Bloggens startsida

Gör din egen grillmarinad

Publicerad 18 maj 2013 16:37 i Recept och mat 

Många tror att det är krångligt och tar en massa tid att göra egen grillmarinad och det kanske är lätt att tro för visst finns det många recept på grillmarinader med fler än 5 ingredienser.

Men det behöver inte vara så krångligt. Det enda du behöver är faktiskt bara olja och soja. Jag brukar använda olivolja eller rapsolja. Detta häller du upp i en bunke, ungefär lika mycket av varje. Mängden du tar beror givetvis på hur mycket kött du har.


Häll upp olja och soja i en bunke.

Sedan tillsätter man om man vill lite kryddor efter behag. Jag brukar ofta ta ca 0.5-1 tsk chilipulver och något kryddmått svartpeppar när jag grillar ungefär 6 portioner, ca 1 kg kött. Vill man kan man också tillsätta lite extra salt, men jag tycker oftast sojan är tillräckligt salt. Andra populära kryddningar är ca 1-2 krm vitlökspulver.

Sedan lägger jag i köttet, lite åt gången och rör/lyfter runt så att alla sidor runtom suger upp marinaden. Jag brukar använda en gaffel så jag lätt kan lyfta en bit i taget.

Jag brukar inte göra större mängd marinad än att köttet suger upp allt, ingen idé att ha en skvätt kvar i botten som man får kasta, det är bara slöseri. Så jag häller hellre på mindre än mer och märker jag att jag tagit för lite så häller jag bara på mera olja och soja och rör/lyfter runt köttet.

Förutom att det är mycket billigare att göra sin egen marinad så slipper man även äta modifierad majsstärkelse, färgämnen och konserveringsmedel!


Innehållsförteckningen för Caj P's grillmarinad original.

Så testa nu att göra egen marinad om du inte gjort det! Gott, enkelt och utan tillsatser. Här är mitt grundrecept på grillmarinad.

Publicerad  18 maj 2013 16:37 i Recept och mat 

relaterade artiklar Läs gärna även:

  • Grillar och grillning - Välj rätt grill - kolgrill eller gasolgrill? Grilltips. Massor av grillrecept. Grillar och grillning.

Kommentarer

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Vidde ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för info, intressant! :)
✏️ Skrivet av Vidde
För bästa effekt häller man upp soja, kryddar och rör om. Först därefter häller man på olja. Orsaken är att om man häller i oljan före kryddorna så kapslar oljan in smaken.

Det blir inte jättestor skillnad, så det går såklart bra att göra hur man vill, men som en liten detalj, bara. =)

Läs gärna även: