Bloggens startsida

Hamburgarkedjor och deras hamburgare

Publicerad 10 april 2008 23:27 i Restauranger och caféer 

Max öppnar 8 stycken nya hamburgarrestauranger innan sommaren i år kan man läsa i dagens DN.

Max är de hamburgarrestauranger jag gillar bäst, främst eftersom de kommit längst med nyttiga alternativ.

Näst bäst gillar jag Burger King.

Jag kan också berätta att jag bor väldigt nära McDonalds och en dag så kom en varutransport dit och ställde massa kartonger på gatan. Eftersom det satt etiketter på dem var jag tvungen att gå fram och läsa.

Det visade sig att allt som kom var i princip färdiglagat. Stekt bacon, färdig kyckling och förstekta hamburgare, en massa E-nummer (tillsatser) och nästan allt innehöll socker, potatisflingor m.fl. snabba kolhydrater. Dock ska sägas innehåller just hamburgarna 100% nötkött.

Jag antar att de skickar allt färdiglagat för att minimera risken att personalen slarvar och någon får en ogenomstekt baconbit eller kyckling. Med tanke på att det är en amerikansk kedja och de mångmiljonstämningar man kan åka på där. Rätta mig gärna om jag har fel.

Vilken hamburgarrestaurang gillar du bäst och hur ofta brukar du äta på hamburgarrestaurang?

Själv har jag ätit hittills en gång i år och det var på Max.

Publicerad  10 april 2008 23:27 i Restauranger och caféer 

Kommentarer

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av David Olandersson
Jag vet att det här är en väldigt gammal post men jag kunde inte låta bli att göra research på ämnet.

Innehåll i biffen på McDonalds:
100% nötkött.
http://apps.mcdonalds.se/sweden/prodfacts.nsf/allergi

Innehåll i biffen på Max:
Svenskt Nötkött, vatten, potatis, ägg, potatismjöl, koksalt, torrmjölk, potatisfibrer, köttfond (vatten, nötben, koksalt), potatis-stärkelse, kryddextrakt (rosmarin).
http://max.se/produktinformation.aspx?showparts=1051

Innehåll i biffen på Burger King:
Hittar följande citat i Vanliga Frågor: "Burger King´s hamburgare innehåller endast 100% nötkött, helt utan tillsatser eller konserveringsmedel."
http://www.burgerking.se/kontakt/vanliga-fragor/

Jag har vidare sett hur det spekulerats huruvida de kanske menar att köttet i biffen består av bara nötkött men att det finns andra ingredienser.

Jag dömer det dock som högst osannolikt. Reglerna för livsmedel är väldigt tydliga med att det måste finnas en fullständig innehållsförteckning. Så stora kedjor som McDonalds, Max och Burger King skulle knappats kunna verkat så många år i Sverige och komma undan med rena lögner när det kommer till just innehållsförteckningen. McDonalds är förmodligen den mest granskade matkedjan i Sverige.

En sak är iaf säkert. Max står långt ner på min lista.
penna Skrivet av Malin
De som säger att 100% nötkött utan kryddor inte smakar något: Nej det är ju sant, det är därför vi kryddar kötten när de är färdigstekta...
penna Skrivet av alda
jag e tolv år

jag gillar absolut max bäst jag bryr mig inte om ngt annan än m att det smakar gott

men man väntar väldigt länge så det stör mig kan ngn svara på det varför man väntar länge ngn som jobbar elr har jobbat på max?
penna Skrivet av Susanne

Svar till Josefine: Som jag skrev tidigare så stod det inte färdiglagat på kartongerna utan värmebehandlat, så det är inget fryst rått kött som kommer utan det är värmebehandlat vilket mycket väl kan ha samma betydelse som färdiglagat i praktiken.

Förresten kontaktade jag McDonalds för att få klarhet i vad som ingår i hamburgarna och de hävdar gång på gång att det är 100% nötkött i hamburgarna och inget annat (annat än kött) vilket jag verkligen inte tror på då 1. nötkött utan kryddor smakar ingenting 2. jag läste på förpackningarna att det ingick potatisflingor, salt, kryddor och ett gäng E-nummer. Egentligen inget konstigt för det är ungefär samma som om man går till frysdisken i affären och läser innehållsförteckningen. Men jag förstår inte varför McDonalds mörkar detta.

penna Skrivet av Josefine
Hejsan! Intressant läsning. Kan säga att jag jobbar på McDonalds och inget kommer färdilagat. Vi får frysta varor och matsäkerheten är A&O hos oss. Vi ser alltid till att våra gäster får den bästa maten. Vi tillagar allt, och skriver igen; inget kommer färdilagat! :) Och även så ligger hamburgarna i skåpet max 10 minuter, ej längre. Matsäkerhet är det viktigaste.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Anna: Ja köttet i hamburgarna består av 100% nötkött (d.v.s. inget griskött), men 100% av hamburgarna är inte kött. Om hamburgarna enbart skulle bestå av nötfärs så tror jag inte någon skulle vilja äta dem eftersom nötfärs är totalt smaklöst utan kryddor. Jag läste på paketen som kom och ja de var frysta, men man kan frysa ner mat som är värmebehandlad, det finns ingen motsättning i det. Att läsa innehållsförteckningen på paketen när de står utanför McDonalds är väl att ta reda på fakta eller?
penna Skrivet av Anna
du har ju noll koll. Mcdonalds hamburgare är gjort på 100% rent nötkött,alltså inga andra tillsatser som de andra kedjorna har.Och hamburgarna kommer frysta,alltså inte förstekta. Ta reda på fakta innan du skriver.
penna Skrivet av Per
Förstår inte den norrlänska hysterin angående max, den är så fruktansvärt löjlig och överdriven. Dessutom så smakar alla deras hamburgare ungsfär lika tråkigt. Om man föreslår att gå på mcdonalds till en infödd Luleåbo så blir man nästan kallad för idiot. Orkar inte med den norrlänska hamburgerpatriotismen längre! kan ingen driftig människa öppna Burger King här? ;)
penna Skrivet av anonym
Max är den bästa!! de gör hamburgarna där sååå frächt
penna Skrivet av arbetsledare på "donken"
jag skulle gärna vilja se de Mcdonald´s restaurangerna som sara har jobbat på. Om dessa var så pass ohygieniska att hon själv inte skulle äta där då är det illa. alla Mcdonald´s i Sverige har samma relger för hygien och matberedning, och om de följer dessa så håller restaurangen en mycket hög standard. jag tycker synd om de som får jobba på en sådan restaurang som bryter mot regler som är till för att gästen inte ska riskera att bli sjuk.

sedan så stämmer inte heller tiderna på hur länge burgare får ligga i värmesekåpen som avsändare "H" har skrivit. det är 10 minuter, oavsett vilken Mcdonalds. och det är för att de alltid ska hålla en viss standard som vi utlovar.

Läs alla 23 kommentarer

Läs gärna även: