Bloggens startsida

Susannes matblogg - Sida 74

Matblogg eller matsajt?

Publicerad 2013-10-21 21:15 i Entreprenörskap 

Jag har fått frågan och själv funderat kring om recepten.se är en matblogg eller en matsajt eller kanske båda delar?

Recepten.se har ju en bloggdel och den tror jag vi alla är överens om att den är en blogg. Jag bloggar mest för att berätta om nyheter, dels på min sajt men också om olika produkter och annat matrelaterat samt lite om vad jag gör och tycker om olika saker. Däremot publiceras alla recept, information om ingredienser, köksredskap, artiklar om t.ex. måttomvandling, grillning, BMI och träning m.m. till största del på övriga sajten eftersom den är "specialanpassad" för den typen av innehåll.

matblogg

Men skulle man kunna se även resten av sajten som en blogg? Ja det beror förstås på hur man definierar en blogg.

Vad är en blogg?

Jag tror att de flesta inklusive jag själv tänker oss att en blogg har följande kriterier

  • Tydlig avsändare
  • Personligt
  • Text och bilder och kanske video
  • Publicerat i datumordning
  • Möjlighet att bläddra till "nästa inlägg", "förra inlägget".
  • Innehållet uppdelat i kategorier och/ eller taggar.
  • Möjlighet att kommentera

Det är publiceringen i datumordning och att bläddra till "nästa inlägg" som mitt övriga innehåll på recepten.se fallerar på annars uppfyller recepten.se alla krav, det är ju jag som skrivit alltihop och det är jag tydlig med. Kanske kan man säga att tidlösheten är en faktor som skiljer en blogg från en sajt? 

Att just matbloggar blivit så populärt tror jag dock inte beror på att bloggformatet är den mest ideala formen av receptpublicering utan snarare att bloggformatet är det som är lättast tillgängligt. Det är idag enkelt att starta en blogg men betydligt svårare att bygga en egen sajt.

Hade det funnits receptsajter att ladda ner eller starta på nätet precis som bloggar tror jag att ganska många valt det formatet istället.

Mitt fokus på min receptsajt är tydliga och enkla recept. Eftersom jag är bra på att strukturera innehåll så har jag fokuserat mycket på det för att alla besökare, även ovana hemmakockar ska kunna lyckas med recepten. Det är därför jag gör recepten med bilder steg för steg. Det är också därför har jag skrivit om alla ingredienser och köksredskap samt gjort en måttomvandlingsfunktion bland annat.

Det som jag ser som den stora nackdelen med alla matbloggar är att man missar väldigt mycket sökmotoroptimering när man t.ex. inte kan länka ihop ingredienser. Det är ju därför som sådana sajter som mytaste (f.d. hittarecept) funnit någon form av existensberättigande som de dessvärre tyvärr har missbrukat allt mer och mer. Bloggarna utnyttjas maximalt för sin egen vinstmaximering och Googles sökresultat spammas och jag tror inte jag träffat en enda människa som gillar den sajten.

Själv får jag däremot spontana mejl och kommentarer från okända människor nästan varje dag som säger att de tycker om min sajt. Det är alltid lika roligt att höra och då vet man att något måste man göra rätt.

För att få en välbesökt sajt och tävla med de stora drakarna krävs ett bra strukturerat användarvänligt innehåll vilket kräver mycket jobb med att skriva och fotografera men också en del systemutvecklingsinsatser. Eftersom jag lyckats kombinera detta kan jag tävla med de största receptsajterna trots att det är stora företag som ligger bakom dem. Detta trodde jag aldrig skulle vara möjligt men visade sig otroligt nog vara det. Jag tror faktiskt aldrig jag hade lyckats så bra som jag gjort om jag byggt min sajt utifrån en blogg.

Så huruvida recepten.se är en matblogg eller inte? Ja man får tycka vad man vill och egentligen spelar det kanske ingen roll? Huvudsaken för mig är att tillräckligt många gillar det jag gör oavsett vilken etikett man väljer! :)

/Susanne

Uppdaterat recept: Kyckling med persiljesås

Publicerad 2013-10-21 12:27 i Nyheter 

Receptet på kyckling med persiljesås har uppdaterats.

Ett mycket enkelt och riktigt gott recept på kycklingfilé som kokas i en god buljong som sedan används till att göra en god persiljesås. Servera med kokta grönsaker och ev. kokt potatis.

Tid: 45 minuter varav 25 minuters jobb


Kyckling med persiljesås serverad med kokt blomkål och morötter, jättegott!

Läs hela receptet på Kyckling med persiljesås

Nu i helgen bestämde jag och Caroline Nilsson att det var dags att köra en 48-timmars kombinerad jobb och spahelg. Platsen vi valde för detta blev Yasuragi som ligger i Hasseludden, Stockholm där vi båda tidigare varit på 24 hours business camp.

Efter en halvtimmes bussfärd från Slussen anlände vi och satte direkt igång med att jobba.


Jobb i kreativ miljö på Yasuragi.

Hasseludden Yasuragi är ett av Sveriges finaste spa. Det är i japansk stil med riktigt god och lyxig mat.

Så vad jobbade vi med? Ja det kommer jag berätta om senare! Men det har med träning att göra. :)


Den trevliga inomhusmiljön på Yasuragi.

Så klart måste jag ju berätta om den goda maten. Det är verkligen fantastiskt fin mat på Yasuragi och personalen är utomordentligt trevlig och tillmötesgående.

Till frukost finns det mesta man kan tänka sig och dessutom sushi. Extra plus för att mycket är ekologiskt och juicepressen där man själv får pressa t.ex. apelsin, grape och lime. Det finns alla möjligheter att äta en god och nyttig frukost men det största problemet är väl som vanligt att det är svårt att äta lagom när allt är så gott. :)


En god frukost med bland annat ekologisk yoghurt med torkade blåbär, gojibär m.m., äggröra och bacon, smoothie, exotiska frukter. Dessutom fin utsikt.

Till lunch åt vi en god sushi. Sushin på Yasuragi är verkligen bra, de kan det där med sushi om man säger så.


Gott och roligt att äta sushi och förrätt till lunch.

Till middag åt vi 4-rätters. Man fick välja två förrätter, en varmrätt och en efterrätt. Inte ett helt enkelt val men till slut föll valet på följande:


Sushi Moriawase, Sashimi på oxfilé med ponzusås och chips gjorda på palsternacka, Lammrostbiff med jordärtskocka och karljohansvamp, Blåbärs-crumbelkaka med lemoncurdglass.

Mycket blev gjort och det gör verkligen mycket med ett miljöombyte till denna kreativa miljö.


Jag programmerar på min dator på Yasuragi.

Det här var mitt fjärde besök och det motsvarade mina höga förväntningar. Jag hoppas att det blir ett nytt besök nästa år för det är verkligen ett perfekt sätt att kombinera jobb med avslappning, god mat och trevligt sällskap.


Den fina och kreativa utsikten saknar man när man kommer hem.

Nytt recept: Kanelkesella

Publicerad 2013-10-08 17:43 i Nyheter 

Jag har lagt till ett nytt recept till samlingen.

Superenkelt mellanmål med kanel och kesella med mycket protein som är mättande och gott! Passar även för dig som följer GI, LCHF och för de som tränar.

Tid: 2 minuter


Kanelkesella - ett supergott och superenkelt mellanmål med lågt kolhydratinnehåll och mycket protein.

Läs hela receptet på Kanelkesella

Receptet på höstgryta med fläskkött, paprika och vitkål har uppdaterats med nya bilder och tydliga beskrivningar steg för steg.

Det är alltså recept på en mycket god höstgryta med paprika, vitkål och äpple som hör hösten till. Enkelt recept som dessutom har lågt GI.

Tid: 30 min


Enkelt recept på en mycket god höstgryta med fläskkött, vitkål, paprika och äpple. Servera gärna med kokt ris som suger upp den goda såsen.

Läs hela receptet på Höstgryta med fläskkött, paprika och vitkål