Frukosttrender
Publicerad 2013-05-31 05:20
Jag blev intervjuad angående frukosttrender av ett företag som arbetar med en innovationsprocess för Arla. Intressant ämne, så därför tänkte jag dela med mig av mina observationer och åsikter.
Mindre socker
Det jag ser som stora övergripande trender är att många är trötta på allt socker och snabba kolhydrater i sötad yoghurt, sötad fil, söta flingor och vitt bröd. Istället vill man äta en både nyttig och god frukost som man också håller sig mätt på fram till lunch.
Onödiga tillsatser och ekologiskt
Fler och fler läser också innehållsförteckningen på förpackningen och börjar ifrågasätta om det verkligen är hälsosamt eller nödvändigt med så många tillsatser som många livsmedel innehåller, särskilt smaksatt yoghurt, fil, flingor och bröd.
Fler och fler vill också äta ekologiskt, både ekologiska mejerivaror, ekologiska ägg, bröd och flingor.
Rågsurdegsbröd med ost och paprika.
LCHF och GI
Många har fått upp ögonen för LCHF-dieten och GI-metoden där man i båda fallen inte vill äta socker och stärkelse eller andra snabba kolhydrater som höjer blodsockret.
LCHF har fått ett rejält uppsving och kokböcker med LCHF-recept toppar ofta försäljningslistan.
När man äter enligt LCHF så vill man äta så lite kolhydrater som möjligt och mera fett.
Jag tror LCHF kommer fortsätta vara populär och därmed också de frukostvanor som den dieten för med sig som att äta mera ägg, både kokta och stekta, i form av omelett och pannkakor (utan vetemjöl). Äggröra och bacon, mejerivaror som turkisk yoghurt, kesella och vispgrädde är också populärt.
En produkt som inte finns än är LCHF-müsli, den tror jag kommer snart. GI-müslin är väldigt ofta slut i butiken jag oftast handlar i. Jag tror försäljningen av GI-müsli också kommer öka och det kommer komma flera nya sorter.
Många kommer köpa eller själv baka nyttigare bröd, gärna surdegsbröd och jag tror och hoppas på att det kommer finnas större utbud av bröd med mindre tillsatser och ekologiska ingredienser i butikerna.
Gröt
Mer gröt är också en trend, kanske havregrynsgröt som går snabbt att göra i veckorna och lite lyxigare grahamsgrynsgröt på helgen.
Snabbt och enkelt
På vardagarna har de flesta inte tid att stå i köket och fixa frukost så länge utan det måste gå snabbt och vara enkelt.
Lyxfrukost på helgerna
En trend är att många lyxar till frukosten på helgerna när man har mera tid. Man kan baka färskt bröd, man kan steka pannkakor, knaperstekt bacon eller göra goda smoothies.
Tips till Arla och andra företag som säljer mejerivaror
Jag skulle vilja se smaksatta produkter utan onödiga tillsatser. Varför kan det inte finnas blåbärsyoghurt med bara blåbär och yoghurt?
För dyrt såg jag Skånemejerier skrivit på sin Facebook-sida. Men jag tror de misstar sig. Det borde finnas produkter i olika priskategorier med olika kvalitet.
Varför inte lansera en lyx-helg-premium-frukost-segment med äkta råvaror, självklart ekologiskt. Just nu saknas ju detta helt.
En produkt som också borde lanseras är LCHF-yoghurt och LCHF-fil med en högre fetthalt, kanske 5-7%, vilket även skulle kunna säljas med olika smaksättningar (utan tillsatser). Detta skulle även kunna säljas i mindre förpackningar som folk kunde ta med sig som färdiga mellanmål till jobbet.
Sammanfattning av frukosttrender
Så för att summera så tror jag på följande trender:
- Mindre socker
- Mindre tillsatser
- Mer ägg
- Mer surdegsbröd och annat nyttigt bröd
- Mer gröt, olika sorter
- Mer smoothies
- Fler äter omeletter, pannkakor, äggröra och liknande till frukost.
- Helgfrukost - Lyxfrukost
- Större utbud med både billiga och premiumprodukter i mejerihyllan
- Nya produkter med högre fetthalt som LCHF-yoghurt och LCHF-fil
Vad tror du? Det är fritt fram att spekulera! :)
/Susanne