Bloggens startsida

Susannes matblogg

Frys in färsen

Publicerad 2014-03-17 13:15 i Tips 

Ett bra sätt att spara pengar är att köpa färs i storpack när den har ett bra pris och frysa in. Det gäller all färs som köttfärs, blandfärs, fläskfärs, lammfärs.

Tänk på att färs är färskvara, kolla datum och frys in den i tid om du inte använder den färsk. Den ska lukta fräscht. Däremot behöver man inte oroa sig för den mörkare färgen som färsen kan få, oftast skiftar den lite i mörk färg här och där. Den beror på färsens kontakt med syre och är helt ofarligt.

Jag tycker en lagom mängd att frysa in är 400-500 g vilket jag oftast utgår från i mina recept. Detta tänker jag på redan i affären så att jag väljer ett paket med färs som väger något som är ungefär delbart med 400-500 g. Jag är också noggrann med att kolla ursprungsmärkningen så att jag inte av misstag köper något annat än svenskt kött.

dela upp färsen

Ta fram fryspåsar, en sked och en hushållsvåg och lägg sedan 400-500 g i varje fryspåse. Använd vågen för att veta lagom mängd.

väg köttfärsen

Platta ut färsen med handflatan så det blir platta paket. Detta gör att färsen tinar snabbare och tar mindre plats i frysen. Sätt på en påsklämma. Se till att du får ur så mycket luft som möjligt när du sätter på påsklämman.

Platta ut färsen

påsklämma på köttfärspaket

Jag brukar skriva på varje paket med en fryspenna vad som är i, datum och vikt.

Skriv namn, datum och vikt
Färdigt köttfärspaket, redo att frysa in.

Fryspenna
Min fryspenna, ca 8 år gammal som fungerar fortfarande (märke: penol).

Lägg in köttfärspaketen i frysen på plant underlag under tiden de fryses in.

Vintips på recepten.se

Publicerad 2014-03-13 01:41 i Nyheter 

Nu finns det vintips till nästan alla recept på maträtter på recepten.se!

Vinrekommendationerna riktar sig till alla som inte känner sig som någon vinexpert (mig själv inkluderad) och vill ha tips om vad som passar. Att välja rätt vin till maten gör verkligen stor skillnad!

Jag samarbetar med den svenska vinimportören Domaine Wines och det är deras dryckesteam som har valt vinerna till mina recept!

De har verkligen gjort ett noggrant jobb och valt ut viner som verkligen passar. Alla viner kan köpas på Systembolaget.

Naturligtvis finns det många fler viner på Systembolaget som passar bra till mina recept men vi har valt att lyfta fram ett vin till varje recept för enkelhetens skull.

vinrekommendation till Porterstek
Ett exempel på vintips till receptet på Porterstek.

Vi hoppas att du ska hitta några nya favoriter och att du uppskattar rekommendationerna som är en nyhet här på recepten.se från och med i år.

För dig som inte dricker vin eller som vill komplettera med alkoholfri dryck har vi sammanställt några tips på olika trevliga sätt att servera vatten.

/Susanne

Uppdaterat recept: Kokosdrömmar

Publicerad 2014-03-10 02:38 i Nyheter 

Receptet på kokosdrömmar har förbättrats och uppdaterats med nya bilder och tydligare beskrivning steg för steg.

Goda klassiska små drömmar med kokosflingor. Enkelt recept på goda kakor. Hjorthornssalt är ett jäsmedel som gör kakorna spröda så de liksom smälter i munnen.

Tid: 20 minuter + tid i ugnen


Kokosdrömmar är goda spröda småkakor som smälter i munnen.

Läs hela receptet på Kokosdrömmar.