Bloggens startsida

Susannes matblogg

Bestulen på bilder och recept

Publicerad 2011-08-25 01:10

När jag av en slump laddade ner en app vid namn Svenska köket gjorde jag den chockartade upptäckten att alla receptbilder i den är mina!

Inte nog med det. De säljer alla mina recept med mina bilder i mina kategorier för 7 kr per kategori! De har även bemödat sig med att ta bort copyrightsymbolen på mina bilder.

Så efter att värsta chocken lagt sig så har jag kollat upp det hela och det verkar vara ett Vietnamesiskt företag som ligger bakom appen och de verkar ha satt detta i system för det finns liknande appar för andra länder. Säkert är allt material stulet där också.

Så jag har kontaktat Apple angående detta och hoppas nu att de agerar så fort som möjligt!

Tills dess, vad ni än gör - köp inga recept i appen Svenska Köket. Alla recepten finns ju dessutom gratis här på recepten.se eller i mina receptappar.

Uppdatering 2011-09-01

Jag har fått svar från Apple. Jag har fått ett ärendenummer och de har kontaktat utvecklaren:

  • Developer: vPoint
  • Provider: Viet Point Technology Joint Stock Company
  • App Title: Svenska Köket
  • Apple ID: 438669751

Uppdatering 2011-09-05

Efter att ha mejlat fram och tillbaka med representanten för det Vietnamesiska företag som säljer appen Svenska Köket som stulit mina recept och bilder, så har nu appen tagits bort av det Vietnamesiska företaget.

Representanten för det Vietnamesiska företaget skyllde på sin Content Provider men tog efter några mejl fram och tillbaka bort appen. Därefter såg jag att de även lagt till stulna bilder och recept från en annan svensk receptsajt. Fortfarande kunde även de som redan laddat ner appen köpa mina recept då de låg kvar på deras server och kunde köpas med In App Purchase. Efter ytterligare några mejl fram och tillbaka där jag bland annat förklarade Copyrightlagarna som gäller så togs även mina recept bort därifrån och även de andra recepten från den andra svenska receptsajten.

Nu återstår att se om Apple också svarar och om jag får någon ekonomisk ersättning eller inte. Apple har fått en kopia av alla mejl som gått mellan mig och det vietnamesiska företaget så de ser alltså allt som vi skrivit.

Suck vad man blir trött på sånt här som tar massa tid och suger energi. Nu har jag massor att jobba ikapp! :/

/Susanne

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Malin ✏️ Skrivet av Susanne
Jo problemet är ju att detta verkar vara ett vietnamesiskt bolag som ligger bakom och Vietnam känns lite som ett u-land far far away. Hade det varit ett svenskt bolag eller inom EU så hade jag vidtagit flera åtgärder.
✏️ Skrivet av Malin
Kanske känns onödigt jobbigt men trots att du har anmält detta till Apple så ska du åtminstone anmäla företaget för bildstöld, det är 70 år's copyright från copyright's innehavarens död som gäller.

Visa alla kommentarer