Bloggens startsida

Susannes matblogg

Uppdaterat recept: Saffranskaka

Publicerad 2013-11-21 14:31 i Nyheter 

Receptet på saffranskaka har uppdaterats.

Ett recept på en god klassisk saffranskaka. En saftig och fin kaka som är enkel att göra med detta recept. Saffran ger den fina gula färgen och en mycket god smak.

Tid: 1 timme, varav 45 i ugnen


Saffranskaka ser ut som en gul sockerkaka som smakar saffran. Ett recept på en mycket god kaka som rekommenderas!

Läs hela receptet på Saffranskaka

Lita inte på Livsmedelsverkets kostråd

Publicerad 2013-11-19 18:43 i Hälsa 

Vad du än gör lita INTE på livsmedelsverkets, sjukvårdens och dietisters skräck för naturligt mättat fett och dess kärlek till stärkelserik mat, särskilt om du är överviktig eller har diabetes.

Jag rekommenderar alla att läsa på i detta ämne och inte lita på någon rakt av, i synnerhet inte livsmedelsverket och de som följer deras råd rakt av vilket tyvärr är vanligt inom sjukvården, bland dietister och kostrådgivare även om undantag finns.

Det är sorgligt att inte Livsmedelsverket uppdaterat sig på ny forskning även om de säger att de gjort det. Den forskning de själva lutar sig mot är nuförtiden starkt ifrågasatt och allt färre svenskar litar på kostråden särskilt de råd som rör fett och nyckelhålsmärkning.

Vad gäller forskning är det viktigt att komma ihåg att en stor del av forskningen är betald av olika företag med ett intresse av forskningsresultatet och det är inte svårt att få fram felaktiga forskningsresultat eftersom mat och hälsa är ett komplicerat område.

Du ska alltså aldrig lita på att något är sant bara för att det finns forskning som pekar på det. Forskningsresultat är alltså ingen absolut sanning.

Här kan du lära dig mer om fett av en professor på Chalmers som har en annan uppfattning än Livsmedelsverket.

Jag rekommenderar alla att verkligen läsa på i detta ämne och bilda sig en egen uppfattning.

Min egen slutsats är att Livsmedelsverkets kostråd som framförallt berör mättat fett är helt felaktiga liksom kostråden för överviktiga och diabetiker som uppmanas äta en stärkelserik kost.

Jag anser alltså att naturligt mättat fett som t.ex. smör, bregott, vispgrädde, ost, kokos m.m. är nyttigt. Däremot bör margariner i alla former undvikas, liksom de flesta light-produkter och de flesta tillsatser.

Det enda jag och livsmedelsverket verkar vara överens om är att minska på sockerintaget, välja fullkornsalternativ samt äta mer grönsaker. Alltid något.

Mitt kök mässan 2013

Publicerad 2013-11-08 12:17 i Events 

Just nu pågår Mitt Kök-mässan på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Passa på att provsmaka både mat och dryck!

Tranbärsjuice utan socker. Både gott och nyttigt.

Kalla såser, dock några e-nummer för mycket för mig.

Kyckling att provsmaka och köpa från Bjärefågel, en kyckling som lever på dubbelt så stor yta än vanlig kyckling. Missa inte den rökta kycklingfilén.

Många kokböcker förstås.

Kryddor med kryddkvarn.

Passa även på att besöka Allt för hälsan-mässan som pågår samtidigt. Mässorna pågår till och med söndag kväll 10 november 2013.

Läs mer om mässan och se programmet.

Matfotografering

Publicerad 2013-11-06 20:52 i Entreprenörskap 

Jag håller just nu på att uppdatera alla gamla matbilder till större och enhetligt format.

Min matfotografering har ju utvecklats en del genom åren. Mina första bilder skäms jag över idag även om de flesta är utbytta mot nya.

Förutom att köpa bättre kameror och objektiv m.m. så har jag även blivit bättre på att hitta eller fixa rätt ljus och bättre vinklar och bakgrunder.

Jag är fortfarande inget proffs men man kan åtminstone se en klar utveckling. Det är också viktigt för mig att det inte tar en timme att fota. Det ska helst ta max 10 minuter vilket jag oftast klarar mig på.

Sedan är ju vissa saker svårare än andra. Jag vill ju så klart att bilderna ska göra maträtten eller bakverket rättvisa - att det ska se lika gott ut som det smakar.

Min ambitionsnivå är inte att man ska känna att fotot är ett konstverk. Det ska se ut så som det blev och det som den som gör receptet kan förvänta sig.

Därför har jag inte särskilt mycket rekvisita. En grön kvist kan vara bra t.ex. citronmeliss eller persilja. Kanske en sked. Sedan har jag oftast bara en vit bakgrund.

Sedan har jag även lärt mig att bearbeta bilderna i bildredigeringsprogram. Där kan man faktiskt rädda upp en hel del. Självklart är dock det bästa och mest tidseffektiva sättet att ta en bra bild från början.

Här nedan följer ett exempel på en gammal bild från 2006 som är halvkass men som åtminstone ser betydligt godare ut efter lite bildredigering. Jag kan särskilt rekommendera funktionerna "nivåer", "kurvor", "färgbalans" och "mättnad".


Gammal bild


Ny bild

Receptet på den goda köttgrytan med tomatsmak hittar du här.

Så glöm inte bort bildredigeringsprogrammet när du fotar mat! :)

/Susanne