Bloggens startsida

Susannes matblogg - Sida 80

Uppdaterat recept: Kall citronsås

Publicerad 2013-06-04 16:33 i Nyheter 

Receptet på kall citronsås har uppdaterats.

Mycket god kall citronsås som man gör snabbt och lätt! Jättegod till grillat kött, kyckling eller fisk! Har man riktigt bråttom kan man utesluta citronen och bara blanda crème fraiche med citronpeppar och pressad citron som man kan köpa på flaska samt salt.

Tid: 10 minuter + minst en timme i kylen


Kall citronsås är både god och enkel att göra! Gott till det mesta.

Läs hela receptet på Kall citronsås

Frukosttrender

Publicerad 2013-05-31 05:20 i Hälsa 

Jag blev intervjuad angående frukosttrender av ett företag som arbetar med en innovationsprocess för Arla. Intressant ämne, så därför tänkte jag dela med mig av mina observationer och åsikter.

Mindre socker

Det jag ser som stora övergripande trender är att många är trötta på allt socker och snabba kolhydrater i sötad yoghurt, sötad fil, söta flingor och vitt bröd. Istället vill man äta en både nyttig och god frukost som man också håller sig mätt på fram till lunch.

Onödiga tillsatser och ekologiskt

Fler och fler läser också innehållsförteckningen på förpackningen och börjar ifrågasätta om det verkligen är hälsosamt eller nödvändigt med så många tillsatser som många livsmedel innehåller, särskilt smaksatt yoghurt, fil, flingor och bröd.

Fler och fler vill också äta ekologiskt, både ekologiska mejerivaror, ekologiska ägg, bröd och flingor.

surdegsbröd med ost
Rågsurdegsbröd med ost och paprika.

LCHF och GI

Många har fått upp ögonen för LCHF-dieten och GI-metoden där man i båda fallen inte vill äta socker och stärkelse eller andra snabba kolhydrater som höjer blodsockret.

LCHF har fått ett rejält uppsving och kokböcker med LCHF-recept toppar ofta försäljningslistan.

När man äter enligt LCHF så vill man äta så lite kolhydrater som möjligt och mera fett.

Jag tror LCHF kommer fortsätta vara populär och därmed också de frukostvanor som den dieten för med sig som att äta mera ägg, både kokta och stekta, i form av omelett och pannkakor (utan vetemjöl). Äggröra och bacon, mejerivaror som turkisk yoghurt, kesella och vispgrädde är också populärt.

En produkt som inte finns än är LCHF-müsli, den tror jag kommer snart. GI-müslin är väldigt ofta slut i butiken jag oftast handlar i. Jag tror försäljningen av GI-müsli också kommer öka och det kommer komma flera nya sorter.

Många kommer köpa eller själv baka nyttigare bröd, gärna surdegsbröd och jag tror och hoppas på att det kommer finnas större utbud av bröd med mindre tillsatser och ekologiska ingredienser i butikerna.

Gröt

Mer gröt är också en trend, kanske havregrynsgröt som går snabbt att göra i veckorna och lite lyxigare grahamsgrynsgröt på helgen.

Snabbt och enkelt

På vardagarna har de flesta inte tid att stå i köket och fixa frukost så länge utan det måste gå snabbt och vara enkelt.

Lyxfrukost på helgerna

En trend är att många lyxar till frukosten på helgerna när man har mera tid. Man kan baka färskt bröd, man kan steka pannkakor, knaperstekt bacon eller göra goda smoothies.

Tips till Arla och andra företag som säljer mejerivaror

Jag skulle vilja se smaksatta produkter utan onödiga tillsatser. Varför kan det inte finnas blåbärsyoghurt med bara blåbär och yoghurt?

För dyrt såg jag Skånemejerier skrivit på sin Facebook-sida. Men jag tror de misstar sig. Det borde finnas produkter i olika priskategorier med olika kvalitet.

Varför inte lansera en lyx-helg-premium-frukost-segment med äkta råvaror, självklart ekologiskt. Just nu saknas ju detta helt.

En produkt som också borde lanseras är LCHF-yoghurt och LCHF-fil med en högre fetthalt, kanske 5-7%, vilket även skulle kunna säljas med olika smaksättningar (utan tillsatser). Detta skulle även kunna säljas i mindre förpackningar som folk kunde ta med sig som färdiga mellanmål till jobbet.

Sammanfattning av frukosttrender

Så för att summera så tror jag på följande trender:

  • Mindre socker
  • Mindre tillsatser
  • Mer ägg
  • Mer surdegsbröd och annat nyttigt bröd
  • Mer gröt, olika sorter
  • Mer smoothies
  • Fler äter omeletter, pannkakor, äggröra och liknande till frukost.
  • Helgfrukost - Lyxfrukost
  • Större utbud med både billiga och premiumprodukter i mejerihyllan
  • Nya produkter med högre fetthalt som LCHF-yoghurt och LCHF-fil

Vad tror du? Det är fritt fram att spekulera! :)

/Susanne

Nytt recept: Blomkålssoppa LCHF

Publicerad 2013-05-27 05:58 i Nyheter 

Ett nytt recept har lagts till:

Riktigt god och krämig soppa med blomkål. Inga smakförstärkare i form av tillsatt buljong behövs. Det räcker med lök, vitlök och vispgrädde samt salt och peppar för att tillsammans med blomkålen ge den där goda lena smaken. Kanske tycker du att det låter som mycket salt? Tänk då på att i många andra recept på blomkålssoppa ingår buljong eller fond som i sin tur består till största del av just salt. För dig som inte vill äta LCHF och tycker det blir för mycket grädde - byt gärna ut en del av grädden mot mjölk eller vatten och ta då kanske lite mindre salt och peppar.

Tid: ca 25 minuter


Blomkålssoppa, här serverad med rökt skinka.

Läs hela receptet på Blomkålssoppa LCHF

Undvik färdigmarinerat kött

Publicerad 2013-05-24 19:43 i Tips 

Idag fanns Caj P:s grillskiva i butiken för 90 kr/kg, svenskt kött dessutom från Scan så jag tänkte jag skulle ge det en chans, något konserveringsmedel kanske man kunde räkna men jag trodde verkligen inte det var så illa som ingrediensförteckningen avslöjar:

Här har man alltså 15% av vikten som inte är kött och inte heller hade man råd med olja och soja som grund i marinaden utan vatten är den största beståndsdelen och för att få den i rätt färg och konsistens har man tillsatt både färgämnen och förtjockningsmedel. Utöver det, inte helt otippat, ett antal konserveringsmedel.

Självklart köpte jag det inte. Till att börja med är det egentliga kilopriset för köttet 90/0,85= 105 kr (vattnet borträknat) vilket jag kan få betydligt bättre köttråvara för utan tillsatser, svenskt förstås, något annat köper jag inte.

Grillmarinaden kan jag göra själv med mitt superenkla recept som jag alltid gör.

Dessutom om jag köper färskt kött så vet jag att det är färskt. Färdigmarinerat kött kan vara ganska gammalt. Med alla dessa tillsatser så håller sig köttet längre och tack vare kryddorna känner man inte heller om köttet smakar gammalt.

En sådan här grillskiva är alltså perfekt att lura oss konsumenter med. Visst, 85% av produkten är ju bra, en svensk köttbit. Men resterande sörja? En kompott av billiga industriråvaror i syfte att maximera vinsten.

Snälla Caj P och Scan, gör om gör rätt! Ni skulle kunna göra en bra produkt av det här! Sluta förstör fin svensk köttråvara med skräpmarinad, vi är läskunniga och fler och fler får upp ögonen för allt skräp som säljs! Det här hade kunnat varit en mycket bra produkt!

/Susanne

Gör din egen grillmarinad

Publicerad 2013-05-18 16:37 i Recept och mat 

Många tror att det är krångligt och tar en massa tid att göra egen grillmarinad och det kanske är lätt att tro för visst finns det många recept på grillmarinader med fler än 5 ingredienser.

Men det behöver inte vara så krångligt. Det enda du behöver är faktiskt bara olja och soja. Jag brukar använda olivolja eller rapsolja. Detta häller du upp i en bunke, ungefär lika mycket av varje. Mängden du tar beror givetvis på hur mycket kött du har.


Häll upp olja och soja i en bunke.

Sedan tillsätter man om man vill lite kryddor efter behag. Jag brukar ofta ta ca 0.5-1 tsk chilipulver och något kryddmått svartpeppar när jag grillar ungefär 6 portioner, ca 1 kg kött. Vill man kan man också tillsätta lite extra salt, men jag tycker oftast sojan är tillräckligt salt. Andra populära kryddningar är ca 1-2 krm vitlökspulver.

Sedan lägger jag i köttet, lite åt gången och rör/lyfter runt så att alla sidor runtom suger upp marinaden. Jag brukar använda en gaffel så jag lätt kan lyfta en bit i taget.

Jag brukar inte göra större mängd marinad än att köttet suger upp allt, ingen idé att ha en skvätt kvar i botten som man får kasta, det är bara slöseri. Så jag häller hellre på mindre än mer och märker jag att jag tagit för lite så häller jag bara på mera olja och soja och rör/lyfter runt köttet.

Förutom att det är mycket billigare att göra sin egen marinad så slipper man även äta modifierad majsstärkelse, färgämnen och konserveringsmedel!


Innehållsförteckningen för Caj P's grillmarinad original.

Så testa nu att göra egen marinad om du inte gjort det! Gott, enkelt och utan tillsatser. Här är mitt grundrecept på grillmarinad.