Bloggens startsida

Matfotografering

Publicerad 06 november 2013 20:52 i Entreprenörskap 

Jag håller just nu på att uppdatera alla gamla matbilder till större och enhetligt format.

Min matfotografering har ju utvecklats en del genom åren. Mina första bilder skäms jag över idag även om de flesta är utbytta mot nya.

Förutom att köpa bättre kameror och objektiv m.m. så har jag även blivit bättre på att hitta eller fixa rätt ljus och bättre vinklar och bakgrunder.

Jag är fortfarande inget proffs men man kan åtminstone se en klar utveckling. Det är också viktigt för mig att det inte tar en timme att fota. Det ska helst ta max 10 minuter vilket jag oftast klarar mig på.

Sedan är ju vissa saker svårare än andra. Jag vill ju så klart att bilderna ska göra maträtten eller bakverket rättvisa - att det ska se lika gott ut som det smakar.

Min ambitionsnivå är inte att man ska känna att fotot är ett konstverk. Det ska se ut så som det blev och det som den som gör receptet kan förvänta sig.

Därför har jag inte särskilt mycket rekvisita. En grön kvist kan vara bra t.ex. citronmeliss eller persilja. Kanske en sked. Sedan har jag oftast bara en vit bakgrund.

Sedan har jag även lärt mig att bearbeta bilderna i bildredigeringsprogram. Där kan man faktiskt rädda upp en hel del. Självklart är dock det bästa och mest tidseffektiva sättet att ta en bra bild från början.

Här nedan följer ett exempel på en gammal bild från 2006 som är halvkass men som åtminstone ser betydligt godare ut efter lite bildredigering. Jag kan särskilt rekommendera funktionerna "nivåer", "kurvor", "färgbalans" och "mättnad".


Gammal bild


Ny bild

Receptet på den goda köttgrytan med tomatsmak hittar du här.

Så glöm inte bort bildredigeringsprogrammet när du fotar mat! :)

/Susanne

Publicerad  06 november 2013 20:52 i Entreprenörskap 

Kommentarer

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Läs gärna även: