Bloggens startsida

Susannes matblogg

Är socker farligt eller inte?

Publicerad 2007-07-31 13:32

Den som följer GI-metoden vet att man ska undvika socker eftersom det har väldigt högt GI. Ofta hör man att man blir fet av att äta socker. Är det inte så då?

Igår publicerade Aftonbladet en artikel Lurade igen! Man blir inte fet av socker och när man läser den får man intrycket av att socker inte är farligt, men att man däremot ska undvika sötningsmedel.

Enligt danska livsmedelsverket är det bara i extrema förhållanden som socker ombildas till fett.

Däremot konstaterar man att socker och sötningsmedel gör att man känner sig mindre mätt och blir hungrig fortare vilket ju gör att risken är stor att man äter mera och även för mycket.

Så även om det är så att sockret och sötningsmedlet i sig inte ombildas till fett så bidrar det ju till att man äter för mycket och därför blir fet och då är ju ändå sockret boven som jag ser det. Däremot är det kanske så att man ska passa sig lika mycket för sötningsmedel som för socker. Å andra sidan åker inte blodsockret berg och dalbana med sötningsmedel vilket kan vara bra när man ska vara stillasittande och koncentera sig. Själv drar jag slutsatsen att det är bra om man försöker hålla sig borta från både socker och sötningsmedel så mycket som möjligt i veckorna och sedan gör man någon god och lagom söt efterrätt och njuter av den på helgen. Jag tror det är viktigt att vänja sig av vid behovet av vardagssött som en hel del produkter innehåller som man inte ens tänker på att de gör, som yoghurt, frukostflingor, smörgåspålägg m.m.

Jag måste också säga att jag tycker det är konstigt att vi idag, år 2007, inte har mer kunskap om den mat vi äter, socker och fett m.m, att man inte kan få några entydiga svar från forskningen och livsmedelsverket. Det var inte länge sedan som det bara tjatades om att fett var farligt utan att alls ta hänsyn till olika sorters fett och nu är det sockret som är på tapeten tillsammans med sötningsmedel. Det känns inte direkt betryggande att man får läsa så många artiklar och forskningsresultat som säger emot varandra. Men man får väl acceptera att detta är ett komplext område och att det faktiskt inte finns något entydigt svar på allt.

Kommentarer

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Sara
Ja, det är väldigt enkelt, vi äter mer än vad vi gör av med. Det handlar om att folk tar hellre bussen än att går/cyklar till jobbet. Man kanske ska sluta attackera en viss grupp mat och äta allt och motionera lagom? Vardagsmotion är det som faktiskt hjälper de flesta överviktiga att gå ner i vikt. Sen ska man ju naturligtvis äta allt i lagom mängder. Ser ingen anledning till att påbörja dagen som du säger med sockrad filmjölk och sen socker i kaffet + en bulle vid 10 tiden osv varje dag.
✏️ Skrivet av Susanne
Jag tror också att sockret är boven eftersom det finns överallt. Åt man bara socker i kakor etc någon gång ibland så tror jag inte det vore nåt problem. Men nu får vi i oss alldeles för mycket hela tiden och det söta stimulerar också aptiten och gör att vi äter för mycket. Så jag kan bara hålla med!
✏️ Skrivet av Ulla Eriksdotter
Om inte socker vore farligt och leder till övervikt undrar jag vad alla människor då blir feta av. Det äts lightprodukter som aldrig förr, man minskar på fettet och ser det som farligt. Kolla vad folk har i sina kundvagnar så tycker jag att det talar sitt tydliga språk. Lättmjölk, lättfil, margarin, lättyoughurt, fruktyoughurt (massor av socker) lättfraiche lättsockrad saft, juicer etc etc. Utöver detta handlar man potatis, pasta, ris, chips, bröd, bullar, frukt, mjöl, kakor etc etc. Tror att den här typen av kost gör oss feta eftersom sockret finns överallt.