anna
Hej! Jag har försökt ett tag med att gå ner i vikt nu men inget funkar. Är 21 år och har alltid varit väldigt smal, tills i somras när jag gick upp från 55 till 71. Vet inte vad som hände. Skulle du kunna hjälpa mig? Med kostschema?
penna Skrivet av Carlos
Efter jag har läste detta så har du gett mig inspirationen att börja ett sund liv med goo mat samt att träna för att kunna bygga min dröms kropp. Har varit tjock hela mitt liv ( mestadels ) men har inte haft orken eller idéer på hur man ska kunna börja igång. Efter jag läste allt du har gjort samt tipsen du har gett, bestämde jag mig just nu att sätta igång och följa allt detta! Tack ska du ha!
besökare Svar till Sandra penna Skrivet av Susanne
Tack så mycket, roligt att höra att du gillar min receptsajt! :)
Jag har tyvärr inte så stor erfarenhet av vegetarisk kost. Det är förstås en lite extra stor utmaning att hitta mat att äta för din del men inte omöjligt. Det viktigaste är ju att du verkligen bestämmer dig och att du är motiverad och det låter det absolut som att du är! Det du kan göra är att gå längre promenader för att få bättre effekt och inte äta sent på kvällen. Men ta det i din takt och var snäll mot dig själv. Önskar dig stort lycka till!
penna Skrivet av Sandra
Hej Susanne!

Tack för en mycket trevlig sida med härlig atmosfär och recept!!! =)

Undrar om du har några erfarenheter om viktnedgång som vegeterian?
Jag har problem med sköldkörteln och har haft det i 7 år nu. Väger 78 idag och vägde 47-52 innan sköldkörteln dog!!
Är van vid att ständigt träna o vara i farten och vara helt obegränsad men nu sitter jag som i ett fängelse i min egen kropp =(

Äter inte onyttigt men tappar ändå inte vikt. Promenera är det enda jag gör i träningsform, det är det enda jag kan för mina skadade fotbollsknä och bestående bristning i ett muskelfäste i ryggen! =(

Jag har ätit LCHF innan men det var innan jag var vegeterian.Det gjorde att jag gick ner lite i vikt men inte alls som alla andra!!

Sköldkörteln ser bra ut i prover nu med medicin men jag mår inte så som provsvaren säger, man känner när man ligger på under- och överfunktion efter 7 års svängande hit och dit...

Men nu J..... ska jag bara ner i vikt, no matter what!!!! Eller ja...förutom att äta allt som har med kött,fisk,skaldjur. Ägg avskyr jag men kan äta det i pajer tex då känner jag inte smaken...hehe ;)

Återkom hemskt gärna om reflektioner, ideer, tips, erfarenheter m.m.

Tack!!
Mvh Sandra
besökare Svar till Rebecka penna Skrivet av Susanne
Jag är ingen expert men jag skulle välja att äta de frukter som har lågt GI, det är så jag själv gör. Livsmedel med högt GI kan lätt trigga sötsuget så att man äter för mycket och blir sugen på mer sött.
Jag äter mer liberalt nu - lite till och från. Oftast äter jag väldigt nyttigt i veckorna men kanske lite mindre nyttigt på helgerna. Sedan så tränar jag mera nu än vad jag gjorde då eftersom jag tycker det är roligt och jag mår bra av det. Det gör ju också att jag förbränner lite mera. Men generellt så kan man ju "fuska" mera om man bara ska hålla en vikt. Det krävs mer strikt diet om man ska gå ner i vikt. Men man får passa sig så man inte "fuskar" för mycket för då går man lätt upp i vikt. Men jag mår jag bäst när jag äter nyttig mat och inte "fuskar" och dessutom tycker jag den maten oftast är godare.
Tack och Lycka till!
/Susanne
penna Skrivet av Rebecka
Stort tack för svaret Susanne!
Har ytterligare några frågor om viktnedgången; jag älskar verkligen frukt, & för mig funkar det jättebra att äta t ex fredagar & lördagar när andra äter godis & andra onyttigheter - men vilka frukter ska jag vara med försiktig med & vilka kan jag äta lite mer av? Jag vet vilka som innehåller med kolhyrater än andra, men det svåra är om jag ska blanda in GI i det hela. T ex nätmelon - relativt lågt kolhydratinnehåll men högt GI. Vilket av det ska jag gå efter? Vet du om det finns frukter med både lågt kolhydratinnehåll & lågt GI?
& hur har du kunnat hålla din vikt? Äter du likadant som när du gick ner i vikt? TIllåter du dig själv att "fuska" mer nu än under viktnedgången?
Tack för komplimangen om bilderna! Hör av dig till mig om du behöver hjälp med bilder här på hemsidan.
// Rebecka
besökare Svar till Maria Vikman penna Skrivet av Susanne
Varsågod! :) Stort Lycka Till!!
penna Skrivet av Maria Vikman
Hej.
Tack för bantningstipsen. Började äta efter dina tips för några dagar sedan. Tror att denna "natur-metod" blir en vana och på så sätt förebygger viktuppgång.

Toppenbra!

Hälsningar Maria
besökare Svar till Rebecka penna Skrivet av Susanne
Hej Rebecka!
Ursäkta lite sent svar! När jag gick ner i vikt åt jag en frukt per dag. Jag hade inga regelbundna fuskdagar men jag var på någon fest ibland och då kompenserade jag för den med en långpromenad innan. Mina GI-pannkakor är ju förhållandevis nyttiga men det finns recept på LCHF pannkakor också, jag har inte lagt ut något recept på det än, jag håller på att testa olika varianter fortfarande. Du tränar ju mycket mer och hårdare än vad jag gjorde då jag gick ner i vikt så du bränner ju av lite mer kolhydrater.
Hoppas din viktnedgång har gått bra! Skriv gärna igen!
Tack för tips om lammfärssoppan! Jag ska skriva in det! :)
Jättefina bilder! :)
/Susanne
besökare Svar till Sofie penna Skrivet av Susanne
Tack roligt att höra att det jag skriver uppskattas! Hoppas att det går bra med din viktnedgång! Chips - ja tänk på hur äckliga de är med det billiga skräpfettet med transfetter och skit. Om du ska äta chips gör dem själv genom att skära tunna skivor potatis med mandolin och baka i fin olivolja i ugnen. Eftersom det är så jobbigt att göra det så kommer du förmodligen inte göra det så det blir inte chips så ofta då :) Men annars så gäller det att hitta nya favoriter. Nötter t.ex. eller en god LCHF ostkaka. Det äter jag ofta själv. Stort fortsatt lycka till med ditt mål!
besökare Svar till Pillan penna Skrivet av Susanne
Du kanske äter för lite? Jag kände mig helt ok och blev sedan piggare efterhand.
besökare Svar till Roxana penna Skrivet av Susanne
Det är väldigt gott! :) Det är pasta med skinksås men pastan är utbytt mot kokt broccoli och blomkål.
besökare Svar till anonym penna Skrivet av Susanne
promenader, spring, träna core, gå till gymmet och dansa, styrketräna etc, ladda ner några träningsappar. Huvudsaken att du hittar något du tycker är kul som gör att du fortsätter. Den bästa träningen är den som blir av.
besökare Svar till anonym penna Skrivet av Susanne
Jag var ganska nöjd efter 11 veckor.
besökare Svar till Ingela penna Skrivet av Susanne
Frukt kan ju trigga sötsug så det kan bli svårare att bli av med sitt sötsug om man äter frukt för vissa personer. Sedan beror det också på vilken frukt man äter, ät frukt med lågt GI om du ska äta frukt. Undvik t.ex. mango och ananas som har högt GI.
Drick ett glas vatten om du känner dig sötsugen och promenader är bra både mot det och för övrigt. Nu var det ju ett tag sedan du skrev detta. Hoppas att det har gått bra för dig och fortsatt lycka till med din viktnedgång, nu börjar våren komma och det blir ännu trevligare att komma ut och gå promenader!
besökare Svar till Becko penna Skrivet av Susanne
Ja du det är svårt att säga, det är olika beroende på vad det är och sedan är det också olika sorts kolhydrater, långsamma och snabba. Framförallt ska du undvika de snabba kolhydraterna som socker, vetemjöl, potatismjöl, vitt bröd (som innehåller mest vetemjöl), söta flingor etc. Läs på förpackningen och kolla kolhydrater och sockerarter. Helst inga sockerarter alls.
penna Skrivet av Becko
Hej!
Vad är mycket och vad är lite kolhydrater alltså hur många kolhydrater är lagom till ett bröd eller till andra saker.
penna Skrivet av Rebecka
Hej Susanne!
Först & främst, tack för en otroligt bra recepthemsida!
Jag har några frågor när det gäller din diet (jag kör likadan lchf/gi)som jag skulle vara så tacksam för om du svarade på.
Hur åt du när det gällde frukt?
Går det att ha till exempel en fuskdag i veckan där du äter vanlig mat under dagen (vanlig mat = dietmaten) och sedan kanske unnar dig en bit kladdkaka eller lite godis på kvällen?
& jag är helt galen i pannkakor, tycker det är så gott. Jag steker alltid dina pannkakor med lägre Gi, tycker dem är så goda. Kan jag äta dem nån gång då och då nu när jag går på dieten?
Ska tillägga att jag vanligtvis tränar 2-3 ggr i veckan & cyklar ca 1,5 mil 4-5 dagar i veckan. Men har några extrakilon som jag försöker att bli av med nu.
Jättetacksam för svar!
Kram Rebecka.

ps. Jag är hobbyfotograf och har en fotoblogg där jag ibland lägger ut bilder på mat & godsaker jag gjort. Många gånger är det recept jag fått härifrån. Igår gjorde jag din lammfärssoppa som jag bytte ut lammfärsen mot qourn, om du vill så kan du se bilderna på den här ---> http://photos-by-becka.fotoblogg.nu/Vegetarisk-kottfarssoppa-/
Ett tips är ju att ha som tips på receptsidan att om du vill ha soppan vegetarisk är det bara att byta ut lammfärsen mot qourn. :-)
besökare Svar till Jeanette penna Skrivet av Susanne
Hej, jag skulle gissa på att du nog äter för lite. Kanske behöver du även dricka mera vatten? Jag brukar tänka att jag ska äta mig mätt. Ett exempel på en normal portion tycker jag är en kycklingfilé, en halv färsk broccoli (125 g) och sås till det samt ev. en halv deciliter (okokt) hel bulgur eller råris. En kycklingfilé kan bytas ut mot en karrékotlett eller en fläskkotlett eller 1-2 laxfiléer (i såna frysta portionsförpackningar tycker jag en bit kan vara för lite) ca 200 g laxfilé är mer lagom. Så jag tror som sagt att du ska försöka äta lite mer och dricka mer vatten. Ät gärna var tredje-fjärde timme. De som jag hört som mått dåligt av LCHF/GI har sagt att de ätit för lite.
Hoppas dessa tips hjälper! Önskar dig stort lycka till och skriv gärna igen och berätta hur det går!
/Susanne
penna Skrivet av Jeanette
Hej!

Jag har typ försökt gått ner miljontals gånger, är 25 år och blev väl överviktig runt tonåren som många tjejer blir. Födde en dotter 2011 och gick bara upp ca 5 kilo under graviditeten så jag hade tur där och efter med amningen gick jag ner 10 kilo, först 5 kilo efter förlossning sedan 5 kilo till, men jag var överviktig innan grav. och väger nu 90 kilo ganska på pricken, jag behöver väga runt 60 kilo.

Jag har testat denna metod fler gånger, svårt dock eftersom att jag ÄLSKAR potatis och ris, det är det godaste jag vet, jag kan äta det som snax på kvällen haha:P

Men det kan jag klara mig utan, problemet i mitt fall är att jag är väldigt sockerberoende eller... min kropp är det och när jag tar bort kolhydraterna och kör typ GI eller LCHF så får jag en kronisk huvudvärk, det spelar ingen roll om jag håller på i 1 vecka eller 3 månader, huvudvärken försvinner inte för ens jag börjar äta kolhydraterna igen, känner du igen att du hört detta förut? Har du något tips på hur jag kan köra denna diet utan att få huvudvärken. Jag tror det handlar om att tallriken inte innehåller tillräckligt mycket av det andra, protein och grönt m.m. Hur mycket ska man äta för att det ska vara tillräckligt på en portion?

MVH Jeanette
penna Skrivet av Marina
Hej! Jag och min pojkvän tänkte testa denna metod också (jag har läst och pratat med flera som har gjort liknande). Det jag funderar över, är hur du behåller vikten efter att du har nått din målvikt?
Mvh Marina
penna Skrivet av Sofie
STORT tack för din inspiration! Jag har tidigare följt en variant av GI/LCHQ och gått ner 6,5 kg i vikt. Tyvärr har jag under två års tid gått upp allt igen. Men- 19/2 kör vi igen! Det var ett väldigt enkelt sätt att gå ner i vikt på. De dagar jag körde box som motion, de dagarna var jag tvungen att äta fullkornspasta för att orka träna. Men mina sex km promenadrundor fixade jag utan. Lyssnar man bara till kroppen så säger den ju faktiskt till, vilket är helt otroligt! Min stora last hör i livet är chips- någon som har substitut till detta och vill dela med sig? Jag önskar gå ner åtta men helst tio kilo fram till sommaren. Dina inlägg här var det bästa jag läst på länge, det var mkt jag kände igen och jag känner mig nu oerhört motiverad- tack!
besökare Svar till Niklas Rydberg penna Skrivet av Susanne
Önskar dig Lycka Till!
penna Skrivet av Niklas Rydberg
Hej

Har läst din blogg tänker testa detta vill tappa 15 kilo

Hälsningar Niklas
penna Skrivet av Pillan
Hej! Vilken bra artikel.Jag har hållit på i 4a dagar.Men va trött och hungrig jag känner mig.Ska man göra det till en början?
penna Skrivet av Roxana
Jag finner detta väldigt inspirerande nu när jag själv börjar tänka på vad jag äter! Men jag undrar bara vad är det för mat på bild 1? Den med broccolin och blomkålen? Ser fruktansvärt gott ut!
penna Skrivet av Ingela
Hej
Tack för inspirationen. Motivationen fick sig en skjuts. Har ett BMI på 30+ och behöver definitivt gå ner i vikt för att må bättre. Som det är i dag märker jag att min kropp inte mår bra alls och jag är ofta väldigt trött. Jag har dessutom ett stort sötsug som jag också tror bidrar starkt till att jag är så trött. Om dagarna käns det som att jag får stora blodsockerdippar och jag blir då akut trött och det börjar krypa i kroppen. Inser att jag måste "avgifta" mig. Har du något bra tips på hur jag ska gå till väga på bästa sätt? Någon har sagt att kvinnor ska akta sig för att äta frukt och att det gäller speciellt vid LHCF diet, är det ngt du vet ngt om? I så fall blir det nog tufft för mig att bli av m sockersuget, då frukt känns som en räddningsplanka.
Jag drar igång med promenaderna nu och vet att det också brukar påverka mitt sätt att tänka. Det är som att hjärnan ställer in sig på sundhetsvåglängden när jag börjar motionera och det drar ju igång sundhetstänkandet.

Ha det bäst.
penna Skrivet av anonym
Jag undrar om du kan ge exempel på några bra träningar?
penna Skrivet av anonym
Ungefär hur lång tid tog det för dig innan du kände dig nöjd med ditt " gå ner i vikt" jobb?
besökare Svar till Cat penna Skrivet av Susanne
Jag åt de fullfeta produkterna. Jag håller med om att ekologiskt är att föredra och de brukar inte vara light. Jag åt nästan rent LCHF de första veckorna, jag åt oftast en liten grov macka till frukost som ej kvalificerade sig som LCHF, men resten av dagen var det ren LCHF de första veckorna. Efter de första veckorna åt jag små portioner av långsamma kolhydrater, fullkornsris och fullkornsbulgur till lunch men undvek helt kolhydater på kvällen.
penna Skrivet av Cat
Undrar om du använde tex mini keso, lättmjölk osv eller fullfeta produkter. Man vill ju helst äta ekologiskt och det är ju inte förenligt med light direkt. När du gick ner dina kilon, åt du ungefär som med Isodieten eller rent lchf tycker du? Tacksam för svar.
besökare Svar till Ann penna Skrivet av Susanne

Roligt att höra hur bra du mår och bra jobbat! Jag kommer också ihåg hur bra jag mådde och att jag inte förstod varför jag inte tagit tag i det tidigare. Jag vet att jag tänkte att det inte var värt att vara utan alla godsaker jag gillade då men så fort jag ändrade mina matvanor och började gå ner i vikt så märkte jag hur mycket bättre jag mådde och hittade en massa nya goda saker att äta så jag saknade inte den "gamla maten" ett dugg.

Dina kollegor kanske själva har några kilon de skulle vilja bli av med och att du gått ner i vikt kanske påminner dem om detta och det är ju alltid lite jobbigt så därför kanske de inte kan glädjas för din skull. Det bästa vore ju om de istället kunde inspireras av dig och tänka "kan hon kan jag" och sedan ta itu med det. Jag önskar verkligen att alla därute som vill gå ner i vikt tog tag i det!

Lycka till i fortsättningen och hoppas du får en trevlig helg!

Kram Susanne

penna Skrivet av Ann
Tack Susanne för att du läste mitt inlägg:) Jag mår som sagt jättebra av att ha gått ner i vikt, 7kg idag:) Finns dock en liten sak som stör mig lite.....ingen på jobbet säger något.
Det syns ju, herregud! Släkt och andra vänner ser det tydligt och av dem får jag massor med beröm, som tur är. Jag börjar tro att de på jobbet är lite avundjuka....men men det är ju för min skull jag gör detta. Ha en bra vecka! Kram
besökare Svar till Ann penna Skrivet av Susanne

Tack för att du skrev! Oerhört inspirerande att läsa och hoppas att alla ni som kämpar där ute just nu tänker på det - ge inte upp!!! 

Vikten går ju lite upp och ner 1-2 kilo kan bero på hur mycket man druckit m.m. Så man måste ha tålamod och se sin viktkurva på längre sikt.

penna Skrivet av Ann
Hejsan! 1:a augusti i år, efter att jag ställt mig på vågen bestämde jag mig, Nu skulle jag börja mitt nya liv. Jag är 161 cm och vågen visade på 69,8kg!! Jag rivstartade direkt och slutade med fikabröd, godis, potatis, ris o pasta. Jag la även till en 30 minuters promenad varje dag. Blev väldigt besviken då vågen inte visade på något minus efter 2 veckor, den stod still. Hade ju läst att många rasade i vikt de första veckorna. Men, men jag fortsatte ändå som jag börjat och så plötsligt en dag visade vågen på 67kg! Och idag efter ca 2 månader visar vågen 63,5 kg!! Jag är så lycklig:) Så till er alla som tycker det går trögt, Ge inte upp! Kram
besökare Svar till Observer penna Skrivet av Susanne
Jag håller med! Ett annat bra tips är att om man har några gamla byxor som man inte kommer i så kan man prova dem en gång i veckan! Fantastiskt trevligt när man märker att man kommer närmare och närmare att kunna ha dem! :)
penna Skrivet av Observer
Något som är bra att komplettera viktmätningen med är midjemåttet, eftersom vikten kan vara lite missvisande då man tappar vätska när man börjar äta mindre kolhydrater och skulle man minska lite i muskelmassa så syns detta också på vågen.

Midjemåttet är kalla fakta, ser man det minska så har man något som muntrar upp :)
besökare Svar till Elin penna Skrivet av Susanne
Pizzasallad, cole slaw och det du beskriver fast utan socker är helt ok. Om du har något bra recepttips så skriv gärna det eller kontakta mig.
penna Skrivet av Elin
Hej
Vilken sallad rekommenderas ?
Är det okey att göra en veckosallad med morötter,vitkål,paprika,vinäger .. hmm socker ?
Förslag på sallader som håller några dagar i kylskåp ?
besökare Svar till Matilda penna Skrivet av Susanne

Hej!
Det generella svaret är nej eftersom glass oftast innehåller ganska mycket socker.

Men om du gör egen glass utan socker (du kan använda lite stevia eller annat sötningsmedel) så går det bra. Det kan hända att det finns någon sockerfri glass i frysdisken i affären också men kolla då kolhydratinnehållet så det ingår en massa andra kolhydrater istället.

penna Skrivet av Matilda
Hej! Kan man äta glass ifall man går efter den här metoden?
besökare Svar till Annica penna Skrivet av Susanne

Självklart så ska du inte äta sånt du inte gillar för då kommer du garanterat misslyckas med att gå ner i vikt. Du måste försöka hitta mat som du gillar och som också är nyttig.

Om du ska äta få kolhydrater (som är det jag skrivit om) så kan det vara gott och nyttigt att äta en del grönsaker tillsammans med kött, kyckling, fisk, sås, keso, m.m. Sen så behöver man ju inte äta så stora portioner grönsaker utan man kan i princip äta sig mätt på kött och sås om man vill det. Du kommer garanterat gå ner i vikt av det, grönsakerna är kanske mer viktiga för att få i dig vitaminer och annat nyttigt. Anledningen till många äter mycket grönsaker är för att de tycker det är gott, så om du inte är så förtjust i det så kan du äta lite mindre, bara för att få dig vitaminer m.m..

Det finns ju många grönsaker och om du gillar morötter så kan du äta det, du bör äta dem råa eller rårivna ej kokta. Själv brukar jag äta kokt broccoli, blomkål, grillad eller ugnsstekt zucchini, auberginer m.m.

Lycka till!!!

besökare Svar till Alex penna Skrivet av Susanne
Går man en halvtimme eller mer så kommer fettförbränningen igång ordentligt så du får bättre effekt. Men allting du går är bra. Ju mer du går desto bättre. Självklart får du anpassa promenadtiderna efter vad som är möjligt i ditt liv.
penna Skrivet av Alex
När man går på promenad måste det vara t ex en halvtimme i sträck?
penna Skrivet av Annica
Hej
Jag har en liten undran.... Alla skriver att man ska äta massa sallad för att gå ner i vikt. Men om man nu inte äter grönsaker men ändå vill gå ner i vikt.... Hur gör man då???? Jag är i väldigt stort behov av att gå ner i vikt då jag har artros i knäna och är överviktig.
MEN jag har fruktansvärt svårt för grönsaker... Morötter äter jag resten fixar jag inte.....
Snälla kom med tips om hur en annan ska göra då???
besökare Svar till Roro penna Skrivet av Susanne

Alla mina tips står på min sida om viktnedgång.

Tänk på att du ska äta dig ner i vikt. Äter du för lite mat så hamnar kroppen i svältläge och dels blir det då svårt att gå ner i vikt, dina muskler bryts ner och du mår dåligt. Genom att äta bra mat i lagom portioner ofta och motionera varje dag så maximerar du din fettförbränning och går ner i vikt.

Önskar dig Lycka till!

besökare Svar till rawan penna Skrivet av Susanne

Alla mina tips står på min sida om viktnedgång.

Tänk på att motionera varje dag och det räcker med en promenad.

Självklart är det viktigt vad du äter - läs allt jag skrivit om det!

Stort Lycka till!

/Susanne

penna Skrivet av rawan
Hej!
jag vill gå ner i vikt jag är 15år och 167cm lång.
Jag väger 62kg jag vill gå ner i vikt 6-7 kg men jag kan inte.Jag har tänkt att under sommarlovet ska jag gå och träna men jag måste så klart måste jag äta mat som jag inte kan gå upp i vikt. Jag behöver ditt hjälp kan du hjälpa mig så som du hjälpte dom andra tjejer:) Tack:)
penna Skrivet av Roro
Hej,
Jag är 15 och är 162 cm och väger 62 och jag tycker att jag väger för mycket. Jag vill gå ner i vikt. Jag äter inte så mycket men jag går inte ner i vikt. Har du något tips?
Tack:)
besökare Svar till Nina penna Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte om vit fiberpasta är bättre eller sämre än fullkornspasta. Jämför gärna på paketen mängd kolhydrat och protein per 100 g. Ju mer protein och mindre kolhydrat desto bättre.
besökare Svar till josefindenise penna Skrivet av Susanne
Hej! Jag tror att det är just detta problem du beskriver som många har och jag själv också haft tidvis och det är det som gör att man går upp i vikt och har svårt att gå ner i vikt. Nummer ett är att vara medveten om problemet vilket du ju är. Sedan är frågan vad man ska göra åt det. Det här är ju egentligen ett psykiskt problem. Själv ser jag tre lösningar:
1. Inte tillåta sig själv äta sötsaker alls. Ungefär som att en alkoholist inte får dricka alkohol alls.
2. Bestämma sig för innan man äter en sötsak att man bara får ta en liten bit och absolut inte ta om. Ät sedan små tuggor och njut av varje tugga. Det kommer smaka minst lika bra som att äta 4 ggr så mycket om man glufsar i sig. Dessutom slipper du ångesten efteråt.
3. Bestäm dig för att du bara får äta halvonyttiga sötsaker. Kladdkaka är bland det onyttigaste man kan äta eftersom det innehåller massor av socker. Jag äter inte kladdkaka om jag vill gå ner i vikt - möjligtvis om man verkligen  vill äta det får man gå en timmes promenad innan.
4. Fundera över innan du tar en bit om hur du vill att det ska kännas efteråt. Tänk på den ångesten du vet att du får och fråga dig om det är värt det.

När jag gick ner i vikt höll jag mig borta från extrema sötsaker som kladdkaka. Istället åt jag vispad grädde och hallon eller blåbär, ostkaka med grädde och bär o.s.v. Det finns många desserter som är jättegoda utan att innehålla en massa socker. Tänk på att sötsaker triggar sockersuget så att om du börjar äta kladdkaka är det som du säger svårt att sluta. Så mitt bästa tips är väl att undvika den värsta sortens sötsaker helt enkelt.

Ett tips är att inte tänka så mycket på vad du inte bör äta utan tänk istället på allt gott som du faktiskt kan äta med gott samvete utan ångest efteråt.

Lycka till och skriv gärna igen! :)
/Susanne
penna Skrivet av josefindenise
hey!
har självt gått på denna diet , och det har hjälpt lite ( nu i en månad) MEN har haft jätte svårt för att hålla mej från sött. Eller om man säger så att jag har aldrig tyckt om godis, läsk, saft osv men bakelser och bröd är min svaghet.. så försöker unna mig det ibland. Men mitt problem är att äter jag tex en mazarin tar jag automatiskt en till. OCh en till osv, då får jag jätte mycket ångest och måste träna bort det direkt.. hur klarade du det? jag åt nu förra veckoslutet en halv(!!) kladdkaka som min syster bakat.... jag kan int sluta äta när jag väl börjat och mår jätte dåligt av det. Annars äter jag typ likadant som du , gröt till morgon mål , lunch är sallad och kött och min middag består av typ samma sak. Äter sedan också kosttillskott och cyklar mycket.. väger 60 och är 153cm lång, och vill få bort min putmage men den bara inte vill försvinna!! har du tips på vad jag kan göra för att HELT kunna sluta äta sött eller ens kunna sätta stopp efter en kladdkake bit och inte äta en halv kladdkaka eller försöka stoppa sötsuget längs med kvällen..hade du såhår i början och körde du helt strikt eller åt ibland nåt gott ??
penna Skrivet av Nina
Hej!

Undrar lite över pasta. Fullkornspasta ska ju vara nyttigare har vi länge fått höra från olika håll, men hur är det med Vit fiber pasta? Tycker den är god och framför allt så ser den godare ut än fullkornspastan som gärna blir lite gråbrun till färgen.
besökare Svar till Denise penna Skrivet av Susanne

Ja det beror ju på hur mycket kolhydrater och vilken sorts kolhydrater du äter. Att äta 1 kg godis är förstås aldrig bra. Det gäller ju att du inte äter alltför mycket kolhydrater på helgen för då kommer du nog inte se så mycket resultat och då är det lätt att tappa motivationen. Ett tips är annars om du vill äta lite mer kolhydrater på helgerna så kan du ju kompensera det med att gå en promenad eller annan motion minst en timme varje helgdag.

I vilket fall som helst tror jag nog inte du kommer gå upp i vikt om du kör LCHF-kost i veckorna, däremot kanske viktnedgången uteblir eller blir knappt märkbar om du äter stora mängder kolhydrater på helgerna. Men äter du inte alltför mycket kolhydrater och/eller motionerar extra på helgerna så fungerar det nog.

Lycka till!

besökare Svar till Roya penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! Lycka till!! :)
penna Skrivet av Denise
Hej!
Gillade din tips och har en fråga. Jag har precis bestämt mig för att börja äta en inte så strikt LCHF. Jag är normalviktig så målet är inte att gå ner så mycket utan kanske 2-3 kg. Jag undrar om jag kan äta LCHF men unna mig att äta kolhydrater på helgen utan att gå upp i vikt? Är det ens någon idé att äta LCHF då eller kommer detta leda till att jag går upp i vikt?
penna Skrivet av Roya
Hej! ville bara säga att jag blev jätte taggad när jag läste igenom ditt inlägg, du har inspirerat mig rejält haha TACK!
besökare Svar till Awa penna Skrivet av Susanne

Hej, till att börja med så kan du omöjligt behöva gå ner i vikt om du väger 60 kg och är 173 cm. Om du går ner mer i vikt, särskilt när du är så ung, så kanske inte din kropp utvecklas som den ska och du riskerar att tappa hår, bli trött och orkeslös och må allmänt dåligt som man lätt gör om man är underviktig. Att vara underviktig är farligare än att vara lite överviktig. Du kan gå upp mer än 10 kg utan att bli överviktig så du är långt ifrån överviktig.

Ät nyttig mat för det mesta och varierat och rör på dig, det behöver alla göra oavsett vikt.

penna Skrivet av Awa
Hej, jag är en tjej på 14 år som är 173 cm och väger 60kg och vill gärna gå ner i vikt! Kan jag också göra det här som du skriver eller är jag för "ung" ?
penna Skrivet av Alexander
Tack så mycket för tipsen!
besökare Svar till hanna penna Skrivet av Susanne
Tack för alla dina tips! :)
penna Skrivet av hanna
Jag har aldrig försökt gå ner i vikt, men kan berätta om mitt förhållande till mat: jag äter inte: rött eller fläskkött, pasta, ris, potatiis, mejeriprodukter (förutom tlll viss bakning och självklart ekologiska), knappt kyckling, dricker inte kaffe/läsk/svart te. Vad äter jag istället? Ägg, massvis av ägg (självklart ekolgosika) innehåller en massa nyttiga ämnen och vitaminer (dock ej c-viaminer) matkorn, kamutvete, råris/vildris/svart ris, grönsaker, frukt (lika mycket frukt/grönsaker till min måltid som "vanlig mat", jag bakar allt bröd själv och försöker göra det utan jäst, kokosmjölk (bra alternativ till creme frechie eller matlagningsgrädde), morötter (råa) och jag dricker alltid örtte till nästan varje måltid. Det handlar bara om att se till så man får i sig den mängden vitaminer, kolhydrater, energi, järn, zink etc som man behöver/dag. Jag blir aldrig "proppmätt" utan när jag har ätit är jag fylld av energi vilket gör att jag orkar mer. Jag sover max 8h/natt, promenerar 1h/dag och tränar crika 5ggr/vecka. Jag är extremt noga med mina råvaror och läser alltid noga på om vad jag stoppar i mig och kollar upp nåringsvärdet, jag äter aldrig godis eller chips för det är jag inte sugen på. Mycket av det jag äter brukar jag köpa på internet eller i affärer där jag vet att de säljer bra varor, brukar finnas någon bra i nästan varje liten stad. För mig ska inte mat gå fort, för mig är det en njutning att äta och därför lägger jag också ned tid på det. Har jag en stressig vecka framför mig gör jag matlådor som jag fryser ned, men jag tar mig ALLTID tid till att äta den, minst en halvtimme vill jag ha och en timme om jag måste laga den. Många är överviktiga för att de inte förhåller sig rätt till mat, istället för att njuta och äta är det ett "måste". Jag ÄLSKAR mat och för mig är måltiderna dagens höjdpunkt men jag vill också veta nästan exakt vad jag stoppar i mig, för då mår jag bättre både fysiskt och psykiskt. Testa! Börja läs på om mat så får ni se att ni kommer må mycket bättre och känna er friskare.
Det här är ingen kritik mot dina tips, utan bara mina egena tips :)
besökare Svar till hanna penna Skrivet av Susanne
Honung innehåller massor av nyttiga ämnen men ur viktnedgångssynpunkt så är det inte bra eftersom det är jättesött och höjer blodsockret mycket.
penna Skrivet av hanna
Honung är inte alls farligt, snarare bra att äta, ny forskning påstår att den innehåller många naturliga och nyttiga ämnen. Sedan är det skillnad mellan honung och honung, kolla noga så det bara är honung och inget annat i, köp gärna krav eller ekologisk honung, supergod och ja, det är nyttigt. Äter minst en tesked varje dag.
penna Skrivet av Karin
Ang Psyllium-frön så bör man nog inte ta mer än 1 msk åt gången. Brukar koka upp lite vatten och hälla drygt 1/2 dl i ett glas + 1 msk Psyllium. Då sväller de snabbare och man ser hur mycket. Tillsätt kallt vatten rör om och drick. Drick även ett glas vatten efteråt så det inte blir för lite.
besökare Svar till gäst penna Skrivet av Susanne

Jag hade ett enormt sögsug innan jag gick ner i vikt. Sötsuget försvann efter några dagar om man är väldigt restriktiv med att inte äta några snabba kolhydrater. Så om man förutom godis, läsk och andra sötsaker även kan avstå från pasta, vitt ris, potatis och annat med högt GI så försvinner sötsuget efter 2-3 dagar. Det blir betydligt enklare efter dessa dagar när man blivit av med sitt sötsug. Så håll ut och det låter som bra tips från Karin!

Om du blir småhungrig på kvällen, ät istället något annat som t.ex. köttbullar, ost, fisk eller något annat som är mättande och inte innehåller kolhydrater. Sedan kan du ju även äta mer nyttig choklad om du ändå vill äta choklad. Själv äter jag den med 90% kakao från Lindts. Den är svår att äta för mycket av, man känner sig mättad på choklad efter 1 ruta tycker jag.

Lycka till!!!

penna Skrivet av gäst
Hej Karin!
Tusen tack för tipset! Ska verkligen prova det=)
penna Skrivet av Karin
Nåt som kan funka då man försöker lägga om och äta lite mindre, men ändå blir hungrig ibland är Psyllium-frön. Då de läggs i vätska sväller de något och det bildas ett gelé. Dessa frön innehåller inga kalorier men ger mättnad. Det rör sig om max ett par msk per dag och har även positiv effekt på magen. Viktigt är dock att dricka mycket annars kan det bli stopp.
Slutar man äta socker så försvinner även sötsuget.
penna Skrivet av gäst
Hur motstod du sötsuget som kan dyka upp ibland? Jag har försökt att hålla mig till det du har besrkivit ovan dock har jag svårt att följa strikt, pga mitt sötsug. Ja, älskar att äta småsaker på kvällen. Men kan ha många kvällar där jag gynnar mig en choklad. Detta gör att jag inte går ner i vikt? Har du råd?
besökare Svar till Sofie penna Skrivet av Susanne

Under tiden jag gick ner i vikt så var jag mera strikt än vad jag är nu. Jag äter mycket mindre portioner av kolhydrater än jag gjorde innan jag gick ner i vikt. Och jag undviker snabba kolhydrater. Just nu äter jag ofta hel bulgur eller matvete till maten. Potatis äter jag oftast bara när det är fest och ris var ganska längesen nu faktiskt men om jag skulle äta det så blir det fullkornsris. Pasta äter jag inte heller så ofta men om jag gör det blir det också fullkorn.

Så svaret är väl att jag äter mer ris, potatis och pasta nu än under tiden jag gick ner i vikt men betydligt mindre portioner och mera nyttigt än innan jag gick ner i vikt. Dessutom motionerar jag mera nu.

 

penna Skrivet av Sofie
Fortsatte du äta enligt denna metod när du nått din målvikt eller gick du tillbaka till att äta mer ris, potatis och pasta igen?
penna Skrivet av Karin, Expressen
Hej!

Vi söker kvinnor som gått ner i vikt och som vill berätta om sina erfarenheter i Expressen. Vi vill att ni har helfigursbilder på hur ni såg ut innan ni gick ner i vikt samt fotografier på hur ni ser ut nu. Om vi skriver om er skickar vi ut en professionell fotograf som tar nya, fräscha bilder.

Mejla gärna din berättelse och dina bilder till mig, Karin Sörbring, reporter på Expressen, karin.sorbring@expressen.se. Tack på förhand!
besökare Svar till maya penna Skrivet av Susanne
Jag äter mera lunch och mindre till middag vanligtvis. Ju senare jag äter desto mindre kolhydrater.
penna Skrivet av maya
hej. jag undrar om du är äter mindre på lunchen och mer till middag eller tvärt om? vissa säger att man ska äta en lätt lunch och en lite mer stadig middag. tacksam för svar :-)
besökare Svar till alexandra penna Skrivet av Susanne

Hej! Jo jag äter en del kolhydrater idag men inte alls lika mycket som innan jag gick ner i vikt. De kolhydrater jag äter är till största del långsamma, alltså fullkornsprodukter. Sötsaker äter jag ibland men inte varje dag. Jag äter det jag vill men med måtta och om jag äter för onyttigt under någon period så drar jag åt snaran med kolhydrater, går en extra promenad och då går jag ner det extrakilot fort. Dessutom tränar jag ganska mycket mera idag. Jag går promenader, kör dans och bodypump på gymmet och tränar med min egen träningsapp PoWorkout. Så man får försöka anpassa kaloriintaget med sin träningsmängd så det går ihop sig.

Det du inte ska göra är att köra hårt på en bantningsmetod och sedan när du gått ner i vikt så börjar du äta precis som du gjorde innan du gick ner i vikt.

Man kan om man vill göra en rivstart när man börjar banta men sedan efter hand så kan man öka på mängden långsamma kolhydrater och kanske äta lite mera frukt t.ex. Det gäller att hitta en diet man trivs med och mår bra med i det långa loppet annars kommer det aldrig hålla i längden.

Lycka till!

penna Skrivet av alexandra
hej , Jga undrar om du har slutat med att inte äta kolhydraterP isånnafall gick du upp då eller håller man kvar vikten. jag är ganska ung och tänka på att jag aaldrig mer ska äta kolhydrater för att jag kan gå upp dubbelt så mt känns inte så lockande.. Tacksam för svar ! :)
besökare Svar till Bella penna Skrivet av Susanne

Ur viktnedgångssynpunkt så spelar det ingen roll. Men om du vill undvika tillsatser och konstiga ämnen så rekommenderar jag att du håller dig till bregott, olja av god kvalitet och smör.

Själv har jag slutat köpa margarin, flytande margarin/smör, lätta, becel, matlagningsgrädde, "light"-produkter i allmänhet etc sedan ett antal år tillbaka. Maten blir mycket godare, jag blir mätt, jag håller vikten och jag slipper äta en massa kemikalier jag inte behöver.

Jag steker det mesta i smör och ibland olivolja.

besökare Svar till Lilla Hunden penna Skrivet av Susanne

Jag äter frukost, lunch och kvällsmat en vanlig vardag. Kvällsmat är kanke lite enklare och mindre mängd mat än en middag i min värld. Men det beror ju helt på vad man förknippar orden med. :)

Sen så äter jag oftast 1-2 mellanmål. Jag äter när jag är hungrig eller sugen på något.

Hur sent som är för sent beror ju på när man går och lägger sig. Generellt så är det viktigt att man inte äter för lite och svälter sig och går runt och är hungrig. Så det är inte meningen att du ska gå och lägga dig hungrig. Men det är så klart bra om man inte äter för sent heller. Om man äter sent så ska man framförallt undvika kolhydrater då och inte äta för stor mängd mat. Ett tips är också att dricka ett stort glas vatten innan man börjar äta. Då minskar man risken att äta för mycket. Jag brukar äta min kvällsmat åtminstone 3 timmar innan jag somnar. Sen om jag blir hungrig eller sugen på något mer så kan jag käka en bit ost eller kött eller vad jag nu har i kylen som innehåller få kolhydrater.

penna Skrivet av Bella
Hur är det med bordsmargarin, är det ngt speciellt som gäller där (bregott, lätta, becell etc.)? Samt flytande margarin som man steker i, ska man byta ut det mot smör/olja?
penna Skrivet av Lilla Hunden
Hej! Jag bara undrar: hur många gånger äter du mat om dagen?
Äter du bara frukost, lunch och middag/kvällsmat?
Är middag och kvällsmat samma sak och när ska man då äta sin kvällsmat? Är nio på kvällen för sent tex?
Mvh "Lilla Hunden"
Ps: ditt inlägg var jättebra! Tack!
besökare Svar till Bella penna Skrivet av Susanne
Ja naturell yoghurt går jättebra.
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Bella
Tack för dina svar, har gett lite mer klarhet nu. En annan fråga, fungerar det att även ta naturell yoghurt till frukost, (inte lättyoghurt då antar jag)? Ville mer ha ett alternativ i mejeriväg till just fil.
besökare Svar till Bella penna Skrivet av Susanne

Nej finns ingen anledning till det, det går går lika bra med vanlig filmjölk. Du kan kolla en GI-tabell så ser du olika grönsaker. Morötter har ganska högt GI men det är stor skillnad på råa och kokta. Ju längre tid de kokar desto högre GI och desto sämre. Så ät kokta med måtta skulle jag säga.

Ja bäst av det du räknar upp är quinoa, fullkornsbulgur och råris. Sämst är fullkornspasta och couscous. Ja du kan äta detta i mindre mängd.

besökare Svar till Bella penna Skrivet av Susanne
Jag ska se över sidan och ta bort länken till den sidan. Äter man alldeles för lite mängd mat så tror jag det är farligt med LCHF men det är det ju även med andra dieter. Likaså förespråkar jag inte att man absolut inte ska några kolhydrater alls. Man får inte gå till överdrift helt enkelt. Men om man följer en diet och mår dåligt av den så ska man så klart inte fortsätta. Ändra dieten eller avbryt den och prova något annat. Allt passar inte alla och det finns många sätt att gå ner i vikt. Det viktigaste är att hitta något som passar och fungerar för dig själv.
penna Skrivet av Bella
Så lite frågor om diverse mat: du tipsar om 3 filsorter, men inte vanlig filmjölk, ngn anledning till det? Jag kollade på pkt o jfr men fann ingen skillnad mellan Filmjölk & Onaka - Kefir.

Det pratas mkt om grönsaker ovan jord, men hur är det eg. med morötter, det kan väl inte vara så dåligt, lr?

Jag har nu uteslutit ris & pasta, men har istället köpt råris & har alltid bara använt fullkornspasta. Sedan har jag även fullkornsbulgur & couscous, samt quinoa - är dessa produkter ok i mindre mängd?

Jättetacksam om du kan hjälpa mig.
penna Skrivet av Bella
Hej!

Jag har blivit jätteinspirerad av din kost och har även kollat in dina länkar, bl.a. http://resare.com/kolhydrater/ & jag blir lite orolig när jag läser uppdateringen som har gjorts: "men nu tror jag snarare att det är direkt hälsovådligt att äta LCHF och att man bryter ner kroppen av att göra det". Vet inte om du har läst detta, kändes iaf konstigt att du länkade till sidan i så fall.
besökare Svar till Cathrine penna Skrivet av Susanne

Ja. Light-produkter innehåller oftast mycket mera kolhydrater och även diverse tillsatser, e-nummer.

I mitt kylskåp kommer inga light-produkter in. :) Förutom att jag slipper alla tillsatser så blir maten godare och jag blir mättare på mindre mängd mat och håller vikten.

penna Skrivet av Cathrine
Hur är det med fettet är det fullfeta produkter som gäller om man t ex använder creme fraiche?
besökare Svar till Cathrine penna Skrivet av Susanne
Jo det tror jag. Själv har jag aldrig räknat för det är svårt att äta för mycket med den här metoden eftersom man blir väldigt mätt när man inte äter så mycket kolhydrater.
penna Skrivet av Cathrine
Läser din sida om gi blir jätte sugen på att testa just nu räknar jag propoints men tänker att det måste jag kunna fortsätta med trots att jag låter bli kolhydrater? Eller?

/Cathrine
besökare Svar till josefin penna Skrivet av Susanne

Oj, 8 kg på två veckor låter väldigt mycket. Normal viktnedgång är 0.5-1 kg i veckan. I början kan man gå ner lite mer men ditt fall låter extremt. Antagligen är det mycket vätska i dessa 8 kg.

Det viktiga är ju att man försöker lägga sin diet på en sådan nivå att man kan fortsätta under en längre tid. Det är ju det som gör att GI och LCHF fungerar bra för många - eftersom den faktiskt går att leva med och må bra samtidigt.

Så jag skulle nog rekommendera att du provar GI eller LCHF igen men kanske inte behöver vara så extremt konsekvent så att du istället kan hålla dieten under en längre tid och inte heller gå upp i vikt igen.

Önskar dig så klart Lycka till!

penna Skrivet av josefin
Det var någon som skrev att protein kanske inte spelar så stor roll. Måste inflika att protein spelar jättejättestor roll för med protein bygger vi muskler. Ju mer muskler = mer fettförbränning. Så hög proteinnivå, halverad kalorinivå, skippa vitt bröd helt och hållet. (det svåraste för mig) har bytt toasten mot gröt + skivad banan på morgonen. GI metoden fungerade skitbra för mig också.. gick ner 8kg på 2veckor. Men då var jag extremt konsekvent också. Inte en liten godisbit. klev av 3 busshållsplatser tidigare och fick in dagens traskeri på den vägen. sedan tänkte jag som fan på vad jag åt, tillämpade mig efter GI och det fungerade. Har testat nutrilett också. Minimal skillnad. 2kg kanske på 2 månader. saknade mat för mycket så jag slutade med den. Men det svåraste är att hålla vikten. Jag gick upp de där 8kg igen.. så nu måste jag göra om det när jag orkar. Phu :(
besökare Svar till Gunilla Wänn penna Skrivet av Susanne

Hej Gunilla! Ja det är inte lätt att veta. Ibland kan man stå och stampa på en vikt för att sedan rasa ner ett kilo på ett par dagar. Jag har själv märkt det särskilt om man äter salt mat.

Jag har själv aldrig gått in för specifikt att äta mer protein och har inte ätit proteinpulver. Det blir den mängd det blir naturligt så att säga. Jag tror inte det spelar så stor roll faktiskt, det viktiga är ju att inte äta så stor mängd kolhydrater.

Det är viktigt att sova ordentligt och inte stressa runt. Sedan gäller det att rannsaka det man äter så att det inte innehåller kolhydrater utan att man vet om det. Att äta massa frukt, särskilt sent på kvällen är t.ex. ingen höjdare.

Motionerar du? Om du går en promenad varje dag så gör det en otrolig skillnad.

Man ska inte minska sina portioner för mycket. Men oftast brukar de minska automatiskt när man inte äter kolhydrater eftersom man blir mätt fortare. Jag tycker t.ex. att lagom mängd portion mat är t.ex. en karrékotlett med tillbehör eller en kycklingfilé med tillbehör. Är det små köttbitar kanske en och en halv kan vara lagom - för mig. Men ät dig mätt, men inte proppmätt. Drick vatten.

Hoppas det kan hjälpa dig något!
Lycka till!!!
/Susanne

besökare Svar till Ae penna Skrivet av Susanne
Jag gjorde så som jag skrivit här.
penna Skrivet av Gunilla Wänn
Hej Jag har börjat med GI-diet men känner tyvärr hur min motivation bara sjunker då det inte händer något. Efter de första två veckorna då kilon rasade av i snabb takt står allt still och stampar.I 5 veckor efter viktnedgång då jag är jättenoga med kolhydraterna - absolut ingen potatis, ris eller bröd. och inget socker. Allt detta har inte gett minsta rörelse nedåt på vågen. Jag förstår inte vad jag gör för fel!!
Har du något tips?
Jag tycker det är svårt att få i sig så mkt proteiner som det rekommenderas - 150 g kött, fisk eller fågel varje måltid är för mycket tycker jag - men kan det vara det som stör? har köpt proteinpulver som jag tar en dos om dan ungefär.. Du skriver om mindre portioner - men hur mycke protein innebär det?
Det vore underbart med svar känner att jag behöver coach!
Vänligen Gunilla Wänn
besökare Svar till lovisa penna Skrivet av Ae
HEj:) hur gjorde du för att gå ner 4,5 kilo för att själv har jag inte gått ner ngt och det syns inget på måtten heller.
besökare Svar till Monica penna Skrivet av Susanne

Bra jobbat! :) 15 cm mindre runt midjan är bra!

Jag har hört om andra som upplevt samma sak som du och i perioder kanske vågen står still och midjemått (och även andra mått) minskar och i perioder minskar vågen och måtten står still.

Det kan vara så att du ersatt fett med muskler och muskler väger mer än fett.

Om du fortsätter så kommer du säkert vågen visa mindre tids nog. Återkom gärna och berätta mer hur det går!

penna Skrivet av Monica
Jag har ätit LCHF sen 8 januari men går inte ner i vikt. Däremot har jag tappat 12 cm i midjan. Men varför står vägen still?
besökare Svar till lovisa penna Skrivet av Susanne

Kul att höra! :)

Ja ska man gå ner i vikt så är det betydligt bättre att tänka lite på vad man äter istället för att svälta sig som tyvärr många gör! När man är i din ålder så behöver man oftast bara göra några små justeringar som att t.ex. minska på intaget av snabba kolhydrater som bland annat finns i kakor, godis, läsk och vitt bröd. 

Om du har några förslag på hur jag ska gå vidare med metoden så får du gärna höra av dig.

penna Skrivet av lovisa
hejsan, jag har gjort denna metoden nu i tre veckor, och gissa vad? jag har gått ned 4,5 kilo bara på att tänka lite på vad jag äter. jag är 15 år och jag tycker ni borde gå vidare med denna metoden för att kunna dela med sig av den till sånna i min ålder då de gärna svälter sig själva och sen tror de att de ska kunna gå ned i vikt. men ville bara tacka för att ni har delat med er av denna här så jag hittade den! kram
besökare Svar till Hassan penna Skrivet av Susanne

Om man bara äter sallad så svälter man sig själv. Kroppen får i princip ingen energi alls och du kommer förbränna dina muskler istället för fett när du tränar. Din viktminskning är alltså till stor del dina muskler som försvinner. Inte bra! Alltså bör du genast börja äta ordentlig riktig mat!

Jag tycker du bör äta enligt GI-metoden, ungefär så som jag har skrivit i den här artikeln om hur jag gick ner i vikt. Tränar du mycket så kan du äta lite mer långsamma kolhydrater än vad jag gjorde.

besökare Svar till susnet penna Skrivet av Hassan
Jag går ner 2kg varje vekca men de enda jag äter är sallad på hela dag. men nu efter två veckor så orkar inte kroppen. jag kan jogga i 15min sen blir jag trött och innan kunde jag jogga 45min och ha lite energi kvar. jag vill äta rätt och träna rätt.
besökare Svar till Hassan penna Skrivet av Susanne

Först och främst så är en normal och hälsosam viktnedgång 0.5-1 kg i veckan så om du går ner 4 kg på en månad så ska du vara riktigt nöjd. Du får alltså räkna med att det tar minst 2,5 månader att gå ner 10 kg.

Enklaste sättet att gå ner i vikt om du tränar varje dag är att inte äta snabba kolhydrater. Undvik vitt bröd, allt med socker i, nudlar, pasta, vitt ris, allt med vetemjöl i. Ät mycket protein och en del fett och en del långsamma kolhydrater som finns i fullkornsprodukter. Ät ofta, gärna var tredje timme. Ät dig mätt men inte proppmätt. Tänk på att du ska äta dig smal - inte svälta dig smal!

Lycka till!

penna Skrivet av Hassan
Jag behöver hjälp med att gå ner i vikt.
just nu väger jag 82 och är 170cm lång. jag vill gå ner till 72 och sedan bygga upp kroppen och jag vill gå ner 10 kg på en månad.. vad är de enklaste sättet att gå ner i vikt om man tränar varje dag?
besökare Svar till Pia Remheden penna Skrivet av Susanne
Du får äta sådan mat som inte innehåller så mycket kolhydrater, men gärna mycket protein och en del fett. Exempel på sådant är ägg, kesella, keso, svamp, ost, fetaost, mozarella, quorn, bönor, jordnötter. En perfekt måltid är t.ex. omelett som man kan fylla med svamp och/eller ost. Quorn kan man steka och äta med grönsaker, en kall sås med kesella eller crème fraiche och någon krydda eller keso. Jag tycker keso och gurka är gott som tillbehör till det mesta när man har bråttom.
penna Skrivet av Pia Remheden
Hur gör man lättast om man är vegeterian, äter räker men helst inte fisk
besökare Svar till Nyttigt.eu penna Skrivet av Susanne
Nej jag har ingen källa på det. Det här är ingen vetenskaplig artikel utan bygger på det jag har läst och egna iakttagelser och jag kommer tyvärr inte ihåg var jag läst detta. Men jag kan säga att jag personligen kan gå i god för att man väldigt lätt går upp i vikt när man dricker alkohol. Sedan vet jag inte om det är just alkoholen i sig som gör att man går upp i vikt men drycker som innehåller alkohol brukar ju inte vara så nyttiga för övrigt. Drinkar innehåller ganska mycket socker. Även öl har högt GI. Sedan är kaloriinnehållet väldigt högt i alkohol. Därför får man i sig enorma mängder energi när man dricker alkohol, men även om man inte just går upp i vikt av den energin så är kanske det största problemet att  man ofta mer eller mindre tappar mättnadskänslan - det är lätt att äta för mycket och man blir ofta sugen på onyttigheter som chips och godis som man kan äta nästan hur mycket som helst av tillsammans med alkohol. Under tiden kroppen förbränner alkoholen så förbränns inget annat  - så även om inte alkoholens kalorier omvandlas till fett så gör lätt allt annat man äter samtidigt det. Så slutresultatet blir detsamma så jag tycker kanske inte det spelar någon större roll hur jag formulerat det - det är ju ändå alkoholen som gör att man går upp i vikt. Det har samma effekt som att äta massa sött för det gör ju också att man tappar mättnadskänslan och äter för mycket.
Men som sagt är du ute efter vetenskapliga artiklar så leta någon annanstans! :)
penna Skrivet av Nyttigt.eu
Hej. Överlag bra läsning, men skulle vilja se källa på "alkohol är som att äta koncentrerat socker". Det finns nämligen massor av undersökningar som pekar på att alkohol inte tas upp på kroppen och omvandlas till fett som andra kalorier, som till exempel socker.
besökare Svar till Bettan penna Skrivet av Susanne

Ja så länge du inte äter för mycket mat sent på kvällen och framförallt inte kolhydrater sent på kvällen. Är t.ex. inte så bra att äta mycket mat en timme innan man går och lägger sig. Men gissar att ni äter er middag tidigare än så och då är det inget större problem.

Jag tycker du ska köra på det! Det gäller ju att man får matvanor och annat att passa in i ens liv så det är klart att du ska göra så. Testa så får du se, du kommer ju märka om det fungerar ganska så fort. Det kommer säkert gå jättebra! Lycka till!!

besökare Svar till kolla e-post adress penna Skrivet av Susanne

De flesta som är överviktiga äter alldeles för mycket mat och främst då kolhydrater. För att gå ner i vikt är det bra om man minskar på kolhydraterna drastiskt. 

Ja det är bra att gå minst en halvtimma om dagen, ät kött, fisk och grönsaker och skippa ris, potatis, pasta, bröd. Inget fikabröd, socker, läsk, vitt bröd.

penna Skrivet av kolla e-post adress
Hej där !
Jag är en tjej som är jätteosäker på min kroppsvikt. Jag förstår inte dig riktigt vad du menar. Menar du att man ska ut och gå en halvtimma om dagen , äta mer kött,fisk o grönsaker . och äta minde mål?`
uppskattar om du svarar
penna Skrivet av Bettan
Vad tror du om att äta göra tvärt om på din lunch och kvällsmat? Då jag inte är van vid att äta lunch plus att det är trevligare att äta mer middag på "kvällen" med sambon.
Borde ju bli samma lika...eller?
Tack för bra tips och råd!
besökare Svar till Justin penna Skrivet av Susanne
Trevligt att höra! Jo det ska komma fler recept snart! Lycka till!
besökare Svar till bandy penna Skrivet av Susanne

Hej!
Jag är absolut ingen expert men generellt så tror jag du ska äta lite mer kolhydrater än om du vore vuxen.

Jag tycker du ska göra så att du inte äter sånt med socker och vetemjöl i. Ät fullkornsbröd, fullkornsris, fullkornspasta o.s.v. men ät inte fikabröd, läsk, godis, chips, vitt bröd m.m..

Rör på dig lite varje dag, gå en promenad eller gör någon annan sportaktivitet som du gillar.

Försök att äta normalstora portioner. Ät så att du blir mätt men inte proppmätt.

Hoppas dessa tips hjälper dig! Stort lycka till från mig!
/Susanne

besökare Svar till Jenny P penna Skrivet av Susanne

Svimma låter verkligen inte bra, det ska man inte göra. Tänk på att äta ordentligt. Jag har hört om folk som ätit alldeles för lite mat och sedan mått dåligt och blivit deprimerade. Det gäller att äta, gärna var tredje timma och äta sig mätt. Sedan så kan man äta lite kolhydrater, det behöver inte vara absolut noll.

Men om du svimmar så avbryt dieten omedelbart och gå gärna till läkare och kontrollera vad som kan vara fel. Kanske någon mineral eller vitaminbrist? Eller också är det kanske någon form av svältsymptom? Jag är ingen expert. Men som sagt har hört att det är väldigt viktigt att man inte äter för lite.

När jag blir hungrig på kvällen brukar jag käka ost, keso, gurka, korv, skinka, varmrökt lax, makrillfilé och sådan typ av mat.

Nej man måste inte motionera men det hjälper väldigt mycket och det räcker med att gå en promenad ca 30 minuter per dag. Så man måste absolut inte köpa något dyrt gymkort. Det är inte svårare än att gå en promenad men jag vet att det kan vara motigt i början det med men det dröjer inte länge innan man kommer in i det och tycker det är hur skönt som helst att komma ut i friska luften.

Lycka till!
/Susanne

penna Skrivet av Jenny P
Hej!

Jag har börjat testa den här LCHF metoden. Är inne på min andra dag!
Iågr år jag bacon och ägg till frukost och sedan massa smält ost på broccoli på kvällen .
idag åt jag bacon och ägg igen till frukost, kebabkött med vitlöksås och sallad och oliver till lunch och sedan kött(lövbiff) och sallad och några ärtor till kvällsmat. Jag åt kvällsmat ca kl 19.00 och nu är klockan 22.40 och jag är JÄTTE hungrig!!! blev också plötsligt sötsugen.. så jag tog en skål naturell fil med kanel och honung! Jag vet att honung inte är så bra men det är väl okej en gång? bättre än socker eller någon onyttig snack! Måste jag motionera medan jag har denna diet? Sist jag inte åt kolhydrater på en vecka svimmade jag 2 gånger och mådde skit dåligt. är rädd att det händer igen..
penna Skrivet av bandy
Hej!

Jag är en ung kille som har provat allt.
som har med viktnedgång och göra.

men det blir bara av.
Jag undrar har du någara bra tips på hur jag ska göra som ungdom. ? tacksam för goda svar.

MVH bandyy
besökare Svar till Xheva penna Skrivet av Susanne

Hej!

Du kan variera frukostarna. Det går jättebra att dricka kaffe eller te!

penna Skrivet av Justin
Hejsan! Ska faktiskt testa denna. Har länge haft problem med vikten och nu på senaste tiden har den ökat minsta lilla jag ätit fel saker. Jag är inte typen som rör mycket på mig och letar därför efter en metod som denna. Och alla andra som jag pratat med har inte kommit med bra motivationstips men måste verkligen säga att denna har påverkat mig något enormt! Så ska ge det 2 veckor , kanske 3 och se om det har hänt nåt med vikten. Har btw redan gett upp med godis. Läsk blir dock svårt. haha. Tack igen för alla tips och fortsätt lägga upp underbara recept! ^^
penna Skrivet av Maria
Hejsan! Har har också gått ner i vikt med samma metod: lite kolhydrater, mycket grönsaker och protein. Jag har nu gått ner och har börjat äta mer kolhydrater, men på en medveten låg nivå.
Promenad och joggingturer är perfekt för att gå ner i vikt och sedan behålla det. Tips på effektiv, men lite fånig (!) motionsform: jogga inomhus på stället. Perfekt framför tv´n eller med mp3 i öronen när vädret gör att man vill hålla sig inomhus.
Angående att skippa kolhydrater och äta mkt protein: det beror till viss del på en kroppsform. Har man lätt att lägga på fett, så är det en god idé, men om man har lätt att lägga på muskler, så ger protein än mer muskler.
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Xheva
Hej
Ville först säga att du har fixat en jätte bra sida på olika bra recepter, har väldigt nytta av den ofta då jag vill prova på nya recepter.

Men angående " Gå ner i vikt" så har jag en fråga: på frukost ska man bara äta em av de sorterna du har skrivit?
Och den andra frågan är får man dricka kaffe eller te unden denna batningsturen?. Jag dricker mycket kaffe och får väldigt ont i huvudet ifall jag ej dricker under dagen.
Hoppas du kan svara på dessa frågor.
Mvh Xheva
besökare Svar till Tjockis penna Skrivet av Susanne

Hej! Jag förstår precis hur du tänkt med mycket jobb osv, du är inte ensam om det! Så tänkte jag också innan jag testade detta.

Steg nr 1 är att man ska ta tag i det och där är du ju redan! Man behöver absolut inte gå på gym för att gå ner i vikt. Det räcker med att promenera och äta bättre (mindre kolhydrater). Önskar dig Lycka till!

penna Skrivet av Tjockis
Jag börjar känna att det är dags att göra något nu, ska jag vara ärlig så känner jag mig verkligen inte till freds med hur jag ser ut och jag vill verkligen gå ner i vikt.
Jag vet att det låter som en kass ursäkt men jag jobbat mycket och har faktiskt inte ledig tid att spendera på gym, jag tänker ge din metod ett försök och hoppas på det bästa
besökare Svar till Per penna Skrivet av Susanne
Tror det beror på att ni är i minoritet. En övervägande majoritet behöver ju gå ner i vikt. Men jag skulle rekommendera dig att äta tvärtom. Ät mycket kolhydrater, gärna sent på kvällen så borde du gå upp i vikt.
besökare Svar till Julia penna Skrivet av Susanne
Jag åt kvällsmat istället för middag. Men det spelar ingen roll, man kan äta middag också, bara man inte äter alldeles för mycket mat alldeles för sent. Men huvudsaken att man följer \"reglerna\" och framförallt äter få kolhydrater sent på kvällen.
penna Skrivet av Per
Hej, jag försöker gå upp i vikt, är 180cm lång och väger 65 kilo. Varför finns det inte en sida som handlar om detta istället?
penna Skrivet av Julia
Åt du ingen middag då eller är det 'kvällsmat' som du äter istället för middag? Om du åt middag, vad åt du då?
besökare Svar till Kira penna Skrivet av Susanne
Ja det tror jag.
penna Skrivet av Kira
Hej, fungerar detta också på tonåringar?
penna Skrivet av Ricardo
Hejsan! Jag undrar hur mycket du och din fru/man vägde innan ni började med denna Bantnings metod? Jag har kört denna i två dagar och jag vet att denna metoden funkar, och jag vill att du/ni ska ha ett stort tack för att ni la ut denna. Mvh Ricardo
besökare Svar till Minja penna Skrivet av Bella
Följde du exakt denna metod men i så fall så är det så att man går ner 1 kg i veckan så önskar att du kan berätta exakt hur du gick ner så mycket på så kort tid, vad du åt, motionera osv?
Mvh Bella
besökare Svar till Christofer penna Skrivet av Susanne
Vattenmelon är ganska nyttigt så du kan nog äta det! Sedan om du tröttnar på det eller när säsongen för vattenmelon är slut så skulle jag rekommendera något utan kolhydrater t.ex. omelett, skinka, kött, makrillfilé, keso, gurka, ost, fetaost, zucchini, rökt lax, champinjoner.
penna Skrivet av Christofer
Hej! Jag håller på med denna metod som du har skrivit ner, nästan exakt som du skrev förutom promenaderna, jag har gått ner 1 - 2 kg på 3 veckor men det kan nog bero på just motionen jag inte gjort.
Nu till min fråga... på kvällen blir jag extra hungrig eftersom jag brukade äta knäckebröd på kvällen men nu har jag ersatt knäckebrödet mot vattenmelon, tror du att det är nyttigt nog om ja vill äta något på kvällen? kvällen menar jag då runt 8-9 tiden.

Tack i förväg!
besökare Svar till Peter penna Skrivet av Susanne

Jag är ingen expert. Jag har är en helt vanlig person som har skrivit om hur jag gjorde när jag gick ner i vikt. Dock tycker jag att jag har skrivit om mekanismerna - att dra ner på snabba kolhydrater och vilka livsmedel man bör undvika. Sedan så har jag gett förslag på olika recept som några exempel bara. Jag har dessutom skrivit att man kan äta som vanligt men att man tar bort potatis, ris, pasta, bröd t.ex. Så något beroende av särskilda recept tycker jag inte att jag bidrar med. Jag undrar om du verkligen läst vad jag har skrivit?

Dock är det så att jag får jättemånga mejl från personer som vill ha mera recept så därför försöker jag göra fler sådana recept.

Det är inte så svårt om man förstått principerna som du säger. Men det tar lite tid och ansträngning att komma igång. Så var det för mig i alla fall.

penna Skrivet av Peter
Jag har hur mycket karaktär som helst, kan rata vilken kost som helst och när som helst, ändå behöver jag en viktminskning på 15-20 kg. Vad beror detta på tror ni? Svaret är att det är svårt, S-V-Å-R-T vad gäller kunskapen som krävs och den tid som måste avsättas för inskaffande och tillagning av maten, samt tiden till motion. Den som endast delar ut smalrecept tillför ingenting nytt alls eftersom smalrecept alltid funnits. Jag minns att min far använde "kolhydratmetoden" redan på 60-talet. Ingeting är nytt, jag lovar.
penna Skrivet av Peter
Undrar varför skribenter i vanlig ordning aldrig berättar hela sanningen, i detta fall saknas information om mekanismen bakom denna bantningsmetod. jag tycker det är riktigt dåligt, ty fattar man mekanismen blir man inte beroende av recepten.
besökare Svar till Magnus penna Skrivet av Susanne
Jo då så gick jag 30-60 minuters promenad i rask takt per dag.
penna Skrivet av Magnus
Hej, jag läser läkarutbildningen och har fått lära mig att kroppen kan växla mellan att förbränna främst kolhydrater och att förbränna främst fett, beroende på hur aktiv man är.

Det vore intressant att veta om du motionerade eller liknande samtidigt som du åt den här kosten?
penna Skrivet av XiT
Tjena! :) Kolla in "Latest in Clinical Nutrition". Finns upplagda på youtube. Otroligt intressanta fakta som innehåller kunskap som media som vanligt missat uppmärksamma :] Han har väldigt god koll och bra källkritik. Finns ingen som är så rigorös som honom verkar det som. Lycka till! Jag är nere på 75 nu från 88 :]
penna Skrivet av Frida
Vilket bra inlägg!!! Precis vad jag satt och letade efter. Jag behöver yttligare lite tips om vad jag mer kan äta.. Om du har tid kan du väl maila det till mig, tack på förhand!
besökare Svar till Elisabeth penna Skrivet av Susanne

Hej Elisabeth!

Verkligen kul att höra vad motiverad du är! Du har verkligen satt höga mål, 15 kg på två månader är väldigt mycket. Normal viktnedgång brukar ligga på 0.5-1 kg i veckan. Däremot kan man gå ner lite mer de första veckorna. Jag tycker du ska vara supernöjd om du klarar 8 kg på två månader!

Kul att du bestämt dig och kommit igång! Nu är det bara att köra på och se resultatet! Skriv gärna igen och berätta hur det går!

Lycka till och självklart håller jag tummarna för dig!

penna Skrivet av Elisabeth
Hej och tack för en jättbra sida!! Precis det jag satt och letade efter! Gick upp halv sex imorse för en morgonpromenad trots att jag är arbetslös och jättemorgontrött. Ska strax till Ica för att inhandla veckans måltider.
Hoppas att det kommer funka för mig! -15 kilo hoppas jag på två månader! Tack på förhand och håll tummarna för mig ;) Mer tips o idéer välkomnas med öppna armar!
penna Skrivet av alma
här är ännu en som "tassade in" på din sida genom att söka recept på lite annorlunda gott till jul.
dina tips för bantning gillar jag så jag ska skärpa mig ännu mer än jag redan gjort. för min egen skull. Tack för en kanon sida och tipsen.
penna Skrivet av Yvonne
Hej !
Det var intressant läsning. Slukar allt jag kan om bantning och har också bestämt mig att nu får det vara nog ! Tack / Yvonne
penna Skrivet av Alexandra
hej!Jag tackar gud att jag hittade dig och ska redan idag börja följa det du gjort och hoppas det funkar..för jag lever nästan bara på kolhydrater.RIS OCH BRÖD varje dag!förut tränade jag och det har jag lagt av med också! jag väger 80 och är 17 år gammal det e för mycket min längd är lixom 165 så jag e klart överviktig..jag hoppas din tips hjälper!
TACK!
besökare Svar till Alexandra penna Skrivet av Susanne
Jag håller tummarna för att det kommer gå bra för dig!
besökare Svar till My penna Skrivet av Susanne
Man ska äta sig mätt men inte mer än så. Ris kanske ca 0.5 dl (okokt). Men det viktiga är att äta sig mätt på mat med lågt GI.
penna Skrivet av My
Hejsan! Läste igenom din sida. Mycket intessant läsning!

Jag undrar, vad rekommenderar du för mängd/storlek på portionen mat? Både frukost, lunch, middag och kvällsmat.

Tack på förhand!
penna Skrivet av Minja
Jag vill bara säga till alla som försöker att gå ner i vikt att jag har provat lågkolhydrats tipset och gått ner 16 kg på 7 veckor! Det funkar och är inte alls svårt! Jag har provat det mesta innan kan jag lova! Lycka till alla systrar och bröder som vill väga lite mindre!
penna Skrivet av Anita
Slog på måfå på bantning. Fick upp din sida.Nu ska jag sätta igång. Jag har kolhydratbantat för 30 år sedan med gott resultat men har inte kvar boken. Amerikansk! mycket med tillåtna drinkar och vin o sprit............Känner du igen det? Jag undrar hur det är med kräftor och räkor gick ju bra.
MVH Anita
penna Skrivet av Casandra
Hej.
JAg hittade din sida och de kändes som att jag fick en massa bra tips. Vill bara tacka dig för att du lägger tid på att försöka hjälpa andra. Skall testa ditt sätt och hoppas på att det fungerar på mig med.
Stort tack //Casandra
penna Skrivet av Bullan
Jag är en ständig jojjobantare som nu bestämt mig för att aldrig gå upp över ett visst antal kg nu. Din helt underbara sida hjälper mig när jag känner mig låst. Har lagt den som favorit och går in här och läser dina uppmuntrande ord. Tack för din hjälp!
/Den fd Bulliga :-)
besökare Svar till Qendresa penna Skrivet av Susanne
Ja det gäller att inte ge upp och där tror jag att den metod jag använde är lättare att hålla sig till än många andra. Jag önskar dig lycka till!!
penna Skrivet av Qendresa
hej..Ditt bantningstips verkar vara jätte bra..men det är så att jag ger upp..jag har verkligen försökt gå ner..men nu när jag läser ditt tips..så tror jag att jag kan klara de..jag skriver mer om de funkar..kram
besökare Svar till Anna penna Skrivet av Susanne

Hej! Ett tips är att inte köpa hem några onyttigheter, för när man vet att inget finns blir man inte lika sugen.

Sedan med den här dieten försvinner sötsuget efter några dagar om du är hård med att inte äta nästan några kolhydrater alls i början.

Lycka till!

penna Skrivet av Anna
Hej hej! Har läst dina tips om hur man kan äta nu.. o ja har försökt länge o gå ner i vikt. Men de e just de där som står i punkt 4.. de e så jä*la svårt att motstå sötsaker.. ja blir nästan tokig om ja inte får de ja e sugen på. De e jätte jobbigt. Hur ska ja bära mej åt.. för de spelar ingen roll hur månger ja bestämmer mej.. håller inte iallafall. :(
penna Skrivet av Eva
Hejsan

Jag blev faktiskt mycket peppad av vad du skrev....var hos min sjukgymnast idag, hon kör med Atkinsmetoden och det går jättebra. hon tipsade mig att göra det åxå. jag har problem med ischias och bäckenet.....Jag har ca 40 kilo att försöka få bort. Så nu SKA jag börja ....har skickat efter en kokbok....Tack för att din sida finns....Eva
besökare Svar till Tabi penna Skrivet av Susanne
Du kan följa mina tips bara så går du ner dina 2 kg på två veckor.
penna Skrivet av Tabi
Heeeeiii bra tips...jag ska försöka börja oxo fast jag väger 55 vill väga 53 har du en bra lätt tips till 2 kg??
besökare Svar till Dilan penna Skrivet av Susanne
Frukter innehåller kolhydrater och därför bör man inte äta för mycket när man följer den här dieten. (Annars är frukt nyttigt!) Äpplen är ok, men undvik bananer. Försök begränsa dig till en frukt om dagen. Äter du äpplen kan du kanske äta 2 st per dag.
penna Skrivet av Dilan
Hej !!

När jag såg din sida så vart jag glad:D..

För jag behövde någon som gav mig tips..

Jag bantar nu o vet typ inte vad jag ska äta o så .. Du hade skrivit "om du känner dig lite små hungrig så kan du äta en frukt men inte för mycket"

Vadå kan man gå upp av frukter? Själv så äter jag mycket banan o äpplen..

Jag vill gå ner 12 kilon..

Hur länge höll du på för att gå ner i vikt?
besökare Svar till Sabina penna Skrivet av Susanne

Ja det låter som du får tillräckligt med motion!

Lycka till med viktnedgången!

penna Skrivet av Sabina
Hej! jag tänkte prova dina tips på att gå ner i vikt. låter himla bra.

tror du jag motionerar tillräckligt?

jag rider minst 2 hästar om dagen rör mig hela tiden i stallet.
penna Skrivet av Christian
Jag måste berömma dig för den trevliga och lättlästa sidan.

Jag har under senaste året gått ner 48 kg på enbart äta rätt och motionera.

Jag går emot det du skriver på din sida om man till viss del.

Jag har hela tiden ätit "vanlig" mat.

Man kan stort sett äta allt, bara man rör sig mer än man äter.

Så det där med att ta bort pasta med mer fungerar kanske för att gå ner i vikt.

Men att gå ner i vikt handlar ju om att hitta en kost och motion som man kan ha sedan hela livet.

Ät allt, ät mindre och rör mer på dig.

Jag har nu varit normalviktig sedan december 2004, mitt midjemått håller på att minska för varje veckan.

Mitt midjemått är nu 88 cm (mellan revbenen och höftbenet).

Jag trivs himla bra med det liv jag har nu.
besökare Svar till Matte penna Skrivet av Susanne
Det bästa är att försöka hålla sig till långsamma kolhydrater i små portioner för att hålla vikten. Ät fullkornspasta, fullkornsris etc. Fettet spelar ingen roll. Tänk på att lightprodukter oftast innehåller massa tillsatser och mera kolhydrater så undvik dessa.
penna Skrivet av Matte
Om man nu har lyckats gå ner sina 10 kg, kan man då återgå till normal kost med kolhydrater, så som ris, pasta potatis. Men kanske dra ner på fettet. Eller skall man hålla på så hela tiden? Låter ju inte nyttigt att så gott som utesluta kolhydrater? Det e väl som snabba kolhydraterna som e farliga?
penna Skrivet av jennie
hej! det ska bli spännande att testa din metod. jag har varit vegetarian i två är men har nu börjat äta kött igen och ska se om ja klarar av detta!
penna Skrivet av Becky
din metod på att gå ner i vikt fungerar utmärkt! och blåbärspajen är den godaste någonsin! =)
penna Skrivet av frida
Får börja med att säga att detta va en himla fin sida! Har planerat för min minus-kolhydrat-vecka några dagar nu, och den börjar i morgon... ska försöka minst 1 vecka, hoppas på 2 eller 3. Blev ännu mer inspirerad nu... TACK för din sida!
penna Skrivet av Ingeling
Tittade på programmet om Atkins i TV5 i kväll och blev klart intresserad. JAG SKA FÖRSÖKA att gå ner i vikt, bär på 25 onödiga kilon
penna Skrivet av Malin
fin sida=) kollade ditt diettips, men har själv gått över till i stort sett vegomat (äter ägg och lakto prod och kött 1-2ggr/v)

men blir inte mätt när jag bara äter grönsaker, helt omöjligt, har visserligen haft en ätstörning, men kan inte gå ner i små portioner, några tips??

tack//malin
penna Skrivet av Mariana paaso
Hej hej ! Jag är en tjej som är 14 år o vill gå ner i vikt.så nu ska jag prova med denna metod för att jag tycker att den låter lätt,:D vill bara säga att jag ska klara av de här många kramar // FiNNeN :D
penna Skrivet av Frida
Vill tacka för inspiration att ta tag i viktminskningen igen. :)

Bra recept och fin sida...

/Frida
penna Skrivet av john
Jag gillar din bantningsguide, ett tips för din guide kan vara att dricka massa vatten, speciellt då man börjar motionera mera, det minskar åxå suget på sötsaker och läsk. Gillar man läsk kan man dock gå över till Pepsi MAX som sägs smaka mest cola av alla lightdrycker, men det är nog inte så bra att dricka för mycket lightläsk heller. Och man kan äta onyttigheter som chips en dag i veckan, t.ex estrellas, dom med 35% mindre fett. Man kanske inte heller ska övergå helt till endast nyttigheter direkt annars kanske det slår tillbaka men merdelen ska defenitivt bort, hur mycket beror på hur bra psyke&vilja man har. Guiden funkar utmärkt ändå om man dricker 1000% mer vatten än tidigare. Jag har följt den ett tag.
  1