Kommentarer till Baka bröd med bakmaskin

"Med en bakmaskin kan du vakna till doften av nybakat bröd. Här finns recept och tips för bakmaskin!"

Har du frågor eller synpunkter? Skriv gärna en kommentar till Baka bröd med bakmaskin.

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
penna Skrivet av Anita Alden
Svar till Lena Wass
Glutenfritt formbröd
50 g smör eller mjölkfritt margarin

5 dl vatten eller mjölk

50 g jäst (25 g till Lailas gul Mjölmix)

1 ½-2 msk socker

1 ½-2 tsk salt

Sök på Google, det finns så mycket glutenfria resept
På kaffebröd och allt från knäcke- till Matbröd

Mvh Anita
penna Skrivet av Fia
Köpte en maskin igår tänker följa ditt recept som jag hittade när jag googlade lite Jag är nöjd över hur du har framställt receptet och dina tankar runt det hela återkommer med resultat Tack så länge
besökare Svar till Lena Wass penna Skrivet av Susanne
Nej tyvärr har jag inga glutenfria brödrecept för bakmaskin.
penna Skrivet av Lena Wass
Jag har köpt en bakmaskin som heter Princess. Jag är glutenallergiker och jag undrar om du har några recept på glutenfria bröd som är bakade i bakmaskin.
besökare Svar till Marja Ericsson penna Skrivet av Susanne
Ja det verkar konstigt. Man kan prova lite och testa sig fram till recept som fungerar. Bästa är att väga mjölet så att det blir exakt rätt mängd. Gräver man med decilitermått så blir mjölet packat och det är lätt att ta nästan dubbelt så mycket. Svårt också att göra likadant varje gång.
penna Skrivet av Marja Ericsson
Enligt receptboken skall vätskemängden vara 2,8 dl och mjöl 3 dl. Det blev bara välling, någon måste ha skrivit fel, mjölmängden bör nog fördubblas!
besökare Svar till Anders penna Skrivet av Susanne
Nej jag tycker inte det är konstigt. Den värmer nog upp till rätt temperatur för att jäsningen ska börja.
penna Skrivet av Anders
Hej!
Jag har köpt en beg. bakmaskin av märket Philips HD9020. På 2 av programmen för fullkorn, väntar maskinen 30 resp. 15 minuter innan den börjar knåda. Korkat tycker jag. Varför ska mjölblandningen ligga i blöt 30 min. innan knådningen börjar. Enligt Philips är väntetiden till för att jäsningsprocessen ska börja. Jag tror att det är en bug i programmet. De övriga programmen fungerar som förväntat.
Hälsningar Anders
besökare Svar till Jacob penna Skrivet av Susanne
Min bakmaskin har ganska många år på nacken så troligtvis säljs inte den längre. Jag tror säkert att OBH Nordicas senaste modeller är bra.
penna Skrivet av Jacob
Hejsan Susanne, Hittade en sådan maskin som du har på din bild, men jag vett ej vad den hetter, OBH nordica men typp serie numer? för jag fick inte med någon instruktions bok nemligen, Tänkte ge mig in i bak konstens värd. :)

Ps: vädigt bra resept du har här, vill ochså göra sodana mäster värk.
besökare Svar till Hannah penna Skrivet av Susanne
Nej tyvärr inte.
penna Skrivet av Hannah
Hej!
Jag undrar om du har recept för Lchf-bröd i maskin?
Mvh
Hannah
besökare Svar till sara y penna Skrivet av Susanne
Om du går in på något recept så kan du klicka på ingredienserna i ingredienslistan för mer information om mjölsorter och varumärke. 
penna Skrivet av sara y
Hej kan jag vet
Vilken typer av mjöl du har använt? Jag vill varumärke
Och kan du skriver
Enkelt recept för franskbröd
Tack
besökare Svar till Camilla penna Skrivet av Susanne
Jag har inte provat att använda Manitoba-mjöl. Men kanske behövs mer vätska. Det bästa när man bakar med bakmaskin är att prova sig fram, det är ju ganska enkelt att experimentera. Du kan ju även hålla lite koll på hur degen blir de första 5-10 minuterna och justera med mer mjöl eller vatten vid behov. Kul att du gillar min receptsida! Skriv gärna och berätta hur det blev med Manitoba-mjöl om du provar!
penna Skrivet av Camilla
Hej! Jag ska köpa en bakmaskin och undrar om mannkan använda Manitoba mjöl? Den drar ju lättare åt sig vätska. Ska man isf anv mer vätska?
Tack för en bra informativ sida!
Mvh
Camilla
besökare Svar till Safia penna Skrivet av Susanne

Nej jag ser inget fel i ditt recept. Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp det i litermått eller väg det. 1 dl vetemjöl väger ca 60 g.

Nej du kan inte använda färsk jäst. Bakmaskinen är anpassad efter torrjäst och den högre temperaturen man har till det. Skulle du ta vanlig jäst så skulle du dels behöva lösa upp den först men sedan skulle nog jästsvamparna dö av den högre temperaturen så inget jag rekommenderar att prova.

penna Skrivet av Safia
Kan man använda färsk jäst istället för torr jäst ?
penna Skrivet av Safia
Vanligt vetemjöl
2,5 vatten
1 tsk salt
1tsk socker
6,5 vetemjöl
1,5 torr jäst

( en fråga till: kan man använda färsk jäst?)
besökare Svar till Safia penna Skrivet av Susanne
Det kan bero på mjölet. Vad använder du för mjöl? Vad gör du för recept?
penna Skrivet av Safia
Min bröd blev gummiaktig , vad är för fel?
besökare Svar till Sara penna Skrivet av Susanne
Brödet blir tungt om man tar för mycket mjöl. Det blir också tungt om man tar för mycket grovt mjöl eller frön som är tunga i förhållande till fint mjöl. Tänk på när du mäter upp mjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll upp det i litermått eller väg mjölet istället.
penna Skrivet av Sara
Hej
Varför brödet blir tung?
besökare Svar till tobias penna Skrivet av Susanne
Tyvärr inte.
penna Skrivet av tobias
hej har du något recept på ett stenugnsbakat bröd och ett valje grova bröd till bakmaskin:)
besökare Svar till Mathias penna Skrivet av Susanne
Vad gäller bakmaskinsbröd är det bästa att experimentera sig fram. Bakmaskiner är ju lite olika. Mitt nyttigaste bröd är annars rågsurdegsbröd som jag själv bakar varje vecka. Det kan man blanda i lite olika frön efter behag och det innehåller en stor andel grovt rågmjöl, mycket mer än som går att få i ett bakmaskinsbröd utan att det blir stenhårt. Dessutom är surdeg nyttigt och det är också bra att brödet får jäsa länge. Det är också väldigt enkelt att bara röra ihop degen, inget knådande, tror jag lägger 10 min effektiv tid. Sedan jag började med det för 2 år sedan så blir det nästan inget bakmaskinsbröd längre.
penna Skrivet av Mathias
Hej!
Söker ett maximalt nyttigt bröd gärna med en del nötter i, allt utom russin i stort sett : )
Har du något exeptionellt nyttigt bröd tips?
besökare Svar till Adam penna Skrivet av Susanne
Tyvärr har jag inga tips på det. En bakmaskin är ju bäst på att baka bröd i en viss form. Ska man baka annat är det nog enklare att göra det på traditionellt vis.
penna Skrivet av Adam
nått tips på nån kaka man kan göra i bakmaskinen förutom mandelkubb?
besökare Svar till Åsa Nilsson penna Skrivet av Susanne
Hej, jag har tyvärr inget recept på det men kanske någon annan vet!
penna Skrivet av Åsa Nilsson
Hejsan!!
Jag skulle vilja ha lite tips om glutenfritt bröd som man kan göra i bakmaskin !!!Tackar på förhand Åsa
penna Skrivet av Sara
Ok, tack.
besökare Svar till Sara penna Skrivet av Susanne
Prova att ta 1 dl mindre mjöl nästa gång och se om det blir bättre.
penna Skrivet av Sara
Idag har testad med grahamsmjöl,vetemjöl och vetekli men brödet blev samma :( tung och "kladdigt"
Jag tror felet blev för att jag mätade mjöl med dl sked( har ingen annat).
Ledsen:(
besökare Svar till Sara penna Skrivet av Susanne

Jag skulle nog inte ta mer 2 dl vetekli och resten vetemjöl, möjligen 5,5 dl vetemjöl.

En annan variant som jag gillar är 2 dl grahamsmjöl, 4,5 dl vetemjöl och 1 dl vetekli.

OBS! Tänk på när du mäter upp vetemjöl att hälla upp det i litermått. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen kommer du ta för mycket mjöl eftersom det då packas. Detta gäller alla recept men får störst påverkan på recept som innehåller mycket mjöl.

Hoppas dessa tips hjälper dig! Skriv gärna igen och berätta hur det gick och om tipsen hjälpte eller inte så kan alla som läser här också ha nytta av det! Tack på förhand och lycka till med bakningen! :)

/Susanne

penna Skrivet av Sara
Vanligt vetemjöl, ibland blandar vetekli.
besökare Svar till Sara penna Skrivet av Susanne

Vilken sorts mjöl har du? Tänk på att bara ta 25-30% grovt mjöl.

Du kan också prova att ta lite mindre mängd mjöl.

penna Skrivet av Sara
Jag tar alltid 3dl vatten och 7 dl mjöl men alltid bröden är för tung och låg,varför?
besökare Svar till Oskar penna Skrivet av Susanne
Jaha där ser man :-) Intressant! Blir det lika bra då som när man gör på det gamla hederliga sättet? Man brukar ju vispa ägg och socker fluffigt och det gör väl inte bakmaskinen?
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Oskar
Nejdå, jag häller bara i ingredienser, väljer "cake" på maskinen och trycker på start, runt två timmar senare är den färdig :)

Personligen använder jag oftare ugn till mjuka kakor, men jag ville bara hojta till om att det finns maskiner som klarar av det :)
besökare Svar till Oskar penna Skrivet av Susanne
Men då får du vispa smeten först? Så det blir lika mycket disk och jobb som om du skulle gjort den på vanligt vis och ställt in den i ugnen? Har man ingen vanlig ugn är det förstås bra men annars undrar jag på vilket sätt det är bättre att använda bakmaskin för mjuka kakor?
besökare Svar till Safia penna Skrivet av Oskar
Sockerkaka och andra mjuka kakor funkar utmärkt i min bakmaskin, den har ett speciellt kakläge :) Så det beror på Maskin Leyla!
besökare Svar till Sara penna Skrivet av Susanne
Du kan ta något recept och så byter du ut allt mjöl mot vetemjöl och så byter du ut allt kli och frön mot vetekli. I princip. Läs gärna mer om bakmaskinsrecept. Annars rekommenderar jag att du köper något mer matigt mjöl som lantbrödsmjöl. Det är enkelt att lyckas med och du får gott och nyttigt bröd med bara en sorts mjöl.
besökare Svar till Safia penna Skrivet av Susanne
Nej.
penna Skrivet av Safia
Kan man baka kex eller socherkaka i bakmaskin?
penna Skrivet av Sara
Hej, idag jag började baka bröd i bakmaskin, det var lite jobbigt att mäta mjöl med ml, men jag fick svar , tack!
Du har några recepter för bakmaskin men jag har inte så många olika sorter av mjöl, bara vetemjöl och vetekli, har du en lätt recept för dem som är nybörjare?
penna Skrivet av Marianne
Det skal være et hurtig program til grovt brød på denne maskinen. Noen som har brukt dette. Jeg har prøvd ultra fast 2 . Det fungerte bra . Bakte veldig grovt.
besökare Svar till Karoline penna Skrivet av Susanne

Jo mjöltyper spelar stor roll. Grovt mjöl är mycket tyngre och jäser sämre. Jag brukar inte ta mer än en tredjedel grovt mjöl och sedan resten dinkelmjöl eller vetemjöl. Med grovt mjöl menar jag grahamsmjöl, fullkornsdinkel eller grovt rågmjöl. Vill man använda rågsikt kan man ta bara rågsikt och likaså lantbrödsmjöl kan man ta bara det, den mjölblandningen fungerar bra tycker jag.

Men tipset är att testa sig fram och hitta rätt mängd, gör gärna så som sagt att ni övervakar de första 10 minutrarna och har på mera mjöl där om det behövs. Skriv sedan ner måtten och så kommer ni så småningom fram till de perfekta recepten! :)

besökare Svar till susnet penna Skrivet av Karoline
När jag tänker efter så kan det vara så att vi använt oss både av dl occh l mått. Jag ska hålla koll på mjölet. :D Jag kom även på att de misslyckade gångerna var det grova mjöltyper med i degen. Kan det påverka?

Mvh Karoline
besökare Svar till Felix penna Skrivet av Karoline
Tack så mycket för tipset, jag ska testa å köra normalprogrammet och ditt recept :D
besökare Svar till Felix penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
besökare Svar till Karoline penna Skrivet av Susanne

Jag tror det kan bli så degigt om det är för lite mjöl. Jag brukar göra så att jag övervakar maskinens arbete de första 10 minutrarna och då om det är för geggigt så att inte degen knådas ordentligt, den typ fastnar på degsnurran och bara snurrar runt, då häller jag i mera mjöl.

Kanske kan anledningen till att det fungerar ibland och ibland inte bero på hur ni mätt upp mjölet. Det blir stor skillnad på om man gräver med declitermått i en mjölpåse eller om man häller upp det i ett litermått. Just att gräva med decilitermått kan ge stora variationer från gång till gång. Generellt ska man inte mäta upp mjöl på det viset för man tar generellt för mycket mjöl och det är ganska stora skillnader. Men i detta fall så kanske det behövs lite mera mjöl. Det bästa är att väga mjölet för då vet man att det blir exakt samma mängd. En hushållsvåg är riktigt bra att använda och så ställer man bakmaskinens hink på den och nollställer vågen så blir det väldigt smidigt.

besökare Svar till Karoline penna Skrivet av Felix
Hej
Fick en maskin förra julen och har sedan dess bakat bröd 2-3 ggr i veckan. Äter mer bröd än nånsin.
Det här är en variant som jag kom fram till ganska snabbt efter att ha testat lite olika recept.
Jag höftar lite men brukar utgå från följande som hälls ned i tur och ordning:
350g filmjölk
10-15g olivolja
10-15g flytande honung
en knapp tesked salt
100g vetemjöl special
250g dinkelmjöl
en näve valnötter
en msk kumminfrön
3/4 msk torrjäst

från början körde jag ett fullkornsprogram av någon anledning och fick ett märkligt jäst, väldigt kompakt bröd. Sedan råkade jag av misstag köra på standardprogrammet och fick då ett bröd med mer normalt utseende.
Rekommenderas varmt
penna Skrivet av Karoline
Hej! Jag köpte en bakmaskin till min sambo i julklapp och han blev superglad då han älskar att baka bröd. Till vår besvikelse blir bröden tunga och degiga. Två av 6 försök har blivit bra och vi har föjlt recepten i OBHnordicas bilaga till punkt och pricka.
Vad kan det vara för fel?

exempel på dåligt bröd:
Grekiskt bröd 600g
0,5 dl filmjölk
1,5 dl vatten
1,5 msk olivolja
6 dl rågsikt
1,5 tsk oregano
1,5 tsk salt
1,5 tsk torrjäst (blå)
program: french

Brödet kom ut i samma höyd som ingredienserna var då vi la i dem.

Hoppas nån kan hjälpa oss :)
  1