Bloggens startsida

Susannes matblogg

Nytt recept: Citronsill

Publicerad 2016-06-29 16:15

Jag har gjort ett nytt recept på citronsill.

Frisk och syrlig citronsill - mycket god smak på sill. Superenkel att göra.

Tid: 1 timme (varav 20 min jobb) + minst 24 timmar i kylskåp

Citronsill
Mycket god citronsill som har en frisk och syrlig citronsmak.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Sachertårta

Publicerad 2016-06-16 13:56

Nu har jag uppdaterat receptet på sachertårta.

Sachertårta är en otroligt god och lyxig chokladtårta - en dröm för den som älskar choklad. Aprikosmarmelad tillsammans med den saftiga chokladkakan och chokladglasyren blir väldigt gott!

Tid: 4,5 timmar varav 50 minuters jobb

sachertårta
Mycket god Sachertårta - en tårta för chokladälskaren!

Prova gärna!

Smakbox

Publicerad 2016-06-09 13:10

Smakbox är prenumerationstjänsten för dig som är matintresserad och vill prova nyheter både till matlagning och bakning.

Varannan månad skickas en låda hem till dig till ett mycket bra pris, ca hälften av värdet av produkterna.

Denna månad fick jag förmånen att få en låda hemskickad till mig.

smakboxen öppnad
Jag har öppnat smakboxen.

Om du också vill ha smakbox hem till dig så är det bara att beställa! Här kan du beställa en smakbox för 189 kr och om du använder koden RECEPTEN så får du dessutom 15% rabatt (gäller nya prenumeranter).

Allt innehåll i smakboxen
Allt innehåll i smakboxen.

Prova gärna om du är intresserad, det finns ingen bindningstid eller andra "hakar". Man kan även beställa en smakbox i present till någon annan.

Jag tycker smakbox är en smart idé som både är roligt och spännande för oss som gillar matlagning och bakning.

Detta inlägg är inte ett samarbete och jag får inte heller betalt för om du använder rabattkoden. Smakboxen jag fått är ett recensionsex.

Nytt recept: Crème brûlée

Publicerad 2016-06-06 10:12

Jag har gjort ett nytt recept på crème brûlée.

Underbar crème brûlée som är som en len och fin vaniljkräm med knäcktäcke. En dessert som serveras på många restauranger som faktiskt är enkelt att göra själv.

Tid: ca 30 minuters jobb + 1 h i ugnen och minst 3 timmar för att stelna

crème brûlée
Crème brûlée - ett klassiskt recept på en len vaniljkräm med knäcktäcke.

Prova gärna!

Dante letar bokstäver / Dante letar siffror är en ny barnbok - två i en - där barn får komma i kontakt med bokstäver och siffror på ett enkelt och pedagogiskt sätt redan från 2 år.

Caroline Nilsson och Anna Lissjanis bokrelease
Anna Lissjanis och Caroline Nilsson på bokrelase på NK med sin barnbok Dante letar bokstäver / Dante letar siffror

Det är min goda vän och app-kompanjon Caroline Nilsson som skrivit boken och Anna Lissjanis som målat de fina bilderna. Det är verkligen en bra barnbok och de har båda fått kämpa länge för att nu äntligen få ge ut sin fina och genomarbetade bok på ett förlag - Idus förlag.

Dante letar bokstäver / Dante letar siffror
Framsidan och baksidan av boken Dante letar bokstäver / Dante letar siffror - det är alltså en och samma bok!

Vad som är mycket fiffigt är att man från ena hållet läser sagan ”Dante letar bokstäver” och sedan kan man vända boken och läsa den andra sagan ”Dante letar siffror” från andra hållet, så man kan säga att det är 2 böcker i en!

Bokrelease på NK
Bokrelease på NK

Nu i veckan var det bokrelease på NK och jag var där, så här fint hade Caroline och Anna gjort och det bjöds även på bubbelsaft och snacks.

Boken passar barn från 2-6 år. Går bra att läsa för syskon i den åldern samtidigt, beroende på ålder fokuserar barnen på olika saker i bilderna och berättelsen.

Ett uppslag i barnboken Dante letar bokstäver
Ett uppslag i boken Dante letar bokstäver

Själv köpte jag så klart en bok till min son som är 2 år och han verkar gilla den de få stunder han kan sitta still. :)

En fin present till barn i åldern 2-6 år som jag varmt rekommenderar!

Uppdaterat recept: Hallon- och limeglass

Publicerad 2016-05-09 11:44

Nu har jag uppdaterat receptet på hallon- och limeglass.

Fantastiskt god glass med hallon och lime som är mycket enkel att göra. Glassen kan göras både med och utan glassmaskin.

Tid: 20 min + tid för frysning (20 min i glassmaskin eller 4 timmar i frysen)

hallon- och limeglass
Ljuvligt god hallon- och limeglass garnerade med citronmeliss.

Prova gärna!

Nytt recept: Kvargglass

Publicerad 2016-05-04 13:49

Jag har gjort ett nytt recept på kvargglass.

Supergod och troligen den enklaste glassen som är klar på 5 minuter!

Tid: 5 minuter

kvargglass
Supergod och enkel kvargglass - perfekt som efterrätt eller mellanmål.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Prinsesstårta

Publicerad 2016-04-21 15:14

Nu har jag uppdaterat receptet på prinsesstårta.

Den klassiska tårtan med grönt marsipanlock är alltid god. Det här receptet på prinsesstårta är väldigt enkelt och går snabbt om man köper färdigt marsipanlock.

Tid: 2 ½ timme, varav 40 min i ugnen

prinsesstårta
God klassisk prinsesstårta är inte så svårt att göra själv med detta recept.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Tzatziki

Publicerad 2016-04-15 14:38

Nu har jag uppdaterat receptet på tzatziki.

Tzatziki är en god kall sås, gjord på yoghurt med riven gurka och vitlök som härstammar från det grekiska köket. Den krämiga såsen är enkel att göra och gott till det mesta, t.ex. grillat kött.

Tid: 15 minuter

Tzatziki
Tzatziki är en god kall sås gjord på yoghurt, riven gurka och smaksatt med vitlök.

Prova gärna!

Nytt recept: Budapestrulle

Publicerad 2016-04-09 08:39

Jag har gjort ett nytt recept på budapestrulle.

Budapestrulle är ett klassikt och gott bakverk. En rulltårta av nötmaräng fylld med vispad grädde och mandarinklyftor (eller bär).

Tid: 1 timme varav 20 min i ugnen.

budapestrulle
Budapestrulle fylld med vispad grädde och mandarinklyftor.

Prova gärna!

Jag har gjort ett nytt recept på kycklinggratäng med bacon och persilja.

Mycket god och enkel kycklingrätt som sköter sig själv i ugnen. Det är bara att lägga kycklinglårfilén i en ugnsform och sedan blandar man ihop den goda såsen och häller över kycklingen och sedan sköter ugnen resten. Det blir väldigt gott med bacon och persilja i såsen.

Tid: 50 min varav 40 min i ugnen

kycklinggratäng med bacon och persilja
Kycklinggratäng med bacon och persilja. Mycket gott och enkelt recept.

Prova gärna!

Chokladsufflé

Publicerad 2016-03-25 08:02

Otroligt goda chokladsuffléer - varma krämiga chokladbakelser. Med dessa chokladsuffléer imponerar du enkelt på dina gäster!

Tid: 30 minuter, varav 10 i ugnen

chokladsuffléer
Mycket goda chokladsuffléer serverade med hallon och siktat florsocker.

Här är mitt goda recept på chokladsuffléer.

Uppdaterat recept: Limefilé

Publicerad 2016-03-24 10:00

Nu har jag uppdaterat receptet på limefilé.

Limefilé är en mycket gott och enkelt recept på fläskfilé i limesås. Den goda syrliga limesåsen blir jättegod till köttet och passar väldigt bra att servera med ugnsstekt potatis eller rotsaker.

Tid: 25 minuter

Limefilé
Limefilé, fläskfilé i limesås, serverad med klyftpotatis.

Prova gärna!

Muggkladdkaka

Publicerad 2016-03-14 16:01

Ett nytt recept har lagts till:

Enkelt recept på en muggkladdkaka - en kladdkaka i mugg som är klar på några minuter. Bara att röra ihop och köra en minut i mikron. Kallas även muggkaka och koppkaka.

Tid: 5 minuter

muggkladdkaka
Muggkladdkaka - en god kladdkaka som man kan göra i mugg. Även kallad muggkaka eller koppkaka.

Läs hela receptet på Muggkladdkaka.

Kom igång med hemgjord sushi

Publicerad 2016-03-09 14:48

Hemgjorda sushirullar är enklare att göra än man tror. Här finns mitt recept på sushirullar med 2 förslag på fyllningar. Men man kan ju fylla dem med vad man vill.

Om ni vill ha något att utgå från när ni väljer fyllning så utgå från 3 ingredienser per rulle. Ta

  1. Någon kött/fisk/stekt ägg/bönröra t.ex. gravad lax, köttfärssås, korv, stekt ägg i strimlor med salt. Detta ska gärna ha ganska mycket smak, så snåla inte med kryddningen, måste inte vara någon avancerad kryddning, salt och peppar går bra.
  2. Majonnäs/guacamole eller annan "gegga", något smetigt som håller ihop, bra om det också har lite smak som t.ex. salt, chili, pepparrot.
  3. Någon grönsak med lite krisp t.ex. gurka, paprika.

En sushirulle räcker till ca 12 bitar och är lagom för en vuxen portion. Så räkna en rulle per person och så kan man ju göra flera rullar med olika fyllning om man vill så man får lite att välja på när man ska äta.

Jag måste säga att jag föredrar sushi framför tacos. Så varför inte prova det en fredag- eller lördagkväll? Perfekt mat att göra tillsammans med familjen eller gästerna. Jag tror även att barn i lämplig ålder tycker det är kul.

Min första rulle jag gjorde blev lite för lös, trots att Sigrid sa åt mig att trycka ordentligt med bambumattan. Men det gjorde faktiskt inte särskilt mycket, det blev gott ändå och rullen höll ihop. Så med det vill jag säga att det är svårt att misslyckas. Det är så klart lätt gjort att första rullen man gör inte blir den snyggaste men det gör inte så mycket och går ju bra att äta det med, det är inget misslyckande som jag ser det.

Det viktigaste att tänka på för att få snygga rullar är att inte lägga på för mycket fyllning och sedan trycka ordentligt med bambumattan när man rullar ihop rullen. Efter att man gjort det en gång eller två så ger det sig och rullarna ser faktiskt helt ok ut.

Här är mitt recept på sushirullar och där ser du vilka ingredienser du behöver. Förutom det kan även en bambumåtta vara bra. Alla ingredienserna + bambumattan finns att köpa i samma hylla i affären. Det finns ett startkit som innehåller det mesta man behöver utom ingefäran och japansk soja (tror jag).

Kom igång med sushi - startkit

sushi startkit
Det du behöver för att göra egna sushirullar är: noriblad, wasabi, risvinäger, inlagd ingefära, sushiris (eller rundkornigt ris = grötris), bambumatta, japansk soja.

Det saknas ett viktigt tillbehör på bilden. Japansk soja!

japansk soja
Japansk soja.

Gör inte samma misstag som mig att glömma att köpa japansk soja, det blir inte så gott med vanlig soja, i mitt fall "mushroom soy", den är alldeles för stark och kraftig. Den japanska sojan är tunnare, ljusare och lite sötare.

Prova gärna göra sushi hemma, det är enklare än vad man tror!

/Susanne