Bloggens startsida

Susannes matblogg

Baka med godis?

Publicerad 2016-09-26 20:22

Varför jag egentligen inte gillar att baka med köpt godis som ingrediens

Självklart är det gott med godis, jag säger inget annat, men jag har egentligen aldrig gillat att baka med köpt godis som ingrediens i mina bakverk. Visst har jag gjort det och jag har några recept med det här på recepten.se t.ex. dumlekakor och jag kommer säkert göra fler eftersom det är så många som gillar dessa recept.

Snickers godis

Men helt ärligt, egentligen gillar jag inte konceptet. Varför?

  • Godis är ingen ”riktig” råvara, det är en färdig produkt. Jag vill skapa mina bakverk från grunden.
  • Köpt godis innehåller verkligen en massa skräp, dåliga billiga råvaror och massor med tillsatser (läs innehållsförteckningen). Jag tycker då det förstör mitt bakverk där jag använder bra råvaror som t.ex. smör.
  • Köpt godis är gott att äta som det är, varför komplicera det hela genom att stoppa in dem i ett bakverk? 😉

Man kan förstås även argumentera för vart gränsen går och att mina åsikter är ologiska. Jag tycker ju t.ex. att det är ok att köpa choklad som ingrediens men då köper jag ju ren mörk choklad eller vit choklad av skaplig kvalité. Jag kan också tycka det är ok att t.ex. köpa ett färdigt marsipanlock. Jag tycker i princip det är ok att ta genvägar för att spara tid, men vill helst att genvägens råvaror håller skaplig kvalité.

Självklart är mina argument delvis känslobaserade och jag förstår verkligen om man inte håller med mig. Ibland gör jag som sagt undantag, men innerst inne känner mig mycket mera nöjd när jag gjort ett bakverk från grunden utan köpt godis.

Så vad tycker du? Håller du med mig eller tycker du bara jag är fånig?😉   Skriv gärna en kommentar!

/Susanne

Uppdaterat recept: Kanelglass

Publicerad 2016-09-26 16:52

Nu har jag uppdaterat receptet på kanelglass.

Mycket god och enkel glass med kanel och vaniljsmak. Passar extra bra att servera till någon dessert med äpple i.

Tid: 15 minuter + tid för frysning (ca 25 min i glassmaskin eller 4 timmar i frysen)

kanelglass
Kanelglass är god som den är eller att servera med till någon äppeldessert.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Rödbetor med chèvre

Publicerad 2016-09-24 12:43

Nu har jag uppdaterat receptet på rödbetor med chèvre.

Recept på ugnsbakade rödbetor med chèvreost och honung. Jättegott som förrätt eller att servera som tillbehör till fisk, kött eller korv.

Tid: ca 1 timme varav 25 min kokning och 10 min i ugnen

rödbetor med chèvre
Rödbetor med chèvre, honung och pinjenötter. Mycket gott och enkelt recept.

Prova gärna!

Nytt recept: Marängäppelkaka

Publicerad 2016-09-22 15:03

Jag har gjort ett nytt recept på marängäppelkaka.

God mjuk och saftig äppelkaka med ett frasig marängtäcke. Servera marängäppelkakan som den är eller som en dessert med vispad grädde, vaniljsås eller glass till.

Tid: 30 minuters jobb + 50 minuter i ugnen

marängäppelkaka
Marängäppelkaka serverad med vispad grädde.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Blomkålsmos

Publicerad 2016-09-20 15:36

Nu har jag uppdaterat receptet på blomkålsmos.

Blomkålsmos är ett bra (och godare) alternativ till potatis eller pasta som innehåller väldigt lite kolhydrater. Perfekt för den som äter enligt GI eller LCHF. Detta recept på blomkålsmos blir riktigt gott!

Tid: 20 minuter

blomkålsmos
Blomkålsmos är gott att servera till kött eller fisk.

Prova gärna!

Nytt recept: Mandelkubb

Publicerad 2016-09-14 10:46

Jag har gjort ett nytt recept på mandelkubb.

Mandelkubb är ett klassiskt bakverk som kan serveras som en bulle till fikat.

Tid: 40 minuter

mandelkubb
Mandelkubb, mycket goda spröda bullar som smakar mandel.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Färskpotatisgratäng

Publicerad 2016-09-06 15:04

Nu har jag uppdaterat receptet på färskpotatisgratäng.

Mycket god färskpotatisgratäng som är mycket enkel att göra med detta recept! Potatisen blir riktigt god och verkligen smälter i munnen!

Tid: 75 min varav 45 min i ugnen

färskpotatisgratäng
Mycket god färskpotatisgratäng som smälter i munnen! Enkelt recept.

Prova gärna!

Jättegod Äppelpaj - Smulpaj med kokos

Publicerad 2016-09-02 14:21

Nu har jag uppdaterat den här goda äppelpajen som är en smulpaj med kokosflingor i smuldegen.

En mycket god och enkel äppelpaj med kokos och kanel som är en väldigt trevlig smakkombination, den måste ni prova!

Servera vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass till äppelpajen.

Tiden det tar att göra är 45 minuter varav 25 min i ugnen.

äppelpaj
En portion smulpaj med äpple och kokosflingor serverad med vispad grädde.

Välj en god äppelsort, en syrlig sort som blir mjuk i ugn, helst svenska äpplen de brukar alltid bli bra!

Hoppas den smakar! /Susanne

Smakbox för nya vanor

Publicerad 2016-08-28 16:07

Nu finns en ny smakbox med temat "nya vanor".

Smakbox är en låda man kan prenumerera på som kommer varannan månad. Här är förra månadens smakbox.

smakbox nya vanor
Smakbox med temat "Nya vanor"

Här är mina favoriter i denna låda som jag kommer smaka på först!

Fröbrödet ska bli intressant och prova och jämföra med att baka eget. Glutenfri mjölmix har jag faktiskt tänkt att köpa för att baka lite glutenfritt så det var ju passande att den följde med och 5 gryner är ett intressant alternativ till ris/bulgur/matvete, kul med en blandning!

Fröbröd, glutenfri mjölmix, 5 gryner
Fröbröd, glutenfri mjölmix, 5 gryner

Om du också vill prova Smakbox har jag en rabattkod: RECEPTENSE

Detta inlägg är inte ett samarbete och jag får ej betalt om du använder rabattkoden. Jag skriver detta för att jag tycker Smakbox är ett bra koncept och för att det är ett nystartat företag.

Uppdaterat recept: Pastasås med lövbiff

Publicerad 2016-08-24 14:49

Nu har jag uppdaterat receptet på pastasås med lövbiff.

Mycket gott, enkelt och lite lyxigt recept på pastasås med lövbiff. Servera gärna med en lyxigare sorts pasta som t.ex. färsk tagliatelle.

Tid: 20 minuter

pastasås med lövbiff och tagliatelle
Servera gärna den goda pastasåsen som du enkelt gör med detta recept med tagliatelle, som på bilden.

Prova gärna!

Nytt recept: Blåbärskladdkaka

Publicerad 2016-08-21 10:02

Jag har gjort ett nytt recept på blåbärskladdkaka.

En fantastiskt god blåbärskladdkaka med vit choklad som blir otroligt god och lagom kladdig. Superenkelt recept på en god kladdkaka med blåbär.

Tid: ca 45 minuter varav 15 minuters jobb + tid att stelna

blåbärskladdkaka
Ljuvligt god blåbärskladdkaka. Servera den med vispad grädde. Enkelt recept som måste provas!

Prova gärna!

Nytt recept: Salamipaj med fetaost

Publicerad 2016-08-18 15:16

Jag har gjort ett nytt recept på salamipaj med fetaost.

En mycket god matpaj med salami, fetaost, röd lök, körsbärstomater och basilika. Välj råvaror med god smak så blir pajen riktigt lyxig och supergod! Enkelt recept med bilder steg för steg.

Tid: ca 80 min varav 40 min i ugnen

salamipaj med fetaost
Mycket god salamipaj med fetaost, tomater och basilika.

Prova gärna!

Nytt recept: Kladdkakecookies

Publicerad 2016-08-15 15:14

Jag har gjort ett nytt recept på kladdkakecookies.

Mycket goda segmjuka kladdkakecookies som smakar som kladdkaka i kakform. Verkligen enkla och goda kakor som går snabbt att göra.

Tid: 45 minuter (varav 2x13 min i ugnen)

kladdkakecookies
Goda mjuksega kladdkakecookies.

Prova gärna!

Smulpaj med blåbär

Publicerad 2016-08-12 15:29

Receptet på smulpaj med blåbär har uppdaterats med nya bilder steg för steg och små justeringar i receptet.

Smulpaj är både en av de snabbaste pajerna man kan göra - och godaste! Här är min goda smulpaj med blåbär. En mycket god och enkel blåbärssmulpaj med smak av vanilj och kokos i smuldegen.

Tid: 45 minuter varav 30 minuter i ugnen

blåbärssmulpaj
Enkelt recept på Blåbärssmulpaj - smulpaj med blåbär. Gott med vanilj och kokossmak i smuldegen!

Här är mitt goda recept på Smulpaj med blåbär.

Nytt recept: Grillade bogbladskotletter

Publicerad 2016-08-04 16:37

Jag har gjort ett nytt recept på grillade bogbladskotletter.

Att grilla bogbladskotletter är enkelt, man grillar dem precis som andra kotletter, men någon minut mer per sida jämfört med karré för att köttet ska bli genomstekt.

Tid: 15 minuters jobb + minst 1 timme i kylskåp

grillade bogbladskotletter
Grillade bogbladskotletter serverad med potatisgratäng, grillade champinjoner samt en sallad.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Laxfilé med romsås

Publicerad 2016-08-01 15:14

Nu har jag uppdaterat receptet på laxfilé med romsås.

Mycket gott och enkelt recept med laxfilé och romsås som går snabbt att göra. En favorit. Går bra med både fryst eller färsk lax.

Tid: 30 minuter

Laxfilé med romsås
Laxfilé med romsås, kokt potatis och sallad. Gott och enkelt! Passar både till vardag och fest!

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Rabarberkaka

Publicerad 2016-07-10 16:18

Nu har jag uppdaterat receptet på rabarberkaka.

Den här rabarberkakan är en underbart god, mjuk och saftig sockerkaka med rabarber i. Rabarberkakan är god som den är men passar även bra att servera med en klick vispad grädde eller vaniljsås till.

Tid: 55 min varav 40 min i ugnen

Rabarberkaka
Rabarberkaka pudrad med florsocker.

Prova gärna!

Nytt recept: Rabarberknäckpaj

Publicerad 2016-07-09 09:11

Jag har gjort ett nytt recept på rabarberknäckpaj.

Otroligt god och enkel rabarberpaj med knäcktäcke. Syrlig mjuk rabarber med sött knäckigt täcke är en fin kombination. Att rabarberknäckpajen dessutom är så enkel att göra är ett stort plus.

Tid: 65 min varav 50 min i ugnen

rabarberknäckpaj
Mycket god rabarberknäckpaj - syrlig rabarber med ett knäckigt täcke, serverad med vispad grädde.

Prova gärna!

Nytt recept: Grillad lax

Publicerad 2016-07-08 10:15

Jag har gjort ett nytt recept på grillad lax.

Jättegod grillad lax som blir saftig och genomstekt utan att bli bränd och utan att det fastnar i grillgallret.

Tid: 30 minuter

grillad lax
Grillad lax serverad med kokt potatis, grillad zucchini, crème fraiche och citronpeppar.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Majonnäs

Publicerad 2016-07-07 09:12

Nu har jag uppdaterat receptet på majonnäs.

Gör din egen supergoda och tillsatsfria majonnäs på 5 minuter utan att det blir några äggvitor över! Du behöver en stavmixer med tillhörande skål med höga kanter.

Tid: 5 minuter

majonnäs
Egen hemgjord majonnäs. Mycket god och enkel att göra med detta recept och man slipper dessutom överblivna äggvitor.

Prova gärna!