Bloggens startsida

Susannes matblogg

Extra kyl och frys

Publicerad 2016-11-25 15:36

Idag så beställde jag ny kyl och frys från Siemens, utnyttjade ett Black Friday-erbjudande på Media Markt. Vi har ungefär likadana sedan tidigare som fungerar bra men nu när garagebygget är klart så ska jag ha en extra kyl och frys stå där ute.

Kommer bli grymt! Ett frysskåp räcker inte långt när man vill baka ganska mycket som jag gör eller köpa lite större mängder kött på en gång. Detta har jag längtat efter så himla länge!

kyl och frys

Kardemummamuffins med russin

Publicerad 2016-11-23 17:07

De här mycket goda och saftiga muffinsarna med kardemumma och russin kan jag rekommendera er att prova!

Superenkla att göra, tar bara ca 25 minuter och passar ju riktigt bra nu till första advent och jul, med kardemumma och russin.

Receptet har nu efter min uppdatering fått bilder steg för steg så det är förhoppningsvis väldigt tydligt och enkelt att följa instruktionerna.

kardemummamuffins
Recept på kardemummamuffins med russin som doftar och smakar kardemumma.

Granatäpple med vispad grädde

Publicerad 2016-11-21 15:16

Något som är otroligt gott och extremt enkelt att servera som dessert eller mellanmål är att helt enkelt skala och ta ur granatäppelkärnorna ur ett granatäpple och sedan servera med vispad grädde.

Det är ju otroligt gott med de saftiga och syrliga granatäppelkärnorna tillsammans med len och fin vispad grädde. Känns riktigt lyxigt dessutom.

granatäpple med vispad grädde
Granatäpple med vispad grädde.

Så här skalar du enkelt granatäpplet på några minuter och undviker att skvätta ner köket och dig själv!

Ett annat tips är att servera granatäppelkärnor till andra söta bakverk som t.ex. kladdkaka som det är gott med något syrligt till.

Jättegod Äppelmazarinkaka

Publicerad 2016-11-19 11:08

Nu gjorde jag den här goda Äppelmazarinkakan igen och vad ska jag säga det är verkligen en jättegod och saftig äppelkaka som är superenkel att göra med mitt recept. Bittermandelaromen ger den goda mazarinsmaken.

Sedan blir den nästan lite frasig så där på ytan och sedan mjuk, saftig och god inuti, verkligen ljuvligt god, ni måste prova helt enkelt!

Äppelmazarinkakan är supergod till fikat men kan också serveras med grädde eller glass till dessert.

äppelmazarinkaka hela kakan

en uppskuren bit äppelmazarinkaka
En bit äppelmazarinkaka.

Goda Äppellängder

Publicerad 2016-11-18 14:25

Jag gjorde ett nytt recept som blev väldigt bra tycker jag. Äppellängder. Det är alltså vetebröd fylld med hackade nötter, rivet äpple och kanel. Det var också enkelt att göra med en deg som bara jäser en gång.

De blev verkligen goda och saftiga måste jag säga. Även efter att ha legat framme ett par dagar i rumstempertur så var de fortfarande saftiga. Dock är de ju allra godast och finast nygräddade eller när man tar upp från frysen och tinar.

Jag frös in en del också medan det var färskt och det är ju väldigt trevligt att kunna ta upp ur frysen och bjuda på. Jag rekommenderar er verkligen att prova dessa goda äppellängder!

äppellängder

Prova gärna att baka dessa godingar!

Pulkaåkning och Fars dag

Publicerad 2016-11-15 15:28

Söndagen spenderades delvis utomhus. Philip tyckte om att åka pulka nerför backen.

Philip åker pulka
Philip åker pulka.

Susanne och Philip
Susanne och Philip.

Philip gav en teckning han gjort på dagis till pappa i fars dag present som blev uppskattad.

Sedan bakade jag kladdkaka på eftermiddagen. Så enkelt och så gott. Dessutom bra då jag fotograferade nya bilder steg för steg som snart kommer upp på sajten.

kladdkaka
Klassisk kladdkaka serverad med vispad grädde.

Annars har jag jobbat massor med själva sajten "bakom kulisserna" under hela helgen. Jag har gjort om massor här på bloggen med nya url:er till alla bilder, nya och borttagna kategorier, en del gamla blogginlägg kommer tas bort o.s.v.

Tänk att det alltid är så att när man börjar på ett projekt så kommer man på 10 saker till som behöver göras och så tar det mer tid än man tror. Men så klart är det viktigaste att det blir bra och oftast blir det ju så när man lägger mycket tid på något!

Syftet med detta är att det ska bli en riktigt bra blogg som är värd att följa. Har länge funderat på detta och nu var det hög tid att ta tag i det.

Kom gärna med synpunkter! Alla förslag tas tacksamt emot!

Snökaos och serverkaos

Publicerad 2016-11-10 13:00

Igår damp det ner över 40 cm snö här, dock klarade jag mig undan det kaos som uppstod i trafiken. Att jobba hemma och bara gå till fots fram och tillbaka till dagis har sina fördelar. Det är mycket backar här, men man får ta på sig broddarna, gå försiktigt och tänka på vilken bra vardagsmotion man får.

snö på balkongen

Värre var det ”serverkaos” som uppstod. Jag har uppgraderat mjukvaran på servrarna och det är uppenbarligen någon bugg där någonstans som har orsakat långa svarstider, servern har gått ner m.m. Som tur är har jag nu mejlkontakt med rätt person som löste liknande fel i våras på den förra versionen så jag har förhoppningar om att få ordning på detta.

Jag har gjort om en hel del också på sista tiden. Det som syns mest är att det nu är större bilder på varje recept. Nu kör även servern https som betyder att anslutningen är krypterad och säker.

Många timmars jobb framför datorn blir det. Tyvärr ligger jag lite efter med att uppdatera recept, men snart hoppas jag hinna med det också!

Igår blev även de nya versionerna av Piratsessans appar godkända av Apple så nu finns de i App Store för iPhone, iPad och Apple TV. Piratsessan är barndans för barn 2-7 år. Min son Philip som är 2,5 år tittar fortfarande ganska mycket men rätt som det är gör han några dansrörelser också.

Nu lyser solen och det är +2 grader varmt ute så nu smälter väl en del av all snö undan.

utsikt snö

Ha en fin dag!
/Susanne

Uppdaterat recept: Lätta Mazariner

Publicerad 2016-11-02 14:03

Receptet på lätta mazariner har uppdaterats.

Lika goda som vanliga mazariner men kräver betydligt mindre jobb. Ett riktigt bra recept som jag gjort många gånger!

Tid: ca 45 min, varav 15 min i ugnen

lätta mazariner
Mycket enkelt recept på mazariner! Jättegoda och väldigt lite jobb.

Läs hela receptet på Lätta Mazariner.

Uppdaterat recept: Äppelostkaka

Publicerad 2016-10-13 16:20

Nu har jag uppdaterat receptet på äppelostkaka.

Mycket god äppelostkaka som är en enkel ostkaka med äpple i. Äppelostkakan tar endast 20 minuter effektiv arbetstid.

Tid: 1 timme varav 40 minuter i ugnen

Äppelostkaka
Äppelostkaka är en mycket god och enkel ostkaka med keso och äpple.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Zucchinikaka

Publicerad 2016-10-12 15:18

Nu har jag uppdaterat receptet på zucchinikaka.

Gott, nyttigt (lågt GI) och vegetariskt recept med zucchini eller squash, fetaost, ägg och hackade örtkryddor. Vill man inte äta vegetariskt är det gott med kallskuret kött till som exempelvis kassler.

Tid: 30 minuter

zucchinikaka
Vegetariskt GI-recept på zucchinikaka. Enkelt, gott och mättande!

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Äppelmuffins

Publicerad 2016-10-10 16:15

Nu har jag uppdaterat receptet på äppelmuffins.

Baka goda stora eller mindre muffins med äpple, kanel och socker. Enkelt recept på äpplemuffins som ger mjuka och saftiga muffins.

Tid: ca 40 min varav 20 min i ugnen

Äppelmuffins
Muffins med äpple, ett enkelt recept på goda äpplemuffins.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Gaffelkakor

Publicerad 2016-10-03 15:55

Nu har jag uppdaterat receptet på gaffelkakor.

Gott och enkelt recept på gaffelkakor, som är bland de enklaste kakorna du kan göra. Variera med havregryn eller kokosflingor.

Tid: 25 minuter, varav 10 min i ugnen

gaffelkakor
Gaffelkakor, goda och enkla småkakor.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Kantarellsoppa

Publicerad 2016-09-29 16:24

Nu har jag uppdaterat receptet på kantarellsoppa.

En mycket god och enkel kantarellsoppa! Gör den till vardag eller fest som lunch eller som en lyxig förrätt. Om du vill ha den riktigt god och lyxig så tillsätt vin och de valfria ingredienser enligt receptet.

Tid: 30 minuter

kantarellsoppa
Mycket god lyxig kantarellsoppa!

Prova gärna!

Baka med godis?

Publicerad 2016-09-26 20:22

Varför jag egentligen inte gillar att baka med köpt godis som ingrediens

Självklart är det gott med godis, jag säger inget annat, men jag har egentligen aldrig gillat att baka med köpt godis som ingrediens i mina bakverk. Visst har jag gjort det och jag har några recept med det här på recepten.se t.ex. dumlekakor och jag kommer säkert göra fler eftersom det är så många som gillar dessa recept.

Snickers godis

Men helt ärligt, egentligen gillar jag inte konceptet. Varför?

  • Godis är ingen ”riktig” råvara, det är en färdig produkt. Jag vill skapa mina bakverk från grunden.
  • Köpt godis innehåller verkligen en massa skräp, dåliga billiga råvaror och massor med tillsatser (läs innehållsförteckningen). Jag tycker då det förstör mitt bakverk där jag använder bra råvaror som t.ex. smör.
  • Köpt godis är gott att äta som det är, varför komplicera det hela genom att stoppa in dem i ett bakverk? 😉

Man kan förstås även argumentera för vart gränsen går och att mina åsikter är ologiska. Jag tycker ju t.ex. att det är ok att köpa choklad som ingrediens men då köper jag ju ren mörk choklad eller vit choklad av skaplig kvalité. Jag kan också tycka det är ok att t.ex. köpa ett färdigt marsipanlock. Jag tycker i princip det är ok att ta genvägar för att spara tid, men vill helst att genvägens råvaror håller skaplig kvalité.

Självklart är mina argument delvis känslobaserade och jag förstår verkligen om man inte håller med mig. Ibland gör jag som sagt undantag, men innerst inne känner mig mycket mera nöjd när jag gjort ett bakverk från grunden utan köpt godis.

Så vad tycker du? Håller du med mig eller tycker du bara jag är fånig?😉   Skriv gärna en kommentar!

/Susanne

Uppdaterat recept: Kanelglass

Publicerad 2016-09-26 16:52

Nu har jag uppdaterat receptet på kanelglass.

Mycket god och enkel glass med kanel och vaniljsmak. Passar extra bra att servera till någon dessert med äpple i.

Tid: 15 minuter + tid för frysning (ca 25 min i glassmaskin eller 4 timmar i frysen)

kanelglass
Kanelglass är god som den är eller att servera med till någon äppeldessert.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Rödbetor med chèvre

Publicerad 2016-09-24 12:43

Nu har jag uppdaterat receptet på rödbetor med chèvre.

Recept på ugnsbakade rödbetor med chèvreost och honung. Jättegott som förrätt eller att servera som tillbehör till fisk, kött eller korv.

Tid: ca 1 timme varav 25 min kokning och 10 min i ugnen

rödbetor med chèvre
Rödbetor med chèvre, honung och pinjenötter. Mycket gott och enkelt recept.

Prova gärna!

Nytt recept: Marängäppelkaka

Publicerad 2016-09-22 15:03

Jag har gjort ett nytt recept på marängäppelkaka.

God mjuk och saftig äppelkaka med ett frasig marängtäcke. Servera marängäppelkakan som den är eller som en dessert med vispad grädde, vaniljsås eller glass till.

Tid: 30 minuters jobb + 50 minuter i ugnen

marängäppelkaka
Marängäppelkaka serverad med vispad grädde.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Blomkålsmos

Publicerad 2016-09-20 15:36

Nu har jag uppdaterat receptet på blomkålsmos.

Blomkålsmos är ett bra (och godare) alternativ till potatis eller pasta som innehåller väldigt lite kolhydrater. Perfekt för den som äter enligt GI eller LCHF. Detta recept på blomkålsmos blir riktigt gott!

Tid: 20 minuter

blomkålsmos
Blomkålsmos är gott att servera till kött eller fisk.

Prova gärna!

Nytt recept: Mandelkubb

Publicerad 2016-09-14 10:46

Jag har gjort ett nytt recept på mandelkubb.

Mandelkubb är ett klassiskt bakverk som kan serveras som en bulle till fikat.

Tid: 40 minuter

mandelkubb
Mandelkubb, mycket goda spröda bullar som smakar mandel.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Färskpotatisgratäng

Publicerad 2016-09-06 15:04

Nu har jag uppdaterat receptet på färskpotatisgratäng.

Mycket god färskpotatisgratäng som är mycket enkel att göra med detta recept! Potatisen blir riktigt god och verkligen smälter i munnen!

Tid: 75 min varav 45 min i ugnen

färskpotatisgratäng
Mycket god färskpotatisgratäng som smälter i munnen! Enkelt recept.

Prova gärna!